Yanlış hatırlamıyorsam 1999 yılıydı Apple firması Microsoft firmasına dava açtı... Dava sebebi ise Macos sisteminin arayüzünün Microsoft firması tarafından taklit edilmesi ve Windows 98 adlı sistemi piyasaya sürmesiydi... Dava sonuçlandığında Microsoft firması apple ye yüklü bir tazminat ödemeye mahkum oldu... Daha sonra Bill gates ile Steve Jobs oturup anlaşma filan yaptılar.. Windows sistemindeki programları Microsoft firması Macos sistemi içinde yazacaktı ve bunu karşılıksız apple firmasına verecekti.. Nihayetinde öylede oldu, Ofis programları vs. vs. hepsi Macos sistem içinde yazılmaya başlandı... o dönemi bilenler bilir, hiç bir Windows sistemi programı Mac lerde çalışmaz veya mac için sürümü bulunmazdı... Tam zıttı olarak yine o dönemlerde Mac te çalışan phtoshop, freehand, quark vs. gibi programlarda windows sistemlerde çalışmazdı... dediğim gibi o davadan sonra microsoft, apple, adobe, macromedia gibi firmalar kendi aralarında yaptıkları anlaşmalar gereği her iki şirkette bir diğerinin işletim sistemi içinde çalışabilir programlar yazdılar-yazdırdılar... Ama tabiki microsoft yine ikiyüzlülük yaparak çoğu programı windows için piyasaya sürdükleri halde macos sistem için yazması gereken programları yazmadı... mesela mac kullanıcıları bilirlen MSN Messenger programının hala günümüzde 6 versiyonu var... ama Windows için 8.5 çıktı.. dolayısıyla biz macte MSN Messenger 6 kullanıyoruz ve en basitinden bu programda camera olayı, sesli görüşme filan yok... Yani işin özü, PC yani windows sistemler en amiyane tabirle "Çakma Macintosh" tur...
Virüs olayına gelince... evet Macintoshlarda virüs denen olay yok denecek kadar azdır... Kimileri hayır efendim onlar içinde virüs vardır ve sisteminize girip bilgisayarınızı çökertir desede bu şeye benzer, dünyaya büyük bir göktaşının çarpma olasılığı ve bu göktaşının dünyayı yerle bir etmesine... mümkün değil efendim.. on küsür yıldır mac kullanıyorum henüz bu göktaşı macime çarpmadı...
Fiyatsal konuya gelince... Ev kullanıcılarını ve lay lay lom kullanıcılarını elersek... Sektöre yönelik yani bizle ilgili grafikerlerin kullanacağı adam akıllı baba bir PC kuralım desek 1.500 dolardan aşağı çıkamayız... Yani 1.500 x 1.25 = 1.875 ytl.... Üstelik sadece bir PC parası bu... Peki Mac ne kadar... En basitinden bir Mac mini alırsak 1.156 ytl.. Üstelik İntel işlemcili, Üstelik hem Macosx Leopard yükleyebilirsin hem Windows Vista yükleyebilirsin... Yani hem Mac, Hem PC almış olursun... Üstelik küçücük bir alet, üstelik tatile giderken çantana koy git... Hadi diyelim bu mac çok mini efendim kıllandım derseniz buyrun imac var... 1968 ytl... üstelik 2 gb ramiyle standart geliyor, üstelik 120 gb sabit diskle, üstelik bunada hem macosx leopard, hem windows vista yükleyebiliyoruz ve paralells denen programıda kurunca açılışta sistem seçmeye gerek bile yok iki sistemi aynı anda açıp atadığımız tek bir tuşla hem windows ortamına geçiyoruz hem macosx ortamına... peki bu parayla çok güçlü bir mac ve yanında da eşentiyon olarak pc alıyorsam, neden gidip bu paraya yakın bir parayla sadece çakma bir mac "Pisi Pisi" alayım ki... Sistemin güzelliklerinden, dockların hayrete düşüren geçişlerinden, sisteme entegre gelen bir çok progdamdan, Dashboard Widget gibi bir güzellik ve kolaylıktan, formatsız, virüssüz yıllarca sorunsuz kullanabileceğimden, müzik sektörü, sinema sektörü, bir çok ülkenin en önemli askeri ve güvenlik kurumlarının ısrarla mac kullanma sebeplerinden (Nasa dahil), bütün Pc lere sızmamıza rağmen, PC kullanıcılarının macosx sisteme sızamamalarından sızsalar bile apışıp kalmalarından nereye gidip hangi dosyayı açmaları gerektiği, sistemin neresi olduğu nu bulamamalarından, Çok basit bir terminal penceresini açıp iki komutla şirketinizde bulunan bütün PC lerin önünüze serilmesinden, unix tabanlı bir işletim sistemi olduğu için özgür yazılımlardan filan bahsetmiyeceğim bile...
Hee unutmadan birde sosyal avantajı vardır... şöyle ki;
Otobüste, minübüste, vapurda, okulda vs. vs. gibi yerlerde bacak kadar çocukların sohbetlerine kulak misafiri olunca (evet biliyorum çok ayıp ama napim) efendim o onun Pc sinin bilmem ne diskini sökmüş, öbürü öbürküsünün ramini alıp başak ram takmış, bilmem nesine ne yapmış.. hepsi PC profesörü olmuş... Ama bizimki öylemi... belli bir kullanım yaşı var... 18+... Misal diyelim misafir geldi ve benim gibi mac tutkusu olduğunuz için evinizdede mac var... Tabi bu bahse mevzu olan çocuklardan biride misafirlerin arasına karışıp evinize geldi... duramazlar tabi oturdukları yerde... abi şu bilgisayarı açta bi maillerime bakim, abi şu bilgisayarı açta hatunla iki dakka konuşim, abi şu bilgisayarı açta internetten bilmem neye bakim... Tamam dersin al açtım hadi bakim.. Çocuk bi hevesle oturur bilgisayara önce mausu görünce bi afallar, abi bunun diğer tuşu nerde... Pisiler yedi yavrum devam et dersin arkadan pis pis sırıtarak... Neyse şöyle bi bilgisayara bakar ne yapacağını bilemez dona kalır... Bunun explorer ı nerde abi... Yok explorer güzelim bizde safari var.. O ne ki abi... Milanda sağ açık oynuyor canım... devam et hadi.. yani biraz ego tatmini olsada bacak kadar çocuğun aslında sen bacak kadar çocuksun canım çık dışarı çocuk gibi davran, çocuk gibi oyna, hopla zıpla demenin bir başka versiyonunu yapmış olursunuz.... Büyüklerede (Boyutsal manada büyük demek istiyorum) benzeri yöntemlerle bi nevi haddini bildirmiş olursunuz... Yok öyle her bilgisayara atlamak... başka evlerde havan sökebilir ama bizde olmaz... bizde her şeyi sorarak, adım adım öğrenerek, izin alarak olur...
Neyse diyeceğim o ki; Mac gerçekten güzel, özel... Pisi sadece tüzel...
Saygılar..