Neler yeni

Yeni mesajlar Yeni konular En çok mesaj En çok tepki En çok görüntülenen

Illustrator ile ilgili kafamdaki sorular

Lithos

🌱Yeni Üye🌱
Merhabalar, programa (cs6) yeni basladim ve aklimda ki sorulari asagida siraladim. Eger sıkılmadan madde madde cevaplarsaniz cok sevinirim. Bu arada bu programi cmyk olarak ofset baski icin kullanacagim.

*Resimleri tiff olarak mi cagirmaliyim yoksa jpeg-png(300 ppi) olur mu?
*Baskiya-filme nasil gondermeliyim ? PDF mi .ai mi ? .ai gonderirsem karsi taraftada bende ki font olmazsa bu problemi nasil onlerim ? Fontlar konvertlenir mi?
*En iyi pdf yapma secenegi nedir?
*Bicak(ambalaj yapimi icin kutu bicagi yapilacak yer) izini hangi formatta istemeliyim ve nasil eklerim?
*Program her seferinde US LETTER olarak aciliyor. Bunu A4 nasil yaparim ?
*Manuel olarak en kisa nasil kros yaparim ?
*Photoshopta ve Illustratorde zemin oyulmasin, yazinin altinda bosluk olmasin, nasil yaparim?
*Baskiya yada film çıkışa gonderirken neye dikkat etmeliyim?
*Layer kullanimi onemli midir ?
*Iki şekli iç içe Freehand deki gibi nasil Join yaparim(pathfinder) ?

Yardimci olacaklara simdiden tesekkurler,
Murat

ferox

🏆Pro Tasarımcı🏆
*Resimleri tiff olarak mi cagirmaliyim yoksa jpeg-png(300 ppi) olur mu?

=> Tiff kullanman iyi olur,

*Baskiya-filme nasil gondermeliyim ? PDF mi .ai mi ? .ai gonderirsem karsi taraftada bende ki font olmazsa bu problemi nasil onlerim ? Fontlar konvertlenir mi?

=> Ai formatında convertli göndermeyi tercih et, matbaadaki grafikeri de fazla uğraştırmayalım öyle değil mi? :) (yazıları convert için shift+cmd+O kısayolunu kullanabilirsin,

*En iyi pdf yapma secenegi nedir?

=> Press quality kullanmak yeterli olur

*Bicak(ambalaj yapimi icin kutu bicagi yapilacak yer) izini hangi formatta istemeliyim ve nasil eklerim?

=> Bıçakçılar dwg,dxf illustrator 8, eps formatlarında çalışabiliyorlar, isterken veya sen göndereceğin zaman bu formatları kullanabilirsin.

*Program her seferinde US LETTER olarak aciliyor. Bunu A4 nasil yaparim ?

=> cmd+n yeni dosya açacağın zaman karşına çıkan pencerede çalışacağın dosyanın özelliklerini tanımlayabilirsin size kısmından a4 ü seçmen yeterli olur,

*Manuel olarak en kisa nasil kros yaparim ?

=> Buradaki videodan faydalanabilirsin

*Photoshopta ve Illustratorde zemin oyulmasin, yazinin altinda bosluk olmasin, nasil yaparim?

=> çalışmalarında kullandığın text veya nesneler eğer altı oyulsun istiyorsan overprint olup olmadığı kontrol et, eğer overprint olursa altını boşaltmaz üzerine baskı yapılır, daha önce bu konu ile alakalı Burada bir paylaşım olmuştu burayı inceleyebilirsin

*Baskiya yada film çıkışa gonderirken neye dikkat etmeliyim?

=> - Beyazlarda overprint e
- Çalışmalarını convertli gönder...
- Çalışmada kullandığın resim dosyalarını embed yapmamışsan gönderdiğin çalışma dosyanın içerinde kopyalamayı unutma!
- Çalışmalarında taşma payları önemli,
- Siyah yazıları ve Barkodları %100 siyah kullanmak gerekli, siyah yazılarda overprint vermek gerektiğini özellikle minik yazılarda unutma!
Barkod illaki siyah olacak diye bir kaide yok extra renk de yapabilirsin, ama mutlaka tek renk olmalı,

*Layer kullanimi onemli midir ?

=> Layer kullanımı tercih dir, kişiye göre değişir, çalışmaya daha hakim olmak için layerli çalışmayı tercih ediyorum, freehand kullananlarda alışkanlıktan olsa gerek layer pek kullanmıyorlar galiba...

*Iki şekli iç içe Freehand deki gibi nasil Join yaparim(pathfinder) ?

=> iki nesneyi seçip merge yapmak gerekli (pathfinder da)

Yardimci olacaklara simdiden tesekkurler,
Murat[/QUOTE]

Umarım faydalı olur, konu hakkıda detaylı bilgisi olan arkadaşlarda yardımcı olacaklardır eminim.

Kolay Gelsin

Son düzenleme:

Lithos

🌱Yeni Üye🌱
Yardımcı olan arkadaşlara çok ama çok teşekkürler. Hayat kurtardiniz.:) Sorularima kaldigim yerden devam ediyorum. Ozellikle pdf kaydetme konusunda forumda
farkli cevaplar okudum biraz kafam karisti.:)

İllustratör de diyelim ki işi bitirdim. Nasıl filme yada ctp ye göndermeliyim ? Save as pdf mi yapmalıyım? Save as yapınca bir sürü seçenek çıktı açıkçası bilemedim hangisi kullanacağıma dair. Adobe distiller nedir, kullanmam gereklimidir ? Save as pdf ten farki nedir ? Birde işin içinde illüstratör de kullanılan drop shadow lar varsa kaydetme şeklim nasıl olmalı? Hani freehand zamanında Freehand MX te işe konulan efektler çıkmıyor muhabbeti vardı ya. Onun gibi birşey sözkonusu mu ?İşi bitirip konvertleyip dosyayı kapasam öyle göndersem olur mu yoksa pdf mi kaydetmeliyim?

Ha bu arada şöyle bişey yaptım;

Şimdi bir tanıdık ufak bi katalog cinsi bişey istedi. Kendince çektiği ürünlerin fotoğraflarınıda jpeg olarak verdi. Bende naptım jpeg illüstratör de baskı için pek tercih edilmez diye duymustum onları tiff e çevirdim sonra da place ten tek tek çağırdım. E tabii ai dosyasıda bayağı şişti. Şimdi sizce bu tür katalog yada broşür çalışmalarında nasıl bir yol izlemem lazım (indesign bilmiyorum)

Not: Butun bunlari Macbook pro cs6 da yapiyorum.

ThreeBuddha

🏆Pro Tasarımcı🏆
Yardımcı olan arkadaşlara çok ama çok teşekkürler. Hayat kurtardiniz.:) Sorularima kaldigim yerden devam ediyorum. Ozellikle pdf kaydetme konusunda forumda
farkli cevaplar okudum biraz kafam karisti.:)

İllustratör de diyelim ki işi bitirdim. Nasıl filme yada ctp ye göndermeliyim ? Save as pdf mi yapmalıyım? Save as yapınca bir sürü seçenek çıktı açıkçası bilemedim hangisi kullanacağıma dair. Adobe distiller nedir, kullanmam gereklimidir ? Save as pdf ten farki nedir ? Birde işin içinde illüstratör de kullanılan drop shadow lar varsa kaydetme şeklim nasıl olmalı? Hani freehand zamanında Freehand MX te işe konulan efektler çıkmıyor muhabbeti vardı ya. Onun gibi birşey sözkonusu mu ?İşi bitirip konvertleyip dosyayı kapasam öyle göndersem olur mu yoksa pdf mi kaydetmeliyim?

Ha bu arada şöyle bişey yaptım;

Şimdi bir tanıdık ufak bi katalog cinsi bişey istedi. Kendince çektiği ürünlerin fotoğraflarınıda jpeg olarak verdi. Bende naptım jpeg illüstratör de baskı için pek tercih edilmez diye duymustum onları tiff e çevirdim sonra da place ten tek tek çağırdım. E tabii ai dosyasıda bayağı şişti. Şimdi sizce bu tür katalog yada broşür çalışmalarında nasıl bir yol izlemem lazım (indesign bilmiyorum)

Not: Butun bunlari Macbook pro cs6 da yapiyorum.

Save as kısmından pdf seçeneklerinden "press quality" seçerek pdf üretmeniz yeterli. BUrada dikkat etmeniz gereken üreteceğiniz pdf te taşmaları ve kesim kroslarını ayarlamış olmanız bunuda yine aynı pencerede sol tarafta "Marks and bleed" kısmındaki ayarlarla yapabilirsiniz.

Dokümanlarınızda gönül rahatlığıyla jpg kullanabilirsiniz sorun olmaz artık format algoritmaları çok gelişti. Format farklılıklarına ihtiyaç duyacağınız durumlar genelde çalışmayla alakalıdır örneklemek gerekirse çalışmanızda grayscala bir görsele renk vermek isteyebilirsiniz eğer uzantısı jpg olursa bunu yapma şansınız yok ama psd olursa rasterize ettikten sonra istediğiniz rengi verme şansınız var... gibi.