Neler yeni

Yeni mesajlar Yeni konular En çok mesaj En çok tepki En çok görüntülenen

stroke ile noktasal daire yapma sorunu

Anthro

🌱Yeni Üye🌱
Merhaba arkadaşlar. Ben bir çalışma için noktasal daireler oluşturmak istiyorum. Bunu ise en pratik olan yol olarak bir daire çizdim. dairenin içini fill yapıp doldurmadım, stroke ile belli kalınlıkta çizgiye çevirdim stroke özelliklerinde dashed line (kesikli çizgi) ile köşelerini de yuvarla diyerek dairesel noktalar elde ettim. sonra bunu belli aralıklarla çoğaltarak şu şekli elde ettim:

1sdnf.jpg

fakat bu nesneyi mesela %60'a küçültecek olursam nokta aralıkları ve orantısı bozuluyor ve böyle oluyor:

1sdpf.jpg

acaba bu noktaları ne şekilde ayrı ayrı noktalar olarak ayarlayabilirim. her noktanın ayrı nesne olmasını istiyorum. şekli iç içe daire çizgileri üzerindeki noktalar olarak değil de, birbirinden bağımsız ve grup olmayan noktalara nasıl çevirebilirim. şekli vektörel formatlarda kaydetip açınca da çizgi olarak algıladı.

ya da ilk resimdeki görüntüyü elde etmek için (fakat her noktanın ayrı nesne olduğu) başka bir yöntem önerebilir misiniz?

Benzer konular

prosperity

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
Daireleri küçültmeden önce hepsini seçip Object>Expand yapın. Sonra ctrlg ile gruplayın ve sonra küçültün.

ADAMINbiri

🌟Usta Tasarımcı🌟
En doğru yöntem, Preferances/General e gir Sacale Strokes & Effect seçeneğini işaretli ve öyle küçültüp büyült...

ferox

🏆Pro Tasarımcı🏆
Fakat bu sefer de tüm nesneler için aynı şey uygulanacak. AI'de nesne bazında bu özelliği uygulayamıyoruz... değil mi?

Aşağıdaki yöntemi deneyebilirsin.

1.adım daire çiziyoruz.

2.adım nokta oluşturuyoruz.

3.adım nokta ile pattern brushes oluşturuyoruz.

daireyi büyütmek için object > path> offset path

uyguluyoruz.

P00uw.png

Grafink

Clone Trooper
♾️Grafik Gurusu♾️
Web sitesi
www.grafink.org
en direkt çözüm, Scale stroke/efects kliğini işretlemektir. Aynı şekilde, expand alternatifi de, iyi bir çözüm ama, geri dönüşü yoktur. expand yaptıktan sonra dashed aralıklarını ayarlamak isterseniz çözüm bulamazsınız.bu yüzden Scale Stroke/Effect öneririm.

Grafink

Clone Trooper
♾️Grafik Gurusu♾️
Web sitesi
www.grafink.org
Fakat bu sefer de tüm nesneler için aynı şey uygulanacak. AI'de nesne bazında bu özelliği uygulayamıyoruz... değil mi?

illustratör'de böyle bir gereklilik yoktur. style stroke olayı, geçmişe yönelik seçimleri etkilemez, 3 objeyi scale aktifken yaparsınız, 4. objede scale istemiyorsanız, pasif edersiniz. siz önceki objeleri terkar scale etmediğiniz sürece onlar değişmez.

İlle de objeye göre şekil olsun istenirse, Scale Stroke seçeneğine bir kısa yol atanabilir. Ya da object style lar ile çok daha komplike ayarlar uygulanabilir...

K.Çakır

♾️Grafik Gurusu♾️
Web sitesi
www.corelturk.blogspot.com
illustratör'de böyle bir gereklilik yoktur. style stroke olayı, geçmişe yönelik seçimleri etkilemez, 3 objeyi scale aktifken yaparsınız, 4. objede scale istemiyorsanız, pasif edersiniz. siz önceki objeleri terkar scale etmediğiniz sürece onlar değişmez.

İlle de objeye göre şekil olsun istenirse, Scale Stroke seçeneğine bir kısa yol atanabilir. Ya da object style lar ile çok daha komplike ayarlar uygulanabilir...
Kısacası "bu özellik AI de yoktur" demek olmuş. Teşekkürler.

Stroke paneline bir check box konulabilir aslında, overprint gibi nesneye bağlı olursa daha pratik ve mantıklı bir kullanımı olur. Sonraki sürümlerde eklenilebilir bir özellik.

Grafink

Clone Trooper
♾️Grafik Gurusu♾️
Web sitesi
www.grafink.org
eklenebilir tabii, ama kullanılır mı? zannetmiyorum. Aksine bu tip bir uygulama kafalarda bir ekstra karışıklık, kontrol edilmesi gereken başka bir değişken demek. Şu anki yeri bana oldukça kullanışlı geliyor. Yeri geliyor illustrasyon yapıyorum, sayfada 150 tane nesne oluyor. hangisi açık hangisi kapalı takip etmek pösteki saymak gibi. Ancak tek biryerde olması ve herşeye etki etmesi kocaman bir angaryayı yok saymak demek. Zaten adobe programlarının genelinde de bu mantık vardır. Gereksiz, işi zorlaştıracak hiçbirşey yoktur. ama istenirse bir çok farklı yöntemle bu ve buna benzer onlarca özelliği ekleyip çıkarabileceğiniz yetenekli uygulamalarsa sahiptir. Object Style, Appearance... make/edit Brush... vb.

Anthro

🌱Yeni Üye🌱
Çok teşekkürler arkadaşlar. Önerdiğiniz yöntemlerin hepsini tek tek denedim ve hepsi de ihtiyacımı gören yöntemlerdi. Çok teşekkürler tekrar ama özellikle K.Çakır'ın ilk tavsiyesi oldukça basit ve pratik bir yöntemmiş. Yapmak istediğim şeyi hallettim sayenizde. Tavsiye ettiğiniz çözüm yollarınızı öğrendiğim de iyi oldu. Çok sağ olun...