Neler yeni

Yeni mesajlar Yeni konular En çok mesaj En çok tepki En çok görüntülenen

MicroSoft Word de Geometrik Çizim yöntemi

VolkanTEKiN

♫♪♪ ♫♪♪ &#9835
👑Efsanevi Grafiker👑
Katılım
2 May 2007
Mesajlar
14,551
Tepkime puanı
112
MicroSoft Word de Geometrik Çizim yöntemi

Çizime başlamadan önce word de bazı ayarlar yapmamız gerekiyor.

Birincisi çizim yaparken çizim moduna geçtiğimizde otomatik olarak çizim tuvalinin açılmasıdır. Bu durum kullanılan sayfada daha geniş alan tutar ve sayfa düzenini bozar. Bu tuvali kaldırmak ve alışkın olduğumuz kağıtla çalışır gibi sayfayı kullanmak için Menü çubuğundan Araçlar-Seçenekler-Genel sekmesi altında “otomatik şekil eklerken otomatik çizim tuvali oluştur” seçeneğinin önündeki işareti kaldırın. Böylece şekil çizerken açılan çizim tuvalinden kurtulduk.

İkincisi sayfanın altında çizim çubuğu açık değilse başlık çubuğu altında boş bir yere sağa tıklayın, açılan pencereden çizim çubuğunu işaretleyin. Çizim çubuğu sayfanın altında açılacaktır.

Çizime geçebiliriz.

Çizim çubuğundan otomatik şekil sekmesini tıklayınız. Açılan pencereden temel şekiller üzerine geldiğinizde, hazır işinize yarayacak hemen hemen bütün şekilleri bulursunuz. İstediğiniz şeklin üzerine tıklayarak aldıktan sonra sayfanın istediğiniz noktasın da mausu sürükleyerek istediğiniz büyüklükte şekli oluşturunuz. Şekil fazla büyük veya küçük olmuşsa üzerine tıklayarak seçin.
(word de herhangi bir işlem yapmak için işlemi uygulamak istenen bölüm mutlaka seçilmelidir)
Büyütüp küçültme kulplarından tutarak istediğiniz yönde şekli büyütüp küçültebilirsiniz.

Şekli döndürme: şekil secili iken üzerinde yeşil bir nokta göreceksiniz.(Office Xp ve Office 2003 sürümlerinde) bu yeşil noktayı tutup şekli istediğiniz kadar istediğiniz yönde döndürebilirsiniz.

Eğer istediğiniz şekil otomatik şekil kutusunda yoksa; çizim çubuğu üzerinde bulunan çizgi üzerine tıklayarak (bir tıklama bir kere çizgi çizdirir) sayfada şeklin her kenarını teker teker çizmelisiniz. Ayrıca şekil çizerken otomatik şekil sekmesi altında bulunan “Çizgiler” bölümünden de yararlanabilirsiniz. Çizgiler kutusunda düz çizgi, bir tarafı ok çizgi, iki tarafı ok çizgi, eğri çizgi, kapalı şekil çizgisi ve kalem çizgisi seçenekleri vardır. Bunları doğru kullanmak için biraz deneme yapmak yeterlidir.

Gelelim şekli oluşturduktan sonra biçimlendirilmesine. Şeklin üzerine sağa tıklayarak açılan pencereden “otomatik şekil biçimlendir…” sekmesine girerek:
Renk ve çizgiler, Boyut ve Düzen sekmelerinden isteğinize bağlı biçimlendirmeleri yapabilirsiniz.

Örneğin şeklinizi açılı döndürmek istiyorsunuz
=> “Boyut” altında açı bölümüne istediğiniz açıyı girerek tamamı tıkladığınızda şekliniz açı kadar dönecektir.

Yâda iki şekli üst üste getirdiğinizde altta kalan üsteki tarafında kapatılır. Altdakini de görmek için
=> Renk ve çizgiler altında Saydamlık okunu çekerek istediğiniz oranda alttaki şekli görmeyi ayarlayabilirsiniz.

