Neler yeni

Yeni mesajlar Yeni konular En çok mesaj En çok tepki En çok görüntülenen

alicandemir

🌱Yeni Üye🌱
Arkadaşların % 95 inin söylediklerine katılıyorum. Ve yazıyı bizimle paylaşan arkadaşada ayrıca teşekkür ediyorum.

Bende bu camiada profesyonel bağlamda 2 yıldır ve bunun öncesinde 3 -4 yıl civarında amatör olarak çalışmıştım. Çok değişik şeyler yaşadım ve yaşamadım.

Size en azından başımdan geçen kısa bir hikayeyi anlatabilirm. Yeni başlayanlara fikir olsun.

Başlık : yalancının mumu yatsıya kadar yanar.

Bir seçim döneminde sözüne inandığım, inanmak istediğim bir abiyle bir belediye başkanının broşür çalışmasını yapıcaz. gerekli fotoğrafları bana verecek ben yazılarını hazırlıycam seçim broşürünün tasarımını baştan sona yapıcam. 12 sayfalık broşürün 8 sayfası yazı ve küçük resim içerikli, kalan 4 sayfada ise başkan adayının poster bağlamında sloganları ve resimleri var. Buraya kadar sorun yok gözüküyor değilmi?

ben bu işin sayfa başına tasarım ücreti olarak 15 tl fiyat söylemiştim ve 180 tl tutmuştu ve geceleri 12-1 lere kadar yetiştirmek için çalışmıştım.

işi okeylettik herşey tamam. işi alırken 180 liranın 30 lirasını kesik attı ve şu şekilde söyledi. bak bu belediyenin dergisi var o işide alınca yine sana getircem hani hepimiz ekmek yiyelim. Dergide bayağı kalın 64 sayfa filan.

Velhasıl ben dergi için değilde sözüne gerçekten güvendiğim için tamam abi dedim. Ve o güvendiğim abi ne yaptı ben size söyleyim. Benim o seçim broşürünün içinde poster bağlamında yaptığım çalışmaları 35x50 ve 50x70 olarak afişte yaptırmış. Ve ben ayrıca o işler içinde 20-25 tl fiyat vermiştim. Ve bana sadece seçim broşüründen bahsetti posterden hiç bahsetmedi.

Tamam aldın kullandın onu anladımda 180 lirayada neden kesik attın!

Daha sonra yüzyüze geldiğimde sadece 1 cümle söyledim "ben posterde o kadar net duracağını düşünmemiştim" dedim. bu cümle ona yetti.

Siz siz olun insanlara güvenin ama güvenmeyin.

Ve siz siz olun grafiker olma yolunda ilerlediğinizi düşünenlerdenseniz veya grafikerseniz kesinlikle 13 liraya kartvizit yapanlardan olmayın. Çalıştığım yerde 1000 adet kartı 2 sene öncede 40 liraya yapıyordum 2 sene sonrada 40 liraya yapıyorum. Ama yaptığım işe güveniyorum temiz iş yapıyorum. Müşteri grafik nedir bilmez anlamaz önemli olan senin bu işten ne kadar anladığındır. Müşteri sana <bold>siyah zemin üstüne kırmızı yazı istiyorsa</bold> zaten birşey bilmiyordur

ve grafiker olarak bu durumu müşteriye açıklamanız gerekir. Kırmızı ve siyah ikiside ana renktir. koyudur dikkat çekicidir fakat kırmızı yazı beyaz zemin üstünde kendini daha belli eder, fotoğraf üstüne yazı yazılırsa yazının okunması zorlaşır aynı şekilde de resimin anlaşılması zorlaşır o yüzden daha kibar düzgün bir tasarım için ben bunu yaptım bunu öneriyorum. sen bana güven merak etme gerisini.

dedikten sonra müşteri hala ısrar ediyorsa parayı almak için yine yapacaksınız. Ve kesinlikle 40 milyonluk tasarım için 5 lira kapora veren adamdan koşarak kaçın. İşini yapmayın.

ARKADAŞLAR AÇ MEZARI YOK

herkese ekmek var işinize güveniyorsanız fiyatınızdan taviz vermeyin.1000 lira değilde 700 lira alırsınız veya 750 alırsınız o tamamen size kalmış birşey fakat 1000 liralık iş için 100 lira alırsanız bu kalitenizi düşürür.

bakın dikkatinizi çekiyorum yaptığınız tasarımın kalitesini değil sizin insan olarak kalitenizi düşürür.

İşe yeni başlayan arkadaşlar için söylüyorum, müşteriye gitmeden önce isteyecekleri şeyler hakkında mutlaka bir fiyat bilgisine sahip olun gerekirse forumlardan yardım isteyin.

* MÜŞTERİYE MAİL İLE İŞ GÖNDERMEYİN - KÜÇÜLTÜP A4 BROŞÜRÜ A5 BASIYOR
* MÜŞTERİYE RENKLİ ÇIKIŞ VERMEYİN - TUTKİ VERDİNİZ KALİTEYİ BOZUN VE KOCAMAN ÖRNEKTİR YAZIN

ARKADAŞLAR bu konudan bir tez yazılır ancak şimdilik bu kadar yazabildim.yeni başlayanlara kısmen rehber niteliğinde olacağını düşünüyorum....

kurshun

🌱Yeni Üye🌱
enteresan

güzel yazı ellerinize sağlık.. "müşteri her zaman haklıdır" deyimini kendi işimiz için kabul etmiyorum çünkü herkesi müşteri kefesine koyamayız.. senin işinden anlayanı da var anlamayanı da.. işi bilmeden gelip kendisi fiyat koymaya ve sanki bizim elimizde sihirli deynek varmış da biz kullanmıyormuşuz gibi herşeyi mükemmel ve ACİL istiyorlar.. zaten herkesin işi acil nedense bu dünyada.. Türk insanımız hep son saatte gelir iş yaptırmaya.. bunun arızası var, aksiliği var, anlaşmazlığı var.. vs.. 2-3 gün önceden gelsene sayın müşterim !..

yukarıdaki sözler için bişey demek olmaz zaten, ama çok da şey eklemek lazım bence.. önce kendi işini iyi yap ve ondan sonra müşteri senin veli nimetin olsun..

saygılarla..

huelya_84

🌱Yeni Üye🌱
arkadaşlar bir sorum olacak ben freelance işlere yeni başladım bir kişiyle görüştüm yeni kurulan bir firmaymış ve kurumsal kimlik çalışması istiyor fakat görüşmelerimiz mail ortamında oldu benden bir kaç örnek istedi ve beğendiği takdirde ödemeyi yapacağını söyledi ama işimin kopyalanması ihtimali var tabiki ne yapmalıyım?

Son düzenleme:

kurgucu

🌱Yeni Üye🌱
Bu yazılanların 10 maddenin 10'unuda bizatihi yaşadım. Kiminde hatalı davrandım kiminde akıllı davrandım ama gerçekten iyi tespit yapılmış.

Cyber-Killer

🌱Yeni Üye🌱
Müsteri Tarafindan Bu Tip Sözler Yöneltildiginde Cogu Zaman Ne Diyecegimizi Bilemiyorduk.
Ne Yazik ki Bazi Müsteriler isin Sadece Mali Boyutunu Degerlendiriyor Gerisine Diyor ki
" Yaw Bilgisayar Yapiyo Zaten Baski Parasi Neyse Onu Söyle" Ve Cevap Olarak da - Bu Da Benden Olsun "Tabi Canim Makinayi Aciyosun Sen Söylüyosun O Yapiyor, Bi Ara Gel de Sen Söyle Bakiyim Yapiyormu" EMEGE GERCEKTEN SAYGI ISTIYORUZ.BIR FIRINCI BIR ZANAATKAR GIBI...

berran

🌱Yeni Üye🌱
merhabalar banada yardımcı olurmusunuz..
ben amatörce bazı desenler çiziyorum engelli oluşum nedeni ile hiçbir eğitim alamadım
bu alanda eğitimli kişiler çizdiğim desenleri çok beğendiler örnek olarak yanda gördüğünüz benim çizmiş olduğum bir desen paint proğramı kullanıyordum corel draw da clipart uygulamasıyla çalışmamı önerdiler özellikle clipart nasıl yapılır hiç bir fikrim yok araştırdım ama detaylı bir şekilde anlatan bir video veya yazı bulamadım benii bilgilendirirseniz çok sevinirim şimdiden çok teşekkür ederim.

