Neler yeni

Yeni mesajlar Yeni konular En çok mesaj En çok tepki En çok görüntülenen

İllustratörde dosya büyüklüğü sorunu

ufukcizgisi

🌱Yeni Üye🌱
Forumlarda arayıp, belki de gözümden kaçtığı için çözümünü bulamadığım bir sorun :

Yaklaşık 2 mb lik içeriğinde linkli objelerin olduğu A4 sayfaları 8'li montaj yaptığımda dosya boyutu 200 mb'ı buluyor. Illustratör çok kullanmadığım bir program olmasına rağmen linklerin verdiği küçük boyut özelliği avantajını kullanmak istemiştim oysa. Sebebi nedir ve çözümü ne olabilir? Çözüm sunan arkadaşlara teşekkürler.

Not : A4 sayfaları kopyala yapıştır ile montaj sayfasına alıyorum.

kasta095

👑Efsanevi Grafiker👑
soru tam anlamadım....

illustrator programda ne kadar çok obje, ne kadar çok link, ne kadar çok şey eklersiniz o kadar dosya yüklü olur... sonuçta çalışmanızı PDF yapabilirsiniz

ufukcizgisi

🌱Yeni Üye🌱
soru tam anlamadım....

illustrator programda ne kadar çok obje, ne kadar çok link, ne kadar çok şey eklersiniz o kadar dosya yüklü olur... sonuçta çalışmanızı PDF yapabilirsiniz

A4 ebatlar halinde bitmiş bir işin dosya boyutları 2 mb. civarında ve ben bunları 8'li forma monajı yaptığımda montaj dosyası boyutu 200 mb üzerine çıkıyor. Normalde çok daha düşük olması gerekir. Sorduğum bunu nasıl önleyebiliriz. Ya da sizler böyle bir işi nasıl yapıyorsunuz?

Önder Adem

👑Efsanevi Grafiker👑
Web sitesi
www.istanbulletiket.com
A4 ebatlar halinde bitmiş bir işin dosya boyutları 2 mb. civarında ve ben bunları 8'li forma monajı yaptığımda montaj dosyası boyutu 200 mb üzerine çıkıyor. Normalde çok daha düşük olması gerekir. Sorduğum bunu nasıl önleyebiliriz. Ya da sizler böyle bir işi nasıl yapıyorsunuz?

Çalışmadaki görselleri kafi miktarda tutun.. Mesela 5 cm lik bir görsel varsa photoshop'ta bu dosya 5 cm olsun... 15 olup ai'de 5 cm olarak küçültmeyin... Ayrıca kayıt aşamasında layerları birleştirebilir, EPS kaydedebilir veya TIFF LZW compression seçeneğini kullanabilirsiniz...

Çalışma üzerindeki çok noktalı ve çok çizgili objeleri sadeleştirmeye çalışın... Layerları birleştirmeye çalışın, yani doküman yükünü hafifletin... Eğer bu montajı bir yerden başka bir yere transfer edecekseniz... Dosya, film alınacak bilgisayara gelene kadar montaj yapmayın..A4'ü tekli bırakın... En son filme göndermeden önce montaj yapın...

Montaj yaptıktan sonra Postscript, PDF veya EPS olarak export etme şansınız varsa bu da bir çözüm olabilir...

K.Çakır

♾️Grafik Gurusu♾️
Web sitesi
www.corelturk.blogspot.com
Yaklaşık 2 mb lik içeriğinde linkli objelerin olduğu A4 sayfaları 8'li montaj yaptığımda dosya boyutu 200 mb'ı buluyor. Illustratör çok kullanmadığım bir program olmasına rağmen linklerin verdiği küçük boyut özelliği avantajını kullanmak istemiştim oysa. Sebebi nedir ve çözümü ne olabilir? Çözüm sunan arkadaşlara teşekkürler.

Not : A4 sayfaları kopyala yapıştır ile montaj sayfasına alıyorum.
Sizin kaydettiğiniz dosya PDF uyumlu kayıt oluyor gibi görünüyor. Bu durumda her ne kadar link gibi gözükseler de görseller de dosyanın içine gömülüyor. AI dosyasını kaydederken Options bölümünde Create PDF Compatible File işaretini kaldırın. Görseller dosyaya gömülmeyecek ve bu durumda dosya boyu şişmeyecektir.

ufukcizgisi

🌱Yeni Üye🌱
Sizin kaydettiğiniz dosya PDF uyumlu kayıt oluyor gibi görünüyor. Bu durumda her ne kadar link gibi gözükseler de görseller de dosyanın içine gömülüyor. AI dosyasını kaydederken Options bölümünde Create PDF Compatible File işaretini kaldırın. Görseller dosyaya gömülmeyecek ve bu durumda dosya boyu şişmeyecektir.

Beklediğim çözüm buydu, teşekkürler.Hemen yeniden deniyorum.

ufukcizgisi

🌱Yeni Üye🌱
Problem çözüldü mü? Merak ettim.

Evet, sizin de farkettiğiniz hatayı yapıyormuşum.

Sanırım ya varsayılan ayarları ya da daha önce corelde hazırlamış olduğum montaj şablonunu kolaylık olsun diye ai'ye çevirmem nedeniyle o seçenekle kaydedilmiş bir dosya oluşturmuşum.

Save as yapıp düzelttim hepsini. Böylece iki şey öğrenmiş oldum : Ne corelden vazgeçmeli ne de İzmir'li hemşehriden :))

Teşekkürler tekrar....

K.Çakır

♾️Grafik Gurusu♾️
Web sitesi
www.corelturk.blogspot.com
Rica ederim,

Varsayılan olarak bu ayarlar geliyor AI'de. CorelDRAW fazla alışkanlık yaratır, montaj planını CorelDRAW'da hazırlıyorsunuz, bir süre sonra CorelDRAW'da hazırlamayacaksınız. Corel kadar pratik olmasa da AI'de de montaj planı hazırlamak çok kolay, özellikle CS4'te...

tudus

🏅Acemi Tasarımcı🏅
Options bölümünden Create PDF Compatible File seçimini kaldırmak için hangi yolu izlemeliyim? bir türlü bulamadım nasıl yapacağımı

tudus

🏅Acemi Tasarımcı🏅
ok save etmeden önce bulmaya çalışmıştım. teşekkürler bu güzel bilgi için...