Hades
🏆Pro Tasarımcı🏆
1 Temeller
Flash Basic 8 veya Flash Professionel 8 mi öğrenmek istiyorsunuz? Doğru yerdesiniz. Flash
Kullanarak neler yapılabileceğini muhtemelen biliyorsunuz; birkaç cümle halinde özetleyecek olursak: Flash ile uygulamalar, animasyonlar, oyunlar geliştirebilir, mobil cihazlarda (örneğin
Cep telefonlarında) çalışacak programlar yazabilirsiniz. Tüm uygulamalarınızı Web’e ya da
CD ortamına taşıyabilir, bir ağ üzerinde kullanabilir, masaüstü ya da dizüstü PC’lerde
çalıştrabilirsiniz. Flash Player’ın yaygınlığı ve Flash’ın HTML’in sınırlarını tanımak zorunda
olmaması da Flash’ı Web siteleri İnşa etmek ve Web’den gelip PC’nizde çalışan uygulamalar
geliştirmek için ideal bir araç haline getirir.
İlk dersimize en temel adımlarla başlıyoruz. Flash arabirimiyle tanışacağız ve hayalimizdeki Web sitelerini yapmak için buradaki araçları nasıl kullanabileceğimizi öğreneceğiz. Çalışma alanı, paneller ve araçlar gibi başlıklarımız olacak. Tüm detaylarına Ders 11’de girecek olsak da bir SWF dosyasını nasıl yayınlayabileceğimiz konusuna da çok kısaca değineceğiz. Dersimizin sonunda ise anlatılacak dersler boyunca geliştireceğimiz örnek uygulamayı göreceğiz.
Bu Derste Öğrenecekleriniz:
Flash çalışma alanı ile tanışacaksınız.
Yeni bir Flash dokümanı oluşturacak ve kaydedeceksiniz.
Panelleri, menüleri ve Stage’i kullanacaksınız.
Timeline (zaman çizgisi) ve frame’ler (animasyon kareleri) ile çalışacaksınız.
Doküman ayarlarınızı ve tercihlerinizi değiştireceksiniz.
Bir SWF dosyasını test edeceksiniz.
Projenizin son halini inceleyeceksiniz.
Flash 8’e Giriş
Macromedia Flash, Web sitelerinden PC tabanli eğitim modüllerine kadar her şeyi üretmenize imkân veren tasarım ve geliştirme uygulamasıdır. Flash’ın zengin çizim araçları ve nesne yönelimli scrip yazım dili hayal gücünüzle birleştiğinde ortaya çıkacak olan şey harikulâde arabirimlerdir. Flash ayrıca Flash Lite Player sayesinde mobil cihazlarda çalışacak uygulamaların geliştirilmesinde de kullanılabilir.
Flash esas itibari ile iki farklı yazılım modülünden oluşur. Düzenleme ortamı adını verbileceğimiz ilk kısım kendi uygulamalarınızı geliştirmek için kullandığınız bölümdür. Programın ikini kısmını teşkil eden Flash Player ise SWF dosyaları halinde dağıtılan uygulamaları yorumlar, gösterir ve çalıştırır. SWF (Small Web File – küçük Web dosyası) formatı daha çok Web tabanlı uygulamalarda kullanılsa da yetenekleri sadece bununla sınırlı değildir. Bir flash uygulaması (SWF dosyası) kullanıcıya ister Web üzerinden isterse başka bir şekilde ulaşmış olsun, kullanıcının bunu görebilmesi için Flash Player’a ihtiyacı vardır.
İpucu: Flash Basic 8 ve Flash Professional 8, uygulamalarınızı hem Flash Player’ın önceki
sürümleri hem de Flash Lite (mobil platformlar için) ile uyumlu olacak şekilde
yayınlamanıza imkân verir.
Peki, Flash’ı bu denli dikkat çekici yapan ne? Her şeyden önce Flash gayet esnek ve genişletilebilir bir tasarım aracı; Flash’ı tamamen sizin istediğiniz şeyleri yapacak şekilde geliştirebilir veya daha da iyisi ihtiyacınız olan eklenti (extension) bir başkası tarafından zaten yazılmışsa bunu Macromedia Web sitesinden bulup indirebilir ve yükleyebilirsiniz. İkinci sebep ise Flash Player’ın yaygınlığı; dünya genelinde Web erişimi olan bilgisayarların %97’sinde yüklü durumda bulunan Flash Player Küçük, hızlı, yüklenmesi ve güncellenmesi kolay, tamamen ücretsiz bir yazılım. Bunların haricinde, Flash’ın Fireworks ve Dreamweaver gibi diğer Macromedia yazılımlarının yanı sıra çeşitli üçüncü parti uygulamaları ile de entegre olması onun iş akışınızı kolaylaştıran bir başka dikkat çekici özelliğidir.
İpucu: Flash eklentileri www.macromedia.com/exchange adresinde Flash kategorisini
ziyaret edin. Çok azı Macromedia tarafından yazılmış olan bu eklentilerin bir kısmı
ücretsizken bazılarını satın almanız gerekir. Bu eklentiyi indirmeden önce kaç yıldız
almış olduğuna bakmayı ihmal etmeyin.
Son olarak, nesne yönelimli bir dil olan ActionScript de Flash’ın çarpıcı yanlarından biridir.
JavaScript ve Rhino ile aynı standardı paylaşan ActionScript adından da tahmin edebileceğiniz gibi uygulamalarınızı harekete geçiren motordur. ActionScript Küçük, güçlü ve eğlenceli Flash uygulamaları geliştirirken en büyük yardımcınız olacaktır.
Flash’ı kullanmanız için tüm bunların dışında daha pek çok sebep saymak mümkün; derslerimiz boyunca ilerlerken bunların hepsini göreceksiniz. Oyüzden endişe etmeyin ve Flash’a dair çok değerli tecrübeler edineceğiniz bu serüvenin tadını çıkarmaya bakın.
Flash 8 Çalışma Alanı
Flash 8’i ilk kez açtigmizda göreceğiniz şey Start (Başlangic) sayfasıdır. Kendisi de bir SWF dosyası olan Start sayfasında Open a Recent Item (Son Kullanılan Ögelerden Birini Aç), Create New (Yeni 01uştur) ve Create from Template (Şablon Kullanarak Oluştur) seçenekleri bulunur. Sayfanın alt kısmında ise tanışma / eğitim modüllerinde linkler yer alır ve varsa Flash güncellemeleri görüntülenir.
İpucu: Açılış sayfasında Flash 8 güncellemelerini görebilmeniz için Internet’e bağlı olmanız gerekir. Internet bağlantınız yoksa sayfanın görüntülenmesinde bir yavaşlık olabilir. Sayfayı tekrar görmek istemiyorsanız sol alt köşede yer alan Do Not Show Again (Tekrar Gösterme) düğmesine basınız. Açılış sayfasını iptal etmek için Windows’ta Edit > Preferences (Düzenle > Tercihler) ve Mac’te Flash 8 > Preferences altındaki General (Genel) sekmesini de kullanabilirsiniz.