--------------------------------------------------------------------------------

Cyber-Killer

🌱Yeni Üye🌱
Bu Tip Cizimler Yetenek Gerektiren Seyler Ve Gördügüm Kadariyla Yeteneklisin. Benim tavsiye Edecegim Seyler Sudur.Bu Yetenegini Photoshopla Gelistirir Ve Corel ile Bütünlestirirsen Basarili Bir Grafiker Olabilirsin. Cünki Cogu Grafikerler Bu Tip Desen Yada Objeleri Hazir Bulurlar.Ama Sen Sifirdan Cizebiliyorsun.Bu Yetenegini Bu Yazilimlarla Bütünlestirirsen Daha Basarili Projelere Imza Atabilirsin.

.:katre:.

🌱Yeni Üye🌱
çok doğru 1,2,3,6 ve 8 e çok sık yaşıyorum tüm tasarımcılara kolay gelsin böyle müşteriler gerçekten adamı yoruyor

alicandemir

🌱Yeni Üye🌱
arkadaşlar bir sorum olacak ben freelance işlere yeni başladım bir kişiyle görüştüm yeni kurulan bir firmaymış ve kurumsal kimlik çalışması istiyor fakat görüşmelerimiz mail ortamında oldu benden bir kaç örnek istedi ve beğendiği takdirde ödemeyi yapacağını söyledi ama işimin kopyalanması ihtimali var tabiki ne yapmalıyım?

yapma hiç başını ağrıtma. Müşteriye deki işin bedeli 150 lira diyelim hesaba parayı geçiniz çalışmayı göndereyim. Derse ki çalışma yapmamışsın neden para göndereyim sende para göndermemişsin neden çalışma yapayım. Bu işin adını koymak lazım msnde yazarak olmaz karşılıklı otur sözleşme yap. imzalat bir nüshasını ona bir nüshasını kendine al iş bittikten sonra bile bu sözleşmeyi sakla sen ;) Yeni kurulmuş işyerleri herzaman ödemelerde sorun çıkarırlar dikkat et bence....

tcudesign

🌱Yeni Üye🌱
Reklamcılık öğrencisiyim ve şimdiden hangi alana ağırlık vereceğimi buldum.Bu bilgileri şu aşamada öğrenmem benim için artı olsa gerek.Çok teşekkür ederim.

troyali

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
Haklısın valla. Ben ajans sahibiyim ama grafik işini kendim yapıyorum. Bu mesleğe başlayalı 7 yıl oldu. Aslında çok daha öncesi var. Ama dediğin gibi RGB yi CMYK yapmayı nedense bilmiyorlar.

be529

🌱Yeni Üye🌱
daha 8 aydır bu piyasada olmama rağmen bu 10 kuralın 4 ü ile karşılaştım bakalım daha nelerle karşılacam

Republican

🏅Acemi Tasarımcı🏅
Allah Allah.. geçmiş olsun, lakin iflas eden, işsiz kalan ya da boşta gezen herkesin "dur grafik tasarımcı olayım" demesi ne kadar doğru? bende iflas etsem kim bana veterinerlik ya da doktorluk yapmam için izin verecek? böyle saçmalık mı olur? insanlar bu iş için 4 yıl üniversitede eğitim görüyor. iki photoshop tıklaması, drop shadow, emboss efekti atmakla tasarımcı olunmuyor.

İki photoshop tıklaması ile tasarımcı olunmuyor ama 4 sene üniversitede eğitim görünce olacak diye bir kaide de yok. Hiç alaylı diye birşey duymadınız mı? Tasarım sonuçta görsel bir çıktı üretmek üzerine bir iş, ömründe hiç bilgisayar görmemiş birinin sizden daha iyi olma ihtimali yok mu?

