Haddim olmayarak ve yüksek müsadenizle "kral çıplak" demek istiyorum. Ya tamamen çıplak olmasada gömleğini giymeyi unutmuş demek belkide tam yerine oturacak.
Çalışmanıza bakıldığında görsel anlamda etkilenmemek elde değil. Özelllikle renklerin kullanımı göz alıcı. Ben olaya daha farklı bir pencereden bakmak istiyorum.
Eğer ben bu halı firmasının bir bayisi olsam (bu arada farklı bir markanın halı bayiliğini yapmaktayım
); kataloğu ilk elime aldığımda ciddi bir hayal kırıklığına uğrardım. Çünkü herşeyden önce kapaktaki manken fotoğrafı çok radikal. Müşteri kitlesi itibariyle tüm toplumu hedef almakta olan bir firmanın yüzü olabilmek, kataloğunda kapak olabilmek adına bu kızımız biraz marjinal olmuş. Yine örneğin ikinci sayfayı baz alırsak; en çok göze batan öge; yeşil gözlü hanımefendinin sayfaya muhteşem yerleşimi oluyor. Devamında tüm sayfalarda satılması planlanan üründen daha fazla sayıda ve oranda diğer imajlara aksesuarlara yer verilmiş. Bu durum ütopik bir tasarım yaptığınızda, bir yarışmaya katıldığınızda çok ilgi görür. Fakat iş uygulamaya geldiğinde, bu ürünü satacak kişi kataloğu eline alıpta müşterisine sunmak istediğinde iş değişir. Müşteri çok fazla oyalanmadan, sayfayı ilk çevirişnde halı desenlerini görmek ister. Hatta mümkünse sadece halı görmek, birkaç farklı halıyı yanyana kıyaslayabilmek ister.
Bir halı mağazası olan biri olarak bence, bir halı kataloğunda bulunması gerekn en önemli şeyler şunlardır. :
1: Halı görselleri, renk-ton itibariyle gerçeğine yaklaştırılmaya çalışılmalı : Çünkü halı satıcısının katalogtan sattığı halılarla ilgili yaşadığı en büyük sıkıntı, katalog ve gerçek halı renk-tonlarının biribirinden -özellikle açıklık koyuluk konusunda- farklılık göstermesidir.
2: Genel itibariyle kullanılan insan görselleri toplumun büyük çoğunluğu tarafından kabul görmeli. Saçları mükemmel yapılmış ve bence gerçekten çok marjinal ve iyi bir çizigisi olan bu kızımız, belli bir kesime hitap etsede toplumun geneline hitap etmemektedir.
3:Sayfayı çevirdiğimizde müşteriye "yokyok şişelerin altındaki küçük resimler varya hani, işte mevcut halının renkleri bunlar vs.." gibi ayrıntı bilgi vermek zorunda kalınmamalı. Tam tersine müşteri sayfayı çevirdiğinde en önemli olan görsel, yani halılar, müşterinin gözüne girmeli. (tabir sert oldu kusura bakmayın)
4:Çok janjanlı malzemeyele basılmamalı, hatta broşür kıvamında olmalıki maliyet düşsün. Her bayiye 10-15 adet değilde 1000 lerce adette verilebilmeli ki bu sayede bayilerde müşterilerine karşı "hanımefendi kusura bakmayın katalog veremiyoruz sayılı bunlar....vs" mahcubiyetine düşmemeli.
5: Özellikle hav yüksekliği-iplik özelliği farklı olan halılarda, (uzun ipli halılar diyeyim daha kolay anlaşılsın) detay fotoğraf olmalı.
Herşeyin sonunda özellikle belirtmek isterimki, ben bir uzman değilim. Sadece kataloğunuzu tebrik ederken bir yandanda olumsuz gördüğüm yerleri söylemek istedim. Bu doğrular sadece benim kendi doğrularımdır ve sizi kesinlikle bağlamak zorunda değildir. Düşüncelerimi yansıtmak istedim sadece.
Öz cümle " Genel anlamda muhteşem bir ambiyansa sahip kataloğunuz. Fakat kullanım açısından değerlendirdiğimizde aynı muhteşemliğe sahip değil maalesef."
Başarılar dilerim........ saygılar.