Şimdi fransızca.... etiketidir.[/B]
hala meselenin okul ....maaş istiyor.
Bogurtlenlicay
nickin güzelmiş gerçekten. Ben 4 yıllık Grafik Tasarım Bölümü üniversite mezunuyum. Senin bahsettiklerinin yanı sıra ben Özel Üniversite mezunuyum. Özel Üniversiteye girmek için herhangi bir çizim kabiliyetinin istendiğini söylesem yalan olur. Çöp adam bile çizsen bir şekilde girersin okula, birazcık daha varsa fazladan verecek paran hiç bir şey anlamasan da ders bırakmadan mezun olabilirsin çoğu zaman. Netice ne? Üniversite mezunu musun? Evet öylesin
.
Şimdi diyeceksin ki Özel ama o üniversite sayılmaz. Eğer söylediğim gibi değerlendirirsen evet sayılmayabilir belki ama eğer sen öğrenmek istiyorsan Özel Üniversitede ki öğretmenler öğretim üyeleri yine Prof. lar yine Doç.ler işin özüne baktığında hepsi akademisyen ve belirli ünvanları olan ve işi bilen insanlar. Eğer sen öğrenmek için girdiysen orada sırf zor bölümden kaçmak için grafik gibi bir bölümü seçmiş kolay sanmış insanların yanında öğretim görevlilerin hepsi seni fark edecek. Ve senin bu azminle kendi bilgilerinin birleşimini keyifle izleyeceklerdir. Çok fazla böyle öğrenci göremezler ve gördüklerinin kıymetini de gayet iyi bilir ve işe sıkı sıkı sarılmasını sağlarlar bu insanların.
Ben bu insanlardan biriydim. Saatlerce hocaların beynini yer aman öğrenmediğim bir şey kalmasın diye düşünürdüm. Aman şunu da sorayım aman bunu da sorayım diye okudum. Bilgisayar ve bilgisayar program bilgim tamdır. Takılmam çizemeyeceğim çıkartamayacağım çalışma yoktur. O kadarda iddalıyımdır ki kendime güvenirim bu konuda. Ama başlangıca bak şimdi ben kara kalem çizim yapamam. Çizimden anlamam. Hala anlamıyorum.
Meslek hayatında bunun eksikliği 1-2 defa belki çekmişimdir ama google ve yeni çağın İnternet sistemi araştırma mantığıyla gayet yardımcı olabiliyor öğrenmek istediğin şeyi sana özetleyebiliyor. Örnekler sunabiliyor.
Ama sen şimdi sen özelde okumuşsun devlet üniversitesi öyle değildir dediğini duyar gibiyim şimdiden. Çocukluk arkadaşım Yıldız Teknik Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesinde Grafik Tasarım kazanmıştı 5-6 sene oldu belki şuan ne durumda bilemem ama çokta farklı olduğunu sanmıyorum. Sana yemin ediyorum Dilara 3 bilgisayar var 90 kişiyiz sınıfta diyordu. 1 yılda 1 kere oturdum o bilgisayarın başına ondada hiç bir şey anlamadım zaten diyordu. Okulu bırakmak zorunda kaldı. Çünkü hiçbir şey öğrenemedi çizimi iyiydi. Güzel karakalem çizim yapabiliyordu. Ama neye yaradı? Aynı şekilde Mimar Sinan Üniversitesinin Grafik Bölümünde de bir arkadaşım okuyordu. Senelerce el çizim derslerinden kaldı. Okulu senelerce uzadı. Gerçekçiliği geçmiş artık çizimleri kusursuzluğa ulaşmıştı mezun oldu. 4 yıllık üniversitesi boyunca pc başında 2 dersi oldu belki. Şimdi Grafik dalında iş bulamıyor. Çünkü kimseyi sen güzel çizim yapıyorsun sen elle çiz olsun diye işe almıyorlar. Bu zamanda çizim bilgisi kadar bilgisayar bilgiside gerekiyor bu işi yapabilmen için. Bilgisayar da bir kabiliyet meselesi, Rahmetli Koray abim eski Grafikerlerden elle tabela çizip kocaman logo yapanlardan o kadar eski. Bir türlü anlıyamadı gitti bilgisayarı anlamaya çalışırkende kaybettik zaten kendisini, aynı zamanda Grafik ne kadar bilgili olursan ol sürekli çağı yakalamanı gerektiren bir bölüm. Bugün onlar belki yarında biz tasarımlar gökyüzünde boş yüzeye yapılmaya başladığında teknolojiyi yakalayamazsak aynı şeyi yaşayacağız.
