Neler yeni

Yeni mesajlar Yeni konular En çok mesaj En çok tepki En çok görüntülenen

Grafik tasarımında dile getirilmeyen kurallar - sorunlar

donie

🌟Usta Tasarımcı🌟
çok güzel maddeler gerçeğe yakınn :wink: eline sağlık irm.art

tsira_

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
33. ve sonrakilerin hepsini eksiksiz yaşadım:) teşekkürler paylaşım için

irm.art

Kreatif Stratejist
👑Efsanevi Grafiker👑
sanırım yaşamayanımız yoktur. Varsada gerçekten olduğu yeri ve stratejisini sarmamalı ...
rica ediyorum.

yazarcizer

🏆Pro Tasarımcı🏆
Bunlar şikayetler... Peki ya çareler?

1- Önce "reklamın reklamını" yapmak... Yani işverene, grafik tasarımın önemini izah eden, iyi/kötü, doğru/yanlış, hakiki/sahte ve profosyonel/amatör örneklerle bezeli, ön bilgi yazısı/broşürü/afişi/web sitesi sunmak. Mesela:
TASARIM ALEMİ: GRAFİK TASARIM/ENDÜSTRİYEL TASARIM/İLLÜSTRASYON/ANİMASYON/ HİZMETi ALAN İŞVERENLER İÇİN ÖNEMLİ UYARILAR,
Ads of the World: Creative Advertising Archive & Community
2- Sonra kendi reklamınızı yapmak... İşyerinizde, referansınız olabilecek kalitede başarılı çalışmalarınızın sergilendiği bir bölüm/show room bulundurmak(duvarlarda afişler de olabilir). Web sitenizinden zaten hiç bahsetmiyorum...
3- İşverenden açık ve yazılı birif almak: Muhatab kitleniz kimlerdir? Öncelikli mesajınız nedir? Ürün veya hizmetinizin farklı ve öne çıkan özellikleri nelerdir?
4- Müşterinizin logo/amblemi kötüyse, "en baştan ele alma ve tasarım" teklifi yapmak.
5- Müşteriyle atölye/bilgisayar odası arasına mesafe koymak. Değerlendirmeleri çıktılar üzerinde, notlar alarak yapmak.
6- Her iş ve tabiki grafik tasarım çalışması için gereken zamanın önemini hatırlatmak.
7- Kendi yaptığınız çalışmaları da tanıdığınız/güvendiğiniz ustalara ve profosyonellere yorumlatmak(Dikkat, gerçek profosyonellere!).
8- İlişkileri de, elden geldiğince saygın çerçevede ve mesafeli tutmak. Abi, dayı, hocam, kanki, manki gevşekliğine fırsat vermemek.
9- Basit ve sahtekâr kişileri, konuşma tarzından, laubali ve sunî tavırlarından, mırın kırınlı ve bulanık sözlerinden hemen tanıyabilirsiniz. Yani Alicengiz oyunlarına gelmek istemiyorsanız...

Sizlerin de ekleyecekleriniz varsa buyrun.

Son düzenleme:

creedwar

Kreatif Stratejist
👑Efsanevi Grafiker👑
Bunlar şikayetler... Peki ya çareler?

1- Önce "reklamın reklamını" yapmak... Yani işverene, grafik tasarımın önemini izah eden, iyi/kötü, doğru/yanlış, hakiki/sahte ve profosyonel/amatör örneklerle bezeli, ön bilgi yazısı/broşürü/afişi/web sitesi sunmak. Mesela:
TASARIM ALEMİ: GRAFİK TASARIM/ENDÜSTRİYEL TASARIM/İLLÜSTRASYON/ANİMASYON/ HİZMETi ALAN İŞVERENLER İÇİN ÖNEMLİ UYARILAR,
Ads of the World: Creative Advertising Archive & Community
2- Sonra kendi reklamınızı yapmak... İşyerinizde, referansınız olabilecek kalitede başarılı çalışmalarınızın sergilendiği bir bölüm/show room bulundurmak(duvarlarda afişler de olabilir). Web sitenizinden zaten hiç bahsetmiyorum...
3- İşverenden açık ve yazılı birif almak: Muhatab kitleniz kimlerdir? Öncelikli mesajınız nedir? Ürün veya hizmetinizin farklı ve öne çıkan özellikleri nelerdir?
4- Müşterinizin logo/amblemi kötüyse, "en baştan ele alma ve tasarım" teklifi yapmak.
5- Müşteriyle atölye/bilgisayar odası arasına mesafe koymak. Değerlendirmeleri çıktılar üzerinde, notlar alarak yapmak.
6- Her iş ve tabiki grafik tasarım çalışması için gereken zamanın önemini hatırlatmak.
7- Kendi yaptığınız çalışmaları da tanıdığınız/güvendiğiniz ustalara ve profosyonellere yorumlatmak(Dikkat, gerçek profosyonellere!).
8- İlişkileri de, elden geldiğince saygın çerçevede ve mesafeli tutmak. Abi, dayı, hocam, kanki, manki gevşekliğine fırsat vermemek.
9- Basit ve sahtekâr kişileri, konuşma tarzından, laubali ve sunî tavırlarından, mırın kırınlı ve bulanık sözlerinden hemen tanıyabilirsiniz. Yani Alicengiz oyunlarına gelmek istemiyorsanız...

