Neler yeni

Yeni mesajlar Yeni konular En çok mesaj En çok tepki En çok görüntülenen

Ünlü Web Tasarımcı Sözleri

tufanakyol

🌱Yeni Üye🌱
Katılım
14 Mar 2013
Mesajlar
5
Tepkime puanı
0
Barbara Kuhr (HotWired Web Alanı Baştasarımcısı):

1. Basitleştirin. İyi bir tasarımın gücü basitliğindedir. Web alanının özünü tanımlamaya çalışın.

2. Şekil mi, içerik mi tartışmasına bile girmeyin. Bütün dikkatini içeriğe veren tasarımcı, bütün dikkatini şekle veren tasarımcıdan daha iyi sonuçlar alır.

3. Çözmek istediğiniz sorunu iyi tanımlayın. Herşeyden önce bu gerçekten içeriği ilgilendiren bir sorun mu, yoksa pastanın kreması gibi bir süs unsuru mu? Önce pastayı yapın; önemli olan asıl işiniz o. Sonra kremayı düşünürsünüz.

4. Sizi ilgilendiren birinci estetik unsur, sayfaların indirme hızıdır. Sayfalarınıza girmek çok zaman alıyorsa, yeniden başlayın tasarıma.

5. Tasarımını yaptığınız sayfayla ilgili bütün kişilerle iyi bir iletişim kurun. Teknik servisle, içeriği üretenlerle, reklamları sağlayanlarla.


Brady Clark (Web tasarımcısı):

1. Sayfalarınızda biraz mizaha yer verin.

2. Acaip fontlar kullanmayın.

3. Zamanınızı boş yere süs unsurlarına harcamayın; hiç bir süs harcadığınız zamana değmez.

4. İşi bitirdiğiniz zaman sayfanız o kadar zaman harcamayı gerektirmeyen bir basitlikte görünüyorsa, işinizi başarıyla yapmışsınız demektir.

5. İşi iyi tanımlayın; çözmek istediğiniz sorunu iyi belirleyin. Hiç bir sorunu büyütmeyin. Çubuğu biraz daha yükseltmek uğruna, bir tek soruna saplanıp kalmayın.

6. Daima diğer Web alanlarını inceleyin; kimin hangi sayfayı nasıl yaptığına bakın. Beğendiğiniz bir sayfanın kaynak kodunu sabit diskinize kaydetmiyorsanız, iyi bir tasarımcı değilsiniz demektir. Bu, ++++++lık anlamına gelmez. Sadece ilerde sıkıştığınız zaman size fikir verir.

7. Tasarımını yaptığınız sayfalara giren metinleri gerçekten okuyun. Ama gerçekten.. Metin ayırdığınız alana sığmadıyla, yazana söyleyin, kısaltsın. Dünyada daha kısaltılmayacak metin yazılmadı.

8. Renk kullanabiliyorsunuz diye, olur olmaz yerlere renk koymayın. Renk unsuru ateş gibidir; dikkat çeker. Kimi zaman da başka unsurdan dikkat çalar.

9. İyi müzik tasarımcının en büyük arkadaşıdır. Sayfa yaparken müzik dinleyin.

10. Haaa. Asla bedava iş yapmayın. Bir Dolar da olsa, her sayfa için mutlaka para isteyin. Bu, sizden bedava iş almak isteyene, sizin profesyonel bir tasarımcı olduğunuzu öğretir.



Anna McMillan (Web tasarımcısı, animatör):

1. Macromedia Flash’ı öğrenin. Ne kadar erken öğrenseniz o kadar iyi. Ama bu, GIF89, dHTML ve QuickTime’ı bilmeyebileceğiniz anlamına gelmez.

2. Animasyon’un bir hikayesi olması gerekir. Teması olmayan bir animasyon hem sizin için, hem de ziyaretçileriniz için zaman kaybı olur.

