Neler yeni

Yeni mesajlar Yeni konular En çok mesaj En çok tepki En çok görüntülenen

yaşanmış, eğlenceli bir baskı bilmecesi:)

Önder Adem

👑Efsanevi Grafiker👑
Web sitesi
www.istanbulletiket.com
Yaklaşık 7 yıl önce tanınmış bir kozmetik firmasına 4 çeşit şampuan etiketi yaptık...

Bu işi daha önce başka bir firma yapmış ve işin basılı örnekleri vardı elimizde...

4 çeşitte de renkleri farklı saç figürlü dalgalı bir zemin kullanılmış, yeşil, pembe, turuncu ve mor...

Renk ayrımlarını yaptık, filmler ve klişeler alındı baskı onayı için firmadan bir temsilci geldi ve işi baskıya aldık fakat...

Fakat mor zeminli iş bizde bizde koyu mavi, lacivert gibi bişey çıkıyor...

Önceden basılmış numune ile bizim bastığımız tutmuyor doğal olarak, temsilci ise işin halihazırda piyasada satıldığını ve aynı şekilde çıkması gerektiğini söylüyor...

Başta baskı makinesi (LetterPress baskı yapan bir makine) üzerinde rengi yakalamak için magentayı arttırıp Cyan rengi düşmek gibi uğraşlarımız oldu ama nafile...

İşi durdurduk ve renkayrımda bir hata var mı diye defalarca gözden geçirdik ama yok...

Hatta yeniden film, klişe aldık, hiçbiryerde hata yok. İşte 100 Cyan 70 Magenta kulanılmış ve mor çıkma olasılığı yok:)

Peki sizce hata nerede?

Saygılarımla

Benzer konular

Yunus PARLAR

👑Efsanevi Grafiker👑
Web sitesi
www.evdetasarim.net
Renk kanalları ile ilgi sanırım sıkıntı hocam. Pek çözemedim ama sıkıntı kaynağı bu olabilirmi?

Hande DEMİR

♾️Grafik Gurusu♾️
C70 M100 verilmiş yanlışlıkla :p

Hande DEMİR

♾️Grafik Gurusu♾️
baskı ile ilgili bir sorun o zaman... beni aşar :)

:::AmbrosiA:::

♾️Grafik Gurusu♾️
kalıplar ters takılmış olabilir mi? bizde bir defasında böyle olduğunda bir baktık kalıplar yanlış takılmış... dolayısıyla renklerde değişmişti...

Önder Adem

👑Efsanevi Grafiker👑
Web sitesi
www.istanbulletiket.com
kalıplar ters takılmış olabilir mi? bizde bir defasında böyle olduğunda bir baktık kalıplar yanlış takılmış... dolayısıyla renklerde değişmişti...

kalıplar ters takılmış ama bizim kalıplar değil, bizden önce baskıyı yapanlar, Magenta ve Cyan kalıbı ters bağlamışlar, ve pek tabi ki lacivert olması gereken zemin mor basılmış, işin garip tarafı bu terslikten işin başka hiçbir tarafı etkilenmiyor, yani sadece zeminde cyan ve magenta var:) Olayı photoshopta kanalların yerlerini değiştirerek çözmüştük...

Hiç tanımadığımız bir baskı ustasının küçük bir hatası, aylar sonra onun da hiç tanımadığı onlarca insanı böyle uğraştırmıştı:)

Fakat elbette her olaydan ders çıkarmak lazım, o olaydan sonra herhangi bir işin onayına gittiğimde ilk baktığım şey kalıpların doğru takılıp takılmadığı olmuştur:)

Saygılarımla

Yunus PARLAR

👑Efsanevi Grafiker👑
Web sitesi
www.evdetasarim.net
Benim gibi mesleğin başında olan arkadaşlar için çok güzel bir örnek oldu bu hocam. Paylaşımın adına çok teşekkür ederim. Saygılar.

Selim MERCANO

👑Efsanevi Grafiker👑
photoshopta kanalların yerlerini değiştirerek çözmüştük

ilginç bir durum.. Eline sağlık kardeşim. Güzel bilmeceli bir paylaşım oldu :)

Önder Adem

👑Efsanevi Grafiker👑
Web sitesi
www.istanbulletiket.com
Benim gibi mesleğin başında olan arkadaşlar için çok güzel bir örnek oldu bu hocam. Paylaşımın adına çok teşekkür ederim. Saygılar.

rica ederim, faydalı olabildiysem ne ala

Grafikerlik öyle bir meslek ki, "bilmiyorum" "yeni duydum" gözümden kaçmış" "bana bu şekilde geldi ben napim" gibi cevapları kabul etmeyen enteresan bir meslek... Sadece grafik, tasarım ve programlarla ilgili bilgi sahibi olmak yetmiyor çoğu zaman... Kullandığınız bilgisayar ve sisteminden tutun da fotoğrafçılığa, baskı tekniklerine, kağıt türlerine vs. aklınıza gelebilecek birçok konuda bilgi sahibi olmak ve tecrübelenmek gerektiriyor... Neredeyse bir madeni yağ broşürü yapsanız bile dünya petrol tarihini bilmeniz gerekebiliyor:)

Ve vücut bulan her çalışmanızın müşteriye ulaşana kadar her aşamasını da bilmek ve kontrol etmek icap edebiliyor... Müdahale ve çözümleme becerisi istiyor...