Geliştirme ortamı olarak da adlandinlan Flash çalişma alanı, ortada bir Stage ve bunu çevreleyen bir dizi panelden meydana gelir. Her Flash dosyası bir zaman çizgisine (Timeline) bağlı olarak oynatılır. Zaman çizgisi, çalışmalarınızda yer alan türn görsel öğe ve ActionScript’lerin katmanlar halinde organize edildiği yerdir. Birden fazla kare (frame) içeren bir dosya Flash Player’da oynatılırken bir oynatım kafası (playhead) bu zaman çizgisi boyunca ilerler. Kareler, tıpkı bir sinema filminde olduğu gibi, zamanda belli noktalardaki pozisyonlan temsil ederler ve bir araya gelerek hareketin doğmasmı sağlarlar. Aşşağıdaki resimlerde görüldüğü gibi Flash 8’in Mac ve Windows platformlarmdaki çalişma alanını görüyorsunuz. Bu derste ve göreceğiniz diğer dersler boyunca çalışma alanında yer alan her şeyin nasıl kullanıldığını sırayla ögreniyor olacaksınız. Siz çeşitli türlerde yeni dokümanlar oluşturana kadar çalışma alanında karşınıza çıkabilecek pek çok seçenek silik ya da görünmez durumda olabilir.
Geliştirme ortamını farklı işlevselliklere sahip çeşitli ana gruplar halinde incelemek mümkündür. Ayrıca her grup kendi içinde derslerin ilerleyen bölümlerinde öğreneceğiniz çok sayıda denetim aracı içerir.
• Menüler: Flash’ta göreceğiniz menüler kullanmakta olduğunuz diğer yazılımlarda gördiiklerinize çok benzer. Flash menülerinde de Save (Kaydet), Copy (Kopyala), Paste (Yapi§tır) ve Help (Yardım) gibi komutlar bulunur. Bunlarm dışında menülerde Flash’a özgü komutlar da yer alır.
• Timeline (Zaman çizgisi): SWF dosyalan, animasyon tabanlı bir programdan bekleneceği gibi, bir zaman çizgisi üzerindeki karelerden oluşur. Kareler ve anahtar kareler zaman çizgisi üzerinde sıralanırlar. Dosya (animasyon) içeriğinin farklı öğelerini taşıyan veya geçiş efektlerini içeren katmanlar da zaman çizgisi üzerinde yer alırlar. Oynatım kafası zaman çizgisi üzerinde ilerlemeye başladığında animasyon ortaya cıkar.
• Paneller: Paneller vasıtası ile Flash’ta ürettiğiniz bir uygulamanın neredeyse her şeyini kontrol edebilirsiniz. Uygulamanıza ActionScript özellikleri ya da renkler eklemek, kendi renklerinizi oluşturmak, nesneleri dizmek ya da öğeleri depolamak için ihtiyaç duyduğunuz tiim araçları panellerde bulabilirsiniz. Flash’taki tüm panellere Window (Pencere) menüsünden ulaşabilirsiniz.
• Stage (Sahne): Stage, Flash uygulamanız için büyük önem taşır çünkü göstermeyi planladığınız tiim görsel nesneler burada yer alır. Stage düğmeler, metinler, form elemanları ve animasyonlar dahil her şeye ev sahipliği yapar.
• Doküman sekmeleri ve düzenleme çubuğu: Flash’ta her açık doküman için bir doküman sekmesi üretilir, bu sayede tasarımcı ya da geliştirici acık dosyalar arasında hızla geçiş yapabilir. Doküman sekmelerinin hemen altında yer alan düzenleme çubuğunun işleviyse neleri diizenlemekte olduğunuzu size göstermektir (örneğin sahneler, ekranlar, semboller, gruplanmiş öğeler gibi). Düzenleme çubuğu aynca iizerindeki bir açılır liste ile Stage’in ekrandaki büyüküğünü kontrol edebileceğiniz yakınlaştırma seçeneklerine ulaşmanızı sağlar.
İpucu: Stage, ekranı kaplar durumda değilken dokOman sekmelerini göremezsiniz. Simge durumuna kugultülmCi§ (Minimize edilmi§) durumda iken turn dokOmanlar gali§ma alanı etrafında ba§ibo§ ydzer durumdadır. Stage ba§lık gubuğunda Ekranı Kapla (Maximize) dOgmesine basarak sekmelere ve daha derli toplu bir görOnOme yeniden kavu§abilirsiniz.
• Properties denetçisi: O anda seçili olan nesneye (Stage, metin, diigme, vs.) dair bilgileri
Properties denetçisinde görebilirsiniz. Bu sayfada nesneye ilişkin bilgileri sadece görmekle
kalmaz, bilgilerin çoğunu (örneğin Stage’deki x ve y koordinatları, genişlik ve yükseklik,
dokümanınızdaki sembol ya da bileşen kullanımlarına verdiğiniz isimler gibi) isteğinize göre
değiştirebilirsiniz.
ilk Flash 8 Dokümanınız
Flash ile çeşitli tiirlerde dokümanlar oluşturabilirsiniz. Örneğin animasyon ya da video olarak izlediğiniz SWF dosyaları bu türlerden biridir. Dilerseniz sadece ActionScript kodu içeren dokümanlar da oluşturabilirsiniz; bu dokümanlar içerdikleri ActionScript kodunun birçok farklı yerde kullanılmasına imkân verir. Örneğin bir Web sayfasında yayınlanmış olan bir kek tarifinidüşünün. Web sayfasındaki tarifi izleyen herkes bu keki hazırlayabilir; keki pişirmek isteyen kişinin bilmesi gereken tek şey tarifin nerede olduğudur. Henüz acıkmadınız mı?
Şimdiki çalişmamrzda yeni bir FLA dokümanı oluşturacağız. Bu doküman bizim ana dokümanımız olacak ve kendisiyle kullanacağımız her içeriğe (örneğin metinler, grafikler, video ve diğer SWF dosyaları gibi) ev sahipliği yapacak.
Not: FLA dosyası aslında Flash uygulamanızın düzenlenebilir (edit edilebilir) halidir ve son kullanıcı için işlevsel bir uygulama olarak kullanılamaz veya Web üzerinden görüntülenemez. Siz bir tasanımcı ya da geliştirici olarak çeşitli formatlarla çalışabilirsiniz ancak son kullanıcıya uygulamanızla etkileşim halinde olabilmesi için en azından bir SWF dosyası vermeniz gerekir..
1. Flash’ı başlatın.
Windows altında Start (Başlat) > All Programs (Programlar) > Macromedia > Macromedia Flash 8 yolunu izleyerek Flash'i açabilirsiniz. Macintosh kullanıyorsanız Macromedia Flash 8’i Applications klasörü altında görebilir ve simgesine çift tıklayarak programı çalıştırabilirsiniz.
Kurulum sonrası Flash'ı ilk kez çalıştırdığınızda ürün aktivasyonu yapmanız gerekir. Aktivasyon basit bir işlemdir ve bir diyalog kutusu bu işlem esnasında takip etmeniz gereken adımları size söyler. Yazılım aktivasyonu hakkında detaylı bilgi igin www.macromedia.com/software I activation sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
Flash varsayılan olarak Start (Başlangic) sayfası ile açılır. Bu sayfadaki seçenekleri kullanarak yeni bir Flash dokümam oluşturabilir veya doküman oluşturmak için hazır şablonları kullanabilirsiniz. En son kullandığımız dokümanlara yine Start sayfasmdan ulaşabilirsiniz.
