Neler yeni

Yeni mesajlar Yeni konular En çok mesaj En çok tepki En çok görüntülenen

Mesleğin cılkı çıktı! (Gazete ve dergi tasarımları üzerine)

tolgilis

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
Web sitesi
www.tlgplt.com
Mesleğin cılkı çıktı...
Eline bir quark 3, yada indesign de bir kutu bir metin alanı açmayı öğrenen gazete tasarımı yapar oldu...
Son günlerde forum da birçok buna benzer konular gördüm...
Gazete tasarımcıları paylaşılıyor, yapılan eleştirilerede "elimdeki imkan buydu" deniliyor... Olmayacak arkadaşlar... İmkanı siz yaratacaksınız...

Birde gazete tasarımıyla yakından uzaktan alakası olmayan, okuyuculara hakaret niteliği taşıyan niteliksiz sözde grafikerlerin paylaşımlarına
-Oooo çşok güzel eline sağlık
-Vay arkadaş nasıl yaptın
-Emek var işin içinde başarılı olmuş
Şeklinde bol pohpohlayıcı mesajlar yok mu çileden çıkıyorum o an...

Sayfa sekreterliği ve sayfa operatörlüğü olarak ikiye ayrılan bu meslekte, operatör bile olamayacak, ancak dizgi de çalışacak ya da, doldur boşalt lı yorum sayfalarında kendine yer bulacakların, bu şekilde bir görsel yönetmen edasında pohpohlanmasına inanın sinirleniyorum...

Bu işte yeniysen bunu başta belirtip, olumsuz eleştirileri bekliyorum diyeceksin... Birisi olumsuz bir eleştiri yaptığında ders çıkarmasını bileceksin... Utanmadan kalkıp (siz bulunduğum şartların farkında mısınız) derseniz, yaptığınız işe saygınız yok demektir...

Maaşından memnun değilsen işi bırak, işi bırakmıyorsan ihtiyacın varsa o paraya yaptığın niteliksiz tasarımları insanlara örnek olarak sunmayacaksın...

Gazete tasarımı yapan kişi;
-Daha manşet belli olur olmaz sayfayı beyninde çatmış olmalı...
-Yazıların bytları söylendiği anda ne yapacağına karar vermeli...
-Nerede dekupe kullanılacağını, hangi renklerin nerede gideceğini anlamalı
-Sayfadaki haberlerin önemini ve diğer haberlerle ne bağlantıları oldugunu bilmeli
-Tashih yeteneği olmalı
-Editör kadar bilgili olmalı
-Haberi destekleyici materyalleri (spor, resimaltı, arabaşlık vb.) doğru yerlere çıkartmalı
- Altalta merdiven gibi haber sıralamak marifet değil, göze hoş gelecek şekilde tüm haberler parçalanmalı
- Başlık-başlık, resim-resim yanyana getirmemeye dikkat etmeli
- Kafa karıştırmamalı sayfa mizampajı
-Satırlar birbirini takip etmeli yan sütunla ve sutun aralıkları mumkun oldugunca eşit olmalı...

Daha bir çok madde ekleyebilirim burda...

Ama işin özü saygıda ve kendini geliştirmede...

Her gün tüm gazetelerin sayfalarını incelemeli
Yurtdışında çıkan gazetelere bakmalı

Pişmeli, ve ürünü paylaşırken özgüveni olmalı... Biri eleştirdiği zaman da ders çıkarmalı...

Her zaman söylerim...
İşe yeni başlıyorsan;
Önce birebir kopya sayfalar yap
Sonra kendi tasarımını gerçekleştir...

Gerçek bir sayfa sekreteri olmuşsan, daha önce gazete tasarlamamış dünyanın en iyi grafikeri gelsede, bir gazete tasarımını senin kadar iyi yapamaz... Gazete tasarımı yapmak kolay değildir...

Bunu basite indirgemeye çalışanlarda, bu işi emek verenler tarafından saygı görmez...

Selam, saygı...

Benzer konular

Olsinwe

🌟Usta Tasarımcı🌟
Çok güzel ifade etmişsin bu tür sorunlarla hepimiz zaman zaman karşılasıyoruz metanetini korumanı tavsiye ederim gayet güzel işler çıkartıyorsun böyle devam etmeni isterim

tolgilis

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
Web sitesi
www.tlgplt.com
benim bahsettiğim zaten yapamayan bıraksın değil, yeni başlayan kişilere yaptığı kötü işleri eleştirmek onları doğruya yöneltmek yerine,
-çok güzel olmuş
-emek vermişsin güzel olmuş

gibi pohpohlayıcı cümlerlerle yaklaşanlara...

Buradan bu işe yeni başlayanların en iyi çıkaracağı düşünce;
Şımarmamak olmalıdır...