Yeri gelmişken naçizane birkaç şey daha ekleyeyim dedim, biraz ukala bir anlatım olsa da:)

Saygılarımla

Hande DEMİR

♾️Grafik Gurusu♾️
rica ederim, faydalı olabildiysem ne ala

Grafikerlik öyle bir meslek ki, "bilmiyorum" "yeni duydum" gözümden kaçmış" "bana bu şekilde geldi ben napim" gibi cevapları kabul etmeyen enteresan bir meslek... Sadece grafik, tasarım ve programlarla ilgili bilgi sahibi olmak yetmiyor çoğu zaman... Kullandığınız bilgisayar ve sisteminden tutun da fotoğrafçılığa, baskı tekniklerine, kağıt türlerine vs. aklınıza gelebilecek birçok konuda bilgi sahibi olmak ve tecrübelenmek gerektiriyor... Neredeyse bir madeni yağ broşürü yapsanız bile dünya petrol tarihini bilmeniz gerekebiliyor:)

Ve vücut bulan her çalışmanızın müşteriye ulaşana kadar her aşamasını da bilmek ve kontrol etmek icap edebiliyor... Müdahale ve çözümleme becerisi istiyor...

Yeri gelmişken naçizane birkaç şey daha ekleyeyim dedim, biraz ukala bir anlatım olsa da:)

Saygılarımla

ancak bu kadar güzel özetlenebilirdi. :clapping:

ufukdural

♾️Grafik Gurusu♾️
Konuyu başından beri takip ediyorum, kusura bakmayın hiç mesaj yazamadım. Bilgiçlik olarak algılamayın lütfen, hep içimden ya yanlış örnek gönderilmiş ya da problem baskı aşamasında diye geçiyordu. İnanın okudukça ben de işin içinden çıkamıyordum. Çünkü iyi bir fikir jimnastiğiydi.
Sonuç olarak atalarımızın bir lafı var hani 'bir deli kuyuya taş atmış' diye başlar çıkar çıkarabilirsen.
SirOfAngel teşekkür ederim güzel bir paylaşım olmuş.
Böyle ender ama garip hatalara sıkça rastlanmaz açıkçası.
Genelde baskı operatörleri hatalarını kabul etmez ve hemen film atölyelerine ve grafikerlere atarlar topu.
Hazır böyle bir konu yakalamışken naçizane minik dahi olsa bilgi vermek istedim.
Ben montajlarımı kimseye yaptırmam kendim yaparım.
Bunu yaparken benden sonra hata yapabilecek olan film atölyeleri ve baskı ustası dahil hiç birine söz söyleme hakkı tanımamak için inanın Siyah Overprint'leri dahil olmak üzere hepsini kendim ayarlarım.
Filmciye ya da Ctp operatörüne müdahale ettirmem.
Tabii SirOfAngel'ın da dediği gibi herşeyi bilmelisiniz.
Evet maalesef herşeyi bilmelisiniz ya da öğrenmelisiniz. Bu bir zincir ve her halkanın sağlam olması gerekiyor.
Sizden sonraki yapılabilecek hataları farketmek ve en aza indirmek için buna ihtiyacımız var.
Bu konu ile ilgili olduğu için benim naçizane bir çarem vardır. Her problemin çözümü olduğu gibi.
Montajlarımı yaparken etek kısmına Strip'imi mutlaka koyarım çünkü orada Cyan, Magenta, Yellow, Black gibi baskı kanallarının açılımı vardır ve baskı netliğini, doygunluğunu anlatır baskı operatörüne.

picture1tv2.png

İnanır mısınız bilmem ama baskı operatörüne bu da yetmez diye düşünüp, aslında makas bölgesinde olması gereken şu kısacık bilgiyi de koyarım.

picture2is3.png

Hımmm düşünürüm sonra bu kısacık bilgi makas bölgesinde kaldığı için baskı sırasında doğal olarak çıkmayacak ona da çözüm buldum tabii. Hemen sol tarafa alıverdim.

picture3xj9.png

Diyeceksiniz ki üstte Strip kısmı ingilizce peki niyeki makas ya da yan tarafta kullandığın bilgiler Türkçe, "olurda baskı ustam ingilizce bilemez" düşüncesiyle diye size çok komik gelebilecek cevabım olacak.
Ama bana göre komik değil, çünkü benim bildiklerimi karşımdaki kişinin bildiğini düşünemem.
Ya da sizlerin bildiği kadar bende bilemeyebilirim.
Bana sitede çok detaycısın, hatta şeytan detaylarda gizlidir gibi garip ama gülümsediğim mesajlar bile geliyor.
Olsun 'şeytan azapta gerek'.
Çok uzun oldu kusuruma bakmayın.

Bu arada Alev hanımı da tebrik etmek lazım :clapping: :clapping:

Saygılarımla

Son düzenleme:

Yunus PARLAR

👑Efsanevi Grafiker👑
Web sitesi
www.evdetasarim.net
Ooo bu konu gittikçe güzel bir bölüme doğru ilerliyor. Faydalı bilgiler adına siz hocamalarıma sonsuz teşekkür ederim. Saygılar.