Neler yeni

Yeni mesajlar Yeni konular En çok mesaj En çok tepki En çok görüntülenen

Zafran helva ve şekelerleme katalog tasarımı

Erkan ERGEN

🏆Pro Tasarımcı🏆
Telif Konusu Sadece Şirketlerde Geçerlidir.

Örnek:

Migros Bir Şirkettir Ama Migros Adında Şirket Olmayan Birçok Şey Var...

ya mersinli telif koruma olayını tartışmayalım. bunu şu şekilde soyliyim. ticaret kanunu ile marka koruma kanunu farklı şeylerdir. örneğin migros adında açılmış olan bir marketin varlığının tespiti halinde marka tescil davası açma hakkını migros elinde tutar. ancak bu migrosun haberdar olmadığı sürece ticaret odalarının aynı odaya ait kayda rastlanmadığı sürece oda tescil sıkıntısı yaşanmadğı için açabilir. ancak işletmelerde farklı sınıflarda tescil edilmiş olsa dahi isim benzerlikleri dahi marka tescilinde çoğunlukla reddedilmektedir. Yalnız bunlar bahsi geçen konu ile ilgili değil sadece bilgilendirme için yazdım. Resim, yazı vb. ürünler ise marka kapsamında korunmazlar. bunlar telif kapsamında koruma altına alınmış ürünlerdir ve tamamen üreten, yapan, kişiye aitlerdir. senin mantığınla yola çıkarsak bir kitabı word belgesi halinde yazan ve bunu başka birisine ticari amaç güderek nakleden kişiler kitabın kendisini kullanmasa dahi eser sahibinden izinsiz olarak eseri kullandığı için suç işlemiş sayılır. Aynı şekilde telif korumasına sokulmuş olan resim video, reklam, müzik gibi ürünlerin de kullanımı internet ortamında engellenemez hızla sürdürülse de eser sahibinin bilgisi dışında kullanımları illegaldir ve korsan kullanım kapsamındadır.

evinamin33

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
Web sitesi
www.emirgrafik.com
sayın alwaysboker sana %100 katılıyorum. mersinli arkadaşımıda kınıyorum. yazık öyle bir toplum olmuşuzki haklı haksız savunma hakkı bile vermeden insanları acımasızca yargılıyoruz. insan paylaşımında url adresi unutabilir çok doğal bu. kaldıki bunun burda kendi aramızda ne gibi şakıncaları olabilirki.. bazı hatalar göz ardı edilebilir, çünkü yasalar herzman terazi değildir hak ile batılı birbirinden ayırmaya gücü yetmez yani %100 hakça kararlar vermeyebilir böyle durumlarda kişisel insiyatif kullanılır.

yazarcizer

🏆Pro Tasarımcı🏆
Telif haklı meselesinde Alwaysbroker haklı. Halâ bu meselelerin bilinmemesi de hem gülünecek hem ağlanacak cinsten...

Çalışmalarda ise kompozisyon dengesizlikleri, yazı ve tipografi karmaşası, renk armonisi sorunu, lüzumsuz ve abartılı efektler gibi tasarım problemleri var, hatta temel tipografik hatalar da var. İkisine değineyim:

1-KONTÜR:
Çizgi kalınlığıyla harfin/biçimin et kalınlığı orantılı olmalıdır; mesela ince(light-thin) yazı karakterlerinin et kalınlığı zaten kontür kadar(hatta bazen daha da ince) olduğundan harflerin anatomisini zedeler ve boğar, yani uygulanmamalıdır. Çizgi, ne formun hacmini boğacak kadar kalın, ne de küçüldüğünde görünmeyecek derecede çok ince olmalıdır.

viennetta.jpg

swirls_packages.jpg

fruit_veggie.jpg

2-EFEKTLER:
Logoya, hacim, gölge, degrade, doku vs. veren efektler, görsel etkiye ve anlama hizmet ediyorsa ve bazen de ayırma-belirginleştirme-vurgu gibi fonksiyonları yerine getirmesi için -gerçekten gerekliyse- kullanılabilir. Aksi halde -sıklıkla yapıldığı gibi- kötü tasarlanmış bir logo, asla “cila çekilerek” kurtarılamaz, hatta daha bile berbat edilebilinir. Yani efektler asla biçimlerin anatomisini boğmamalı, bozmamalı, ‘dozunda’ uygulanmalıdır:

https://logopond.com/logos/6d95ff9ba33cabfe5ebea7a050176780.png
https://logopond.com/logos/ea2c6ba02587217e859c1a33a984305f.png
https://logopond.com/logos/fbe8f2b74602dd4f3500b62554b4e869.png
https://logopond.com/logos/a7d726ef4f8f7b891c86c983956a4718.png
https://logopond.com/logos/9a2d535a5cfdd84debf34b6dd73737d0.png