Bazen bir şeklin bir bölümünü taranmak veya üst üste getirilmiş şekilerden birisini taramak isteyebilirsiniz. Taramak istediğiniz alan üzerine “otomatik şekil” altında “Çizgilerkapalı şekil” (serbest form) alarak herhangi bir üçgen oluşturun. Üçgenin üzerinde sağa tıklayın. Açılan pencereden “otomatik şekil biçimlendir…” e girin. “Renkler ve çizgiler” sekmesi altında “Renk:” penceresine tıklayın, açılan pencereden “dolgu efektleri” ne girin. “Gradyan (açıktan koyuya doğru dolgu yapma), “Doku”, “Desen” ve “Resim” sekmeleri olan pencere açılacak. “Desen” bölümüne girerek istediğiniz taramayı seçip tamamı ve tekrar tamamı tıklayın. Seçtiğiniz tarama biraz önce oluşturduğumuz üçgenin içini dolduracaktır.

Üçgeni yarı saydam şekle getiriniz (altını görmek için (yukarıda anlatıldı)). Üçgenin üzerine sağa tıklayın ve açılan pencereden “nokta düzenle” yi tıklayın. Üçgenimizin üzerinde tutma kulpları belirecektir. Bu kulplardan yâda üçgenin istediğiniz kenarından tutarak esas şeklin doldurmak istediğiniz bölümüne uyacak şekilde biçimlendirin. Bu işi yaparken veya şekli ilk oluştururken şeklin küçüklüğünden dolayı iyi çalışamıyorsanız; “Standard araç çubuğu üzerinde bulunan sayfanın görümünü büyütün (normal %100 dür.). Ben 300-350’de çalışıyorum. Sayfayı istediğiniz büyütme oranı içinde hazır olmaya bilir. %100 üzerine tıklayın ve işlediğiniz oranı klavyeden girdikten sonra enter’e basın. İşiniz bitince %100 oranına geri dönün.(bu büyütme sadece görünümde olup rahat çalışmak içindir.)

Tarama için diğer tarama şekillerini de deneyebilirsiniz. İsterseniz tarama yerine resim bile koyabilirsiniz. Bu anlatılanların üzerinde biraz uygulama yaparak pratikleştirebilir ve geliştirebilirsiniz.

Örneğin bir geometrik şekil üzerinde açının değerini yazmadan açı işareti koymak istiyorsanız; “otomatik şekil” ve temel şekillerden yayı almalısınız. Yayı istediğiniz gibi şekillendirerek ve döndürerek istenen açıya yerleştirebilirsiniz.

Örneğin dik açı şeklini oluşturmak için bir kare ve içi dolu bir çember gerekli (istenildiği kadar küçültülmüş). Bunu anlatalım çizim çubuğundan kareyi alıp oluşturalım. Şeklin üzerinde sağa tıklayarak “Otomatik şekil biçimlendirme…Boyu” altında yükseklik ve genişliğe 0,40 girelim ve tamama basalım, karemiz oluştu. Çemberi alalım ve çizelim. Yine “Otomatik şekil biçimlendirme…Boyu” altında yükseklik ve genişliğe 0,05 girelim ve içini doldurmak için “Renk ve çizgiler” altında “Dolgu renk” penceresine tıklayarak dolgu olarak siyahı seçin tamam diyin. Diklik işaretinin noktası da hazır. Kareyi tutup noktanın üzerine oturtun. Çizim çubuğu üzerinden şeklin tamamını seçme modunu alarak mausla tarayıp kare ve noktayı birlikte seçin. Seçili iken üzerine sağa tıklayarak gruplandırın (böylece birbirinden ayrılmayı önlersiniz). Bunu bir kenara koyup istediğiniz zaman kullanabilirsiniz. Eğer kareyi noktanın üstüne koyduğunuzda noktayı kapatıyorsa; kare üzerine sağa tıklayın açılan pencereden “Sıra” altında “En alta gönder” tıklayın. Şekillerin harflendirilmesi:

