Neler yeni

Yeni mesajlar Yeni konular En çok mesaj En çok tepki En çok görüntülenen

Freelance Grafik Tasarım Fiyat Listesi

b_bilge

🏅Acemi Tasarımcı🏅
Web sitesi
ozturksaliha.blogspot.com
Arkadaşlar bu kadar kobinin ve küçük düşünen insanın olduğu bir memlekette fiyatta düşük olur, kalite de..

Neden tartışıyorsunuz ki..

Mantık değişmedikçe ve herşeyden önce insana değer verilmedikçe bu ülkede daha çok absürtlüğe tanık olacağız biz..

Aldığınız hangi ürüne kaliteli diyebiliyorsunuz ki? BU ülkede markalaşma mantığı yok bir kere..

Adam açıyo bi dükkan.. takıyor bir tabela.. ailesini geçindiriyor mu gerisi hikaye.. bi ev bi de araba çekti mi altına oooh...

kim napsın Türkiye ekonomisine..

Herkes kendi gemisini yüzdürme derdinde.. küçük düşünen küçük beyinli insanlarız kabul edelim..Bunu söylemek için aziz nesin olmaya gerek yok!

Ha aramızda büyük düşünenler çıkmıyo mu? Evet bin de bir!

Bugün Türkiye'de hizmet veren gerçekten Türk malı kaç tane marka sayabilirsiniz bir düşünün bakalım..

Siz burda tasarım fiyatı tartışıyorsunuz ama bu sorunun menbağı çok farklı yerlere dayanıyor..

o nedenle yormayın birbirinizi..

tuzsuz

🏅Acemi Tasarımcı🏅
Arkadaşlar bu kadar kobinin ve küçük düşünen insanın olduğu bir memlekette fiyatta düşük olur, kalite de..

Neden tartışıyorsunuz ki..

Mantık değişmedikçe ve herşeyden önce insana değer verilmedikçe bu ülkede daha çok absürtlüğe tanık olacağız biz..

Aldığınız hangi ürüne kaliteli diyebiliyorsunuz ki? BU ülkede markalaşma mantığı yok bir kere..

Adam açıyo bi dükkan.. takıyor bir tabela.. ailesini geçindiriyor mu gerisi hikaye.. bi ev bi de araba çekti mi altına oooh...

kim napsın Türkiye ekonomisine..

Herkes kendi gemisini yüzdürme derdinde.. küçük düşünen küçük beyinli insanlarız kabul edelim..Bunu söylemek için aziz nesin olmaya gerek yok!

Ha aramızda büyük düşünenler çıkmıyo mu? Evet bin de bir!

Bugün Türkiye'de hizmet veren gerçekten Türk malı kaç tane marka sayabilirsiniz bir düşünün bakalım..

Siz burda tasarım fiyatı tartışıyorsunuz ama bu sorunun menbağı çok farklı yerlere dayanıyor..

o nedenle yormayın birbirinizi..

katılıyorum arkadaşım sana şu anda ülkemizin halinde belli zaten

kennan

🌱Yeni Üye🌱
merhaba ben uşaktan arıyorum internetten buldum adresinizi ben evde internet aracılığıyla yapmak istiyorum grafikerim coreldraw ' ı çok iyi derecede kullanıyorum. daha önce reklamcıda çalıştım doğum nedeniyle ayrıldım. photoshop programınıda iyi derecede biliyorum. tabela,afiş, logo tasarımı, etiket, degi, broşür. Grafik ile ilgili ne varsa yaparım. bana yardımcı olursanız sevinirim.sayfası 10ytl

yukardaki mesaj bu sitede çıktı...sayfası 10 ytl'le katalog tasarımı yaparımdiyor bu kişi...bu mesajdan sonra yazacak bir şey blamıyorum...bence konu kapanmıştır...

creedwar

Kreatif Stratejist
👑Efsanevi Grafiker👑
merhaba ben uşaktan arıyorum internetten buldum adresinizi ben evde internet aracılığıyla yapmak istiyorum grafikerim coreldraw ' ı çok iyi derecede kullanıyorum. daha önce reklamcıda çalıştım doğum nedeniyle ayrıldım. photoshop programınıda iyi derecede biliyorum. tabela,afiş, logo tasarımı, etiket, degi, broşür. Grafik ile ilgili ne varsa yaparım. bana yardımcı olursanız sevinirim.sayfası 10ytl

yukardaki mesaj bu sitede çıktı...sayfası 10 ytl'le katalog tasarımı yaparımdiyor bu kişi...bu mesajdan sonra yazacak bir şey blamıyorum...bence konu kapanmıştır...

Freelance çalışmalar çoğu ek kazanç gerekçesiyle yapılıyor..Yani en azından benim tanıdığım arkadaşlar böyle çalışıyor..Verdiğiniz fiyattan iş yapabilecek çok arkadaşta olduğuna eminim..Çıkan işin kalitesini veya karşılabilecek sorunlar olur veya olmaz o başka bir soru ama, ülke ekonomisinde hergün zamlanan hayat koşullarında yaşamımız biraz daha zorlaşırken, sadece 10 ytl ye değil bunun yarı fiyatından tasarım!!! verebilcekler mevcuttur..

FSM Network Gönüllü Ekibi'nce hazırlanan fiyat listesi ne kadar geçerlidir? veya kim bu listeye uyupta fiyat verecektir?..Sizin bundan çıkarınız nedir?

Emeğe saygı haklısınız ama daha sigortası yatırılmayan, maaşını düzgün alamayan, hayatın içinde boğulmak üzere olan ve Yaşamaya çalışan kişileri Serbest(freelance) olarak değil sizin fiyatlarınıza, kralı gelse o fiyatında yarısına iş yapıcağınızı sizde biliyorsunuz..

Son düzenleme:

kerrigan

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
Mahalle berberiyle, esnaf lokantasına iş yapanlarla, 2000-3000 kişinin çalıştığı fabrika veya tatil köyüne iş yapanlar kendi segmentlerini göz önünde bulundurup aynı fiyat listesine bakıp yorum yaparsa ortalık doğal olarak biraz karışır. Çok deneyimli sağlam portfolyosu olup yüksek bütçeli kurumlarla çalışan bir grafiker için bu fiyatlar çok komikken bir "yaparız abi"ci için hayallerin bile ötesinde... Sonuç olarak bu tür bir fiyat listesinden bahsedilecekse hangi freelance grafikerlerden bahsedildiği iyi tarif edilmeli ki listenin bir anlamı olsun.

jade

🌱Yeni Üye🌱
Web sitesi
www.gra34.com
ne yazik ki sektör öldü artik ,program kullanan tasarimciyim dedigi icin ve karsilik gösterdigi emegine göre verdigi fiyatlarla piyasayi yerle bir ettigi icin ayrica matbaalarinda tasarimciyiz isine girmesiyle bize bişey kalamdı inan,ajans yöneticisiyim verdigin bu fiyatlar ajans fiyatı su an(orta halli firmalara calisan ajanslar icin),cok buyuk dev markalarla calisan ajanslar icin degil tabi

frp

🏅Acemi Tasarımcı🏅
Arkadaşlar tabi ki herkes görüşünü savunmakta haklı ama inanın bu fiyatlar öyle çok da uç fiyatlar değil. 2 çizgi çizip çok büyük bir firmaya logo diye bin hatta yüzbinlerce dolar fiyat veren sanatçılarımız var.

Evet sanatçı diyorum çünkü firmayla irtibat halinde olan bir freelancer tasarımcı o kurumun araştırmasını yapar, geçmişini, yatırımını inceleyip ona göre çalışma hazırlar bana göre ve eğer şirket bu fiyata onay veriyorsa, demek ki o tasarımın kendisini en iyi şekilde ifade edeceğine inanmıştır.

Yani burada ki fiyata iş mi olur demeden önce aslında düşünmemiz gereken biz ne kadara ne kadar iş yapıyoruz.
Ben lise ve üniversitede grafik tasarım okudum ve matbaacı bi ailenin tasarımcı çocuğuyum. Tecrübeme ve bilgime rağmen, yeri geliyor firmanın bütçesine göre bir çalışma yapıp az ücret talep ediyorum, yeri geliyor gecelerce çalışıp hakkımı istiyorum.

Yani kısacası tabi ki dünyanın hiç bir yerinde sabit bir fiyatla iş yapamazsınız ama en azından bir sanat dalında faaliyet gösteriyorsanız aklınızda ortalama bir fiyat listesi olması gerekir.

Ne bu konunun özü, illa bu fiyata çalışın anlamı taşıyor, ne de sizden neyi ne kadara yaptığınızla ilgili hesap vermeniz bekleniyor.

Bu sadece birileri tarafından belirlenmiş bir fiyat.

Son olarak kimse sektör öldü şu bu diye kasmasın. Firmalar bütçesine göre fiyat verir ve kiminle ne kadara iş yapacağını iyi bilirler. İyi olan tasarımcı zaten iyi firmayla çalışır ona göre fiyat talep eder.

Madem emeğe saygı diyorsunuz gösterirsiniz portfolyonuzu, 100.000-150.000 e kadar fiyat verip istediğiniz büyük firmayla çalışırsınız.

Milyonlarca grafiker var evet ve inanın çok büyük yetenekler var hem burada hem dışarıda.

Yani siz hangi ağaçtaysanız o dalın meyvesine göz dikin. Yoksa ya düşersiniz, yada o ağaçtaki meyveyi ben yemeliydim diye ömür tüketirsiniz...

Son düzenleme:

serap anıl

🏅Acemi Tasarımcı🏅
GEÇMİŞ:İhap Hulusi Görey,Türk afiş ve reklamcılık sektörünün duayenidir.Sultan Abdülmecit tarafından saraya davet edilip kutlanmıştır.1928 yılında Atatürk'ün isteğiyle Türk Latin Alfabesini hazırlamıştır.Kapakta Atatürk ve manevi kızı Ülkü'nün resmi vardır.Cumhuriyetin 10.kuruluş yılında devlet tarafından yaptığı çalışmalar nedeniyle kol saatiyle onore edilmiştir.Teyyare Piyangosu(Milli Piyango) için 45 yıl piyango bileti çalışması yapmıştır.Tekel,kulüp rakısı,Ziraat Bankası,İş Bankası,Yapı ve Kredi Bankası,Garanti Bankası,Sümerbank,Emlak Kredi Bankası,Türk Ticaret Bankası,Maliye Bakanlığı (tahviller),Devlet Hava Yolları(Türk Hava Kurumu),Kızılay,Tariş,Zirai Donatım Kurumu,Ford,İlaç firması Bayer,Lastik firması Pirelli,Kodak,Mısır'ın Tekel İdaresi ve Demiryolları,Ünlü İngiliz Viskisi John Haigh,İtalyan Cinzano ve Fernet Brenca Firmalarıyla çalışmıştır.Kendisi Almanya'da 3 yıl grafikerlik eğitimi görmüştür.İleri düzeyde İngilizce,Almanca,Fransızca ve Arapça bilmekteydi.
Ve birgün yaşlandı,çalıştığı firmalardan sosyal güvencesi olmadığı için, bir emekli maaşına bile sahip değildi.Maddi olarak bu kadar kötü durumda olmasına çok üzülen bir arkadaşı Milli Piyango İdaresine bir mektup yazdı, arkadaşı için. Milli Piyango İdareside bunun üzerine (uzun yıllar tüm milli piyango biletlerini tasarlamıştı)çok az bir miktarda maaş bağlamaya karar verdi. Fakat İhap Hulusi Görey bağlanan maaşının ilkini bile alamadan vefat etti.
BUGÜN:İzmir'de kartvizit teslim fiyatı 5 milyon.Ben serbest grafikerlik yapıyorum.Sizce ben bu açıklanan fiyat listesini nasıl uygulayabilirim.(Bu arada bu fiyatlardan iş alan grafiker arkadaşlara 4de 1 fiyatına fason olarak iş yapabilirim)Bahsettiğiniz fiyatlarda iş veren firmalara çalışsam yılda 2 iş yapsam, alacağım parayı 12 ye bölsem,şu anki aylık gelirime denk gelse bile, Tek,internet,kira,su bana yılda 2 kez fatura göndermiyor,her ay gönderiyor ödemezsem kesiyor. O firmalarda çok para olabilir ama, başkasının cebindeki trilyonun bana hiç faydası yoktur ama benim cebimdeki 2 milyonun bana faydası vardır.Çünkü metroya binip akşam evime gitmemi sağlar. Şu an iş arayan 4 tane grafiker arkadaşım var.Bunların hepside iyi grafikerlerdir. Birkaç ilin fiyat tarifelerini okumuştum, artık merak bile etmiyorum,takip hiç etmiyorum.
SONUÇ:Birşeyler yapmak gerekiyor.Yoksa tarih tekerrürden ibaret olacak.Grafikerlik bu sektörde paspas gibi kullanılan bir meslek.Devlet üniversitelerde heryıl onca grafiker mezun eden bölüm açıyor fakat yasal olarak hala daha matbaacılık sektörünün bünyesinde sadece bir bölüm olarak kabul ediyor. Yaptığımız işe imzamızı atamıyoruz, bize iş veren firmanın adını telini yazıyoruz. Ben 9 Eylül Üniversitesi İİBF Maliye eğitimi aldım, mektepli değil alaylıyım. Ama mekteplilere sormak istiyorum mademki dirsek çürüttüm ben okulunda diyorsunuz neden fiyat listeleri yerine bu işin prosüdürleriyle uğraşmıyosunuz? Neden organize etmiyorsunuz grafikerleri? Neden hak verilmez alınırı unutuyorsunuz.Bu ve bunu gibi siteleri seviyorum çünkü organize olmak için büyük şans.Grafikerler birbirine sahip çıkmadığı, birbirine kenetlenmediği ve yasal haklarını elde etmediği sürece, değil fiyat listesi uygulamak,her girdiğimiz işyerinde patronumuzada grafikerliği öğretip kendimize yeni rakipler yaratıyoruz, olan sadece bu.Mesela otel kadrosunda en az 1 aşçı sigortalamak zorunda ama matbaa kadrosunda grafiker sigortalamak zorunda değil en basitinden.Bugün İzmir Marangozlar odası tüm üyelerine 35 milyona web sayfası açma teklifi verebiliyor. Malesef karşı çıkan tek bir grafikerlik birimi yok. Milletvekilliğe aday, belediye başkanlığına aday olupta mesleği grafikerlik olan tek bir kişi duymadım.Keşke olsa arkasında dev gibi bir kitle onu yukarı çıkarsa da dertlerimizi, sesimizi duyurabilse, haklarımızı koruyabilse.Bence fiyat listelerinden çok daha önemli bunlar.İhap Hulusi Görey 1986 yılında vefat etti, yıl 2009 ve şu Türkiye'de sadece grafikerlik yaparak BMW sahibi olmuş kaç kişi çıkar acaba?

frp

🏅Acemi Tasarımcı🏅
Sn. Serap Hn.;

