Neler yeni

Yeni mesajlar Yeni konular En çok mesaj En çok tepki En çok görüntülenen

Tasarım Yetenegini Gelistirmek

Cahit GÜLDEN

Eğitimci Grafiker
♾️Grafik Gurusu♾️
Katılım
26 May 2007
Mesajlar
1,199
Tepkime puanı
44
Web sitesi
www.cahitgulden.com
Genau Bence çok iyi bir nokta yakalamış, yapılan işlerin mutlaka bir değeri vardır. Bu değeri mümkün olduğu kadar kendimizden birşeyler katarak ortaya çıkarmak, işin özgünlüğü demektir. Sanatta ve tasarımda aslolan özgünlüktür. Birşeyden esinlenmek bize sadece bize o işi yapmaktaki yöntemi kavratmaya yarar. Aslolan kendimizin esin kaynağı olabilmemizdir. Biz millet olarak taklit davranışlara yatkınız, bu bazen bize avantaj sağladığı gibi dezavantajda sağlamakta. Bunun sonucunu sıkça görmekteyiz, ulusal bünyemizden çok az bilim adamı ve çok az sanatçı çıkmaktadır. Bunun nedeni hep varolan disiplinler üzerine yoğunlaşmamızdır. Bu davranış biçiminin derinliklerine inince bireysel olarak, kırık bir cesaret, bastırılmış kişilik, korkaklık gibi davranış biçimleriyle karşılaşıyoruz. 22 Yıllık eğitimci olarak benim düşüncem insanların eğitimine bu yönde katkıda bulunamadığımızı açık yüreklilikle itiraf etmeliyim. Eğitim sistemimiz şu anda insanların bireysel gelişimlerinden çok, bireyin ne kadar test çözdüğü ve test çözmedeki grafiksel gelişimine odaklanmıştır. Bu daha öncede bu kadar olmasada böyleydi. Biz hiçbir zaman bireylerdeki potansiyel yetenekleri dikkate almadık. İşin garibi yetenekli insanlar ne aileden nede toplumdan destek gördüler. 7-18 yaş grubundaki bireyler hep çözdükleri test sayısı kadar taltif edildiler, edilmeyede devam ediyorlar. Toplumca kendimizi ve çocuklarımızı çılgınca bir test paranoyasının içine soktuk. Bu paranoya fırtınasının içinde yetenek, sanat, resim ezildi gitti kimse farkında olmadı. Bu bağlamda kendini bu işe ait hisseden üretme heyecanı içindeki bireyler sindiler kayboldular, kaybolmayanlar içinse yapacak birşey yok. Kendi isteği varsa varolmayı sürdürecek, yoksa......
Yoksa ona uzanacak el yok gibi, bu mesajı yazan arkadaş gibi ne olduğunun ayırdına varmaya, sorgulamaya çalışacak.
Bu ülkenin sanat adına çalışan elit bir zümresi var. Bu zümre kendi çıkar kavgaları arasında olanların farkında bile değil. Her tasarım alanı sanki bir kaç kendini tasarımcı sayan şahıs tarafından tapulanmış gibi bir zihniyetle hareket ediyorlar. Oysa dönüp bir defa etrafına bakmaya zahmet bile etmiyorlar.

Ben ve ekibimiz kendimizi böyle bir şeyde sorumlu hissettiğimiz için, azda olsa insanların kafasındaki sorulara cevap verebilirmiyiz diye zaman harcıyoruz. Bu arkadaşlar tarafındanda grafik tasarımın içini boşaltmakla itham ediliyoruz. Bu siteyi kuran arkadaşlarımız ve gecesini gündüzünü bu forumda harcayan arkadaşlarımızın bu işten hiçbir maddi kazancı ve geliri yoktur hepsinin amacı, kendini bu alanda yalnız hisseden bireylere yardım etmektir.
Sonuçta yetenek desteklenmeli, teşvik edilmeli. Bireyler cesaretlendirilmeli. Hiç birşey yapılamıyorsa bile insanlar bilgilendirilmeli diye düşünüyorum.
 

leventyurt

🏅Acemi Tasarımcı🏅
Katılım
24 Ocak 2008
Mesajlar
27
Tepkime puanı
1
Hayalgücü olmadan Yetenek, Yetenek olmadan Hayalgücü işe yaramaz...
"Hayalgüçsüz Yetenek, Yetenek Değildir", "Yeteneksiz Hayalgücü, Hayalgücü Değildir" tanıdık geldi değilmi ?

Taklit etmek veya esinlenerek benzer işler üretmekse standartlaşmayı getirir, e bu durumda da heryer benzer çalışmalarla dolar taşar... Demek ki bize hem yetenek hem de hayalgücü gereklidir...

Doğuştan yetenekli olunur ama doğuştan grafiker olunmaz, doğuştan yetenek hayalgücü ve çalışmayla geliştirilmezse yine bir anlamı olmaz. Sonuçta her yeteneğin beyinde kontrol noktası vardır eğer o yeteneğinizi çalıştırırsanız, kontrol noktası güçlenir büyür ve yeteneğiniz üzerindeki kontrolünüzde artar, bu da yeteneğinizin daha üst seviyeye çıkmasını sağlar.
Çalışmadan yetenek de hayalgücü de gelişmez..

Tabi bütün bunlar benim görüşlerim... Sürçü-lisan ettimse affola...
Saygılar, Sevgiler, Yapımda ve Yayında emeği ge........

(İlk satırıma itafen: Günümüzde bilgisayar olmadan ikiside işe yaramıyor :)) "Bilgisayarsız Hayalgücü, Yetenek Değildir"... "Grafikersiz Bilgisayar... buraya birşey uyduramadım")
 

eren_yuncu

🌱Yeni Üye🌱
Katılım
26 Eyl 2007
Mesajlar
20
Tepkime puanı
0
Web sitesi
www.ervizyonreklam.com
Bence grafikerlik yetenek ama tasarımcılık yani yeni bişeyler çıkartmak tamamen allah vergisi bişeydir yaratıcı ruh nekadar gelişmiş olursa okadar ii bir tasarımcı olursunuz ben bunu kendimden biliyorum yaratıcı ruhum yok photoshopda önceden yapılmış birşeye bakıp aynını yaparım ama işte yeni birşeyler tasarlamak çok zor işte 50 çalışmda 5 tanesi tutuyor diğerleri fosso :))
 

resimcinilay

🌱Yeni Üye🌱
Katılım
9 Şub 2008
Mesajlar
3
Tepkime puanı
0
Bence dert etmelisin. Zaten zaman içerisinde bunun eksikliğini de hissedeceksin bence.
Temel plastik sanat eğitimi alabileceğin bir resim kursuna yazılabilirsin. Bir de Henri De Toulouse-Lutrec i de incelemeni tavsiye ederim. Resim sanatının büyük ustası ve grafik sanatın öncüsüdür.
 

seval

🌱Yeni Üye🌱
Katılım
9 Şub 2008
Mesajlar
12
Tepkime puanı
0
bende bugün üye oldum arkadaşlar...sizce bir grafikerin bilmesi gereken temel programlar hangileri....ve önerebileceğiniz bir grafik tasarım kitabı var mı öğretici....
 

aligsf

🌱Yeni Üye🌱
Katılım
18 Mar 2008
Mesajlar
6
Tepkime puanı
0
merhaba tasarım tabi ki öğrenilir birşeydir, tasarım da en önemli şey doğru fikirdir,ve doğru fikir içinde birikim önemlidir ama fikrin ne zaman ve nerde çıkacağı belli olmaz, tasarım yaparken öncelikle o konu hakkında araştırma yapmak ve sonra fikir bulmak gerekir, yani ilk önce problemi tanımlamak ve onu çözmek lazım. bir de tasarım bilgisayar başında değil onun öncesinde yapılmalı bilgisayarda uygulama yapılmalı, yani araştırma ve eskiz gibi aşamalardan geçmeli ve tabi ki yapılmış işleri analiz etmek ve çözmek de tasarım gücünü geliştirir...
 