Çizim çubuğundan metin kutusunu alın ve bir metin kutusu oluşturun (büyüklüğü önemli değil). Metin kutusunun kenarındaki (seçtiğinizde görülür) taralı kısma sağa tıklayın. Açılan pencereden “Metin kutusu biçimlendir…” e girin. Renk ve çizgiler altında Dolgu Renk: penceresine tıkla “Dolgu Yok” ve ÇizgiRenk: penceresine tıkla Çizgi yok seçeneklerini tıkla. “Metin kutusu” sekmesinde “İç kenar boşlukları” altında “Sağ”, “Sol”, “Alt” ve “Üst” pencerelerini sıfırla, “Otomatik şekilde metini kaydır” önündeki işareti kaldır ve “Metini sığdırmak için otomatik şekli yeniden boyutlandır” önünü işaretle. (bu yapılan ayarlar metin kutusu etrafındaki çizgiyi, boşluğu kaldıracak ve içine yazılan yazı uzunluğunda otomatik boyutlanmasının sağlayacaktır). Tamamı tıklayarak pencereyi kapat.
Metin kutusunun içine bir harf gir. Harfi seçerek yukarıda “Biçimlendirme araç çubuğu" üzerinden biçimini, boyutunu ve rengini belirt. Bu harfi şeklin istediğin yerine koy. Son olarak şeklin tamamını seç ve seçili şeklin üzerinde sağa tıklayarak gruplandır. Bu işlem şeklin dağılmasını önleyecektir.
İstediğin yere şekli yakala bırak.

Şimdi diyeceksiniz ki her seferinde ve her şekilde bu kadar çok çizim ayar nasıl yapılır. Tabiî ki yapılmaz. Bir kere oluşturduğunuz metin kutusu, dik üçgen şekli, açı yayı, kalın nokta ve benzeri kulanım malzemelerinin üzerine veya kenarına geldiğimizde fareniz artı işareti şeklini alacaktır. Bu durumda iken “Ctrl” tuşuna basılı tutup fare ile yakalayıp bırakın. Malzemelerinizi bu şekilde istediğiniz kadar çoğaltabilirsiniz. Hadda şekilleri de aynı şekilde çoğaltıp, gurubu çözdükten sonra istediğiniz gibi değiştirerek yeni istediğiniz geometrik şekilleri elde edebilirsiniz. Tabi harfleri çoğaldığımızda ilk yazdığımız harfi gerekli olduğu harfe veya rakama değiştirmeliyiz. Aynı çizimi çizim için geliştirilmiş birçok programda da yapabilirsiniz. Hadda daha kolaydır. Fakat bu tür programlar çok pahalı olup update ide ücretli olduğundan elimizin altında bulunan Office kullanarak çizim yapmak işimizi görecektir. Windows altında Paint de aynı amaçlı bir programdır. Ancak Word kadar esnek değildir. Ayrıca Paint de köklü, üslü ve birçok matematiksel yazılımlar yapılamaz.

Eğer çizimimizi ve metin yazılımını resim formatlarından birisi ile saklamak veya bu resim formatında maille göndermek istersek; Çiziminiz ve soru metinini seçin; seçili iken üzerine sağa tıklayın ve kopyala yı tıklayın. Painti açın “Düzen” araç penceresinden “Yapıştır” tıklayın şekliniz metin ile birlikte painte açılacaktır. Şimdi “Dosya” penceresinden “Kaydet” i tıklayın kayıt penceresi açılacaktır. Bu pencerede kayıt türü bölümünden islediğiniz formatı seçin (en çok kullanılan formatlar “JPEG”, “GIF” ve “BMP” dir. her format değişik şirketlerin geliştirdiği resim sıkıştırma algoritmalarıdır. Bu yüzden aynı resmi farklı boyutlarda sıkıştırır.) ve adını yazdıktan sonra kayıt edin. Resim dosyası olarak kulanın. Eğer Word dosyası olarak kullanırsanız istediğiniz zaman soru üzerinde yukarıda anlatılan yolar takip edilerek değişiklik yapabilirsiniz.

Alıntı: Adnan ÇAPRAZ​
 

Benzer konular

derya-iso

🌱Yeni Üye🌱
Katılım
31 May 2008
Mesajlar
1
Tepkime puanı
0
çok çok teşekkür ediyorum az önce üye oldum ve bu konuyu okudum ben de wordü biliyorum sanıyordum Ayrıca ben de sürekli test ve dergi yazıyorum ama başka prog da yazıp çizip owrde yapıştırıyorum ve tabi bu çok oluyordu şimdi bu harika oldu tşkkkkkkk
 

aptalık

🌱Yeni Üye🌱
Katılım
28 Eki 2024
Mesajlar
1
Tepkime puanı
0
Konum
Ankara
2005 Yılında bu yazıyı matematik grubunda, matematik öğretmen arkadaşlar için yazmıştım. Bu yazının devamı da var. Köklü, üslü ve matematiksel formüllerin yazılışı. Alıntı yapan arkadaşlar ismimi de yazsalar emeğe saygı duymuş olurlardı.
 
Üst