Neler yeni

Yeni mesajlar Yeni konular En çok mesaj En çok tepki En çok görüntülenen

Yetenek Sınavı

ayyuce1

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
Katılım
1 Eyl 2008
Mesajlar
201
Tepkime puanı
32
Yaş
47
Daha önceden bu konu hakkında konuşulup anlatımlar yapılmıştı ama sanırm hiç bakmadan açılmış.Yinede bilgi verelim istedim.

Zorlu Maraton,

Bu bir 'yetenek' imtihanı. Bu sınava girenler, çoğu insanın sahip olmadığı özel bir 'yeteneğe' sahip; resim yapma yeteneğine... İnsanoğlunun ilk iletişim aracı olan kadim bir yeteneğe. Bu öyle bir şey ki ne sonradan çalışarak ne de başka yolla sahip olunabiliyor. Öğretmen ve/veya ebeveyn biraz bilinçliyse bu yeteneğe sahip çocuk için bambaşka bir gelecek uzanıyor önünde. Bu gelecek 'Güzel Sanatlar Fakültesi'nde başlıyor. Yetenek imtihanıyla girilen bu okulda alınacak eğitim, estetik üzerine kurulacak bir hayat, bir kariyer demek.

Peki Güzel Sanatlar Fakültesi'nde yetenek imtihanı nasıl oluyor? şimdi de eteğimizdekileri döküp sizinle paylaşma vakti...
yetenek imtihanı 2 aşamalı. İlk aşama ortak, yani tüm öğrenciler aynı sınava; modelden kurşun kalem çizim sınavına giriyor. Sınav öncesinde tüm modeller aynı pozisyonda konumlandırılıyor. Yani farklı binalarda sınava girselerde tüm öğrenciler aynı pozdaki modeli çiziyor. Bunun için önce bölüm hocaları biraraya gelip örnek bir modeli oturtup pozisyonunu ayarlıyorlar. Ardından onun fotoğrafını çekerek sınav gözetmeni hocalara dağıtıyorlar. Sınıflardaki gözetmen hocalarda dağıtılan model fotoğrafına bakarak modellerini aynı pozda konumlandırıyorlar.

Sınav gözetmeni , sınavın hemen öncesinde sınav başlangıç ve bitiş süresi, çalışmaların imza karşılığı teslim zorunluluğu gibi kuralları öğrencilere dikkatle anlatıyor. Ardından sınav başlıyor. Öğrencilerin nüfus ve sınav kimlikleri masanın üzerinde açık olarak durmak zorunda. Tüm okulu kaplayan derin sessizlikte sadece kalemin kağıt üzerinde çıkardığı hışırtılarla silgi atıklarını kağıttan süpüren ellerin sesleri duyuluyor.

İlk aşama tamam. Sıra Jüride 
(1) Sınavın sonunda öğrenciler çalışmalarını teslim ediyor. Sınav gözetmenleri her kağıdın isim yazan sağ üst köşesini dikkatle yapıştırıyor. Öğrenci sınav katılım kağıdını imzaladıktan sonra sınıfı terkediyor.
(2)Sınav gözetmenleri imzaları ve çalışmaları sayıp bir eksiklik olup olmadığını kontrol ettikten sonra işleri bunun için kendilerine dağıtılan özel bir çantaya koyarak Fakülte Sekreterine getiriyorlar ve onlar da imza karşılığı teslim ediyorlar.
(3-4)Sınavdan yaklaşık iki saat sonra jüri toplanıyor. Jüri, Güzel Sanatlar Fakültesinin bölümlerinin başkanları ve Fakülte Dekanı'ndan oluşuyor. 8 kişilik Yürütme Kurulu da bu aşamada jüriye yardımcı oluyor. Yürütme kurulu Fakülte sekreteri ve çeşitli bölümlerin akademik kadrosunda görevli hocalardan oluşuyor.
Çalışmalar 45 derece eğimli beyaz bir yüzey üzerinde inceleniyor. Yürütme kurulu görevlileri, çalışmaları buraya taşıyor ve sırayla gösteriyor. İlk önce tüm çalışmalar elenmeden baştan sona görülüyor. Ardından ortak görüşle en başarısız çalışmalar eleniyor. Sonra eleme işlemi bir daha başlıyor ve bu kez çalışmalar iyi, orta, kötü olarak 3 gruba ayrılıyor. Tüm çalışmalar bu 3 gruba göre ayrıldıktan sonra her grup kendi içinde bir daha eleniyor.
Eleme işlemi jüri üyelerinin 'kalsın' ya da 'gitsin' komutuyla işliyor. Sırayla gösterilen çalışmalara tek bir jüri üyesi bile 'kalsın' derse o çalışma elenmiyor. Bu mantıklı bir yapı; çünkü jüri üyesi her hoca farklı bölümden. Dolayısıyla her biri kendi sanatının disipilinlerine göre bir çalışmayı değerlendiriyor. Heykel bölümü hocası için başarısız bir çalışma, Grafik hocasına başarılı gelebilir. O yüzden tek bir jüri üyesinin 'kalsın' demesi bile çalışmayı eleme turlarında koruyor. Eleme sonunda, öğrenciler ilk aşamayı geçiyor.
Jüri Elemeyi Tamamlıyor 
(5) İlk aşamayı başarıyla geçen çalışmalara 'Başarılı' mührü vuruluyor. Ardından her jüri üyesi ister kalmış isterse gitmiş olsun her çalışmayı tek tek imzalıyor.
(6) İlk aşamayı geçenlerin adları, herhangi bir hata riskine karşı kayıt listelerindeki isimlerle kontrol ediliyor. Tüm bu işlemler ilk gün olan Çarşamba'nın geç vakitlerine dek sürüyor.
(7) Elemeyi geçen ve geçemeyen çalışmalar ayrı ayrı paketleniyor ve arşive kaldırılıyor. Bu arada ilk aşamayı geçen isimlerin listesi öğrenci işlerine yollanıyor. Orada isimler dijital ortama aktarılıp bir kez daha kontrol ediliyor. Sonunda kazananların listesinin çıkışı alınıyor. Liste tüm jüri üyeleri ve Fakülte Dekanı tarafından imzalanıyor.
(8) Gece saat 22.00 civarı. Fakülte binası dışında binlerce insan ilk aşama sonucunu bekliyor. Listeler asıldığında herkes sonucu görmek için kapıların önüne geliyor. Kalabalığın heyecanlı sesleri, sevinç çığlıkları, teselliler gecenin karanlığında birbirine karışıyor. Sınav heyecanı burada bazıları için bitiyor bazıları için de daha yeni başlıyor.