2. Create New (Yeni Oluştur) başlığının hemen altındaki Flash Document linkine tıklayarak yeni bir Flash dokümanı oluşturun.
Yeni bir Flash dokümanı oluşturduğunuzda doküman varsayılan ayarlarla açılır. Bu ayarlan değiştirebilir ve onların bundan böyle varsayılan ayarlar olarak kabul edilmesini sağlayabilirsiniz; böylece yeni oluşturduğunuz her doküman sizin istediğiniz ayarlarla açılır. Bu konuya bu dersin ilerleyen bölümlerinde yeniden değineceğiz.
Not: Flash Basic 8 ile FLA ve ActionScript dosyalan oluşturabilirsiniz. Flash Professional 8’de ise bunlara ek olarak form uygulamaları, sunumlar ve Flash projeleri gibi doüdmanlar da oluşturabilirsiniz.
3. Yeni dokümanınız açıkken arka zemine (Stage’e) tıklayın. Document Properties (Doküman Özellikleri) iletişim kutusunu kullanarak Stage’in boyutlannı 780 x 520 piksel yapın.
Properties (Özellikler) denetçisi şimdi sizin için de gerçek bir anlam kazanacak. Dokümanınızı açıp Stage’e tıkladıktan sonra Properties denetçisine bakın, bir Size (Boyut) düğmesi göreceksiniz. Bu düğmeye bastığınız anda Document Properties (Doküman Özellikleri) iletişim kutusu karşınıza gelecek.
Bu iletişim kutusunda genişliği (width) 780, yüksekliği (height) de 520 piksel yapın. Title (Başlık) alanına Tech Bookstore Home yazın. Description (Açıklama) alanına kısa bir tanım girin; örneğin şöyle bir şey yazabilirsiniz: Tech Bookstore bilgi teknolojilerine ilişkin konularda referans ve eğitim amaçlı kitaplar sunar.
Title (Başlık) ve Description (Açıklama) alanları m e t a bilgilerdir (m e t a veri) ve bu yönleriyle HTML’deki m e t aetiketlere (m e t atag) benzerler. Amaçları, Web sitenizin (Flash SWF dosyalarının ve diğer öğelerin) arama motorlan tarafından bulunma ihtimalini artıran bilgilerin tutulmasına imkân sağlamaktır.
Pencereyi kapatmak için OK düğmesine basın.
4. Properties denetçisinde, dokümanınızın frame rate (kare gösterim hızı) değerini 21 fps olarak değiştirin.
Bunu biraz önce kapattığınız Document Properties iletişim kutusunda iken de yapabilirdiniz; ancak
böyle durumlarda ilk tercihiniz Properties denetçisi olsun.
Frame rate (kare gösterim hızı) değeri videonun nasıl görüneceğini etkiler. Frame rate ne kadar yüksek olursa animasyonun akışı o kadar pürüzsüz ve yumuşak olur. Ancak yüksek frame rate değerlerinin son kullanıcı tarafında daha fazla işlemci gücü gerektireceğini de aklınızdan çıkarmayın..
Not : Varsayılan frame rate değeri 12 fps’dir (frame per second - her saniyede gösterilen kare adedi). 10 fps’den daha düşük değerler insan gözü tarafından fark edilir ve düşük bir gösterim kalitesine yol açabilir. Gösterim hızını 21 fps yaparak animasyonları daha akıcı bir şekilde görebiliriz. Benzer şekilde 18, 24 veya 29 gibi değerler de verebilirsiniz.
Yine Properties denetçisinde yer alan diğer kontrol ve araçlan kullanarak arka zemin rengini, hedeflediğiniz Flash Player sürümünü ve Flash Lite ayarlarını da değiştirebilirsiniz. (Flash Lite, Flash Player'ın cep telefonu ve PDA gibi cihazlarda çalışan mobil sürümüdür.)
İpucu: Publish Settings (Yayınlama Ayarları) penceresinde Flash Player sürümü olarak Flash Lite 1.0 veya Flash Lite 1.1 seçilmemişse Device Settings (Cihaz Ayarlan) düğmesi silik görünecek, işlevsel olmayacaktır. (Flash Lite 1.0 veya Flash Lite 1.1 seçimini sadece Flash Professional 8 altında yapabilirsiniz.)
İpucu: Çalışmanız, Flash 8’den önceki bir Flash Player sürümünee yönelikse Publish
Settings düğmesine basın ve hedeflediğiniz sürümü hemen şimdi, dökümanınıza içerik eklemeye başlamadan önce belirtin. Bu sayede sadece Flash Player 8’e özel olan ve eski sürümlerce desteklenmeyen içeriklerin kazara uygulamanıza girmesini engellemiş olursunuz.
5. File > Save As (Dosya > Farkh Kaydet) komutunu segin ve dosyayı bookstorel.fla adıyla kaydedin.
Dosyayı kaydetmeden önce masaüstünde TechBookstore adlı bir klasör oluşturun. Tüm dosyalarınızı bu klasöre kaydedeceksiniz. Dosyanızı bookstorel.fla adıyla buraya kaydedin. Bundan sonra dosyanızda yaptığınız her önemli değişikliğin ardından dosya ismindeki sayıyı da değiştirin (2, 3,... gibi).
6. File > Close (Dosya > Kapat) komutunu segin ve henüz kaydetmiş olduğunuz dokümam kapatın.
Ancak çalışmanızı sıradaki uygulamalarla sürdürmek istiyorsanız dokümanınızı kapatmak zorunda değilsiniz.
Paneller
Birkaç sayfa önce panellerden kısaca söz etmiştik Son yaptığımrz uygulamada Stage’in boyutunu ve dokümanın frame rate değerini değiştirmek için kullandığımız Properties denetçisi de aslında bir paneldir. Geliştirme ortamındaki panellerin özelliklerini ve bölümlerini öğrenmeniz Flash'ı etkin bir şekilde kullanabilmeniz açısından önem taşır. Şimdi yapacağımız uygulamada ihtiyaç duyduğunuz panelleri açmayı, taşımayı ve kullanmayı öğreneceksiniz. Sonraki derslerimizde de çalışmanızı değiştirmek ve geliştirmek için farklı panellerle tanışacaksınız.
1. File > Open (Dosya > Ag) komutunu verin ve sabit diskinize kaydetmiş olduğunuz
bookstorel.fla dokümanını açın.
Eğer bir önceki uygulama sonrası bookstorel.fla dosyasını kapatmadıysanız bu adımı pas geçebilirsiniz.
İpucu:Daha önce Flash Professional 8’deki özellikleri kullanarak düzenlediğiniz bir dosyayı Flash Basic 8 ile açarsanız Flash Professional 8’de varolan düzenleme özelliklerini kullanamazsınız. Bir dosyayı düzenlemenin en iyi yolu o dosyayı oluşturduğunuz Flash sürümünü kullanmak olacaktır.