Son düzenleme:

yazarcizer

🏆Pro Tasarımcı🏆
Dikkatle incelemenizi öneririm:

Son düzenleme:

Erkan ERGEN

🏆Pro Tasarımcı🏆
Dikkatle incelemenizi öneririm:

şimdi yazar cizer tipgrafik hatalar kısmına katılmıyorum daha doğrusu niye acıklanmış açıkçası onu dahi anlamadım. Grafik dediğiniz bir kurallar silsilesi değildir zaten. Genel olarak büyük problem de bu zaten: tasarımları kalıplaşmış kuralların içine sokmak. antedli de logo üst solda olur, yok gazete için helvetica ya da times kullanılır gibi mantıklar bana doğru gelmiyor , aksine yeni fikirleri ortaya koyma konusunda insanı kısırlaştırıyorlar.şimdi tasarımın demosu önümde duruyor. çıktıda okunabilirlik testi için benim uyguladığım yöntem broşür afiş vb gibi işlerde ve başlık işlerinde iş ile alakası olmayan kişiye bir adam boyu mesafeden ana yazıları okutmaktır. eğer okunabilirlikte sorun varsa zaten kullanmıyorum. örnekleri neden verdiğinizi anlamış değilim. özellikle reklam gibi kişilerin blog sayfasına niye yönlendiriliyorum onu da anlamış değilim. Logo örneklerine bakmak için şiddetle tavsiye edeceğiniz reklam sitelere değil sadece logo paylaşım sitelerine ya da arama motorlarına bakmak zaten. yeter. ben zevkime göre yerleştirdim ve evet benim zevkime göre de güzel duruyor. evinaminin dediği hataları kontrol ettim genelde. çünkü haklılık payı var. powecliple gömdüğüm için gölgelerin yerleri ve eğimleri kaçmış bir çoğunda. ama kontör kısmına gelince cmyk siyah ile ve kısmi lak ile uygulanacağı için bi sıkıntı doğurmayacak. çünkü yazının gölge dışı uygulamaları zaten mat selefonlu bölgede kalacağı için karışıklığı giderecek.

Erkan ERGEN

🏆Pro Tasarımcı🏆
sayın alwaysboker sana %100 katılıyorum. mersinli arkadaşımıda kınıyorum. yazık öyle bir toplum olmuşuzki haklı haksız savunma hakkı bile vermeden insanları acımasızca yargılıyoruz. insan paylaşımında url adresi unutabilir çok doğal bu. kaldıki bunun burda kendi aramızda ne gibi şakıncaları olabilirki.. bazı hatalar göz ardı edilebilir, çünkü yasalar herzman terazi değildir hak ile batılı birbirinden ayırmaya gücü yetmez yani %100 hakça kararlar vermeyebilir böyle durumlarda kişisel insiyatif kullanılır.

destek için teşekkürler. :)

yazarcizer

🏆Pro Tasarımcı🏆
Bilen bilir; cehalet iki türlüdür; birincisi bilmemek, ikincisi bilmediğini de bilmemek. Cehl i mürekkeb der eskiler buna, katmerlisi yani; zifiri.

Şimdi hem kurallar silsilesi yokmuş, hem de bu anlayış büyük problemmiş diye buyurdu üstadımız:

https://www.photoshopmagazin.com/dergi/2007/01/tipografi_yazilari_8.html
https://theartofglenkeane.blogspot.com/2006/07/glen-keanes-notes.html
https://itchstudios.com/psg/art_tut.htm

Zokaya bak, ya bu ustalar vıdı vıdı yapıyor, ya da kural mural tanımam arkadaş diyen sayın duayen. Halbuki tasarım meselesi baştan sona kurallardan ibarettir. Değişken olan ise sadece üslubtur; temel tasarım prensibleri ise kıl kadar şaşmaz. Yukarıda üçünü verdim, niyetiniz varsa temel tasarım ilkelerini, temel sanat prensiblerini anlatan başka kitap ve yazılar da bulabilirsiniz.