Sizlerin de ekleyecekleriniz varsa buyrun.

Benim ekliyeceğim madde madde eklemelerde bulunduğunuz konu sizin konunuz değil başka bir konudur..Bahsettiğiniz varsayımları kendinize ait olan bir konu açarak en azından saygıyı elden bırakmayın derim.

Madde 7 de bahsettiğiniz gerçek profesyonel sizin gözünüzde ilah benim gözümde pideci çırağı olabilir. Yaptığı işlerle kendine birkaç yüz kazak giyen meslektaşlarım ne size ne bana gerektiği kadar önem verip yardımcı olacağını zannetmem..Olsalardı şu piyasada onlar gibi ''profesyonel'' birçok kişi olucaktı..

Madde 9 da bahsettiğiniz konum ise şuan piyasanın 4 Tl. ye 1000 adet kartvizit bastırım talebinden çok uzun yıllar önce düşünülmüşüdür. Artık bahsi geçen konu hakkında güven ortamı kalmamıştır. Kalamazda.

Yazdıklarınız çare değil, çaresizlikte yardımcı olabilecek durumlar.

Saygılarımla Creedwar.

Not: irm. konu dağıldığı için kusura bakma..

yazarcizer

🏆Pro Tasarımcı🏆
Size göre, bize göre...

Ha, yani bize göre mesela dünya uzay boşluğunda dönüyorken, size göre koca öküzün boynuzları arasında olabilir gibi mi? Ya da, mesela bize göre yazı tasarımı hakkında Abdullah Taşcı uzmanken, size göre pekala Taş ustası Veli Abi olabilir? Yani ilim, tecrübe, ehliyet geçmiyor sizin alemde, ağzı olan konuşuyor, kalemi kapan yazıyor? Ali yazar, Veli bozar...

Hem saygısızlık bunun neresinde anlamadım(ayrıca türkçenizi ve 9. maddenin nesini onaylamadığınızı da anlayamadım) ama sakın siz şaka yapıyor olmayasınız?

Bir saygısızlık daha:

Ambigrams, Logos, Word Art: The Work of John Langdon

creedwar

Kreatif Stratejist
👑Efsanevi Grafiker👑
Size göre, bize göre...

Ha, yani bize göre mesela dünya uzay boşluğunda dönüyorken, size göre koca öküzün boynuzları arasında olabilir gibi mi? Ya da, mesela bize göre yazı tasarımı hakkında Abdullah Taşcı uzmanken, size göre pekala Taş ustası Veli Abi olabilir? Yani ilim, tecrübe, ehliyet geçmiyor sizin alemde, ağzı olan konuşuyor, kalemi kapan yazıyor? Ali yazar, Veli bozar...

Hem saygısızlık bunun neresinde anlamadım(ayrıca türkçenizi ve 9. maddenin nesini onaylamadığınızı da anlayamadım) ama sakın siz şaka yapıyor olmayasınız?

Bir saygısızlık daha:

Ambigrams, Logos, Word Art: The Work of John Langdon

İlim, tecrübe, ehliyet..Kalemi kapan yazıyor sizin gibi..Diyorumki düşüncelerinizi belirtebileceğiniz ayrı bir konu açarsanız, şuan yazmakta bulunduğumuz konu gitgide sizin ve benim sayemde dağılmaz. İyi niyetli olsaydınız zaten bunuda düşünerek hareket ederdiniz.

Türkçemi anlamamıza sevindim. Zaten sizin gibilerle aynı dilde konuşmuyorum ben. Lakin anlamış olmalısınız ki cevap verebilecek kapasiteniz var. Sizin adınıza kendinizi bir şekilde ifade edebilmenize sevindim. Ama yeri burası değil. Kendi açtığınız konu olmalı.

Bir saygısızlık daha diyede yazarak böbürlenmekte olan aciz gururunuzu alın ve gidin veya en azından forumda yeni açmış olduğunuz isim altında yeni bir başlangıç yapın.

yazarcizer

🏆Pro Tasarımcı🏆
Tabi derdinizin, konunun başka bir başlıkta daha bir derinden irdelenmesiyle alakalı olduğunu anlamak zor değil. Bu, şüphesiz "pideci çıraklarını" da çok memnun ederdi.

- Çiieek bir reklam fotoğrafı ustaa!

"Cahillerden kaçınız" hikmetini de bilirim. Ama ben çağırmamıştım.

Son düzenleme:

irm.art

Kreatif Stratejist
👑Efsanevi Grafiker👑
Tabi derdinizin, konunun başka bir başlıkta daha bir derinden irdelenmesiyle alakalı olduğunu anlamak zor değil. Bu, şüphesiz "pideci çıraklarını" da çok memnun ederdi.

- Çiieek bir reklam fotoğrafı ustaa!

"Cahillerden kaçınız" hikmetini de bilirim. Ama ben çağırmamıştım.

size sabırla birşey yazmadım. Belki creedwar üyemizin söylediği size çok ufak gelebilecek ama bizler için büyük olan bir ayrıntı; konunun dağılmaması...

Anlamama yada anlamak istememe durumunu yaşadığınıza inanıyorm.
Ekstra bilgilendirme ve katılımınız için teşekkür ediyorum.
Lütfen artık konuyu dağıtmayınız!

kayhan.1154

🏅Acemi Tasarımcı🏅
irm paylaşımın çok güzel. hepimizin ortak birkaç problemidir bunlar. Bunların önüne geçmek çok zor. Ancak kulak ardı etmemiz ve işimize odaklanmamız gerekir kanımca.

yazarcizer

🏆Pro Tasarımcı🏆
size sabırla birşey yazmadım. Belki creedwar üyemizin söylediği size çok ufak gelebilecek ama bizler için büyük olan bir ayrıntı; konunun dağılmaması...

Anlamama yada anlamak istememe durumunu yaşadığınıza inanıyorm.
Ekstra bilgilendirme ve katılımınız için teşekkür ediyorum.
Lütfen artık konuyu dağıtmayınız!

Sabrınıza hayranım... "Gerçeklere tahammül" sabrınıza.

superclarkie

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
Benim ürettiğim zor müşteri formülleri:
-Tasarım konusunda bilgiçlik taslıyorsa hemen bir çay ikram edip bilgisayarın başından kalkar,"lütfen bana istediğiniz tasarımı en ince detaylarına kadar anlatın"derim.(Müşteriye topu atarım.)Hızlı başlar ama o kadar suskun dururum ki; hiç yorum getirmemem müşteriye psikolojik baskı yapar, çok ciddi dinlerim, asla soru sormam,bilgiçlik yavaşlar.
-Sonra bilgisayarın başına geçer ne istiyosa sallama yaparım.
-Bitirdiğim anda mausu bırakır,müşteriye döner "siz beğendiniz mi? diye sorarım.
-Evet derse "ben hiç beğenmedim ama parayı veren düdüğü çalar,kullanıcak olan sizsiniz önemli olan sizin beğenmeniz "derim.
-Psikolojik baskım ve kafa karıştırmam o noktada başlar ve müşteri topu bana atmaya başlar. Şurası şöylemi olsaydı dediği anda "bana biraz müsade edin, bir tasarım taslağıda ben hazırlıyayım, ücretini istemiyorum" derim.
-O dakikadan itibaren müşteriyle hiç ilgilenmem, kendi bildiğimi okurum.
-Bittiği andada "aslında boşuna zaman kaybettik, siz zaten beğenmiştiniz öncekini"der; yaptığımı siler,koltuğuma yaslanırım.
-Müşteri paniklenir ve işi sildiğime üzülür, "aslında çok da güzel olmuştu, keşke silmeseydiniz"dediği anda cont Z yapar,işi geri alırım.
-Benim yaptığım tasarımı incelemeye başladığı anda bana teslim olmuştur.

çok akıllıca bir hareket tebrik ederim sizi keşke herkes bu kadar cesur davransa

Grafink

Clone Trooper
♾️Grafik Gurusu♾️
Web sitesi
www.grafink.org
maket yapmak eğlenceli aslında. Elişi dersi gibi. Hey gidi yıllar hey...

wadaa

🌱Yeni Üye🌱
Bir sorunda şudur,
tasarım biter müşteri aranır "bastırıyorum onaylıyormusunuz" denir; "evet" denir.

>artık baskıdadır...

Aradan 5 dk. geçer, müşteri :

- Yaa x bey/hanım, demin x kişiyle konuştuk da o logonun mavisi kırmızı olsun.
- Malesef beyefendi baskıya gönderdik onayınız üzerine...
- Ne demek hemenmi gönderdiniz yani Allah'ım yarabbim...
- Onay verdiniz beyfendi şu durumda bir şey yapamam...
- Tekrar basın istediğim gibi olmazsa almam ona göre..

> iş şimdi bitmiştir.