Çünkü yazdıklarınızın tek kelimesini bile uygulayabilecek çok fazla sanatçı yok. Bunu söylemekten utanıyorum ama yok. Ben dirsek çürüttüm ama matbaacı ailem alaylı ve herbiri daha ucuza nasıl kapatırım diyen matbaalara inat ayakta durmaya çalışarak ekmek parası kazanıyor. Evet bazıları çok para kazanmak şöyle dursun, akşam evine bir dilim ekmek götürme çabasında. Ama bunu ayaklanarak, protesto ederek engelleyemeyiz. Yıllardır kendi düzenini oluşturmuş bir sektörden bahsediyorsunuz. Şöyle örnek verebilirim ki çalıştığım bir ajans daha okuldan yeni mezun staj için başvuran bir arkadaşımızdan bütün programları profesyonellik derecesinde bilmesini istemişti. O arkadaşın mantığı daha sonra ki adımlarında nasıl işleyecek, söyliyim, cv sine tam bilmesede biraz baktığı tüm programları yazmaya çalışıcak, 2 ay kursa gidip kendine birşeyler katmaya gayret edip, sertifikasınıda ekleyecek portfolyosuna. Grafikerim diyecek, deneyimliyim. Birde girebilirse şansı yaver gidip o işe, ite ite birşeyler yapmaya çalışıcak. Sonu hüsran tabi. Ama suç onda değil. Bu yüzden yapacak birşey yok. Kendimizi ister evde oturup ufak tefek işler yaparak freelance olarak, ister küçücük vergi levhası bile olmayan matbaalarada sürünerek geliştiricez, ben buyum diyebilmek adına köprüyü geçene dek rolümüz oynayacagız. Yoksa Mimar Sinan dan mezun olup biraz da şansımız yaver gidip belki bir tanıdık aracılığı ile biryerlere gelmedikçe, yada belki gerçekten çekirdekten yetişip, onlarca kişinin ağız kokusunu çekerek kendimize ait bir iş geçmişi hazırlamadıkça olmaz, olamaz, olmuyor. Yazdıklarınız çok güzel ama sistem öyle işlemiyor.

Ama bunun yanında, 10 yaşından beri kagıt kalem elinde sürekli çizen, sonra en iyi universitenin guzel sanatlar fakultesinde okuyan, hırslı, istekli, mezun olup ufak tefek ajanslarda çalışmış, şimdi ise resim galerisi için davetini elimizde tuttuğumuz arkadaşlarımız var.

Yani yapan yapıyor bir yerde. Herşey de sistemle ilgili değil.

Bir önceki cevabımda yazdığım her kelime buna istinaden yazılmıştır.

Önce elimizden geleni yapalım.

Ekmek parasına gelince, düşünülecek öyle vahim durumlar var ki Türkiye'de, bizim ki sanatçı ruhuna özgü bir şımarıklık kalır yanlarında..

Umarım herkes hakettiği gbi yaşar. Söylenebilecek tek şey bu özünde..

Bu arada eklemek istediğim birşey var, biri amelelikle benzetme yapmış ucuza çalışmayı, niye okuduk o zaman diye. bu hayatta hepimiz amelelik ediyoruz ve inanın bazı şanslılar, bazı kurnazlar ve bazı kader kısmetçiler dışında öyle hakkını fazlasıyla alabilen çok da insan yok günümüzde. Unutun. Ben çok kazanıyorum hakkımı alıyorum çok yetenekliyim diye yazmıyorum bunları. Bende yeri gelince sürünüyorum ama severek yapıyorum yaptığım işi. Takılmayın her ince detaya bu kadar. Felsefeden biraz anlıyorsanız yapan yaptı zamanında. Devir günü kurtarama devri. Madem düzen bu, en ufak noktasından keyif almaya çalışın.

Ve rica ederim hatırlayın, sadece resim çizerek, sokaklarda yarım ekmekle gün geçirip parklarda yatanları, matbaalarda işi öğrenmek için yıllarca çıraklık edip, eve tiner kokusuna doymuş gelenleri.

Ve düşünün yıllarca emek verip hala tiyatroşarda 3-5 kuruşa sadece bu işi aşkla yapanları ve 2 reklamda oynayıp dünya starı olanları.

Yani sitem etmeyi bırakın da işinize bakın.

Kalın sağlıcakla..