Reklam yapma ithamı da hedef şaşırtmaya yönelik, güya meseleyi kişiselleştirerek tıkayacak gülünç bir kuruntudan ibaret. Namık Bey, Glen Keane, veya kaligraf Hoffmann-Angelic gibi hocalar/ustalar da babamın oğlu değil. Yok efendim logo sitesi reklamıymış, Logopond tasarımcılarının da hiç biri tanımam. Bir meseleyi örnekler üzerinden anlatmaya çalışıyoruz, anlamanız gereken önce bu. Bir ustanın reklamını daha yapayım da tam olsun bari:

https://www.enricaguilera.com/trabajos/packaging/

carrefour_03.jpg

Önce parmağa değil de işaret edilen yere bakmanız gerektiğini öğreneceksiniz ki daha yolun başı. Yani metod!

Tümden problemli tasarımlarda ki tipografik hatayı yazdım; "harflerin et kalınlığı ve kontür ilişkisi". İşaret ettiğim örnekler de yukarıda olduğu halde daha ne diyeyim... Okunulabilirlik falan derken pekala şu Vişne Reçeli yazısını rahat okuyabilen varsa beri gelsin diyebilir veya yazılara yerli yersiz emboss/shadow(efekt) vermek çok tipik bir acemi refleksidir, hele de karakter inceyse faciadır diye de ekleyebilirdik...

Önce eğitim kardeşim, önce eğitim. Lafı uzatmadan...

Son düzenleme:

Erkan ERGEN

🏆Pro Tasarımcı🏆
ya ben bunu polemik olsun diye yazmıyorum. kurallar silsilesi olmadığını iddia edenlerdenim o kadar. merak etmeyin sizin duayen dediğiniz birinden eğitim aldım. ama aykırı olmayı da seviyorum. siz sadece benim çapım daha büyük egosu ile hareket ediyorsunuz. önekleme vermek vs gibi şeylerle de sadece egonuzu şişiriyorsunuz. "bak ben bunları bunları biliyorum sen bilmiyorsun mantığı" dünya düz derken dünyanın yuvarlak olduğunu iddia edenlerin kafası uçuruldu bu toplumda. ben bunlara alışkınım. ben sadece işimi attım ama iş eleştirisi yerine hayat dersi verme peşinde koşuluyor. ki iş sahibi begendikten sonra ajans begendikten sonra yanlış olmuş deme lüksü kalmıyor ortada zaten. bir de sunulan iş katalog ilen neden logolar üzerine örnek atılır onu hiç anlamıyorum. kusura bakmayın ürün etiketleri değil katalogu yapıyorum. kontör işine gelince baskı tekniklerinin ne olduğunu zaten izah ettim. ortaya cıkacak sonucun da hiç bir okunmazlık içinde olmayacağını da zaten belirttim. sizin dediğiniz cahil olduğunu bilmeyenler kısmında kalmaya da razıyım. Bu mantıkla yaşayanlar zaten picassoyu linç eder zihniyetle yaşıyordu. ama sonuç ortada . yani sizin dediğiniz gibi : eğitim şart ama kurallar değiştirilemez değil. ben kendime göre değiştiriyorum itirazı olan mahkemeye versin.:D

alisalur

♾️Grafik Gurusu♾️
emeğine sağlık. genel olarak güzel. yalnız tasarımın birinde arkada ev silieti koymuşsun. onu kaldırırsan daha güzel görüneceğini düşünüyorum

yılmaz06

🏅Acemi Tasarımcı🏅
emeğinize sağlık bu işin en zor kısmıdır bir katalog yapmak en zahmetli işlerinden biridir hoş olmuş tebrikler..

afidanci66

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
sagat zeminlerde sıkıntı yok da rgb'ye cevirirken biraz renk kaybı yaşıyorz. yoksa ürün ve zeminler gayet parlak. yorumun için teşekkürler.

Erkan arkadaşımızın dediği hata aslında çok basit bir şekilde giderilebilir. Nasıl mı? Photoshop'ta resmin renk düzenini ve decopesini yaptıktan sonra Order/ dial profile (Düzen sekmesi altında profile çevir) tıklanarak CMYK rengine çevrilmesi en iyi sonucu verecektir. Yoksa Sıcak RGB renkler Cdr ortamında çok büyük renk kaybına sebep olarak uğraşlarınızı gölgeleyecektir.