Neler yeni

Yeni mesajlar Yeni konular En çok mesaj En çok tepki En çok görüntülenen

Reklam tanımları

Yasemin

Belgisiz Sıfat
👑Efsanevi Grafiker👑
Katılım
14 Ağu 2007
Mesajlar
3,962
Tepkime puanı
175
Yaş
40
Reklam, bir işin, bir malın veya hizmetin para karşılığında, genel yayın araçlarında tarif edilerek, geniş halk kitlelerine duyurulmasıdır

Bir mala yada hizmete ilişkin bir iletiyi (mesajı) sözlü yada görüntü olarak pazar birimlerine sunmak için yapılan eylemlere “reklam yapmak” denir

Bilgi ve motivasyona dayalı bir başka tanım, reklamı, “Tüketicileri bir mal yada markanın varlığı konusunda uyarmak ve mala, markaya, hizmet veya kuruluşa doğru eğilim yaratmak amacıyla göze veya kulağa hitap eden mesajların hazırlanması, bu mesajların yayılması” olarak ele alır

Kitle iletişim araçlarının önemini vurgulayan başka bir tanıma göre ise reklam, bir işletme veya işletmeler grubunun yararına kazanç temin etmek, onları geliştirmek, yeni müşteriler çekmek için toplu şekilde yararlanılan teknik araçların bütünüdür .

Reklam kısaca bir talep yaratma sanatıdır. Gerek yeme, içme, barınma gibi temel ihtiyaçlar, gerekse zaman ve yaşam koşullarından doğan ihtiyaçlarımızı karşılamak için malları satın alırız. Reklam ele aldığı mal ve hizmetleri hoşa giden tarafları ile tanıtarak kişilerde yeni ihtiyaçlar yaratmayı amaçlar. Diğer bir deyişle ihtiyaçlar satın alma arzusuyla birlikte isteğe dönüşür. Bu istekleri güdüleyen reklamlar ürün ile birey arasında birtakım ilişkiler kurmaya çalışır:

Benlik kavramı ile bağıntı:Ürün kullanıcının kimliğini ifade etmesine yardımcı olur. Örneğin X ürün ile sofistike, Y ürünü ile maceracı oluruz.
Nostaljik bağıntı: Ürün bireyin geçmişinden bir şeyler getirir. Şehirleşmenin getirdiği özlem ile reklamı yapılan yoğurtlar artık saf, katıksız köy yoğurdudur. Hazır çorbalar ise annenizin yaptığı gibidir.
Karşılıklı bağımlılık:Ürün kullanıcının günlük faaliyetlerinin bir paçasıdır. İçilen sigara, okunan gazete, sürdüğünüz jöle, diş macununuz gibi..
Sevgi: Ürün sıcaklık, ihtiras gibi güçlü duygular verir. Örneğin X lastikleri yuvaya ulaştırır.

Buradan da anlaşılacağı gibi, reklamcılık tüketici davranışlarına yön verebilmek amacıyla ürünler, markalar ile bireyler arasında anlamsal bağıntılar kurar ve bunu kitle iletişim araçları yardımıyla satın alma eylemine dönüştürerek ekonomik sisteme işlerlik kazandırır.

Reklama ait özellikleri şöyle sıralayabiliriz:

1. Reklam pazarlama iletişimi içerisinde yer alan bir elemandır.
2. Reklam, belirli bir ücret karşılığı yapılır.
3. Reklam, reklam verenden tüketiciye doğru akan bir iletiler bütünüdür.
4. Reklam bir kitle iletişimidir.
5. Reklam yapan kişi, kurum ve kuruluş bellidir.
6. Reklam ile tüketici bilgilendirilmeye ve ikna edilmeye çalışılır.
7. Reklam mesajlarında mallar, hizmetler, vaadler, ödüller, sorunlara çözümler vardır.
8. Reklam, diğer pazarlama iletişimi elemanları ile, işletmenin belirlediği pazarlama stratejisi doğrultusunda saptanan hedeflere ulaşmak için koordineli olarak çalışır.
Alıntıdır...
 

yoSa

👑Efsanevi Grafiker👑
Katılım
25 Mar 2008
Mesajlar
2,247
Tepkime puanı
88
Yaş
39
Teşekkürler casmin...Faydalı bilgiler...;)
 

ALOR

🌟Usta Tasarımcı🌟
Katılım
10 Ara 2008
Mesajlar
301
Tepkime puanı
4
Yaş
63
Bu güzel bilgiler için teşekkür ediyorum.
 

mzor

🌱Yeni Üye🌱
Katılım
4 Kas 2008
Mesajlar
2
Tepkime puanı
0
teşşurler bilgi paylasıldıkca guzel...
 

blueden

Kreatif Stratejist
👑Efsanevi Grafiker👑
Katılım
26 Şub 2008
Mesajlar
7,264
Tepkime puanı
176
Çok güzel bilgiler, paylaşım için teşekkürler Yasemin :)
 

Yasemin

Belgisiz Sıfat
👑Efsanevi Grafiker👑
Katılım
14 Ağu 2007
Mesajlar
3,962
Tepkime puanı
175
Yaş
40
Rıca ederim arkadaşlar ...
 
Üst