Neler yeni

Yeni mesajlar Yeni konular En çok mesaj En çok tepki En çok görüntülenen

Ne yapmalıyım?

bogurtlenlicay

🏅Acemi Tasarımcı🏅
Merhaba. Ben buraya yeni üye oldum ve ilk başlığım. kendimi grafiker olarak görmüyorum henüz ama başlığı açıcak en uygun yer burasıdır diye düşündüm.
ben bir anadolu meslek lisesinde grafik ve fotoğraf bölümünde eğitim alıyorum. bu yıl son senem. bir reklam ajansında stajyerlik yaptım, daha sonra da bazı meseleler oldu; daha sonra da bilinen bir tekstil firmasında stajyerliğe başladım. bu gittiğim iki yerde de deneyimli ya da üniversite mezunu bir grafiker yoktu. ilk yerde benim gibi 3 arkadaş daha vardı. şuanki yerde de tek stajyer ve grafikle ilgili kişi benim. her iki yerde de pofesyonel bir grafikerin yanında çalışmak için hayal kurmuştum ama hepsi de benim tüm işlerin üstesinden gelebildiğimi söylediler. profesyonel bi grafikerle çalışmak nasip olmadı.
piyasadaki programların 3 tanesini biliyorum.(ama daha fazlasını da bilmek ve çok daha iyi kullanabilmek isterdim)verilen tüm görevleri de en iyi şekilde yapmaya çalışıyorum. gazete ve dergilerde gördüğünüz bazı reklam ilanları benim tasarımım.
ben grafik sanatçısı olduğumu düşünmüyorum. ailem ve şirketteki yönetim kurulu olduğumu düşünüyorlar çünkü gerçek bir grafik sanatçısı nasıl olur bilmiyorlar.

size sormak istediğim, uzun süredir endişe duyduğum bir konu var.
bu yıl güzel sanatlara hazırlanıyorum. birkaç yıldır da resim eğitimi eğitimi alıyorum bunun için. ygs puanım da barajın baya üzerinde. muhtemelen kaliteli bir üniversite kazanacağım(inşallah)
sorun şu ki ben üniversitede de grafik tasarımı seçmeyi düşünüyorum. çevremdeki kimse aynı bölümü okumamı istemiyor. sen artık grafikersin zaten. üniversitede grafik okusan dahi kurs bitiren adamları daha az ücretle çalıştırmak için üniversite mezunlarına tercih edecekler diyorlar. onun yerine resim öğretmenliği veya benzeri bölümleri seçmemi söylüyorlar. fakat ben şuan bile yalnızca kurs bitirmiş, sanat tarihi, tipografi veya renkler hakkında eğitimi dahi olmayan adamların "grafikerim." demesine tahammül edemezken, aynı şeyi kendim yapamam. mesela resim öğretmeni olsam niçin grafikerlik yapmıyorum diye üzülmem, çünkü hobi ya da freelance olarak yapıp da kendimi tatmin edebilirim ama dedikleri gibi grafiği seçtiğimde işsiz kalırsam? eğer onların dediği gibi öğretmen olursam ve tayin meselelerinden açıkta kalırsam da grafikerlik yaparım ama üniversitesini bitirmediğim için eksik kalırım kendimi grafiker olarak göremem ve bu durumdan utanç duyarım.

creedwar

Kreatif Stratejist
👑Efsanevi Grafiker👑
... bu durumdan utanç duyarım.

Kısa ve öz olarak saçmalıyorsun.

Eğitim almadan kendini ispat etmiş, ünü veya yaptığı işleri bir çok kişi tarafından takip edilen bir çok sanatçı, grafiker ve tasarımcı var.

Sadece armutlar ile üzümleri ayıran bir çok özelliğin olduğunu unutmamalısın.

Forum içinde benzeri bir çok konu var..

bogurtlenlicay

🏅Acemi Tasarımcı🏅
Kısa ve öz olarak saçmalıyorsun.

Eğitim almadan kendini ispat etmiş, ünü veya yaptığı işleri bir çok kişi tarafından takip edilen bir çok sanatçı, grafiker ve tasarımcı var.

Sadece armutlar ile üzümleri ayıran bir çok özelliğin olduğunu unutmamalısın.