İkinci Aşama İçin Bölüm Seçimi
(1) Bir sonraki gün ilk aşamayı kazananlar için bölüm seçimi günü.Bu aşamada isteyen sadece dilediği bölümün sınavına girebilirken isteyen 5 farklı bölümüne girebiliyor.Okulun giriş holünde bölümleri tanıtan kartonetler hazırlanmış. Bu kartonetler bölüm sınavlarına girecek öğrencilerin bilgilendirilmesi açısında önemli Hemen yan tarafta ise duvara bazı sayısal veriler yansıtılıyor. Burada,anında görünüyor. Böylece öğrenci, ikinci aşama için en çok hangi bölüme talep olduğunu görüp kendi stratejisini belirleyebiliyor. Örneğin en çok kayıt Grafik bölümü sınavı için yaptırılmış; yani en büyük rekabet bu bölüm sınavında yaşanacak. Bu durumda örneğin Cam bölümü sınavı için kayıt yaptıran ve o bölümün sınavına giren öğrencinin kazanma şansı Grafik bölümü sınavına girenden yüksek oluyor.
(2) Girilecek her bir bölüm sınavı için kayıt ücreti ödeniyor. Öğrenciler girmek istedikleri bölüm sınavlarına karar verdikten sonra doldurdukları formu Öğrenci İşlerine teslim ediyor.
(3)Grafik bölümü sınavı başlıyor. Grafik bölümü sınavı kendi içinde iki bölümden oluşuyor. İlk başta öğrencilere test şeklinde 20 dk.lık bir sınav yapılıyor. Bı sınav görsel algı ve yetenek testi.
(4) İlk aşamada olduğu gibi burada da öğrencinin dışarıdan kağıt,altlık, çizim çantası getirmesine izin verilmiyor. Getirenlerde çıkarken almak üzere bu malzemelerini bina girişinde bırakıyorlar Sadece kalem, silgi yeterli. Zaten çizim kağıdı ve altlık dağıtılıyor 

(5) İkinci aşamada her öğrenciye soru kağıdı dağıtılıyor.Bu kağıda nasıl bir çalışma istendiği yazılı.Öğrencimin 80 dk.lık süre zarfında bu soruya cevap olabileğini düşündüğü resmi, hayalden ve karakalemle çizmesi gerekiyor.
Sürenin sonunda, sınav gözetmeni hocalar, ilk sınavda olduğu kağıtların isim kısmını yapıştırıyor ve imza karşılığı çalışmaları teslim alıyorlar. İmza ve çalışma sayısı kontrol ediliyor, sınav tutanağı hazırlanıp imzalanıyor. Çalışmalar bunun için dağıtılan çantaya konulup sınav yütüme kuruluna teslim ediliyor.
Bölüm sınavı değerlendirmesi; 
(1) Grafik bölümü jürisi 5 kişiden oluşuyor. Fakülte Dekanı tüm jürilerin doğal üyesi konumunda. Bu aşamadan itibaren artık her bölüm, kendi bölüm hocalarıyla kendi bölüm sınav sonuçlarını değerlendiriyor. Grafik jürisi, ilk aşamadakine benzer bir eleme süreciyle çalışmaları değerlendiriyorlar.
(2) 30 asil 30 yedek olmak üzere 60 taneye düşen çalışmalar, başarı derecesine göre sıralanıyor.
(3) Sıralamanın ardından kağıtlara puanları yazılıyor ve her kağıt her hoca tarafından tek tek imzalanıyor. Kağıtların isim bölümü açılarak kazananların listesi oluşturuluyor. İsimler, sınav listesiyle karşılaştırılarak kontrol ediliyor. Ardından liste öğrenci işlerine gönderiliyor.
(4) Öğrenci işleri listedeki isimlere test imtihanı puanı ve üniversite imtihanı puanını da ekleyerek sıralamanın son halini almasını sağlıyor. Son kontrollerin ardından liste, başta Fakülte Dekanı olmak üzere hocalar tarafından imzalanıyor ve asılmaya gönderiliyor.

