Neler yeni

Yeni mesajlar Yeni konular En çok mesaj En çok tepki En çok görüntülenen

Katalog çalışması tasarım düzeni.

spyrogyra

🌱Yeni Üye🌱
Merhabalr öncelikle;

ilk defa bir katalog tasarlamam gerekiyor. 16 sayfalık custom size (40x15 vb.) yatay bir katalog hazırlayacağım.. Ancak illustrator kullanıyorum ve sayfaları ne şekilde oluşturup çalışacağımı bilmiyorum. Baştan savma hazırlayıp matbaanında başını ağrıtmak istemiyorum. Yani hangi sayfanın yanına ne gelmeli arkalı önlü olacağı için yanyanamı tasarlamalıyım hiçbir bilgim yok. Bu konuda ve tıkanmış durumdayım. Sitede araştırsamda net bir konu bulamadım. Şimdiden teşekkür eder, iyi çalışmalar dilerim herkese.

Nihat BAYSAL

Kreatif Stratejist
👑Efsanevi Grafiker👑
İki sayfa halinde çalışmanız en mantıklısıdır.Çalışmalarınız aşağıda yazdığım sayfa planına göre yapacaksınız.
1-16,2-15,3-14,4-13,5-12,6-11,7-10,8-9
umarım anlamışsınızdır.

spyrogyra

🌱Yeni Üye🌱
Yanılmıyorsam verdiğiniz bu sayı düzeninde 2şer 2şer alt alta sayfalarımı oluşturup tasarımımı yapabilirim.

Nihat BAYSAL

Kreatif Stratejist
👑Efsanevi Grafiker👑
alt alta değil yan yana ikişer sayfa halinde çalışacaksınız.

xcalibur35

🏅Acemi Tasarımcı🏅
40 x 15 cm katlanmış halimi yoksa katlanınca 20 x 15 bir katalogmu olacak.

spyrogyra

🌱Yeni Üye🌱
Tamam anladım Nihat bey çok teşekkür ederim. Alt alta dan kastım, 1-16 altına 2-15 altına 3-14 .... şeklinde dizip tasarlamamdı. Sanırım bu yöntem yanlış olmayacak. Bunun yanında opacity leri kısık imajlar ve tasarlanmış renk ayarları değiştirilmiş görseller için sanırım photoshopa başvurup tiff olarak kayıt edip o şekilde yerleştireceğim illustratore? ( yakalamışken sorularımla boğayım=) çok teşekkür ederim şimdiden. Zahmet verdim.

Katlanmış hali 40x15 ki bu ölçüyü attım tabi.. custom bir size bulmam gerekli öncelikle net olarak. Yatay bir dikdörtgen olması gerekli.. Ama standart ebatlar istenmiyor.

xcalibur35

🏅Acemi Tasarımcı🏅
Tamam anladım Nihat bey çok teşekkür ederim. Alt alta dan kastım, 1-16 altına 2-15 altına 3-14 .... şeklinde dizip tasarlamamdı. Sanırım bu yöntem yanlış olmayacak. Bunun yanında opacity leri kısık imajlar ve tasarlanmış renk ayarları değiştirilmiş görseller için sanırım photoshopa başvurup tiff olarak kayıt edip o şekilde yerleştireceğim illustratore? ( yakalamışken sorularımla boğayım=) çok teşekkür ederim şimdiden. Zahmet verdim.

Katlanmış hali 40x15 ki bu ölçüyü attım tabi.. custom bir size bulmam gerekli öncelikle net olarak. Yatay bir dikdörtgen olması gerekli.. Ama standart ebatlar istenmiyor.

Öyle ölçüyü atıp tutarak sağlıksız bilgi alabilirsiniz.

40 x 15 diye bir ölçü olması imkansız. Katalog ölçüsü belirlemeniz için öncelikle kağıt boyutlarını bilmeniz lazım. Kağıt boyutuna göre makas - poza - taşırma - kırım - kesim gibi etkenleri göz önünde bulundurarak ona göre ölçü belirlemeniz gerekmektedir. Maliyat açısından matbaanın baskı ebadını hangi baskı boyutuna firesiz şekilde hitap etmeniz gerektiğini bilmeniz gerekmektedir. Montaj (sayfa bağlama) bilmiyorsanız tek sayfa çalışmanızda fayda vardır. Sayfayı ikili çalışmanız hiç bir kolaylık sağlamayacaktır aksine montaj yapılırken hatalı seçme, taşıma gibi sebeplerden hata olma riski çok fazla.

spyrogyra

🌱Yeni Üye🌱
Öncelikle size çok teşekkür ediyorum. İstediğim sadece standartların dışında bir boyut (a4,a5,a3 vb. dışındaki ebatlar.) Elbette matbaa bilgim oldukça az. Ne şekilde başlamalıyım peki? birkaç günde bahsettiğiniz bilgileri edinmem oldukça güç gibi. Bana en azından projeye sağlıklı başlamamda yardımcı olursanız çok sevinirim.

Nihat BAYSAL

Kreatif Stratejist
👑Efsanevi Grafiker👑
Arkadaşımız mesajında yazmış ama galiba kaçırmışsınız.
Eğer montajı yapamıyorsanız sayfaları tek tek çalışın diyor.

spyrogyra

🌱Yeni Üye🌱
montajı bilmiyorum.. Öğrenmek istiyorum lakin bir sonraki karşılaştığım benzer bir projede daha bilgili olmak benim lehime olacaktır. Bir kaç açılmış konuyu inceledim. Ama daha detaylı birşey bulamadım yada gözümden kaçtı. tek tek çalışmak yerine dediğim gibi montaj konusunun da içinde barındığı bir çalışma yapmak isterim. tekrar ve tekrar bu konuda yorum ve yardımlarınızı bekliyorum. teşekkür ederim.

xcalibur35

🏅Acemi Tasarımcı🏅
Öncelikle size çok teşekkür ediyorum. İstediğim sadece standartların dışında bir boyut (a4,a5,a3 vb. dışındaki ebatlar.) Elbette matbaa bilgim oldukça az. Ne şekilde başlamalıyım peki? birkaç günde bahsettiğiniz bilgileri edinmem oldukça güç gibi. Bana en azından projeye sağlıklı başlamamda yardımcı olursanız çok sevinirim.