Son düzenleme:

efoja

👑Efsanevi Grafiker👑
Web sitesi
birderindeniz.blogcu.com
frp yazdıklarınız çok güzel... çok anlamlı... gerçekten. ancak beslemeniz, ihtiyacını gidermeniz gereken çocuğunuz varken, matbaalarda 1000 tane kartvizite 6 TL fiyat biçiliyorken biraz zor bu söyledikleriniz. ama sakın bu idealizmden kopmayın, bu gerçekten güzel,insana güç verir.

frp

🏅Acemi Tasarımcı🏅
İşte bende tam bu noktayı açmaya çalışmıştım Sn. Efoja, bu konuda yazanlar hayat mücadelesinden başka birşey anlatmıyorlar. Yazdıklarını teyzemden, halamdan, kendi annemden ve tüm dostlarımdan dinliyorum. Bu yüzden yazıyorum. Sayfalarca da yazabilirim. Bu işi gerçekten severek yapan ve herşeyin bilincide olan biri iseniz, memur olarak günde 10 saat çalışıp yinede çok komik rakamlarla aile geçindirmeye çalışan insanları düşününce, en azından yaptığınız, kimse bilmesede altına hayali bir imza attığınız sanatsal bir mesleğiniz var. Yoksa dert herkesin derdi, öyle tanıdık ki, tartışmaya kalksak site kapanır içerik dolayısı ile.

Yani anlatmaya çalıştığım şey, yaşım küçük olsa da, babamın matbaadan döndüğünde tiner kokan ceketine sarıldım yıllarca.

İnanın bazıları çok şanslı, bazıları çok yetenekli, bazıları çok hırslı. Ve bazıları da sistemin doğal gereksinimi olarak vasat yada vasatın altında bir yaşam sürüyor. Ama bu işi yapıyorsanız en azından kafanızda bir fikir olsun ortalama da olsa. Ki cehaletten kıvrandığımız şu zamanda farazi bile olsa bilgiye doyalım.

Yani açılan konu hakkında kötü yoruma gerek yok. Sadece bir liste. Ne sizi kurtarır nede dibe çeker. Her koyun kendi bacağından asılır (ipi çeken başkası olsa da)

Dedim ya, herkes hakettiği gibi yaşar umarım.
Sadece inanın.

alicaglikasap

🌱Yeni Üye🌱
paylaşım için teşekkürler,

günümüzde çalışmak çok zor,

üniversite bitirmiş grafikerler, ayda 500 Tl. ye çalışıyor ssk bile yok.

inşaat'te çalışan amele, günlük 40 Tl. ye çalışıyor

4 yıl önce grafiker mumla aranıyordu, şimdi ağzını açan grafikerim diyor,
türk halkının genlerinde var, bir işde para kazanılıyorsa herkes o işi yapıyor.

herkes listeden aynı fiyatı verirse,
(listeyi kimlerin hazırladığı önemli değil, amaç aynı çatı altında toplanmak)
işi kaliteli yapan alır,
listedeki fiyata yapamıyorsanız grafik - tasarım yapmayın,
bu işe emek vermişlerin ekmeğine engel olmayın.

ayrıca bazı arkadaşlar listeyi yanlış tartışıyor, bu fiyatlar yüksek gibi
750 Tl. az 800 Tl. yapalım diyen yok.

