Tartışma almış başını gitmiş.
Grafikerlik diploma ibrazı zorunlu olmayan bir meslektir. Herkes kendi işini yapsın demek. Ya sev ya terket demek gibidir. Benim diplomalı mesleğim bilg. tek. ve prog. dır. Kısaca teknikerim. Ayrıca 4 yıllık işletme de okumaktayım. Şu bir sorun. Kendi mesleğimi yapamıyorum zira
1. Yapmak istemiyorum, sevmiyorum.
2. Grafikerlikteki gibi 2 gün kursa giden ya da çırak olarak birşeyler öğrenmiş insanlar ile boğuşmaktan yoruldum. Aynen işi 2 günde öğrenip bize ben bu işin ustasıyım edalarında davrananlar çok oldu.
Grafikerlik mesleğini neden seçtim?
1. Şanslı idim ki Ünversitede bu işin eğitimini de uzunca süre verdiler.
2. Bu mesleği yapmayı hep istedim ama şartlar izin vermediği için okulunu okumadım.
3. Çocukluğumdan beri hep çizdim çizdim çizdim.
4. İş bulma imkanı daha fazla.
5. Bu işi severek zevkle yapıyorum.
Nedenlerim daha da artar.
Şunu da eklemek istiyorum. Bu işe ilk girdiğimde ücret almadan çalıştım. Sonrasında ayak işleri yaparak. Getir-götür yaparak çalıştığım tabir-i caise amele olduğum yerlerde her fırsatta işi daha fazla öğrendim. Sonrasında zar zor bir ajansa girdim. O ajans bana ilk kez kendi tasarımımı kendim yapmam için fırsat verdi. Şükürler olsun tasarımın bir yetenek olduğunu kanıtladım. Bir arkadaş demişti forumda "programlar sizin hayal gücünüz ile sınırlıdır" diye. Aynen öyle.
Şu an durumum ne mi?
Yine şükürler olsun işsiz kalmayı bırak. Bir çok müşterimizden iş teklifi almaktayım. Gün itibari ile ankarada güzel bir ajansta işe başlayacağım. Cv bilgilerimde tek bir okul ibaresi yok. Bilinçli koymuyor sadece portfolyo koyuyorum. İş görüşmesinde basılı işlerimi gösteriyorum.
A son bir ekleme daha. Bu işi illa okullu olanlar yapsın diyenler için.
Ben bu işin okulunu okuyanlara gıpta ile bakıyorum. Ancak çalıştığım yere lise + üniversite de grafik okumuş ama MAUSE bile tutamayan arkadaşlar geliyor.
Bir işveren gözü ile bakacak olursak. Diplomanın bir önemi kalmıyor. Önemli olan referans ve portfolyo. Sonrasında çalışacak kişinin kişiliği, güvenilirliği, çalışma şartlarına uyumu gibi değerler inceleniyor. Bu bir gelişme süreci. İlk yaptığım işler ilkokul çocuğunun boyama kitabı gibi idi. Kendimi geliştirmeye sürekli devam edeceğim. Bu işi İYİ YAPAN kişi, bu işte çalışsın; yapamayan kendine uygun iş arasın.
Portfolyomun bir kısmı:
https://www.behance.net/arifarinmis/frame