3. Cisimlerinizin düz çizgi üzerinde yürümesi kadar kötü bir görüntü olamaz. Motion Path’lerini canlandırın biraz!

4. Ya uygun ses kullanın, ya da hiç kullanmayın. Kötü seçilmiş bir ses, harika bir animasyonu berbat etmeye yeter.

5. Animasyon, gerçeğin abartılmasıdır. Dolayısıyla mümkün olduğu kadar herkesin aşina olduğu unsurlar kullanın; bir filmden bir sahne, ya da herkesin sokakta her an gördüğü türden bir otomobilin hareket etmesi sahnesi gibi. Gerçek dışı görünümlere başvurmaktan kaçının.



Jeffry Veen (Hotwired Arabirim Yönetmeni)

1. Bir grafiğin içine asla, ama asla metin koymayın. Metin, metindir. Grafik, grafiktir. İkisini birbirine karıştırmayın. Perde tablo gibi, tablo da perde gibi asılamaz.

2. Bir ziyaretçiyi, Geri düğmesini tıklamamaya ikna için üç saniyeniz var. Tam üç saniye. O halde ekrana hemen bir şey getirin. Öyle bir şey ki, ziyaretçi devam etsin bakmaya.

3. Herşeyin yüklenmesi için tam 30 saniyeniz var. Bu süre içinde sayfanızın tümü yüklenip bitmezse, kaybettiniz demektir. Emin olmak için siz bu süreyi 15 saniye olarak hesaplayın.

4. Internet’teki arama alanları sizin sayfanızı bulabiliyor mu? Bilmiyor musunuz? Peki, ya META tag’lerin neye yaradığını biliyor musunuz?

5. Ziyaretçiyi hiç mi hiç ilgilendirmeyen tek şey, sizin Web alanınızın nasıl işlediğidir. Onları ilgilendiren Web alanınızın içeriğidir. Basit ve hızlı: içeriği verin. O kadar.



1. Web’de tek kural var: Basitlik.

2. Web’de baskı dünyasındaki gibi "Basılınca iyi durdu" diye bir şey olamaz: Neyin nasıl görüneceğine yüzde 100 emin olmalısınız.

3. Web tasarımcılarının Internet’teki tartışmalarını izleyin; ama dediklerini asla yapmayın. Sayfalarınızı Web tasarımcıları için değil, bir müşteri ve onun muhtemel müşterileri için yapıyorsunuz.

4. Muhtemel ziyaretçileri tanımaya çalışın. Kimlerdir? neden hoşlanırlar? Hangi filmleri görürler? Hangi müzikleri dinlerler?

5. Bilgisayarı avucunuzun içi gibi bilmelisiniz.


Erik Eaton (HotWired Tarımcısı)

1. Sayfalarınızda asla "#FF36C6" rengini kullanmayın.

2. Bilgisayarınızdaki bütün fontları silin. Bir arkadaşınıza "Bana üç adet font ver: biri mono-space, diğeri serif, üçüncüsü de sans serif olsun," deyin. Ve hayatınızın sonuna kadar bu üç fontla idare etmeye hazır olun.

3. Kendinizi gerçekten Web tasarımcısı gibi görmeye başladı iseniz, bir süre başka bir iş tutun.



Jonathan Louie (Tasarım Yönetmeni)

1. Designer (Tasarımcı), Flemenkce’de "Vormgeving" demektir. Bunun anlamı "Şekil veren." Designer/Tasarımcı, denildiği zaman biraz kendimize fazla pay çıkartıyoruz gibi geliyor. Bizim işimiz belirli bir içeriğe, zevkli, işleyen, yazanla okuyan arasına girip kafa karıştırmayan bir şekil vermekten ibaret. Bunu sık sık unutuyoruz.

2. Bugüne kadar gördüğüm en iyi Web sayfasını, amatörlerin yaptığını söylemeliyim. Herhangi bir derneğin üyeleriyle haberleşme sayfası, çoğu sözümona tasarımcının övüne övüne bir hal olduğu harikalarından daha iyi.