2. File > Save As (Dosya > Farklı Kaydet) komutunu verin ve bookstore1.fla dosyasını bookstore2.fla olarak kaydedin.
Önemli değişiklikler yapacağımız için dosyayı farklı bir isimle kaydediyoruz. Bu tekniğe alışmanız sizing için de çok faydalı olacaktır; böylece ihtiyaç duyduğunuzda çalışmanızın önceki sürümlerine kolayca ulaşabilirsiniz.
3. Window (Pencere) menüsünü kullanarak History (Geçmiş) panelini açın.
Flash 8’i açtığımızda varsayılan olarak gelen paneller arasında çok faydalı bir panel olan ve yapmış olduğunuz düzenlemelerin kaydını tutan History (Geçmiş) paneli bulunmaz. History panelinin tutacagı kayıtların sayısı sizin tercihinize bağlıdır; dersin ilerleyen bölümlerinde bu noktaya tekrar döneceğiz.
History panelini açmak için Window > Other Panels > History (Pencere > Diğer Paneller > Geçmiş) komutunu verin. Window menüsünün altında yer alan ve bir kısmı Other Panels grubunda toplanmış olan panellerin her biri gayet faydalı özellikler taşır.
Window menüsünden bir panel seçtiğiniz zaman bu panel çalışma alanınızda rasgele bir yerde açılacak, acık olan diğer panellerin yanında sabit olmayacaktır. Yeni açtığımız paneli diğer panellerin yanına sabitlemek için panelin en sol üst köşesindeki (panel başlık çubuğunun hemen solundaki) noktaların üstüne tıklayın ve paneli istediğiniz yere sürükleyip bırakın. Sürükleme esnasında panelin sabitlenebileceği alanlar siyah bir çizgi ya da çerçeve ile size gösterilecektir.
Bir panelin başlık çubuğunda yer alan minik oka ya da başlğın kendisine tıklayarak paneli aşagıya doğru açabilir ve yeniden tıklayarak eski durumuna getirebilirsiniz. Ayrıca tüm panellerde başlık çubuğunun en sağındaki düğmeye tıklanarak acılan bir Options (Seçenekler) menüsü vardır, bu menünün içeriği her panel için farklıdır. (Başlık çubuğunun en sağındaki düğmeyi görmeniz için panelin aşagıya doğru açılmış olması gerekir.)
4. Paneli diğer panellerin yanına taşıyın ve sabitleyin.
Bu adımı yukarıda tarif ettiğimiz şekilde uygulayın. Sabitlediğiniz panellerin sıralarını da aynı şekilde değiştirebilirsiniz.
5. History panelini sadece bashkgubuğu görünür olacak şekilde kısaltın.
Başlık çubuğundaki boş bir noktaya, minik oka ya da başlığın kendisine tıklayarak panelleri aşagıya doğru açabilir veya sadece başlık çubuğu görünür olacak şekilde kısaltabilir / kapatabilirsiniz.
İpucu : Panelin başlık çubuğundaki herhangi bir yere çift tıklayarak da panelleri küçültebilir / toparlayabilirsiniz.
6. Window > Components komutunu vererek Components (Bileşenler) panelini açın ve ilgili yere sabitleyin.
Window menüsüne baktığımızda panelleri çoğu zaman klavye kısayollan ile de açabileceğinizi görebilirsiniz. Örneğin Components panelini açmak için Windows altında Ctrl+F7, Mac OS X altında da Cmd+F7 kısayollarını kullanabilirsiniz.
7. Components (Bileşenler) panelinin Options (Segenekler) menüsünü agin.
Her panelin kendisine ait bir Options (Seçenekler) menüsü vardır. Bu menüler her panel için farklı içeriklere sahip olsa da Help (Yardım), Maximize Panel (Panelin Boyunu Maksimuma Cıkar) ve Close Panel (Paneli Kapat) komutlan tümünde ortaktır.
8. Components panelindeki User Interface (Kullanıcı Arabirimi) kategorisini açın ve Stage’e bir Button (Düğme) bileşeni taşıyın.
Bileşenler kullanıma hazır Flash öğeleridir ve her birinin farklı bir görevi vardır. Ders 8’de bileşenleri daha detaylı bir şekilde inceleyeceğiz. Şimdilik sadece Stage üzerinde bir bileşenimiz olsun istiyoruz.
9. Window menüsünden Align (Hizala) panelini açın ve sabitleyin. Ana Flash ekranının
en solunda, Tools altında yer alan siyah ok (Selection Tool - Segim Aracı) ile Stage
içinde bulunan düğmeyi seçin. Ardından Align panelini kullanarak düğmeyi Stage
içinde ortalayın.
Align (Hizala) panelindeki düğmeleri kullanarak Stage’de yer alan öğeleri kendi aralarında veya Stage’e göre hizalayabilirsiniz. Öğeleri Stage’e göre hizalamak istiyorsanız önce Align panelindeki “To stage” düğmesini aktif (parlak) yapın. Öğeleri hizalamak için panelin en list sırasında yer alan düğmeleri kullanın.
Stage içinde duran düğmeniz seçili ve paneldeki To stage (Stage’e göre hizala) düğmesi de aktifken Align horizontal center (Yatay olarak ortala) ve Align vertical center (Dikey olarak ortala) düğmelerine basarsanız diigmeniz Stage’in merkezine yerleştirilmiş olur.
10. ihtiyacınız oldukça diğer panelleri de Window menüsünden açın.
Kitabımrz boyunca Actions (Eylemler) panelini sık sık kullanacagiz, eğer afik değilse şimdi bu paneli de açın.
Panelleri ekranın istediğiniz bölgesine sabitleyebilirsiniz. Sayfa yerleşimini dilediğiniz şekilde ayarladıktan sonra kaydedebilir ve böylece her seferinde aynı sayfa yerleşimini kullanabilirsiniz. Bir sonraki adımda bunu nasıl yapacagimızı göreceğiz.
11. Window > Workspace Layout (Çalışma Alanı Yerleşimi) > Save Current (Mevcut Durumu Kaydet) komutuyla panel yerleşimini kaydedin.
Bu komutun ardından Save Workspace Layout (Çalıma Alanı Yerleşimini Kaydet) kutusu açılır. Name (İsim) alanma TechBookstore yazın ve OK düğmesine tıklaym. Böylece çalişma alanının mevcut yerleşimini en son açtığımız paneller de korunacak şekilde kaydetmiş oldunuz. Örneğin başka bir anda varsayılan yerleşim düzeniyle çalışıyorken Window > Workspace Layout > TechBookstore seçimini yaparak TechBookstore yerleşim düzenine kolayca geçiş yapabilirsiniz. Bu yerleşim düzeninde yapacağımız diğer değişikliklerin de kalıcıı olması için yerleşim düzenini yine aynı isimle kaydetmeniz yeterlidir.
İpucu: Panel yerleşim düzenlerini silmek veya yeniden adlandırmak igin Window > Workspace Layout > Manage (Yönet) komutunu kullanabilirsiniz. Bu komutla gelen kutuda kullanıcı tarafından kaydedilmiş olan tüm yerleşim düzenlerini görebilir, yeniden isimlendirebilir ya da silebilirsiniz.
Bir sonraki uygulamamamız Timeline ve kareler (frame’ler) ile ilgili. Çalışmanızı kaydetmeyi unutmayın.
Flash Basic 8 veya Flash Professionel 8 mi öğrenmek istiyorsunuz? Doğru yerdesiniz. Flash
Kullanarak neler yapılabileceğini muhtemelen biliyorsunuz; birkaç cümle halinde özetleyecek olursak: Flash ile uygulamalar, animasyonlar, oyunlar geliştirebilir, mobil cihazlarda (örneğin
Cep telefonlarında) çalışacak programlar yazabilirsiniz. Tüm uygulamalarınızı Web’e ya da
CD ortamına taşıyabilir, bir ağ üzerinde kullanabilir, masaüstü ya da dizüstü PC’lerde
çalıştrabilirsiniz. Flash Player’ın yaygınlığı ve Flash’ın HTML’in sınırlarını tanımak zorunda
olmaması da Flash’ı Web siteleri İnşa etmek ve Web’den gelip PC’nizde çalışan uygulamalar
geliştirmek için ideal bir araç haline getirir.
İlk dersimize en temel adımlarla başlıyoruz. Flash arabirimiyle tanışacağız ve hayalimizdeki Web sitelerini yapmak için buradaki araçları nasıl kullanabileceğimizi öğreneceğiz. Çalışma alanı, paneller ve araçlar gibi başlıklarımız olacak. Tüm detaylarına Ders 11’de girecek olsak da bir SWF dosyasını nasıl yayınlayabileceğimiz konusuna da çok kısaca değineceğiz. Dersimizin sonunda ise anlatılacak dersler boyunca geliştireceğimiz örnek uygulamayı göreceğiz.
Bu Derste Öğrenecekleriniz:
Flash çalışma alanı ile tanışacaksınız.
Yeni bir Flash dokümanı oluşturacak ve kaydedeceksiniz.
Panelleri, menüleri ve Stage’i kullanacaksınız.
Timeline (zaman çizgisi) ve frame’ler (animasyon kareleri) ile çalışacaksınız.
Doküman ayarlarınızı ve tercihlerinizi değiştireceksiniz.
Bir SWF dosyasını test edeceksiniz.
Projenizin son halini inceleyeceksiniz.
Flash 8’e Giriş
Macromedia Flash, Web sitelerinden PC tabanli eğitim modüllerine kadar her şeyi üretmenize imkân veren tasarım ve geliştirme uygulamasıdır. Flash’ın zengin çizim araçları ve nesne yönelimli scrip yazım dili hayal gücünüzle birleştiğinde ortaya çıkacak olan şey harikulâde arabirimlerdir. Flash ayrıca Flash Lite Player sayesinde mobil cihazlarda çalışacak uygulamaların geliştirilmesinde de kullanılabilir.
Flash esas itibari ile iki farklı yazılım modülünden oluşur. Düzenleme ortamı adını verbileceğimiz ilk kısım kendi uygulamalarınızı geliştirmek için kullandığınız bölümdür. Programın ikini kısmını teşkil eden Flash Player ise SWF dosyaları halinde dağıtılan uygulamaları yorumlar, gösterir ve çalıştırır. SWF (Small Web File – küçük Web dosyası) formatı daha çok Web tabanlı uygulamalarda kullanılsa da yetenekleri sadece bununla sınırlı değildir. Bir flash uygulaması (SWF dosyası) kullanıcıya ister Web üzerinden isterse başka bir şekilde ulaşmış olsun, kullanıcının bunu görebilmesi için Flash Player’a ihtiyacı vardır.
İpucu: Flash Basic 8 ve Flash Professional 8, uygulamalarınızı hem Flash Player’ın önceki
sürümleri hem de Flash Lite (mobil platformlar için) ile uyumlu olacak şekilde
yayınlamanıza imkân verir.
Peki, Flash’ı bu denli dikkat çekici yapan ne? Her şeyden önce Flash gayet esnek ve genişletilebilir bir tasarım aracı; Flash’ı tamamen sizin istediğiniz şeyleri yapacak şekilde geliştirebilir veya daha da iyisi ihtiyacınız olan eklenti (extension) bir başkası tarafından zaten yazılmışsa bunu Macromedia Web sitesinden bulup indirebilir ve yükleyebilirsiniz. İkinci sebep ise Flash Player’ın yaygınlığı; dünya genelinde Web erişimi olan bilgisayarların %97’sinde yüklü durumda bulunan Flash Player Küçük, hızlı, yüklenmesi ve güncellenmesi kolay, tamamen ücretsiz bir yazılım. Bunların haricinde, Flash’ın Fireworks ve Dreamweaver gibi diğer Macromedia yazılımlarının yanı sıra çeşitli üçüncü parti uygulamaları ile de entegre olması onun iş akışınızı kolaylaştıran bir başka dikkat çekici özelliğidir.
İpucu: Flash eklentileri www.macromedia.com/exchange adresinde Flash kategorisini
ziyaret edin. Çok azı Macromedia tarafından yazılmış olan bu eklentilerin bir kısmı
ücretsizken bazılarını satın almanız gerekir. Bu eklentiyi indirmeden önce kaç yıldız
almış olduğuna bakmayı ihmal etmeyin.
Son olarak, nesne yönelimli bir dil olan ActionScript de Flash’ın çarpıcı yanlarından biridir.
JavaScript ve Rhino ile aynı standardı paylaşan ActionScript adından da tahmin edebileceğiniz gibi uygulamalarınızı harekete geçiren motordur. ActionScript Küçük, güçlü ve eğlenceli Flash uygulamaları geliştirirken en büyük yardımcınız olacaktır.
Flash’ı kullanmanız için tüm bunların dışında daha pek çok sebep saymak mümkün; derslerimiz boyunca ilerlerken bunların hepsini göreceksiniz. Oyüzden endişe etmeyin ve Flash’a dair çok değerli tecrübeler edineceğiniz bu serüvenin tadını çıkarmaya bakın.
Flash 8 Çalışma Alanı
Flash 8’i ilk kez açtigmizda göreceğiniz şey Start (Başlangic) sayfasıdır. Kendisi de bir SWF dosyası olan Start sayfasında Open a Recent Item (Son Kullanılan Ögelerden Birini Aç), Create New (Yeni 01uştur) ve Create from Template (Şablon Kullanarak Oluştur) seçenekleri bulunur. Sayfanın alt kısmında ise tanışma / eğitim modüllerinde linkler yer alır ve varsa Flash güncellemeleri görüntülenir.
İpucu: Açılış sayfasında Flash 8 güncellemelerini görebilmeniz için Internet’e bağlı olmanız gerekir. Internet bağlantınız yoksa sayfanın görüntülenmesinde bir yavaşlık olabilir. Sayfayı tekrar görmek istemiyorsanız sol alt köşede yer alan Do Not Show Again (Tekrar Gösterme) düğmesine basınız. Açılış sayfasını iptal etmek için Windows’ta Edit > Preferences (Düzenle > Tercihler) ve Mac’te Flash 8 > Preferences altındaki General (Genel) sekmesini de kullanabilirsiniz.