İşte böyle arkadaşım,Güzel sanatlar resim bölümü mezunu olarak umarım faydalı olur anlatım.
Şimdiden başarılar diliyorum...
Saygılar.
 

özgüll

👑Efsanevi Grafiker👑
Katılım
6 Eki 2008
Mesajlar
3,704
Tepkime puanı
168
immortale arkadaşım bir an beni heveslendirdin ama verdiğin bilgilerde yanlışlık var. Yıldız Teknik Üniversitesi'nde maalesef grafik bölümü yok. Sanat ve Tasarım Fakültesi var. Bu fakültede; Sanat, İletişim Tasarımı ve Müzik ve Sahne Sanatları bölümleri var. Grafik bölümü olsa hemen geçiş yapardım:(
 

Şehr-i Udvan

🏅Acemi Tasarımcı🏅
Katılım
28 Eyl 2009
Mesajlar
28
Tepkime puanı
0
1 düşünüyorsan normalde.. resim çizebiliyorsan resimde sağlamsan 10 düşünürsün ve kapasiten artar yapacağın iş sayısı artar.. o yüzden akademi okumuş adamla okumamış resim çizmeyi bilmeyen kendini iyi grafiker zanneden insanla çok farkın olur!
 

mc_bakteri

🏅Acemi Tasarımcı🏅
Katılım
25 Haz 2008
Mesajlar
75
Tepkime puanı
1
Ayyuce arkadaşımız olayı o kadar ince ayrıntısına kadar anlatmış ki, kendimi bir an o koşuşturmanın içinde hissettim :) Güzel anlatımın için çok teşekkür ederim.Katkısı olacağından eminim :)
 

Grafink

Clone Trooper
♾️Grafik Gurusu♾️
Katılım
14 Eyl 2007
Mesajlar
1,209
Tepkime puanı
38
Web sitesi
www.grafink.org
yanlış bilmiyorsam bir iki okul sınavda resim değil afiş ilan kutu vs. istiyor. 18. Mart Üni net hatırladığım.

ama genelde 2. aşama vardır bu sınavlard.

1. model çizmek : ( görmeyi biliyormusun, gördüğünü ifade edebiliyor musun?)
2. İmgesel : (hayal gücün işe yarar nitelikte mi?)

ben bunu sınavı hazırlayan kurumun tembelliğine bağlıyorum. afiş ilan vs için konu bulup bunlar üzerine kafa patlatmaktansa canlı model ve basit imgesel konular üzerinden yetenek avına çıkmak kolaylarına geliyor olmalı.

ama şu bir gerçek ki, nası resim çizmek için , oran, orantı, ışık, perspektif gibi konuların bilinmesi en azından kavranması şartsa, Grafik tasarım içinde bu böyledir.

temelde sınavların böyle olmasında hiç bir yanlışlık yoktur.
 

Ezberimsin

🌱Yeni Üye🌱
Katılım
13 Tem 2008
Mesajlar
19
Tepkime puanı
0
arkadaşlar yetenek sınavları geri bi tarihe alıncakmış diye bi kaç kişiden duydum gerçekten böyle birşey varmı
 

mc_bakteri

🏅Acemi Tasarımcı🏅
Katılım
25 Haz 2008
Mesajlar
75
Tepkime puanı
1
Gerçekten mi?? İnşallah olmaz öyle birşey ya.
 

PCqoliQ

🌱Yeni Üye🌱
Katılım
1 Ocak 2008
Mesajlar
12
Tepkime puanı
0
Web sitesi
poweroffical.com
@immortale
Teşekkürler bilgiler için. İstanbul'dan hangisini önerirsiniz acaba? Ve şuan siz hangisindesiniz bulunduğunuz üniversiteden memnun musunuz?

@ayyuce
Ayrıntılı şekilde anlattığınız için teşekkürler. Hiçbir yerde bu şekil bir anlatıma rastlamamıştım.
Peki bu sınavda ne derecede bir çizim yapabilirsek genel olarak geçebiliriz diyebiliriz. Sitelerdeki örnek resimlerden yaklaşık böyle bir çizim yaparsanız geçebilirsiniz şeklinde gösterebilir misiniz acaba ?
Bir de şey duydum mesela jurideki hocalar genelde özel kurs veriyorlarmış herhangi birininkine gittiğimiz takdirde birazda bu işe ilgili davrandığımızda heryerde olduğu gibi tanıdık olayları burada da devreye giriyormuş. Acaba böyle birşey var mıdır?
 
Üst