Grafik Tasarım üniversiteleri sana düşünce yapısı yaratıcılık aşılayamazlar. Eğer bu becerin varsa seni destekler ileriye taşırlar. Yapamayan insan üniversite okusada yapamıyorsa yapamıyordur. Böylelerine de çok rastladım. 4 sene boyunca Freehand gibi basit bir programı anlıyamadan mezun olan arkadaşım oldu benim okuldan.
Ben gözüm kapalı kullanabilirken Freehand'i o hala sınavlarda onu nasıl taşıyorduk nasıl kopyalıyorduk diye kopya çekmeye çalışıyordu ilkokul öğrencisi gibi. Öğrenmek istedi mi? Evet saatlerce anlattım belki anlamadı. Çizimide iyiydi halbu ki, ama bir işe yaramadı..
Aynı şekilde üniversitede Sanat Tarihi derside aldık. Hatta hocamız çok efsane bir adamdı. Sanat Tarihiyle ilgili dünya da adını duyurmuş kendi tezlerini sunmuş ve bununla birazcık kafayı bozmuş biriydi kendisi. Dersleride öyle keyifli anlatır öyle güzel özetlerdi ki. Nefes almasa sizde nefes alamadan onu dinleyebilirdiniz. Şimdi ne oldu sor bakalım? Hiç birini hatırlamıyorum. Düşünmeye zorladığımda kırık heykeller mozaik parçaları küçük küçük imgeler geçiyor aklımdan Tanrıça dönemi hikayeleri var birde zeusun heykelleri Medusanın heykelleri onlar kalmış aklımda ilginç gelmişlerdi çünkü ama o kadar. Bugün beni yaptığım tasarımı ve çizimlerimi etkilemiyor bu bildiğim sanat tarihi.
Senin dediğin grafik sanattır. Mantığı o kadar yanlış ki. Grafik sanat değildir. Sanat para karşılığı yapılmaz sanat içinden geldiği gibi yapılır. Grafik paralı askerlik gibidir. Sen müşterinin istediğini yaparsın kendi istediğini değil, mesleğin içine girince bu grafik sanattır mantığının yanlış olduğunu kendinde göreceksin. Grafik bir sanatsada sanatların en eli kolu bağlısı en kısıtlısıdır. Benim canım istedi kartviziti 50 cm 2e cm yapıcam deme lüksün yok hiç bir zaman olmicak. Global sınırların her zaman olacak. Doğru bildiğin çalışmanı 40 takla bin kıyamet yanlışa çeviren müşterilerin olacak. Öyle bir zaman gelecek ki bu çalışmayı benim yaptığımı kimseye söylemeyin demek zorunda kalacaksın. Çünkü sadece yanlışı isteyecekler. Yapmıyorum ne yaparsanız yapın deme lüksün yok. Bu salaklık olur sen yapmazsan başkasına yaptıracak yine aynısını yaptıracak.
Bana bırakın deme lüksün yok. müşteri her zaman haklıdır kendisi velinimettir ve o ne isterse o olur mantığı bir süre sonra ruhuna işlemeye başlıyor çünkü. Ne sanat kalıyor bu noktada ne sanatçı.
