ufukdural, verdiğin bilgiler için teşekkür ederim. Küçük bir hatırlatmaya kızmazsın inşallah. İki nokta değil. üç yada bir nokta. Cümle sonlarında. Ok?
h.salma, bu işte yeni olduğun belli. Büyük bir olasılıkla da İstanbul'da çalışıyorsun. Adı üzerinde, tasarımcı, işe başlamadan kesin emir olmadıktan sonra kağıda göre işin boyutlarını ayarlar. Yani fire durumları için bir kaç milimetre ya da santim. Yukardaki yorumlarda da söylendiği gibi her kağıdın boyayı kabul edişi farklıdır. Kırımlarda bile çatlama yapmaması için bunu düşünmek gerekir. İyi bir tasarımcının kağıt özellikleri dahil reprodüksiyon ve baskı aşamalarını çok iyi bilmesi gerekir. Türkiye'de bu nedenle binlerce yanlış baskılı kağıt çöpe gitmektedir. Genelde kağıdın yurtdışından geldiğini düşünürsek her bakımdan zarar demektir. Doğaya da yazık, paraya da. Bunun suçu sen ve senin gibi düşünen grafiker yenisi kardeşlerimde değil. Bunun suçu az paraya çok iş yaptırmak isteyen cahil işverenlerde. Aslında oturup adam gibi düşünseler konusunda uzman, deneyimli bir grafikere vereceği parayla daha büyük paraları riske atmayacaklarını anlayabilirler. Önerilere itiraz etmeden önce düşünmek, pay çıkarmak, bilgi sahibi olmak seni bir adım ileriye götürür. Bu kafayla kuşkusuz benim söylediklerime de kızarsın sen.