Sanırım düşünceniz yatay bir tasarım olarak gelişmekte size fire vermeyen ideal ölçüleri yazayım siz değerlendirin.

27 x 19 (57 x 82 Tabakadan 8 tane çıkacaktır. Baskı Makinasının özelliğine göre 4 yada 8 li sayfa montajlanabilir.

31 x 21 (64 x 90 Tabakadan 8 tane çıkacaktır. Baskı Makinasının özelliğine göre 4 yada 8 li sayfa montajlanabilir.

24 x 17 (70 x 100 Tabakadan 16 tane çıkacaktır. Baskı Makinasının özelliğine göre 4 - 8 yada 16 lı sayfa montajlanabilir.

Daha farklı bir tasarım istiyorsanız.

29 x 29 tam kare bir tasarım ( 64 x 90 tabakadan 6 sayfa bağlacak ve baskısı 64 x 90 tam boy basılması gerekmektedir.

Kağıt Tabaka ölçüleri 57 x 82 - 64 x 90 - 70 x 100 - bunlardan sizde farklı boyutlar çıkartabilirsiniz. Ama çıkardığınız ölçünün tabaka üzerinde çift sayı olmasına özen gösteriniz.

Bu tabakalardan çıkaracağınız katalog boyuna 1 cm makas payı - 1 cm etek den boşluk ve katalogun sayfa ölçüsünden 0,5 cm taşırma payını ilave ediniz.

Örneğin.
27 x 19 (57 x 82 Tabakadan 8 tane çıkacaktır. Baskı Makinasının özelliğine göre 4 yada 8 li sayfa montajlanabilir.

27 x 19 4 tabakaya 4 lü bağlandığı zaman yani 57 x 82 / 2 = 41 x 57 baskı yapılacağını düşünürsek 27 x 2 = 54 19 x 2 = 38 yani baskı boyutu 38 x 54 yeterince boşluk kalıyor.

Son düzenleme:

spyrogyra

🌱Yeni Üye🌱
fevkalade bir kaç kere daha okuyup daha net kafama yerleştireceğim bu ince ayarları ve dikkat edilmesi gereken hususları. Çok teşekkür ederim size. Peki sayfada görsel kullanmanın 300dpi ve cmyk olmasının dışında ne gibi hususları var. (örneğin opacity si kısık veya tasarlanmış fotoğrafla karışık görseller kullanmam için photoshop da istediğim görüntüyü elde edip tiff olarak illustrator e mi yapıştırmalıyım)

xcalibur35

🏅Acemi Tasarımcı🏅
fevkalade bir kaç kere daha okuyup daha net kafama yerleştireceğim bu ince ayarları ve dikkat edilmesi gereken hususları. Çok teşekkür ederim size. Peki sayfada görsel kullanmanın 300dpi ve cmyk olmasının dışında ne gibi hususları var. (örneğin opacity si kısık veya tasarlanmış fotoğrafla karışık görseller kullanmam için photoshop da istediğim görüntüyü elde edip tiff olarak illustrator e mi yapıştırmalıyım)

Güzel bir tasarım yapmak için resimlerin renk ayarları - kesme - ölçülendirme gibi değerlendirmelerin kesinlikle photoshopta yapılarak kullandığınız programa aktarmanız gerekmektedir. Kullandığınız programda Lens vb. efektler kullandığınız takdirde o efektleri resim haline çevirmenizde fayda vardır. Resimlerde en ufak bir oynamada bile photoshopa gitmeniz gerekmektedir. Ama çok vakit aldığından ben bile bazen uygulamıyorum. Bilginize.

spyrogyra

🌱Yeni Üye🌱
çok nadir gelen basılı işler oldukları için uğraşmakta fayda var kendi açımdan çıkacak işin maximum düzeyde göze hitap etmesi adına.. Size tekrar tekrar çok teşekkür ederim ve proje sırasında tıkanırsam bilgilenmek adına tekrar rahatsız etmek isterim.

xcalibur35

🏅Acemi Tasarımcı🏅
çok nadir gelen basılı işler oldukları için uğraşmakta fayda var kendi açımdan çıkacak işin maximum düzeyde göze hitap etmesi adına.. Size tekrar tekrar çok teşekkür ederim ve proje sırasında tıkanırsam bilgilenmek adına tekrar rahatsız etmek isterim.

Maximum düzeyde göze hitap etmesi, bazı hataların itilmesi demektir. Örneğin görsellik baskı hatası, kesim hatası gibi hatları kapatan bir unsurdur. Bu yolda giderseniz çok faydasını göreceksiniz.

spyrogyra

🌱Yeni Üye🌱
Elimden geleni yapacağım, teşekkür ederim tekrar çok.

spyrogyra

🌱Yeni Üye🌱
bu arada size ulaşabileceğim forum dışında bir mail vb. bir adres var ise size aklımdaki tasarıma yakın uygulanmış birkaç görsel yollamak istiyorum. Sanırım ilk bakışta boyutları ve kağıt türünü anlayıp bana tercüme edebilirsiniz =)