Neler yeni

Yeni mesajlar Yeni konular En çok mesaj En çok tepki En çok görüntülenen

Vektör Uzunluğu Ayarlamak?

Murat VARDAR

👑Efsanevi Grafiker👑
soru sahibinin dikkatine...

siz tam olarak ne yapmak istediğinizi
yada neyi tam olarak öğrenmek istediğinizi
sözel olarak değilde şekil ve şema olarak
(mümkünse CorelDRAW çizimi olarak)
bir daha sorun ki aradaki olası yanlış anlaşılmalara mahal verilmiş olmasın!
bu daha iyi olmaz mı?

pfdundar

🏅Acemi Tasarımcı🏅
Arkadaşlar konuyu bu kadar uzattığımız için üzgünüm ama sorun şurdan kaynaklanıyor. Sizin vektör dediğiniz şey ile benim vektör dediğim şey farklı. Ben fizik okuyorum ve vektörleri ayrıntılı bir şekilde görüyoruz bilimsel açıdan. Vektörlerden oluşan bir çizime "vektör çizim" diyorsunuz ve bu çizimi boyutlandırmanın vektörü boyutlandırmak olduğunu söylüyorsunuz.
Benim katılmadığım nokta işte burada başlıyor. Vektör çizimi ben de boyutlandırabiliyorum tabi ki. Ama bu vektör çizimi oluşturan, arkadaşımızın belirttiği düğüm noktalara etki eden corelda mavi noktalı çizgilerle gösterilen vektörlerimiz var. Bu vektörlerin toplamından nesne oluşuyor. Vektörlere (vektör çizimi oluşan her bir vektöre) tek tek faremizle yön ve uzunluk vererek nesnemize rahatça şekil verebiliyoruz.
Fakat bu vektörelere matematiksel değerler atayıp oranlarını kesin bir şekilde belirleyemiyoruz (ben nasıl olduğunu bilmiyorum belki de yoktur)
Sizin de bildiğiniz üzere Corel Draw'da bu iki karşılıklı vektörü simetrik yapma özelliği var. Yani uzunluklarını eşitleyebiliyoruz fakat belli bir oranda matematiksel değerler vererek çizimi kesin bir şekilde yapamıyoruz. Cetvelle uzunluklar belirleyip ona göre fare ile uzatıp kısaltmak belki bir çözüm olabilir.
Bu da sorumun görsel halidir:
https://img217.imageshack.us/img217/3581/sorunk.jpg

ZxxxE

👑Efsanevi Grafiker👑
Sizin bahsettiğiniz şekilde sayısal değer verilemez. Yardımı olur mu bilemiyorum ama hareket ettirmeye başladığınız zaman alt tarafta mesafe ve açı değerleri çizimle aynı zamanda değişir (Ne kadar hareket ettirdiğinizi gösterir) buradaki değerlere bakarak ne kadar hareket ettirdiğinizi anlayabilir ve diğer yerlerde de bu değerlerle uygulayabilirsiniz ...

pfdundar

🏅Acemi Tasarımcı🏅
vikipediadan örnek göstermeme bir kişi yine alınmıştı fakat alınacak bir şey yok arkadaşlar sonuçta bir muhabbet ortamındayız ve bilgilerimizi paylaşıyoruz. Ben bir bilgiyi daha vikipediadan paylaşmak isterim. Sayfanın Türkçesini bulamadım aşağıdaki şekiller ve formüller herşeyi açıklıyor aslında. Yaptığımız vektör çizimin matematiksel olarak açıklaması verilmiş. Bir göz atmanızı tavsiye ederim efendim.
Saygılar...
https://en.wikipedia.org/wiki/Bézier_curve

pfdundar

🏅Acemi Tasarımcı🏅
Sizin bahsettiğiniz şekilde sayısal değer verilemez. Yardımı olur mu bilemiyorum ama hareket ettirmeye başladığınız zaman alt tarafta mesafe ve açı değerleri çizimle aynı zamanda değişir (Ne kadar hareket ettirdiğinizi gösterir) buradaki değerlere bakarak ne kadar hareket ettirdiğinizi anlayabilir ve diğer yerlerde de bu değerlerle uygulayabilirsiniz ...

tamam bunun yardımı dokundu evet, bu sistemi uygulayarak çizimlerimi yapacağım artık başka türlü olmuyor çok araştırdım dediğiniz gibi sayısal değer verilmiyor.
Çok teşekkürler yardım için :smile: