Neler yeni

Yeni mesajlar Yeni konular En çok mesaj En çok tepki En çok görüntülenen

guldengourmet

LOGO AMACA UYGUNMU?

• TAMAMEN KATILIYORUM

Oy: 12 31.6%
  • KATILIYORUM

Oy: 23 60.5%
  • KATILMIYORUM

Oy: 2 5.3%
  • KATILMIYORUM ÇOK KÖTÜ

Oy: 1 2.6%

• Kullanılan toplam oy
    38

Cahit GÜLDEN

Eğitimci Grafiker
♾️Grafik Gurusu♾️
Web sitesi
www.cahitgulden.com
Amerikada New jersey de faaliyet gösteren bir akrabamın şirketinin online satış yapan https://www.guldengourmet.com sitesi için logo taslağı çalışması:

Kuruluşun çalışma alanı: Paketlenmiş kahve ürünleri ve şişelenmiş zeytinyağı, zeytin yağı sabunu vs.

Kuruluşun istekleri: İngilizcede "Ü" harfinin olmaması nedeniyle ticari alanda Gülden isminin telafuz edilmesindeki sıkıntılar nedeniyle, diğer uluslar tarafından gulden olarak algılanması, Türkler tarafındanda Gülden olarak sağlıklı bir şekilde algılanması. Ayrıca gourmelik kavramının verilmeside ek istekler arasında.

Tasarımın açıklanması: Gülden kelimesindeki ü harfinin noktalarını bir kahve kupasında çıkan buharlar olarak düşündüm böylece ü nün fonksiyonunu hem ü hemde kahve kupası olarak düşünerek ingilizce Gulden algısına zarar vermeden Türkçe gülden olarak algılatılma hedefine ulaşmaya çalıştım. Başta kullandığım G harfi ile bir insan başı profil görünümüyle birleştirerek, burun ve ağız yapısında bir şeyi içen ve koklayan bir insan görünümünü algılatmayı hedefledim.

Yukarda açıkladığım özelliklere bakarak henüz değerlendirme aşamasında olan bu logo hakkındaki fikirlerinizi ankete oy vererek veya sözlü olarak açıklarsanız sevinirim.
NOT: Tasarımda kullanılan harf karakterleri tamamıyla tarafımdan üretilmiştir.

ANKET SORUSU : LOGO AMACA UYGUNMU? (anket şıkları üst taraftadır)

guldengourme.jpg

ayyildiz76

🏅Acemi Tasarımcı🏅
Bence bahsettiğin hedeflere ulaşmışsın.Amaca uygun olmuş.

seruvenist

♾️Grafik Gurusu♾️
Web sitesi
www.yusufipek.com
şöyle söyleyeyim siz logoyu olması gerektiği gibi yapmışsınız. başarılı bir çalışma. ama başarısız olan logoyu yapmış olduğunu şirket. çünkü yaptığı iş türkiyede yaygın olan bir iş değil ve hedefleri arasında türkiyede bir yer açmak olduğunu sanmıyorum. dolayısıyla türklere hitap etmenin bir gereği olmadığını düşünerek şirket ismi seçiminde büyük bir hata yaptıklarını düşünüyorum. buna örnek verecek olursak. arçelik büyük bir firmadır ismi yaygın ve bilindiktir. ama dünaya açılmaya gelince arçelik isminin dil konusunda uyumsuz olacağını ve telaffuzunun zor olacağını düşünerek beko markasını yaratmıştır. bilmem anlatabildim mi?

Cahit GÜLDEN

Eğitimci Grafiker
♾️Grafik Gurusu♾️
Web sitesi
www.cahitgulden.com
şöyle söyleyeyim siz logoyu olması gerektiği gibi yapmışsınız. başarılı bir çalışma. ama başarısız olan logoyu yapmış olduğunu şirket. çünkü yaptığı iş türkiyede yaygın olan bir iş değil ve hedefleri arasında türkiyede bir yer açmak olduğunu sanmıyorum. dolayısıyla türklere hitap etmenin bir gereği olmadığını düşünerek şirket ismi seçiminde büyük bir hata yaptıklarını düşünüyorum. buna örnek verecek olursak. arçelik büyük bir firmadır ismi yaygın ve bilindiktir. ama dünaya açılmaya gelince arçelik isminin dil konusunda uyumsuz olacağını ve telaffuzunun zor olacağını düşünerek beko markasını yaratmıştır. bilmem anlatabildim mi?
Öncelikle tasarımım hakkında ayrıntılı görüşlerinizi almak isterdim sizden.
Şirkete gelince hedefleri arasında Türkiye'de markasını pazarlamak var, ayrıca Amerikada azınsanmayacak sayıda Türk var. Bu nedenlerden dolayı hem Türklere, hemde evrensel alana hitap edilecek logo istendi. Hata olayına gelince size katılmıyorum bende olsam soyadımı kullanırdım. Kuruluş özellikle kahve alanında markalaşma sürecindedir ve inşallah çok yakında uluslarası bir marka olacaktır.

NOT : Aşağıdaki ürünlerin ambalajları hali hazırda kullanılan ambalajlardır.

turkish_b.gif

decaf12oz_b.gif

Hande DEMİR

♾️Grafik Gurusu♾️
ellerinize sağlık. gayet başarılı bir çalışma.

açıklamalarınızı okumadan önce logoyu inceledim ve "bu font nedir acaba? çok hoş" diye geçirdim içimden. okuduktan sonra anladım ki yazı karakterini kendiniz yaratmışsınız. çok başarılı olmuş. (belki n harfinin bitimi de l harfi gibi olabilir)

tasarımcı için zor bir firma... hem paketlenmiş kahveyi, hem zeytinyağını, hem de sabunu anımsatıcak.. bu da yetmezmiş gibi "ü" harfi kaygısı da var tabi...

eminim ki yaptığınız başka çalışmalar arasından bunu seçerek bizimle paylaştınız. diğer çalışmalarınızı da görmek isterdim açıkçası.

(ü-u) harfinin algılanmasını ustalıkla tasarlamışsınız.
kahvenin anlatımı da gayet güzel.
sadece zeytinyağı ve sabununu algılamakta güçlük var.

acaba zeytin yeşili ve kahve renklerini kullanarak gulden hecelerini renklerle ayarlasanız. insan profilini hiç kullanmadan.

"Gul" hecesi; kahverengi ve sizin yaptığınız ü harfi ile kahveyi tanımlar.
"den" hecesi de; zeytinyeşili ve mesela d harfine ekleyeceğiniz zeytin dalı ile diğer ürünleri tanımlar.

not: benim yoruma açtığım işlerime yorum beklediğim kişilerden biriydiniz. değerli fikirlerinizin olumlu da olsa, olumsuz da olsa bana doğru yön vereceğini düşünüyorum. işlerime yorumlarınızı bekliyorum.)

keskintepe

🏅Acemi Tasarımcı🏅
çalışma anlamına değer vermiş. Tabi yukarıdaki arkadaşımızın dediği gibi renk olayınıda zeytinyağı rengi ve kahve rengi ile bir bileşim yaparsanız. Sanırım istenilen materyal ortaya çıkmış olacaktır. Devamını bekleriz. Saygılarımla.

Countryman

🏆Pro Tasarımcı🏆
Elinize sağlık hocam. ü nün noktalarına duman etkisi vermek gayet klasik bir yöntem olsada, ingilizcede okunabilirliği bakımından son derece isabetli olmuş. Kahve içen yada koklayan adam silüetide gayet akılcı. Ama logoyu ilk gördüğüm anda yarattığınız fonttan emin değilim. Türk kültürüne özel bir şeyi ve yıllara dayanan bir geçmişi olan bir içeceği üreten bir firmayı kurumsallaştırırken, ürettikleri ürünü göz önüne alarak daha sofistike, belkide daha alaturka bir font yaratmak daha yakışıklı olmazmıydı? Tabi tarayılan alaturka fontta yine kahve için adam ve dumanı tüten ü harfini uygulayarak :)

ve bir ekleme. madem akrabanız, birde web sayfalarına ufattan bi el atın derim :D

emre-kara

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
hocam öncelikle elinize saglık ama yaptıgınız logo ambalaj üzerinde cok cılız kalacak gibi bi geliyor bana gıda sektörunde de genelde yumuşak karakterler sıcak fontlar kulanmayı tercih ederim ama bu firma sadece kahve ürününü pazarlıyorsa kahvenin geçmişini ve halk arasındaki yerinide duşunerek bişeyler yapmamız lazım. yaptıgınız işde dusunce ve tasarım yönuyle cok guzel olmuş tekrar ellerinize saglık saygılar

Cahit GÜLDEN

Eğitimci Grafiker
♾️Grafik Gurusu♾️
Web sitesi
www.cahitgulden.com
handemir
acaba zeytin yeşili ve kahve renklerini kullanarak gulden hecelerini renklerle ayarlasanız. insan profilini hiç kullanmadan.

keskintepe
Tabi yukarıdaki arkadaşımızın dediği gibi renk olayınıda zeytinyağı rengi ve kahve rengi ile bir bileşim yaparsanız. Sanırım istenilen materyal ortaya çıkmış olacaktır.

Countryman
Türk kültürüne özel bir şeyi ve yıllara dayanan bir geçmişi olan bir içeceği üreten bir firmayı kurumsallaştırırken, ürettikleri ürünü göz önüne alarak daha sofistike, belkide daha alaturka bir font yaratmak daha yakışıklı olmazmıydı?

emre-kara
hocam öncelikle elinize saglık ama yaptıgınız logo ambalaj üzerinde cok cılız kalacak gibi bi geliyor bana gıda sektörunde de genelde yumuşak karakterler sıcak fontlar kulanmayı tercih ederim ama bu firma sadece kahve ürününü pazarlıyorsa kahvenin geçmişini ve halk arasındaki yerinide duşunerek bişeyler yapmamız lazım. yaptıgınız işde dusunce ve tasarım yönuyle cok guzel olmuş tekrar ellerinize saglık saygılar

Öncelikle bu değerli yorumlarınınız için çok çok teşekkürler. Bu fikre katılmayan veya kötü olduğunu düşünen arkadaşlarda fikirlerini yazarlarsa sevinirim.

-Renk seçimine daha sonra karar verilecek. Ama bu önerilerini dikkate alacağıma emin olabilirsin. Ama insan profili gourme fikrini ifade etmek amacıyla kullanıldı.

-Firmanın 10'a yakın değişik kahve ürünü var, bunlardan sadece birisi Türk kahvesi, diğerleri farklı ürünler ve çoğu ürün Türkiyede bilinmiyor bile. Bu nedenlerden dolayı daha evrensel br şey olması gerektiği kanatindeyim.

-Web sayfası ve ambalaj tasarımları ileriki dönemlerde tamamen yenilenecek.

-Bende ambalaj üzerinde biraz cılız kalacağı endişesi taşıyorum. Bu nedenle harf kalınlıklarını biraz daha artıracağım.

-Son olarak logo bu haliyle taslak, nasıl geliştirebiliriz sorusuna, ortak bir zeminde cevap bulmaya çalışıyorum.

Tekrar teşekkürler. :)

Smoke6

🌟Usta Tasarımcı🌟
Hocam Gerçekten Çok Başarılı Bir Çalışma Olmuş Amacına Ulaşan Bir Çalışma Emeğinize Sağlık..

Cahit GÜLDEN

Eğitimci Grafiker
♾️Grafik Gurusu♾️
Web sitesi
www.cahitgulden.com
Çalışmaya olumlu, olumsuz yorum yapıp oy veren arkadaşlara bir kez daha teşekkür ediyorum. Bu konu içinde bazı arkadaşların firma ismi ile ilgili eleştirileri olmuştu bunlara direk firmanın sahibi tarafından cevap niteliğinde bir mail geldi değiştirmeden yayınlıyorum.
Cahit abi yorumlardan biri (Gulden isminin secilmesi) yorumu, bana enteresan geldi. Senin cevabini okudum ama yinede sana, dolayisiyla o arkadasa bilgi vermek istedim.
Ilk olarak Gulden markasini secerken anket yaptik. Gulden ismi ile birlikte 5 degisik marka adi bulmustuk.
Bu isimleri Chicagodaki IIT universtesinin isletme bolumunde yaklasik 1000 kisinin katildigi ankete tabi tutuk. Anket sonucunda Gulden isminin avrupali havasi verdigi ve kesinlikle kahve ve yag a ugdugunu soylediler.
Harflerin uzerindeki noktalar gercekten burda cok orjinal. Hatta Amerika pazarinda cok unlu bir dondurma markasi haagen dazs, a harfinin uzerine koydugu noktalarla yine avrupa havasi vermis ve cok basarili bir marka olmus.
Diger yandan 1800 li lerden beri amerika marketinde olan Gulden's diye bir hardal markasi var. Ikincisi Gulden Gourmet olarak Turkiye marketine girmeyi dusunmuyoruz, bizde cok iyi biliyoruzki bizim insanlarimiz yabanci isimli markalari daha cok seviyorlar. Eger birgun Turkiye marketine girmeye karar verirsek yabanci isimle olacak ve sadece kahve...
Simdilik Amerika marketinde 4 state satis yapiyoruz (toptan dagitim olarak), daha sonralari belki guney amerika ve avrupa olabilir. Bu gune kadar oralama 500.000 musteriye satis yaptik bunlarin 99.99% turk degil. Su ana kadar 1 kisiden bile negatif birsey duymadik (gerek sattigimiz mallar gerekse markamiz konusunda).
Son olarak Amerika pazarinda 100% Turk oldugumuzu (bircok Turk firmasi italyan adi ile markete giriyorki bence cok buyuk bir hata) bastira bastira gosteren cok elegant bir isimimiz olasindan dolayi ayni zamandada benim soyadim olasindan dolayi cok gururluyum.

Cem Gulden

Cahit GÜLDEN

Eğitimci Grafiker
♾️Grafik Gurusu♾️
Web sitesi
www.cahitgulden.com
Elinize sağlık hocam. ü nün noktalarına duman etkisi vermek gayet klasik bir yöntem olsada, ingilizcede okunabilirliği bakımından son derece isabetli olmuş. Kahve içen yada koklayan adam silüetide gayet akılcı. Ama logoyu ilk gördüğüm anda yarattığınız fonttan emin değilim. Türk kültürüne özel bir şeyi ve yıllara dayanan bir geçmişi olan bir içeceği üreten bir firmayı :D

Klasik yöntem derken bu şekilde vurgulanmış başka bir logomu var? Eğer varsa bu düşünceyi hemen çöpe gönderirim. Arkadaşlardanda ricam benzeri düşüncelere rastladıysanız veya biliyorsanız, burada benimle paylaşırsanız sevinirim.

(Benzer düşünceden kastım Ü harfinin noktalarının kahve buharı olarak düşünüldüğü yaklaşım)

..Kolay Gelsin..

Hande DEMİR

♾️Grafik Gurusu♾️
hocam sakın bu sebeple işinizi bir kalemde silip atamazsınız.
benzer düşünce başkalarının da aklına gelmiş olsa bile,
herkesin bakış açısı ve yorumlaması farklıdır.

saygılarımla

vivareklam

🌱Yeni Üye🌱
eline sağlık hocam ama hiç hoşuma gitmedi..
gerçi logodan pek anlamam ama sanki bir çizgi film kahramanı gibi olmuş.
kaptan mağara adamı gibi
çok abartılı bence... :) :)

Cahit GÜLDEN

Eğitimci Grafiker
♾️Grafik Gurusu♾️
Web sitesi
www.cahitgulden.com
eline sağlık hocam ama hiç hoşuma gitmedi..
gerçi logodan pek anlamam ama sanki bir çizgi film kahramanı gibi olmuş.
kaptan mağara adamı gibi
çok abartılı bence... :) :)

Logodan pek anlamadığınızı söylüyorsunuz, ardından çizgi film kahramanı gibi olduğunu belirtmişsiniz. Açıkçası bende bu çelişkiyi anlayamadım. Abartı derken neredeki abartıdan bahsediyorsunuz, yazı karakterinimi, kahve kupasından çıkan buharlarımı, yoksa insan yüzünümü?
Bunları sana tepki vermek için yazmıyorum inan, burası bir eğitim platformu burdaki herkes eğitmen olduğu kadar eğitilendirde. Eleştirilerinizi daha bilimsel, elle tutulur verilerle yaparsanız hem bana, hemde konuyu izleyen herkese faydamız olur.

Örneğin ben şunları şiddetle merak ediyorum. Sanırım reklamcısınız, bu konuda tecrübeleriniz vardır. Bana bu konuda yardımcı olursanız sevinirim.
-Logoyu biçimsel açıdanmı abartılı buldunuz, yoksa düşüncenin dışa vurumundamı bir abartı var?
-Bir logoda abartı çokmu sakıncalıdır, olmamalımıdır?
-Bir kuruluşun logosunda veya logotype' ında yada ambleminde, çizgi film karakterlerine benzer karikatürize edilmiş figürlerin kullanılmasında ne gibi sakıncalar var, örneğin Michelin lastikleri sevimli figürü kullanmakla hatamı ediyor?

mtt1.jpg

-Son olarak kaptan mağara adamı ile olan benzerliği açıklarsanız sevinirim.
002.jpg
guldengourme.jpg

...Kolay Gelsin...

evren

🏅Acemi Tasarımcı🏅
hocam ellerinize sağlık,acaba g harfindeki insan figürünü u'nun üzerine doğru biraz yatırsanız,u harfi üzerindeki buhurlarıda inceltseniz nasıl olur acaba.Yinede başarılı olmuş bence.