3. Satış çağında yaşıyoruz. Yaptığınız iş satılıyor mu? Ona bakın!


Lisa Seaman (HotWired’in ilk tasarımcısı)

1. İçinizden bir ses,"Bu iş olmadı" diyorsa, o iş olmamış demektir.

2. Web (hatta bütün gazete-dergi) tasarımcıları sanatçıdan çok avukata benzerler. Yaptığınız işe aşık olmanız gerekmez. Ama sizin göreviniz, o işi en iyi şekilde, sanki kendi işinizmiş gibi yapmak zorundasınız.

3. Moda olan şeylere çok aldırmayın. Mesela, herkes gölge verme sevdasına kapıldı diye, olur olmaz yere gölge koymayın. Buna karşılık teknolojiyi adım adın izleyin. Browser programların beta sürümlerini alın ve herkesden önce aşina olmaya bakın.

4. Ve unutmayın, her iş planladığınızdan en az iki kat daha fazla zaman alır.


Doug Bowman (Tasarımcı)

1. İyi tasarım,"Ay, ne iyi olmuş" değil de "Ay, ne güzel yazı" veya "Ay, ne kötü yazı" dedirten tasarımdır.

2. Bilgisayarlar, bir işi ne zaman kaydedeceğinizi önceden anlar ve siz Kaydet’i tıklamadan önce çökerler. Dolayısıyla, daima Kaydet’i tıklayın. Birinden birinde, siz daha erken davranmış olabilirsiniz!

3. Tasarım, genel iletişimin bir parçasıdır. Yapılmak istenen iletişim, sizinle Web ziyaretçileri arasında değil, müşterinizle onun Web ziyaretçileri arasında olacak. Siz sadece aracısınız.

4. Sayfayı bitirin, herşey tamam olduktan sonra renk vermeye başlayın. O zaman daha az renk kullanırsınız



Mike Kuniavsky (Program Arabirim Tasarımcısı)

1. Herkes beklemekten nefret eder.

2. Herkes aşağı yukarı kaydırmaktan nefret eder.

3. Herkes okumaktan nefret eder.

4. Hiç kimse tutarlı değildir.

Alıntıdır...
 

creedwar

Kreatif Stratejist
👑Efsanevi Grafiker👑
Katılım
17 Haz 2008
Mesajlar
7,974
Tepkime puanı
104
Jeffry Veen (Hotwired Arabirim Yönetmeni)nden sonraki kim?
 

tufanakyol

🌱Yeni Üye🌱
Katılım
14 Mar 2013
Mesajlar
5
Tepkime puanı
0
Alıntı yaptım hoşuma gitti için fikrim yok.
 

mecityilmaz

🌟Usta Tasarımcı🌟
Katılım
15 Kas 2012
Mesajlar
263
Tepkime puanı
2
çok faydalı bir paylaşım teşekkürler.
 

tufanakyol

🌱Yeni Üye🌱
Katılım
14 Mar 2013
Mesajlar
5
Tepkime puanı
0
Her zaman faydalı bilgiler paylaşacağımdan emin olabilirsiniz..
 