Çünkü bu işte tasarımden daha önemli olan şey bence;
Disiplinli ve okuyucuya saygı duyan çalışmalar yapmaktır

alicinki

🌟Usta Tasarımcı🌟
Web sitesi
www.alicinki.com
Mesleğin cılkı çıktı...

Selam, saygı...

Bu tip forumlarda çeteleşmeler yaşandığı bir gerçek. Al gülüm-ver gülüm çeteleri oluşuyor ve çete içinden kim ne gönderse hemen kalan üyeler övgülere başlıyorlar.

- Aman üstat döktürmüşsün.
- Canım üstat uçurmuşsun.
- Bu kadar mı güzel yapılır.
- Yine harikalar yaratmışsın.
- Yalamışsın, yutmuşsun...

Zamanında fotokritikten bu yüzden atılmıştım. Çetelerin üstüne gidince altından derin devlet çıktı beni de attılar. :)

Bence sen artık kendini behance'e terfi ettir. Burayı da stres atma yeri olarak kullanırsın.

Önder Adem

👑Efsanevi Grafiker👑
Web sitesi
www.istanbulletiket.com
Eski bir gazeteci olarak aklımda kalan şu kuralı paylaşmak isterim. Gazete şablonu 9 sütundur.
Sayfadaki haberler öyle bir yerleştirilmeli ki her sütuna en az 1 resim ve başlık denk gelmeli.

tolgilis

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
Web sitesi
www.tlgplt.com
kesinlikle...
Ben her zaman News Page Designer ı takip ederim. Bu işi yapan arkadaşlar da takip etmeli...

Millet neler yapıyor nelerle ugrasıyor...

İnanın o tasarımları görünce kişinin heyecanı artıyor, bende yapabilmeliyim diye yanıp tutuşuyor... O tasarımları baktıgınızda biz de neymişiz abi deyip, burada piknikte sofra altına bile serilmeyecekkadar saygısızca yapılmışları görünce, sinirlenmemek elde değil...

İştah kaçırıcı türden...

Ben paylaşımlara kızmıyorum. Bu aylaşımlarda eleştirilere tahammülü olmayan tasarımcılara kızıyorum...Bir de bu tasarımları övenlere...

Göz var görür... Pohpohlanmakta neymiş!..

Önder Adem

👑Efsanevi Grafiker👑
Web sitesi
www.istanbulletiket.com
kesinlikle...
Ben her zaman News Page Designer ı takip ederim. Bu işi yapan arkadaşlar da takip etmeli...

Millet neler yapıyor nelerle ugrasıyor...

İnanın o tasarımları görünce kişinin heyecanı artıyor, bende yapabilmeliyim diye yanıp tutuşuyor... O tasarımları baktıgınızda biz de neymişiz abi deyip, burada piknikte sofra altına bile serilmeyecekkadar saygısızca yapılmışları görünce, sinirlenmemek elde değil...

İştah kaçırıcı türden...

Ben paylaşımlara kızmıyorum. Bu aylaşımlarda eleştirilere tahammülü olmayan tasarımcılara kızıyorum...Bir de bu tasarımları övenlere...

Göz var görür... Pohpohlanmakta neymiş!..

"Şu sebeplerden dolayı kötü bir çalışma olmuş" demek, kötü bir çalışmaya "Çok güzel olmuş" demekten daha faydalı ve yapıcı bir eleştiri olur elbette. Ama tabi sapla samanı ayıramayanlar da var. Eleştirinin eser sahibi açısından şahsi algılanması, saldırı gibi geliyor ve direkt savunmaya geçiyor kişi. Böyle olmamalı.

creedwar

Kreatif Stratejist
👑Efsanevi Grafiker👑
2000 yılından bu yana gazete ve dergi tasarımlarının dışında sektörün genel durumu budur. cılkı çıkmış ve artık tanıdığım herkes reklam dünyasına kıyısından köşesinden girmiş durumdadır..

En alakasız kişi bile word / excel de sayfa tasarımı yapıp ''aha ben bunu yaptım basabilirsin hazır iş'' diyebiliyorsa, bu işi yapan kişilerinde kendini net olarak ifade edip farklılık yarattığı durumları es geçebiliyoruz.

Reklamcılar derneği, başta kırmızı ödülleri vb.. gereksiz (iş maddiyata bağlı) konumlarda olanlarda birbirini tutuyor :)

Konudan konuya atlasam da artık önüne geçilemeyecek bir durumdayız. Eskiden mahalle aralarında bulunan karate kursları gibi mantar gibi çoğalan web tasarım / grafik tasarım kurslarıyla daha çok ağlaşırız..

tolgilis

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
Web sitesi
www.tlgplt.com
2000 yılından bu yana gazete ve dergi tasarımlarının dışında sektörün genel durumu budur. cılkı çıkmış ve artık tanıdığım herkes reklam dünyasına kıyısından köşesinden girmiş durumdadır..