aligsf

🌱Yeni Üye🌱
Katılım
18 Mar 2008
Mesajlar
6
Tepkime puanı
0
merhaba bir grafikerin bilmesi gereken temel programlar öncelikle photoshop ve ilüstratör ama yapacağınız veya yapmayı düşündüğünüz işe göre değişir, dergi için indesign web için flash ve dreamweaver önemli programlar...ama tasarım bilgisi açısından da kitaplar okumak lazım...
 

yirmi5

🏅Acemi Tasarımcı🏅
Katılım
20 Eyl 2007
Mesajlar
73
Tepkime puanı
0
kardeş azim herşeyi halleder ben belki yazılımı öğrenemem ama sen grafiği öğrenirsin takma sen öbür denilenleri
 

tubisS

🌱Yeni Üye🌱
Katılım
18 Mar 2008
Mesajlar
3
Tepkime puanı
0
Smoke6 sana katılıyorum.çok dogru konusmussun.daha grafıkerlıgın basındayım lise 2 de grafık bolumu okuyorum.ama alnımda en iyisini yapmayı çok istiyrm.daha siteye bgun üye oldm:))
 

sezgi-sirin

🌟Usta Tasarımcı🌟
Katılım
5 Ara 2007
Mesajlar
314
Tepkime puanı
6
Eğitim sistemimizin şu anki durumundan kaynaklanıyor gençleri test, soru çözme yarışına yöneltme. Bu konuyu daha da açarsak konu uzarda gider. Yalnız ortada olan şu varki insanların yeteneklerine göre değil maddi açıdan kazancına, özenti olduğu için yada öyle olduğu için meslek seçimi yapan insanların çok olduğu. Doğal olarak da ortada birçok işsiz yada işinden hoşnut olmayan birçok insan.
Hiçbir deneyimi olmadığı halde aldığı üç aylık grafik kursuyla grafikerim diye önümüze çıkan insanlar. Grafiker ilanı verip web tasarımı dillerinden programlama ve yazılım dillerine tüm programları bilmemizi ve kullanmamızı isteyen işe gelincede grafik adı altında tüm şirket yazışmalarını tutturan işverenler.
Yetenek değerlendirmeli, teşvik edilmeli, cesaretlendirilmeli ama böyle bir ortam içinmi?

Çok sitemli ve isyankar anlattım herhalde. Kimsenin hevsini kırmak değil niyetim. Bu işe atılan gençlerin bunlarla karşılaşabileceği de akıllarının bir köşesinde bulunsun istedim.
 

madgirls

🌱Yeni Üye🌱
Katılım
20 Mar 2008
Mesajlar
2
Tepkime puanı
0
hiç bir baarı tsadüf değildir zaten bidrsanninsloanı ama yaatıcısın:)
 

Operadevil69

Kreatif direktör
⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
Katılım
17 Ocak 2008
Mesajlar
173
Tepkime puanı
4
Web sitesi
www.instagram.com
Arkadaşlar ya bu tasarımcı olunmaz doğulur gibi sözleri bir kenara bırakınız... şimdi işin özü şudur;
El becerisi yok ise ama gerçekten istiyorsanız iyi bir eğitim alırsın bu işi çok iyi bilen bir kişiden yani ustadan öğrenirsiniz. Tasarım yapamamak konusuna da gelince elbetteki herzaman işlerin en iyisi çıkacaktır ama şunu düşünmek lazım profesyoneller insanlar hangi evrelerden geçti, neler yaptı, bir iş için nasıl araştırıyor, neler yapıyor.
büyük bir tasarımcının sözü vardır bunu hep kendime amaç edinmişimdir..
"kalemi kağıda dokundurmadan sakın bişeyler tasarlamayın." demiştir. benim aklımda kalanı budur.
sana başarılar dilerim unutma çok görmek iyi algılamakla olur bu işler. :)
 

invincible

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
Katılım
13 Ocak 2008
Mesajlar
107
Tepkime puanı
0
Yaş
36
Doğuştan yetenek diye birşey yoktur , doğuşta insanın yeteneği yoktur.
Kişi büyürken gördüğü , konuştuğu , duyduğu şeylerden etkilenir , bu etkilerin bir tanesi ağır basar ve istesede istemesede o yönde gelişir. Belki sevmeyebilir uğraşmaz ama daha da geliştirmek kendi elindedir.