remedya

🏅Acemi Tasarımcı🏅
Katılım
24 Tem 2008
Mesajlar
97
Tepkime puanı
1
Gayet güzel yazmışsınız. Tespitlerinize ve eleştirilerinize katılmakla beraber, Türkiye piyasa şartlarından konuya bakacak olursak, ileri seviyede program bilgisi, eğitim vb aranırken geri seviyede maaş, sosyal haklar vb önerilen bir ortamda, sağlıklı düşünmek mümkün değil. Hiç bir mesleki eğitimi olmayan yakın akrabam bir TV dizisinde senaryo yazıyor daha doğrusu çeviri yapıyor ve ayda 40 bin TL kazanıyor, hatta başka bir akrabamızı da yanına yardımcı olarak aldı 10 bin TL de o kazanıyor. Dizi devam ediyor. Hem devam etmese süper bir referans edinmiş oldular.
Gelelim bana M.Ü. G.S.F. Genel Yetenek sonrası ve Özel Yetenekte 90 puanla kazanmışım, yaratıcı dersler ve eğitimler almışız, ingilizce bilgimiz orta seviye, Corell, Photoshop, QuarkXPres, Freehand, PHP, Flash falan filan uzatmayayım. Kazancım yetmiyor ve kendimi geliştiremiyordum. Hedef koyamıyordum, 45 yaşıma geldim daha önce bu yolda gidersen heba olursun demişlerdi ancak malum sanatçı gururu ve idealist bakışım reel olanı görmemi engelledi. Bugün aynı hatayı tekrarlayan çok daha fazla, geleceği olmayan arkadaşların yorumlarını, kendilerini, farkettirme, kabul edilme çabalarını, kestirmeden bir yerlere ulaşma isteklerini görüyor ve üzülüyorum. SGK'ları yok, tiyatro, seminer, yarışma, fuarlar ve sosyal ortamlara giremiyorlar, bir proje bulsalar anneden babadan haşlık temin edip kotarmaya çalışıyorlar. En önemlisi kullandıkları programlara 1-2 bin USD veremeden kaçak kullanmaları ve yine webdeki yüksek kazançlı ve sosyal tatmine sahip, yaratıcı ekiplerden ve kişilerden çıkan sayısız tasarım, vektör ve stok resimleri yasa dışı kullanıyor olmaları. Türkiye'de bir orta düzey grafiker'in başlangıç maaşının 2.000 TL olması ve sosyal haklara sahip olması gerekir. Bu konuda çok fazla konu ve makale zaten mevcut oraya girmeyeyim.
Ben şimdi bir kaç firmanın web sitesini CMS özellikli ve çok geniş kullanıcı ve geliştirici ağına sahip olan Joomla ile yapıyorum. Ne kadar gereksiz bilgi ile kafamı doldurmuşum diyorum kendime. Siteyi kuruyorum, template tasarlıyorum, resimleri, yazıları, flipping katalogları, slider, ekliyorum, çok dilde çeviri modülü, resme kaç kişi tıklamış, yazıyı, makaleyi, reklamı kaç kişi incelemiş ve en baba PHP'cinin 1000 TL'ye bile yazmayacağı modüller bedava, modül, modül, deniyorum en iyi hale getiriyorum ve mükemmel sonuç! az zahmetle kalıcı ve sağlıklı web çözümleri sunuyorum ve müşterilerim de çok memnunlar. Ayrıca joomla içerik, google aramalarında, ilk sayfada yukarılarda çıkıyor, bu da joomlanın bir sırrı olsa gerek!
Ancak yabancı bir site gösteriyorlar pek çok özelliği var ve 10-15 bin USD'lik bir projeyi göstererek, bunu bize yap 750 TL olur mu, olur, olur, hadi anlaşalım, ama aa hadi 800 olsun diyorlar. Onlara da ancak gülüyorum ve sen git 5 bin TL ile bir BMW 3,16i 2013 Sedan al bana iki katına sat hemen alayım diyorum. O zaman anlıyorlar köfteler!
Neyse bende paylaşayım dedim yaşasın Joomla demek zorundayım. Akıl parçaları birleştirme yeteneği ise sanırım bu Joomla.
Şu sıralar 7 firmam var, yıllık sözleşme yapıyorum, aylık ödeme alıyorum, beni fazlasıyla tatmin ediyor. Kalıcı ve sürdürülebilir kaliteli ama çok uygun fiyatlara çalışıyorum. SGK'm hiç aksamıyor, sosyalleşmeye başladım. Diyeceksiniz ki wordpress de Php. Evet ama o ilk blog olarak tanındı, oysa ticari firmalar profesyonellik bekler.
 
Son düzenleme:
Üst