Forum içinde benzeri bir çok konu var..
hayır saçmalamıyorum. kendini ispet etmiş o kişiler fakülteden olmasa bile kendi kendilerini geliştirdiler. geliştirdiler dediklerim de sayılı kişiler. kaç kişi sanat tarihi ve tasarımla ilgili bilinmesi gereken herşeyi biliyor kurs bitirenlerden?

Son düzenleme:

creedwar

Kreatif Stratejist
👑Efsanevi Grafiker👑
hayır saçmalamıyorum. kendini ispet etmiş o kişiler fakülteden olmasa bile kendi kendilerini geliştirdiler.

Üniversitesini bitirmediğin bir işi yapmaktan utanç duyacağını söylüyorsun. Bu sadece saçmalıktır.

bogurtlenlicay

🏅Acemi Tasarımcı🏅
Üniversitesini bitirmediğin bir işi yapmaktan utanç duyacağını söylüyorsun. Bu sadece saçmalıktır.
benim görüşüm bu. akademik bir eğitim almayan kişiye sanatçı demem. grafiker akademik çizim bilmeli, sanat tarihi, bilmeli! ve daha sayamadığım çok şey bilmeli! program bilmekle grafiker olunmaz

creedwar

Kreatif Stratejist
👑Efsanevi Grafiker👑
benim görüşüm bu. akademik bir eğitim almayan kişiye sanatçı demem. grafiker akademik çizim bilmeli, sanat tarihi, bilmeli! ve daha sayamadığım çok şey bilmeli! program bilmekle grafiker olunmaz

:) Görüşün olabildiğince katı ve gereksiz diyorum. Kötü bir şey demiyorum.

Fakat grafikerlerin kaçı sanat tarihi biliyordur? Akademik çizim biliyordur? (ki bu nedir acaba? açıklarsan sevinirim), ve daha sayamadığın bir çok şeyi saymak için daha ne bekliyorsun? Vaktin varsa yazarsan sevinirim? (!)

Öğrenim gerektiren şey yetenekten geçer. Yeteneğiniz öğrenmeye açık koşulları bir araya getiriyorsa, sanat tarihi okumadan Barok dönemine, teknik çizim bilmeden exlibrisler çizmeyi belki hobi haline getiren kişiler elbette vardır.

Sadece anlatmak istediğin şeyi doğru anlatamadığını düşünüyorum.

bogurtlenlicay

🏅Acemi Tasarımcı🏅
evet onu demek istiyorum. grafikerim diyen çok ortada. ama resim çizmeyi bilmeyen adamın görsel zekası yok demektir. görsel zekası olmayan biri de en fazla piyasa işleri yapabilir ki zaten bunlara sanatçı denmez. 2 ay kursa gitmekle sanatçı olunabiliyorsa 4 yıllık fakülteler niçin var? demek istediğimi anladığını düşünüyorum. kaba tabirle grafik yapan kişiye grafiker denir. fakat kaçı grafik sanatçısı olabilir? ben açtığım başlıkta grafiker değil, grafik sanatçısı olmak istediğimi belirttim. ve gelecek kaygımla ilgili bana yardımcı olmanızı bekliyorum. görüşümüz uymuyorsa öldürecek değilsin ya :D

handan as

🌱Yeni Üye🌱
size dilek bektasın grafik sanat tarihi kitabını önerebilirim bence kalbinizin sesini dinleyin

creedwar

Kreatif Stratejist
👑Efsanevi Grafiker👑
evet onu demek istiyorum. grafikerim diyen çok ortada. ama resim çizmeyi bilmeyen adamın görsel zekası yok demektir. görsel zekası olmayan biri de en fazla piyasa işleri yapabilir ki zaten bunlara sanatçı denmez. 2 ay kursa gitmekle sanatçı olunabiliyorsa 4 yıllık fakülteler niçin var? demek istediğimi anladığını düşünüyorum. kaba tabirle grafik yapan kişiye grafiker denir. fakat kaçı grafik sanatçısı olabilir? ben açtığım başlıkta grafiker değil, grafik sanatçısı olmak istediğimi belirttim. ve gelecek kaygımla ilgili bana yardımcı olmanızı bekliyorum. görüşümüz uymuyorsa öldürecek değilsin ya :D

:) Sen oralara takıldıysan insanım diye dolaşan da çok ortada..