Geliştirme ortamı olarak da adlandinlan Flash çalişma alanı, ortada bir Stage ve bunu çevreleyen bir dizi panelden meydana gelir. Her Flash dosyası bir zaman çizgisine (Timeline) bağlı olarak oynatılır. Zaman çizgisi, çalışmalarınızda yer alan türn görsel öğe ve ActionScript’lerin katmanlar halinde organize edildiği yerdir. Birden fazla kare (frame) içeren bir dosya Flash Player’da oynatılırken bir oynatım kafası (playhead) bu zaman çizgisi boyunca ilerler. Kareler, tıpkı bir sinema filminde olduğu gibi, zamanda belli noktalardaki pozisyonlan temsil ederler ve bir araya gelerek hareketin doğmasmı sağlarlar. Aşşağıdaki resimlerde görüldüğü gibi Flash 8’in Mac ve Windows platformlarmdaki çalişma alanını görüyorsunuz. Bu derste ve göreceğiniz diğer dersler boyunca çalışma alanında yer alan her şeyin nasıl kullanıldığını sırayla ögreniyor olacaksınız. Siz çeşitli türlerde yeni dokümanlar oluşturana kadar çalışma alanında karşınıza çıkabilecek pek çok seçenek silik ya da görünmez durumda olabilir.
Geliştirme ortamını farklı işlevselliklere sahip çeşitli ana gruplar halinde incelemek mümkündür. Ayrıca her grup kendi içinde derslerin ilerleyen bölümlerinde öğreneceğiniz çok sayıda denetim aracı içerir.
• Menüler: Flash’ta göreceğiniz menüler kullanmakta olduğunuz diğer yazılımlarda gördiiklerinize çok benzer. Flash menülerinde de Save (Kaydet), Copy (Kopyala), Paste (Yapi§tır) ve Help (Yardım) gibi komutlar bulunur. Bunlarm dışında menülerde Flash’a özgü komutlar da yer alır.
• Timeline (Zaman çizgisi): SWF dosyalan, animasyon tabanlı bir programdan bekleneceği gibi, bir zaman çizgisi üzerindeki karelerden oluşur. Kareler ve anahtar kareler zaman çizgisi üzerinde sıralanırlar. Dosya (animasyon) içeriğinin farklı öğelerini taşıyan veya geçiş efektlerini içeren katmanlar da zaman çizgisi üzerinde yer alırlar. Oynatım kafası zaman çizgisi üzerinde ilerlemeye başladığında animasyon ortaya cıkar.
• Paneller: Paneller vasıtası ile Flash’ta ürettiğiniz bir uygulamanın neredeyse her şeyini kontrol edebilirsiniz. Uygulamanıza ActionScript özellikleri ya da renkler eklemek, kendi renklerinizi oluşturmak, nesneleri dizmek ya da öğeleri depolamak için ihtiyaç duyduğunuz tiim araçları panellerde bulabilirsiniz. Flash’taki tüm panellere Window (Pencere) menüsünden ulaşabilirsiniz.
• Stage (Sahne): Stage, Flash uygulamanız için büyük önem taşır çünkü göstermeyi planladığınız tiim görsel nesneler burada yer alır. Stage düğmeler, metinler, form elemanları ve animasyonlar dahil her şeye ev sahipliği yapar.
• Doküman sekmeleri ve düzenleme çubuğu: Flash’ta her açık doküman için bir doküman sekmesi üretilir, bu sayede tasarımcı ya da geliştirici acık dosyalar arasında hızla geçiş yapabilir. Doküman sekmelerinin hemen altında yer alan düzenleme çubuğunun işleviyse neleri diizenlemekte olduğunuzu size göstermektir (örneğin sahneler, ekranlar, semboller, gruplanmiş öğeler gibi). Düzenleme çubuğu aynca iizerindeki bir açılır liste ile Stage’in ekrandaki büyüküğünü kontrol edebileceğiniz yakınlaştırma seçeneklerine ulaşmanızı sağlar.
İpucu: Stage, ekranı kaplar durumda değilken dokOman sekmelerini göremezsiniz. Simge durumuna kugultülmCi§ (Minimize edilmi§) durumda iken turn dokOmanlar gali§ma alanı etrafında ba§ibo§ ydzer durumdadır. Stage ba§lık gubuğunda Ekranı Kapla (Maximize) dOgmesine basarak sekmelere ve daha derli toplu bir görOnOme yeniden kavu§abilirsiniz.
• Properties denetçisi: O anda seçili olan nesneye (Stage, metin, diigme, vs.) dair bilgileri
Properties denetçisinde görebilirsiniz. Bu sayfada nesneye ilişkin bilgileri sadece görmekle
kalmaz, bilgilerin çoğunu (örneğin Stage’deki x ve y koordinatları, genişlik ve yükseklik,
dokümanınızdaki sembol ya da bileşen kullanımlarına verdiğiniz isimler gibi) isteğinize göre
değiştirebilirsiniz.
ilk Flash 8 Dokümanınız
Flash ile çeşitli tiirlerde dokümanlar oluşturabilirsiniz. Örneğin animasyon ya da video olarak izlediğiniz SWF dosyaları bu türlerden biridir. Dilerseniz sadece ActionScript kodu içeren dokümanlar da oluşturabilirsiniz; bu dokümanlar içerdikleri ActionScript kodunun birçok farklı yerde kullanılmasına imkân verir. Örneğin bir Web sayfasında yayınlanmış olan bir kek tarifinidüşünün. Web sayfasındaki tarifi izleyen herkes bu keki hazırlayabilir; keki pişirmek isteyen kişinin bilmesi gereken tek şey tarifin nerede olduğudur. Henüz acıkmadınız mı?
Şimdiki çalişmamrzda yeni bir FLA dokümanı oluşturacağız. Bu doküman bizim ana dokümanımız olacak ve kendisiyle kullanacağımız her içeriğe (örneğin metinler, grafikler, video ve diğer SWF dosyaları gibi) ev sahipliği yapacak.
Not: FLA dosyası aslında Flash uygulamanızın düzenlenebilir (edit edilebilir) halidir ve son kullanıcı için işlevsel bir uygulama olarak kullanılamaz veya Web üzerinden görüntülenemez. Siz bir tasanımcı ya da geliştirici olarak çeşitli formatlarla çalışabilirsiniz ancak son kullanıcıya uygulamanızla etkileşim halinde olabilmesi için en azından bir SWF dosyası vermeniz gerekir..
1. Flash’ı başlatın.
Windows altında Start (Başlat) > All Programs (Programlar) > Macromedia > Macromedia Flash 8 yolunu izleyerek Flash'i açabilirsiniz. Macintosh kullanıyorsanız Macromedia Flash 8’i Applications klasörü altında görebilir ve simgesine çift tıklayarak programı çalıştırabilirsiniz.
Kurulum sonrası Flash'ı ilk kez çalıştırdığınızda ürün aktivasyonu yapmanız gerekir. Aktivasyon basit bir işlemdir ve bir diyalog kutusu bu işlem esnasında takip etmeniz gereken adımları size söyler. Yazılım aktivasyonu hakkında detaylı bilgi igin www.macromedia.com/software I activation sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
Flash varsayılan olarak Start (Başlangic) sayfası ile açılır. Bu sayfadaki seçenekleri kullanarak yeni bir Flash dokümam oluşturabilir veya doküman oluşturmak için hazır şablonları kullanabilirsiniz. En son kullandığımız dokümanlara yine Start sayfasmdan ulaşabilirsiniz.
2. Create New (Yeni Oluştur) başlığının hemen altındaki Flash Document linkine tıklayarak yeni bir Flash dokümanı oluşturun.
Yeni bir Flash dokümanı oluşturduğunuzda doküman varsayılan ayarlarla açılır. Bu ayarlan değiştirebilir ve onların bundan böyle varsayılan ayarlar olarak kabul edilmesini sağlayabilirsiniz; böylece yeni oluşturduğunuz her doküman sizin istediğiniz ayarlarla açılır. Bu konuya bu dersin ilerleyen bölümlerinde yeniden değineceğiz.
Not: Flash Basic 8 ile FLA ve ActionScript dosyalan oluşturabilirsiniz. Flash Professional 8’de ise bunlara ek olarak form uygulamaları, sunumlar ve Flash projeleri gibi doüdmanlar da oluşturabilirsiniz.
3. Yeni dokümanınız açıkken arka zemine (Stage’e) tıklayın. Document Properties (Doküman Özellikleri) iletişim kutusunu kullanarak Stage’in boyutlannı 780 x 520 piksel yapın.
Properties (Özellikler) denetçisi şimdi sizin için de gerçek bir anlam kazanacak. Dokümanınızı açıp Stage’e tıkladıktan sonra Properties denetçisine bakın, bir Size (Boyut) düğmesi göreceksiniz. Bu düğmeye bastığınız anda Document Properties (Doküman Özellikleri) iletişim kutusu karşınıza gelecek.
Bu iletişim kutusunda genişliği (width) 780, yüksekliği (height) de 520 piksel yapın. Title (Başlık) alanına Tech Bookstore Home yazın. Description (Açıklama) alanına kısa bir tanım girin; örneğin şöyle bir şey yazabilirsiniz: Tech Bookstore bilgi teknolojilerine ilişkin konularda referans ve eğitim amaçlı kitaplar sunar.
Title (Başlık) ve Description (Açıklama) alanları m e t a bilgilerdir (m e t a veri) ve bu yönleriyle HTML’deki m e t aetiketlere (m e t atag) benzerler. Amaçları, Web sitenizin (Flash SWF dosyalarının ve diğer öğelerin) arama motorlan tarafından bulunma ihtimalini artıran bilgilerin tutulmasına imkân sağlamaktır.
Pencereyi kapatmak için OK düğmesine basın.
4. Properties denetçisinde, dokümanınızın frame rate (kare gösterim hızı) değerini 21 fps olarak değiştirin.
Bunu biraz önce kapattığınız Document Properties iletişim kutusunda iken de yapabilirdiniz; ancak
böyle durumlarda ilk tercihiniz Properties denetçisi olsun.
Frame rate (kare gösterim hızı) değeri videonun nasıl görüneceğini etkiler. Frame rate ne kadar yüksek olursa animasyonun akışı o kadar pürüzsüz ve yumuşak olur. Ancak yüksek frame rate değerlerinin son kullanıcı tarafında daha fazla işlemci gücü gerektireceğini de aklınızdan çıkarmayın..
Not : Varsayılan frame rate değeri 12 fps’dir (frame per second - her saniyede gösterilen kare adedi). 10 fps’den daha düşük değerler insan gözü tarafından fark edilir ve düşük bir gösterim kalitesine yol açabilir. Gösterim hızını 21 fps yaparak animasyonları daha akıcı bir şekilde görebiliriz. Benzer şekilde 18, 24 veya 29 gibi değerler de verebilirsiniz.
Yine Properties denetçisinde yer alan diğer kontrol ve araçlan kullanarak arka zemin rengini, hedeflediğiniz Flash Player sürümünü ve Flash Lite ayarlarını da değiştirebilirsiniz. (Flash Lite, Flash Player'ın cep telefonu ve PDA gibi cihazlarda çalışan mobil sürümüdür.)
İpucu: Publish Settings (Yayınlama Ayarları) penceresinde Flash Player sürümü olarak Flash Lite 1.0 veya Flash Lite 1.1 seçilmemişse Device Settings (Cihaz Ayarlan) düğmesi silik görünecek, işlevsel olmayacaktır. (Flash Lite 1.0 veya Flash Lite 1.1 seçimini sadece Flash Professional 8 altında yapabilirsiniz.)
İpucu: Çalışmanız, Flash 8’den önceki bir Flash Player sürümünee yönelikse Publish
Settings düğmesine basın ve hedeflediğiniz sürümü hemen şimdi, dökümanınıza içerik eklemeye başlamadan önce belirtin. Bu sayede sadece Flash Player 8’e özel olan ve eski sürümlerce desteklenmeyen içeriklerin kazara uygulamanıza girmesini engellemiş olursunuz.
5. File > Save As (Dosya > Farkh Kaydet) komutunu segin ve dosyayı bookstorel.fla adıyla kaydedin.
Dosyayı kaydetmeden önce masaüstünde TechBookstore adlı bir klasör oluşturun. Tüm dosyalarınızı bu klasöre kaydedeceksiniz. Dosyanızı bookstorel.fla adıyla buraya kaydedin. Bundan sonra dosyanızda yaptığınız her önemli değişikliğin ardından dosya ismindeki sayıyı da değiştirin (2, 3,... gibi).
6. File > Close (Dosya > Kapat) komutunu segin ve henüz kaydetmiş olduğunuz dokümam kapatın.
Ancak çalışmanızı sıradaki uygulamalarla sürdürmek istiyorsanız dokümanınızı kapatmak zorunda değilsiniz.
Paneller
Birkaç sayfa önce panellerden kısaca söz etmiştik Son yaptığımrz uygulamada Stage’in boyutunu ve dokümanın frame rate değerini değiştirmek için kullandığımız Properties denetçisi de aslında bir paneldir. Geliştirme ortamındaki panellerin özelliklerini ve bölümlerini öğrenmeniz Flash'ı etkin bir şekilde kullanabilmeniz açısından önem taşır. Şimdi yapacağımız uygulamada ihtiyaç duyduğunuz panelleri açmayı, taşımayı ve kullanmayı öğreneceksiniz. Sonraki derslerimizde de çalışmanızı değiştirmek ve geliştirmek için farklı panellerle tanışacaksınız.
1. File > Open (Dosya > Ag) komutunu verin ve sabit diskinize kaydetmiş olduğunuz
bookstorel.fla dokümanını açın.
Eğer bir önceki uygulama sonrası bookstorel.fla dosyasını kapatmadıysanız bu adımı pas geçebilirsiniz.
İpucu:Daha önce Flash Professional 8’deki özellikleri kullanarak düzenlediğiniz bir dosyayı Flash Basic 8 ile açarsanız Flash Professional 8’de varolan düzenleme özelliklerini kullanamazsınız. Bir dosyayı düzenlemenin en iyi yolu o dosyayı oluşturduğunuz Flash sürümünü kullanmak olacaktır.