Kurslarla ilgili düşüncene dönelim şimdi. Kursların tek başına yeterli olmayacaı muhakkak bende senin gibi üniversite yıllarında aynen böyle düşünüyordum. Biz 4 yıllık üniversite okuyoruz ulan adamlar 3 ayda kendini grafiker ilan ediyorlar diye. Evet 3 aylık kursla kendini grafiker ilan ediyorsa kişi o kişi ayıplanmayı hak ediyordur bencede. Ama işin oraya nerden geldiğini bilmen lazım. Bu kişi yıllarca bu işin içinde kalmı örneğin matbaa mezunu bir matbacıysa ve artık ihtiyaç dahilinde bu programlarıda kullanması gerekiyorsa bunu öğrenmelidir. Çünkü biz basit bir toplumuz baskı yaptırmaya gittiğimizde baskıyı yapacak olan kişi tasarımı da her şeyi de yapsın isteriz. Arz talep meselesi gibi.
Ya da mesele ben üniversiteden mezun oldum ama üniversite de sana her şeyi öğretmeleri imkansız. Ben üniversitede Freehand Mx, Corel Painter, Adobe İllustrator , Adobe Photoshop, Adobe Flash programlarını flash hariç %100 öğrendim diyebilirim. Flash mı internetten kod bulursam yapamayacağım şey yok diyebilirim. Fotoğrafçılı bölümünden daha ağır Fotoğraf dersleri aldık Tipografi ve zaten tüm temel tasarım dersleri temel sanat eğitimleri sanat tarihleri bunların hepsini öğrendik ama gel gör ki Benim matbaa bilgim 0 hala 0
her iş bastıracağım da telefonda şöyle mi olur böle mi olur diye renklerle ilgili basacak olan arkadaşlarla saatlerce telefonda konuşurum. Şimdi matbaadaki alaylı adam durup düşünür mü 1 kere bile renk bastırırken renk bilgisi taşıyordur artık. Üstüne birde kursa gitti mi o da kendi eksiğini kendine göre tamamlar. Bir kaç sene evvel bir işe girdim 3D da gerekiyordu 2D'nin yanında 3Ds Max kursuna gittim mecbur ve evet 1,5 aylık kursla öğrendim. Üstüne başka işe girdim daha çok mekanik çizim gibiydi Autocad gerekiyor diye gittim Autocad kursuna. Bende kendi eksiğimi kendimce böyle tamamladım. Web dediler ona da gittim anlamadım ama kursla
yapacak bir şey yok yapamıyorum dedim bıraktım.
Ben deli miyim peki her bulduğum şeyi öğrenmeye çalışıyorum? Hayır ama piyasa böyle seni alsınlar bir firmaya her şeyden anla tasarım anlamında Ajans mantığında olmayan ayda yılda 1 katalog çıkaran İnternet siteleri olan genel firmaların hepsi böyle 1 eleman alsın her şeyi o yapsın diye düşünüyorlar, ki kendilerince haklılar da adam ayda yılda 1 iş yaptıracak diye her koldan 1 adam alıp 5 adam çalıştırmak istemiyor freelence sürekli para çıkıp muhasebeyide bozmak istemiyor. O yüzden buna dönüyor mevzu istesende istemesen de öğrenmek zorunda kalıyorsun her şeyi hem zaten hepsini bilince sana katkısıda büyük oluyor. Hoş uzun süre kullanmayınca da unutmaya başlıyorsan ya yavaş yavaş oda ayrı mesele.
Uzun lafın kısası at gözlüklerini çıkartıp anlamaya çalış. creedwar sana durumu gayet iyi anlatmış aslında. Ben okulluyum. Bununla da okulumla da aldığım eğitimle de durur duyuyorum. Ve dediğim gibi hiç bir okul sana hiçbirşey kusursuz ve eksiksiz her açıdan öğretemeyecektir. Bu mantıkla gidersin üniversiteden mezun olduğunda kendinde gördüğün bir eksik için kursa gitmek istediğinde bu canını yakacaktır.
Ve tekrar ediyorum sadece 3 aylık kursla grafikerim diyenlerin bu konuyla alakası yok ben de onlara kızıyorum. Ama verdiğim alaylı bir matbacı örneğinde ki gibi bir matbacı bu bildiğin renk ve baskı bilgisiyle çizim ve program kullanımıda 3 ayda aldığında belki benden daha fazla grafiker oluyordur. Bilmiyorum anlatabildim mi ?