En alakasız kişi bile word / excel de sayfa tasarımı yapıp ''aha ben bunu yaptım basabilirsin hazır iş'' diyebiliyorsa, bu işi yapan kişilerinde kendini net olarak ifade edip farklılık yarattığı durumları es geçebiliyoruz.

Reklamcılar derneği, başta kırmızı ödülleri vb.. gereksiz (iş maddiyata bağlı) konumlarda olanlarda birbirini tutuyor :)

Konudan konuya atlasam da artık önüne geçilemeyecek bir durumdayız. Eskiden mahalle aralarında bulunan karate kursları gibi mantar gibi çoğalan web tasarım / grafik tasarım kurslarıyla daha çok ağlaşırız..

mantar gibi coğalan o ajanslar zaten mantarın torbadaki ömrü kadar kalıyor ticarette...

creedwar

Kreatif Stratejist
👑Efsanevi Grafiker👑
mantar gibi coğalan o ajanslar zaten mantarın torbadaki ömrü kadar kalıyor ticarette...

Sonuçta kalıyorlar :) Cılkını çıkartan cebindeki parayla veya bir şekilde edindiği sermaye ile mekan açanlarda değil, işsizliğin getirdiği yükümlülük ve saldırma hırsı sayesinde oluyor her şey..

Cılkını nasıl çıkarttığımızı hemen söylemeliyim..Tabela işini tüm firmalar gerek tasarım gerekse uygulama ile yapıyor, web tasarımı firmalar öğrenciler, web masterler, matbaa çalışanları hatta en alakasız ''kendi web sayfanızı kendiniz yapın'' diyerek yine bir işin ucundan 3-5 kuruş çıkartmaya çalışanlar, grafik tasarım ile uğraşanlar ''web arayüz, editleme vb.yapıyor..Matbaa baskı işlerini tasarım + baskı + teslim şeklinde artık tabelacısından, 3D firmalarına, öğrencisinden, iki photoshop (fotoşop) kurcalayan herkes yapıyor..Fiyat kırmalar, evleniyorum abi ucuza yaparım geriside beni ilgilendirmez diyenler, taksidim var her türlü yaparım diyenler yapıyor..

Cılkı çıkar her işte olduğu gibi..Kıyısından köşesinden herkes bu işin içinde artık..

tolgilis

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
Web sitesi
www.tlgplt.com
Sonuçta kalıyorlar :) Cılkını çıkartan cebindeki parayla veya bir şekilde edindiği sermaye ile mekan açanlarda değil, işsizliğin getirdiği yükümlülük ve saldırma hırsı sayesinde oluyor her şey..

Cılkını nasıl çıkarttığımızı hemen söylemeliyim..Tabela işini tüm firmalar gerek tasarım gerekse uygulama ile yapıyor, web tasarımı firmalar öğrenciler, web masterler, matbaa çalışanları hatta en alakasız ''kendi web sayfanızı kendiniz yapın'' diyerek yine bir işin ucundan 3-5 kuruş çıkartmaya çalışanlar, grafik tasarım ile uğraşanlar ''web arayüz, editleme vb.yapıyor..Matbaa baskı işlerini tasarım + baskı + teslim şeklinde artık tabelacısından, 3D firmalarına, öğrencisinden, iki photoshop (fotoşop) kurcalayan herkes yapıyor..Fiyat kırmalar, evleniyorum abi ucuza yaparım geriside beni ilgilendirmez diyenler, taksidim var her türlü yaparım diyenler yapıyor..

Cılkı çıkar her işte olduğu gibi..Kıyısından köşesinden herkes bu işin içinde artık..

ama bu işin birazda kurumsal kısmı.

Bu işi yapanlar yapsınlar eyvallah nasiplenen nasiplensin. Ama indesign de alan açmak ve doldurmak tasarım degildirki... Ayrıca tasarıma ne gerek vardır.

Daha altalta koydugu haberin hizasını bile yapamayan kişiler
Ben sayfa sekreteriyim şuyum buyum hatta dizayyynnnııırrr gibi saçma bir kelimeyle ortalıkta dolaşıp, forumlarda paylaşıp yapar oldular...

Ama burunlarından da kıl aldırmıyorlar...

Buradaki konuşmalar forumlardakidiğer arkadaşlara da uyarı niteliği taşısın...

En sert eleştirileri yapın ki o kişiye değer verdiğiniz ortaya cıksın
Onu pohpohlamak, okuyucuya saygısı olmayan ve disiplinsiz işlere sadece devam etmesini sağlar...