Kasıntı bir mesaj olarak almayın, samimi olarak söylüyorum ki; ben de beğenmedim çalışmalarınızı. Nedenlerine gelecek olursak...
Amblemlere üç boyutlu bir hava katan parçalı ve renk geçişli(gölgeli, gradientli) olan teknik(ilk dört çalışmada kullandığınız) oldukça 'havalı' bir teknik. Fakat orijinal bir espri yakalanmadıkça bu tekniğe başvurulmamalı. Sizinkilerden önce başka kimselerin çalışmalarında da bu tekniğin orijinal bir espri bulunamaması sebepiyle başarısız bir sonuca sebep olduğuna tanık oldum. Aynı hatayı ben de yapmışımdır geçmişte. Yaygın görülen bir durum olduğuna kanaat getirdiğim için bu söylediğime oldukça dikkat edilmeli diye düşünüyorum.
Bunun dışında paylaşmak istediğim basit bir tecrübem daha var. Müşteriye sunum yaparken üçten fazla alternatif sunulduğunda müşterinin kafasının karışması gibi önemli bir gözlemim var. Bu kadar çok alternatif mesleğim olmasına karşın benim bile kafamı karıştırdı. Kaldı ki müşterinin kafası bence allak bullak olmuştur. Bir de bunların üstüne işten ayrılırken yeni alternatifler sunmanız, olayı iyiden iyiye içinden çıkılmaz bir hale getirmiştir diye düşünüyorum. Toparlayacak olursam, müşteriye üç çalışmadan fazlası sunulmamalı. Sunumunuzu, müşteriyle olan iletişiminizi güçlü tutarak gerçekleştirmelisiniz. Böylece müşteri tipi zor beğenen bir müşteri tipi olsa dahi çalışmalarınızdan bir tanesini en fazla bir kaç rütuştan sonra müşteriye kabul ettirebilirsiniz. Ben çalışma hayatımda aynen bunları deneyimledim. Yurdum insanı "her işten anladığı"(!) gibi bizim işten de anladığını düşünüyor. Bu noktada onlara kimin "patron" olduğunu göstermek grafikerlere düşüyor.
Benim düşüncelerim bu şekilde, teşekkürler...