Kişinin yeteneği yok sayalım, beynini kullanmayı bilen bir kişi sadece gözlem yaparak , teknik bilgi kaynaklarından faydalanarak grafiker olabilir.

Hayal gücü denen şeyde gözlemden ve düşünceden ibarettir.
Doğuştan görme özürlü bir insanı bir odaya kapatırsak ve orda büyüse o insanın hayal gücü olmaz yanlış mı?..

Ben böyle düşünüyorum..
 

xl9009

🏅Acemi Tasarımcı🏅
Katılım
19 Kas 2007
Mesajlar
35
Tepkime puanı
0
merhaba arkadaşlar tasarım yeteneği geliştirme noktasında yaptıgınız tartışmayı çok degerli oldugunu düşünmekteyim. bu konuyla ilgili olarak da tasarım yeteneğinin doğuştan gelen bir özellik olmadıgını yoğunlaşılmış bir emeğin ürünü oldugunu düşünüyorum.ayrıca bazı insanlar tasarım yeteneği potansiyeli yoğun olabilr fakat bu potansiyel yoğunlaşımış bir emek ile geliştirilmezse zaman için de kısırlaşır.bından dolayı gözlem yeteneğini geliştirmek başka çalışmlardan esinlenerek ancak yeni özgünü bir tasarım ortsys çıksbilir.bu da ancak yogunlaşmış bir emeğin ürünü olabilir.
herkese iyi günler
 

baskı zanaatı

🌱Yeni Üye🌱
Katılım
26 Mar 2008
Mesajlar
1
Tepkime puanı
0
İbrahim tatlıseste ünlü bir türkücü okur yazarlığı yok notada biliyor sesde vermiş allah adam ağlasa notalı ses çıkıyor bu da doğuştan değilde neden acaba tasarımda bu şekilde eğer doğuştan bir yeteneğin yoksa okuduğun kadar oku alaylı iile mektepli arasındaki fark burda
 

seval

🌱Yeni Üye🌱
Katılım
9 Şub 2008
Mesajlar
12
Tepkime puanı
0
arkadaşlar ben duvar takvimi yapmak istiyorum...güzel yüzlerden oluışan bi takvim...fotoğrafları kullanarak üzerinde değişiklik yaparak bunun için en uygun program photoshop mu? yoksa corell de yapabilir miyim? çünkü photoshop bilgim dört dörtlük değil...
 

cyclist

🌱Yeni Üye🌱
Katılım
31 Mar 2008
Mesajlar
12
Tepkime puanı
0
Web sitesi
www.kutahyabisiklet.com
siteye yeni üye oldum,resimler ve çalışmalar çok hoşuma gitti fazla vakit geçirebileceğim bir site olucak sanırsam.konylailgili olarak çok farklı şeyler düşünüp elimle çizebiliyorum ama henüz photoshop u tam anlamıyla kullanamıyorum.bende bazı arkadaşlara katılıyorum insanın doğuştan illa bir yeteneği vardır ama eğitim bunu çok daha güzel yerlere getirebilir.
 

lovebrigand

🏅Acemi Tasarımcı🏅
Katılım
1 Nis 2008
Mesajlar
27
Tepkime puanı
0
Web sitesi
www.yediiklimajans.com
erden arkadaşın sözlerine katılıyolorum kardeşim sen ne yap istiyorsan önce onu bul sonra onun üzerinden başka şeyler başka şekiller çıkacaktır.
 
Üst