*Grafiker çizim yapmak veya bilmek zorunda değildir kanaatindeyim. Zira bir modelist veya desinatör gibi yüzeysel uygulamaları sıkça kullanmıyoruz. Fakat bilmek ekstra olarak işimize yarar. Sebebi de yapılan işlerde en basitinden oran orantı, kurgu işleme gibi seçenekler olabilir...

* Görüşlerimizin uyuştuğu elbette ki çok şey vardır. Ama bana şunları anlatırmısın?

1- Grafik sanatçısı nedir? kimdir? ne iş yapar? nereden mezun olur?
2- Görsel zeka nedir?
3- 2 aylık kursa giden grafiker veya sanatçısı olmaz diyorsun, 4 yıllık okuyanların grafiker veya grafik sanatçısı olabileceğini nereden bilebiliyorsun?

bogurtlenlicay

🏅Acemi Tasarımcı🏅
:) Sen oralara takıldıysan insanım diye dolaşan da çok ortada..

*Grafiker çizim yapmak veya bilmek zorunda değildir kanaatindeyim. Zira bir modelist veya desinatör gibi yüzeysel uygulamaları sıkça kullanmıyoruz. Fakat bilmek ekstra olarak işimize yarar. Sebebi de yapılan işlerde en basitinden oran orantı, kurgu işleme gibi seçenekler olabilir...

* Görüşlerimizin uyuştuğu elbette ki çok şey vardır. Ama bana şunları anlatırmısın?

1- Grafik sanatçısı nedir? kimdir? ne iş yapar? nereden mezun olur?
2- Görsel zeka nedir?
3- 2 aylık kursa giden grafiker veya sanatçısı olmaz diyorsun, 4 yıllık okuyanların grafiker veya grafik sanatçısı olabileceğini nereden bilebiliyorsun?
çirkinleşme bana. ışık gölge tipografi anatomisi bilmeyen adamlardan söz ediyorum. ahmet arif ekenin işlerine bak. işte bu adam sanatçıdır. dediğim şeyleri bilmeyen adam onun gibi işler yapamaz. somut örnek gösterdim sana incelersin. anlamamak için diretiyorsun. çirkinleşmemi istiyorsan ben de çok iyi çirkinleşebilirim senin gibi. ışık gölge bilgin yok ve bu çalışmalarında da kendini belli ediyor. grafikersin yalnızca standart işler yapıyorsun. yani piyasa işi yapıyorsun. sınırlı şeyler yapabiliyorsun. bak ne güzel çirkinleştim ben de. haddinizi bilin ya. işi bilmeyen adamlar bilen adamlarla kendini bir tutmasın. benim hasta annem var ona iğneyi yapabiliyorum diye doktor sayılırım o zaman 6 yıl tıp okumaya ne gerek var? azcık kitap açın okuyun. azönce dediğim terimleri bile bilmiyorsun. kendini geliştirmiş olsan neyse diycem... tartışıcaksan gerekli birikimin olsun biraz

mecityilmaz

🌟Usta Tasarımcı🌟
Merhaba. .....duyarım.