Bu yazı ile ilgili olarakta sadece tasarım kısmından bahsediliyor ise;
- Bu iş için bir standart olması mümkün değil, çünkü herkesin yöntemleri farklı. logo için 50 tl vereceğini söyleyen ömründe renk uyumu görmemiş veya böyle bir kaygısı olmayan birisine oturup 2 gün logo tasarlar mısınız yoksa önceden çizdiğiniz ve hatta hazır bir logo mu kullanırsınız? bu bağlamda meslek örgütü de bir anlam ifade etmez çünkü iş biraz afaki.
- Keşke herkese kurumsal kimlik nedir, logo nedir, consistency (devamlılık) nedir bilen AB grubu müşteri gelse de herkes zevkle ve parasını alıp işini yapsa ama gerçek hayatta malumunuz pek böyle olmuyor.
- Bildiğiniz gibi yurtdışında bu tür tasarım işleri saat üzerinden ücretlendirilir, ama müşteriye böyle birşey uygulama şansı Türkiye de malum.

allpitirelli

🌱Yeni Üye🌱
ya evet bu çok kötü benimde başıma geldi v insanlar tasarım ücreti die bişeyi saçma görüyor emek harcamışsınız doru diip oda neymiş diorlar tasarım ücreti diince logo die büyük firmaların yarışmalarla seçtikleri iisimlerini millet alıp beleşe getirmeye çalışıyo onların eline somut birşey vrmediiğin sürece para ödeyip hkkını vermek istemiyorlr ama sölesende anlamıyorlarki verdikleri para sadece matbaa için:S

50 Tl ye Binlerce Kartvizit basan onun yanında hediye Broşürünüde yapan Matbaalar Çoğaldıkça Artık herkes matbaaya yaptırıyor tasarımlarını matbaacıda kurstan yeni çıkmış Grafikere 800 tl maaşla yaptırıyor Normal yani.

Benimde başımdan geçen bi olay Piyasada Bebek ürünleri ile alakalı bir firmanın ki bu firma Türkiyede bu işi yapan sayılı firma 2006 dan beri kataloglarını ben yaparım. artık onlarda çözmüşler olayı Matbaa baskısınıda ben yaptırıyorum nakliye bizim payımız elimizi taşın altına koyuyoruz vs derken 1500 TL + kar koydum sadece baskısına hiç kimse bir şey demedi... Satış Sorumlusundan Müdürüne kadar 1000 TL de Tasarım Parası ek ilave ettim. Bu arada Katalog 42 Sayfa Birbirlerinden farklı ürünleri temsil ediyor.
yani her sayfa ayrı bi iş aslında Devamlılık arz eden bi durum için verdiğim tasarım parası çok fazla koymak istemedim ve katalogu teslim edip paramı aldıktan sonra Firmanın bana yaptığı açıklama;

Sizinle bir fiilen Sezonluk çalışmak güzeldi yalnız sizinde bildiğiniz üzere firmamızın bu kadar yüksek maaliyetlere gelecek sezon için sizinle çalışmama kararı almıştır. dedi Halkla İlişkilerdeki Bayan

:)

MustafaTuncer

🌱Yeni Üye🌱
Bu sektöre yeni yeni dahil olsamda bazılarını şimdiden görüyorum..

100 liraya adamlar kurumsal sayfa tasarlıyorlar.

Gerçi haklılar template indirmek ve içerik girmek için gayet iyi para.

baymo

🌱Yeni Üye🌱
musteri devamli hakliymis o zaman çalisalim, bizleride keriz yerine koysunlar

Mir@l@y

🏅Acemi Tasarımcı🏅
Her madde o kadar doğru ki.Müşteri her zaman haklıdır diyenlerede katılmıyorum.Bu söylem arrtğından dolayı galiba müşterilerin burnu havada.Çoğunun emeğe saygısı bile yok.