2. File > Save As (Dosya > Farklı Kaydet) komutunu verin ve bookstore1.fla dosyasını bookstore2.fla olarak kaydedin.
Önemli değişiklikler yapacağımız için dosyayı farklı bir isimle kaydediyoruz. Bu tekniğe alışmanız sizing için de çok faydalı olacaktır; böylece ihtiyaç duyduğunuzda çalışmanızın önceki sürümlerine kolayca ulaşabilirsiniz.
3. Window (Pencere) menüsünü kullanarak History (Geçmiş) panelini açın.
Flash 8’i açtığımızda varsayılan olarak gelen paneller arasında çok faydalı bir panel olan ve yapmış olduğunuz düzenlemelerin kaydını tutan History (Geçmiş) paneli bulunmaz. History panelinin tutacagı kayıtların sayısı sizin tercihinize bağlıdır; dersin ilerleyen bölümlerinde bu noktaya tekrar döneceğiz.
History panelini açmak için Window > Other Panels > History (Pencere > Diğer Paneller > Geçmiş) komutunu verin. Window menüsünün altında yer alan ve bir kısmı Other Panels grubunda toplanmış olan panellerin her biri gayet faydalı özellikler taşır.
Window menüsünden bir panel seçtiğiniz zaman bu panel çalışma alanınızda rasgele bir yerde açılacak, acık olan diğer panellerin yanında sabit olmayacaktır. Yeni açtığımız paneli diğer panellerin yanına sabitlemek için panelin en sol üst köşesindeki (panel başlık çubuğunun hemen solundaki) noktaların üstüne tıklayın ve paneli istediğiniz yere sürükleyip bırakın. Sürükleme esnasında panelin sabitlenebileceği alanlar siyah bir çizgi ya da çerçeve ile size gösterilecektir.
Bir panelin başlık çubuğunda yer alan minik oka ya da başlğın kendisine tıklayarak paneli aşagıya doğru açabilir ve yeniden tıklayarak eski durumuna getirebilirsiniz. Ayrıca tüm panellerde başlık çubuğunun en sağındaki düğmeye tıklanarak acılan bir Options (Seçenekler) menüsü vardır, bu menünün içeriği her panel için farklıdır. (Başlık çubuğunun en sağındaki düğmeyi görmeniz için panelin aşagıya doğru açılmış olması gerekir.)
4. Paneli diğer panellerin yanına taşıyın ve sabitleyin.
Bu adımı yukarıda tarif ettiğimiz şekilde uygulayın. Sabitlediğiniz panellerin sıralarını da aynı şekilde değiştirebilirsiniz.
5. History panelini sadece bashkgubuğu görünür olacak şekilde kısaltın.
Başlık çubuğundaki boş bir noktaya, minik oka ya da başlığın kendisine tıklayarak panelleri aşagıya doğru açabilir veya sadece başlık çubuğu görünür olacak şekilde kısaltabilir / kapatabilirsiniz.
İpucu : Panelin başlık çubuğundaki herhangi bir yere çift tıklayarak da panelleri küçültebilir / toparlayabilirsiniz.
6. Window > Components komutunu vererek Components (Bileşenler) panelini açın ve ilgili yere sabitleyin.
Window menüsüne baktığımızda panelleri çoğu zaman klavye kısayollan ile de açabileceğinizi görebilirsiniz. Örneğin Components panelini açmak için Windows altında Ctrl+F7, Mac OS X altında da Cmd+F7 kısayollarını kullanabilirsiniz.
7. Components (Bileşenler) panelinin Options (Segenekler) menüsünü agin.
Her panelin kendisine ait bir Options (Seçenekler) menüsü vardır. Bu menüler her panel için farklı içeriklere sahip olsa da Help (Yardım), Maximize Panel (Panelin Boyunu Maksimuma Cıkar) ve Close Panel (Paneli Kapat) komutlan tümünde ortaktır.
8. Components panelindeki User Interface (Kullanıcı Arabirimi) kategorisini açın ve Stage’e bir Button (Düğme) bileşeni taşıyın.
Bileşenler kullanıma hazır Flash öğeleridir ve her birinin farklı bir görevi vardır. Ders 8’de bileşenleri daha detaylı bir şekilde inceleyeceğiz. Şimdilik sadece Stage üzerinde bir bileşenimiz olsun istiyoruz.
9. Window menüsünden Align (Hizala) panelini açın ve sabitleyin. Ana Flash ekranının
en solunda, Tools altında yer alan siyah ok (Selection Tool - Segim Aracı) ile Stage
içinde bulunan düğmeyi seçin. Ardından Align panelini kullanarak düğmeyi Stage
içinde ortalayın.
Align (Hizala) panelindeki düğmeleri kullanarak Stage’de yer alan öğeleri kendi aralarında veya Stage’e göre hizalayabilirsiniz. Öğeleri Stage’e göre hizalamak istiyorsanız önce Align panelindeki “To stage” düğmesini aktif (parlak) yapın. Öğeleri hizalamak için panelin en list sırasında yer alan düğmeleri kullanın.
Stage içinde duran düğmeniz seçili ve paneldeki To stage (Stage’e göre hizala) düğmesi de aktifken Align horizontal center (Yatay olarak ortala) ve Align vertical center (Dikey olarak ortala) düğmelerine basarsanız diigmeniz Stage’in merkezine yerleştirilmiş olur.
10. ihtiyacınız oldukça diğer panelleri de Window menüsünden açın.
Kitabımrz boyunca Actions (Eylemler) panelini sık sık kullanacagiz, eğer afik değilse şimdi bu paneli de açın.
Panelleri ekranın istediğiniz bölgesine sabitleyebilirsiniz. Sayfa yerleşimini dilediğiniz şekilde ayarladıktan sonra kaydedebilir ve böylece her seferinde aynı sayfa yerleşimini kullanabilirsiniz. Bir sonraki adımda bunu nasıl yapacagimızı göreceğiz.
11. Window > Workspace Layout (Çalışma Alanı Yerleşimi) > Save Current (Mevcut Durumu Kaydet) komutuyla panel yerleşimini kaydedin.
Bu komutun ardından Save Workspace Layout (Çalıma Alanı Yerleşimini Kaydet) kutusu açılır. Name (İsim) alanma TechBookstore yazın ve OK düğmesine tıklaym. Böylece çalişma alanının mevcut yerleşimini en son açtığımız paneller de korunacak şekilde kaydetmiş oldunuz. Örneğin başka bir anda varsayılan yerleşim düzeniyle çalışıyorken Window > Workspace Layout > TechBookstore seçimini yaparak TechBookstore yerleşim düzenine kolayca geçiş yapabilirsiniz. Bu yerleşim düzeninde yapacağımız diğer değişikliklerin de kalıcıı olması için yerleşim düzenini yine aynı isimle kaydetmeniz yeterlidir.
İpucu: Panel yerleşim düzenlerini silmek veya yeniden adlandırmak igin Window > Workspace Layout > Manage (Yönet) komutunu kullanabilirsiniz. Bu komutla gelen kutuda kullanıcı tarafından kaydedilmiş olan tüm yerleşim düzenlerini görebilir, yeniden isimlendirebilir ya da silebilirsiniz.
Bir sonraki uygulamamamız Timeline ve kareler (frame’ler) ile ilgili. Çalışmanızı kaydetmeyi unutmayın.