ben lısede web tasarım programcılığı okudum. o zamanlar hırs yaptım grafiker olcam diye staj dışında gecelere kadar başka bir şirkette daha çalıştım. gecemi gündüzüme kattım dersler ındırdım programlar ogrenmeye calıstım kendımı elımden geldıgı kadar egıtmeye calıstım. ünv bilgisayar programcılığı okudum ama şu anda bir firmanın ürün tanıtım sorumluyum. Tüm grafik tasarım işlerini tek başıma yapıyorum. Ama benim kardeşim grafik tasarım bölümü okudu üniversitede teknik detay vs vs hepsini öğrendi. Sonuç ne oldu sorucak olursan. O işe girerken tecrüben varmı dediler ? oda grafik tasarım bölümü bitirdim dedi. Tecrübe yapman gerek dediler. ben işe girerken ne dediler ? tecrüben varmı. Dedim var çalıştım şirketlerde tamam o zaman başla dediler. Ama sorucak olursan kardeşim teknik detay renkler konusunda uzman sıfatında oda şimdi bi yerde deneme olarka işe başladı ve çok ciddi işler yapmaya başladı çok iyi işler çıkartıyor. Çünkü alt yapısını okudu alt yapısını bildiği işi geliştiriyor. Ben ise alt yapısını bilmediğim sadece kendimce geliştirmeye çalıştığım yerden devam ediyorum ve hala gelişmeye devam ediyorum. Şu anda 6 tane program biliyorum. 2-3 boyutlu çizimleri yapabiliyorum. Tek eksiğim karakter çizimleri . Ama işin eğitimini almış adamla almamış adam evet bir değil fakat şirket senin eğitimine değil yaptığın işe bakar. Sen bi resim atölyesi kurucaksan bi ajans kurucaksan başına oturursun biliyorsundur çünkü detayı insanları kordine edersin. Ama sen bi ajansda calısıcaksan senı baskaları kordıne edıcegı ıcın aldıgın egıtıme degıl yaptıgın işe bakıcaklardır. Sana tavsiyem okumamıs adam grafiker demesin kendine deme. Azim eden herkesin yapabileceği birşey bu. Benim arkadaşım vardı elektrık bolumu okuyordu ama muhendıslere nedereyse grafık tasarım derslerı verıyordu. Yaptıgı ısler mukemmel. Ama o cocukta yıllarını verdı ogrenmek ıcın. Bu ıste önemli olan hırs ve azim'dir kardeşim. Hırs ve azimliysen her türlü işi yaparsın. Ben okumadım ama şu anda grafik tasarım işlerini hakkıyla yapıyorum ve çevremdekilerden takdir'de alıyorum. Kardeşim okulunu okuduğu için ondan beklenti biraz daha fazla tabi tek fark burada ortaya çıkıyor . Nede olsa ben yazılım bitirdim tasarım yapamazsamda zaten ısın degıl derler , ama bu bolumu bıtırdıysen yapıcaksın yapamam dıye bırsey yok :) Aklına takılan birşey varsa sorabilirsin kardeşim teşekkürler.

ALLAH herkesin yolunu açık etsin.

Moderatör tarafında düzenlendi:

creedwar

Kreatif Stratejist
👑Efsanevi Grafiker👑
çirkinleşme bana.

Sen dahil kimseye çirkinleşmedim. Karakteristik bir özelliğim değildir. Rahat ol. Ama çalışmalarıma değindiğin için teşekkür ederim. Işık gölge bilgim sıfır değil ama uygulamalarda hatalar yapabiliyorum. Ama takıldığın çalışmalarım hangileri merak ettim.

Sanatçı okul mezunu olan kişi demek değildir. Sanatçı kendini yetiştirebilen, gelişime ve tekniğe açık olan kişidir. Oda sizde olmadığı için isterseniz doktora yapsanız işe yaramaz.

Tek bir çerçeveden bakan kısıtlı bakış açısına rağmen yinede sizden umutluyum.

bogurtlenlicay

🏅Acemi Tasarımcı🏅
ben lısede... teşekkürler.
çok iyi yazmışsın. hep üniversite diye yazdığım için, grafik sanatçıları mutlaka üniversite bitirmelidir anlamı çıkıyor. çizim, sanat bilgisi ve bilmem gereken diğer şeyler de var bende diyorsan zaten bişiy demeye hakkım yok. isyan ettiğim olay, kurs bitirip ya 20-30 yıl çalışıp deneyimliyim diyenler ama kültürünü, sanat bilgisini, çizimini bunca yıl geliştirmemiş; piyasa işlerini yeterli buluyor diye kendini sanatçı ilan edenler. kızkardeşin üniversite bitirmiş hiçbir şirket kabul etmese bile resmi olarak grafik sanatçısı sayılır.

Moderatör tarafında düzenlendi:

mecityilmaz

🌟Usta Tasarımcı🌟
çok iyi yazmışsın. ..

