Neler yeni

Yeni mesajlar Yeni konular En çok mesaj En çok tepki En çok görüntülenen

Kurşunlu Vitray...

Sonay Görkem

👑Efsanevi Grafiker👑
Katılım
27 Kas 2007
Mesajlar
3,149
Tepkime puanı
187
Kurşunlu Vitray Desenleri


Uygulama Alanları :

Evlerde, otellerde, ve birçok mekanda kapı camları, pencere camları, merdiven boşluğu pencereleri, mutfak - banyo dolap kapakları, tavan camları - kubbe, ışıklı duvar panoları, ayırıcı paneller -paravanlar – seperatörler, lamba – abajur – aplik vs... dekorasyon ve aydınlatma amaçlı kullanılmaktadır.

Kullanlılan Malzemeler:

Beyaz ince karton ve aydınger kağıdı, kurşun makası, renkli camlar, Cam kesme elması, Cam pensesi, Cam çapaklarını temizlemek için cam törpüsü veya rodaj makinesi, kurşun çubuklar, kurşun bıçağı, Lehim pastası, Lehim (60/40), Havya (80w veya 100w), oksid temizleme suyu, Çekiç, Cam çivisi. Tahta çıtalar.

kursunluvitrayzz5.jpg




Yapılışı:

Yapılması tasarlanan eskiz, aydınger kağıdına çizilip renklendirilir ve her bir parça tek tek numaralandırılıp kartona kopya edilir. Daha sonra parçalar kurşun makası yardımıyla kesilir. (Makasın arası 1.8 veya 2 mm boşluk vererek kestiği için kurşunun kalınlığını düşerek vitray’ın ölçü dışına taşması önlenmiş olur.) Kesilen bu karton kalıplar ile renkli camlar, Cam elması ve cam pensesi kullanarak kesilir. Kesilen camların çapakları el törpüsü yada rodaj makinesi yardımıyla alınır ve kağıt üzerindeki eskize yerleştirerek ölçüleri kontrol edilir. Eskiz, çalışma tezgahının üzerine önce iki köşesinden tahta çıtalarla çivilenerek sabitlenir. Daha sonra vitrayın (köşeden başlayarak) örme işlemine geçilir. Camlar ardı ardına kurşun çubuk profillerine geçirilir. Kurşunlar kurşun bıçağı ile ahşap tezgah üzerinde bastırılarak kesilir ve kesilen ucu törpülenir. Her parça cam etrafı kurşunla dönüldükten sonra çivi ile sabitlenerek işleme devam edilir. Bu işlem bittikten sonra eskizin diğer köşeleri de ahşap çıtayla sabitlenir ve vitrayın ölçüye uygunluğu son kez kontrol edilir ve kurşunların birleşme uçlarına lehim pastası sürüldükten sonra havya ve lehim yardımıyla birleştirilir. Ön yüzü bittikten sonra vitrayın arka yüzeyi de aynı şekilde lehimlenir. Kurşunların kenarları yuvarlak uçlu sert bir cisimle ezilerek vitray sağlamlaştırılır. Daha sonra lehimlenen noktaların rütuşu ve temizliği yapılarak montaja hazır hale getirilir.

kursunluvitraynasilyapiiz9.jpg



Not:Alıntıdır.
 

donie

🌟Usta Tasarımcı🌟
Katılım
5 Ara 2007
Mesajlar
386
Tepkime puanı
12
Eline sağlık Sonay güzel paylaşım,hep görür düm ama pek bilgim yoktu sağolasın..:wink:


:iloveyou:
 

ALOR

🌟Usta Tasarımcı🌟
Katılım
10 Ara 2008
Mesajlar
301
Tepkime puanı
4
Yaş
63
Vitray konusundaki bu güzel paylaşımınız için teşekkür ediyorum.
 

EFENDIE

🏅Acemi Tasarımcı🏅
Katılım
15 Nis 2009
Mesajlar
63
Tepkime puanı
0
paylasim icin tsk ler

ayrica bi soru molacakdi vitray = mosaik mi olyior ???
 

sss.ibel

🏆Pro Tasarımcı🏆
Katılım
9 Nis 2008
Mesajlar
568
Tepkime puanı
17
bunun hakkında hiç bir bilgim yoktu
bilgi ve paylaşım için teşekkürler:)
 

artdevil

👑Efsanevi Grafiker👑
Katılım
3 Nis 2009
Mesajlar
2,519
Tepkime puanı
76
Yaş
41
vitray hem çok zevkli hem çok zor bir iştir. mesela elleriniz hep kesik içinde kalır :)ve o çamlarıı istediğiniz şekilde kesmekte baya zahmetli, emek ve tecrübe isteyen bir iştir. he birde arya kurşunu yada lehimi dökmek var onu hiç saymıyorum zaten :):)
paylaşım için teşşekürler ellerine emeğine sağlık
 

Zafer Bal

🌱Yeni Üye🌱
Katılım
16 Eki 2008
Mesajlar
4
Tepkime puanı
0
Zor,meşekkatli ama bi okadarda zevkli bi işolmalı teşekkürler..!
 

thecesur

🌱Yeni Üye🌱
Katılım
16 Eki 2009
Mesajlar
5
Tepkime puanı
0
paylasim icin tsk ler

ayrica bi soru molacakdi vitray = mosaik mi olyior ???

Birbirine benzer ama aynı değildir. Vitray cam sanatıdır. Çeşitli renklerdeki camların kurşun desteği ile bir araya gelmesi ile oluşur. Değişik çalışmaları mevcuttur. Bildiğim kadar ile kurşun yerine alçıda kullanılabilir. Eski tarihi camii ve kiliselerde kurşun yerine alcı kullanılmıştır. Kullanılan camlar dünyanın dörtbiryanından getirilir. Vitray genelde güneş alan yerlere konuşlandırıldığı zaman arkasında güneşi aldığında çok güzel görüntüler ortaya çıkar. Birde tifany vitray denilen değişik ve daha zahmetli bir çalışma şekli vardır. kesilmiş camların etrafı bakırla kaplanıp üzerlerine lehim dökülerek birbirine monte edilir. En sağlamı aslında budur ama en zahmetliside budur. Kullanılan lehim ve havyanın önemide büyüktür. Günümüzde vitray sanatı ile ilgili çok fazla usta kalmamıştır. İnşallah bu sanaat zamanla kaybolmaz.
 
Üst