kız kardeşim değil erkek kardeşim :) kardeşim hani bilmiyorum yaşın kaçtır şu anda işler yapıyormusun diye haddimizi aşıcak birşeyde söylemekte istemem yaptığın işler ne üzerinededir ne çalışmalar yaparsın diye ama. Bu işte tekniğin iyiyse aç kalmazsın tek diceğim odur. Ama bende gittim kursa bilmediğim bazı şeyleri öğrenmek için ve bir çocuk vardı hiç ilgisi olmadığı halde çocuk yeteneğini keşfetti. Bir illustrasyon calısmaları yapmaya basladı ne bız nede hoca ınanamadı cocuk bıle ınanamadı ben nasıl yaptım bunları dıye. Ama işte gizli yetenek böyle olaylarda yaşanabiliyor ben bunlarıda gördüğüm için genel yaklasıyorum olaya. Ama bizim hocamızın dediği birşey vardı bak mesela oda çok bilgili birisidir. Ayrıca senin dediğin gibi bu işi fakültesini bitirmiştir ve 10 yıla yakın bir tecrübesi vardır. Bize dediği şuydu " 15 yıl tecrübesi olan adam standartlaşmıştır. Ne kadar yeni şeyler çıkarmayada çalışsada artık standartlaşmıştır. Ama 3 yıllık tecrübeli bir kişi öyle değildir o çok farklı tasarımlar yapabilir. Hatta firmalar bu şekilde kadrolalarını yenilemeye ihtiyaç duyarlar çünkü farklı tasarımlara ihtiyaçları vardır. O yüzden siz kendinizi geliştirin çünkü siz şu anda heyecanlısınız her işi yaparsınız tecrübeniz olmasada taze tasarımcılarsınız çok uçuk şeylerde yapabilirsiniz vs vs vs " gibi buna benzer konuşmalar yapardı. Ama dileğim odur ki RABBİM yolunu açık etsin kardeşim inşallah çok iyi yerlere gelirsin. Allah'ım utandırmasın.

creedwar

Kreatif Stratejist
👑Efsanevi Grafiker👑
çirkinleşmedin? çok saçmalıyorsun üf püf yazıyım ben de. kendimi geliştiriyorum ve her tekniğe açığım. sorun kurs bitirdi ve kendine grafik alanında iş buldu diye hemen sanatçı olduğunu düşünenlerde. çok kabasın çok

Üf? püf?

Kişinin üzerindeki etiket bitirdiği okuldan değildir. Kendinden ve yetenek meselesidir. Okul sadece yeteneğini kullanmayı öğrenebileceği hızlandırılmış bir olgudur.

4 yıl değil 40 yıl okusanız belkide şuradaki çalışmalardan birine bile yaklaşamazsınız. Oysaki yeteneği olan kişi kendi çabasıyla dahi bir şeyler yapmaya çalışırken sizin yapamadıklarınızın alasını yapar ve sadece imrenerek bakarsınız. O zaman sorun nedir?

Cevabı oldukça basit. ''Yetenek''

Yeteneği olan kişininde bir etiketlenme altına girmesinin hiçbir zaman lüzmu yoktur. Faydası olabilir ama lüzmu kesinlikle yoktur. Yapılan işler kişinin etiketidir.

Yine kabalaştım mı?

bogurtlenlicay

🏅Acemi Tasarımcı🏅
fakülte eğitimi almadan fakülte bitirmiş birisi kadar bilgisi ve en az fakülte bitiren biri kadar sanatsal çalışmaları olan bir grafiker söyleyebilirsen bana, ben de tüm fikrimi değiştiricem. izin ver de böyle düşünmeye hakkım olsun. dediğim gibi, fakülte bitiren adamla aynı bilgi ve birikime sahip birini göster sadece bana

creedwar

Kreatif Stratejist
👑Efsanevi Grafiker👑
fakülte eğitimi almadan fakülte bitirmiş birisi kadar bilgisi ve en az fakülte bitiren biri kadar sanatsal çalışmaları olan bir grafiker söyleyebilirsen bana, ben de tüm fikrimi değiştiricem. izin ver de böyle düşünmeye hakkım olsun. dediğim gibi, fakülte bitiren adamla aynı bilgi ve birikime sahip birini göster sadece bana

Elbetteki siz. Yazdıklarınızdan sonra fakülte eğitimi almadan almış birisi kadar bilgisini olduğunu düşünen sizi sayabiliriz. :)

bogurtlenlicay

🏅Acemi Tasarımcı🏅
Elbetteki siz. Yazdıklarınızdan sonra fakülte eğitimi almadan almış birisi kadar bilgisini olduğunu düşünen sizi sayabiliriz. :)
başlığı açma sebebimi bilmiyorsun galiba. ben haddimi biliyorum. keşke herkes benim gibi olsa.
dediğim gibi. bana somut bir örnek gösteren biri çıksın, bu yazdıklarımdan vazgeçicem.