serap anıl

🏅Acemi Tasarımcı🏅
Sevgili frp,
Sn.Serap hanım diye başlıyan yazınızı okuyunca şaşırdım,kendime geldim,ukalalık yaptığımı düşündüm.Siz sanatçısınız,ben grafikerim. Ne yazıkki beni kandırmışlar hep sanatçılık sonradan olmaz doğuştandır dediler.Bana önce elimizden geleni yapalım demişsinizde,sadece 10 yıl bu işe devam etmek ve benden dolayı hatalı çıkan 2 baskı geldi ancak elimden.Türkiye'de gerçektende vahim durumlar var dediğiniz gibi. Benim gibi 10 yıl 9 ay devlete paşa paşa vergisini ödemiş (ki bunlar yol,su,elektrik,üniversite binaları olarak geri dönüyor)insanların vahim durumları var tabii.Çünkü artık devir günü kurtarma devri olmuş.Ya ben neden ödedim o kadar parayı ki,keşke yeseydim afiyetle demi. Bu devlete vergi ödeyenlerin parası ödemeyenlerin çenesini yoruyo galiba.Ha bu arada size hayran kaldım babanızın tiner kokan ceketiyle büyümüşsünüz. Bende 39 yıldır birfiil mobilya üreten bir işletme sahibinin kızıyım.Ne ağaç kokulu ceketlere sarıldım, inanmıycaksınız ama ben çivi çakmasını bile bilmem.Çok yeteneksizimdir. Birde ben artık aslında grafiker bile değilim, İzmir Kemeraltında işlettiğim büromu yıllar sonra artık para kazanmak için değil bu mesleği sevdiğim için hobi olarak evde devam edicem deyip 3 saatte kapattım. 20 gün falan oldu napayım işte evim bir üniversiteye çok yakın tanıdık öğrencilere para almadan sunumlar, ödevler hazırlıyorum bazısınıda yıllar içerisinde yetiştirdiğim 2 grafiker var onlara gönderiyorum, eski müşterilerim msn den iş atarsa yapıyorum. Dediğiniz gibi her koyun kendi bacağından asılıyo,bende böyle asılmışım işte.
Size canı gönülden katılıyorum bencede herkes hakettiği gibi yaşamalı ama benim tercihlerim yanlışmış.Ben hep zannettimki hayatımın 10 yılını bu işten kazandığımla geçirmek maddah bişey. Ve ben bunu yaparken hep şöyle düşünmüştüm: Elbet bu kadar üniversitelerde grafik tasarım eğitimi almış insanlar birgün çıkacak ve sorunlara çözüm üretecek, belirli mevki ve yetkilere gelecek bu meslek çıtasını yükseltecek. Ben bunu yapamazdım çünkü malesef benim üniversitemin diplomasının geçerli olmadığı bir sektördü. Şans işte nerden sevmişim bu mesleği. Ama beni düşündüğünüz için teşekkür ederim.İşinizi yapın yeter demişsiniz bana sözünüzü dinliycem.Bu arada boş vakitlerimde sanatçıların sergilerini gezmek,konferanslara katılmak,onlara hayranlıklarımı göstermek istiyorum. Çünkü ben gerçek sanatçılara bayılırım.Ama sanatçı konusunda yeterli bilgiye sahip değildim, fakat artık bu konuda bilgiye ihtiyacım kalmadı, sizi tanıdığıma çok memnun oldum.Hoşçakalın...

sevimsli

🌟Usta Tasarımcı🌟
Arkadaşlar tabi ki herkes görüşünü savunmakta haklı ama inanın bu fiyatlar öyle çok da uç fiyatlar değil. 2 çizgi çizip çok büyük bir firmaya logo diye bin hatta yüzbinlerce dolar fiyat veren sanatçılarımız var.

Evet sanatçı diyorum çünkü firmayla irtibat halinde olan bir freelancer tasarımcı o kurumun araştırmasını yapar, geçmişini, yatırımını inceleyip ona göre çalışma hazırlar bana göre ve eğer şirket bu fiyata onay veriyorsa, demek ki o tasarımın kendisini en iyi şekilde ifade edeceğine inanmıştır.

Yani burada ki fiyata iş mi olur demeden önce aslında düşünmemiz gereken biz ne kadara ne kadar iş yapıyoruz.
Ben lise ve üniversitede grafik tasarım okudum ve matbaacı bi ailenin tasarımcı çocuğuyum. Tecrübeme ve bilgime rağmen, yeri geliyor firmanın bütçesine göre bir çalışma yapıp az ücret talep ediyorum, yeri geliyor gecelerce çalışıp hakkımı istiyorum.

Yani kısacası tabi ki dünyanın hiç bir yerinde sabit bir fiyatla iş yapamazsınız ama en azından bir sanat dalında faaliyet gösteriyorsanız aklınızda ortalama bir fiyat listesi olması gerekir.

Ne bu konunun özü, illa bu fiyata çalışın anlamı taşıyor, ne de sizden neyi ne kadara yaptığınızla ilgili hesap vermeniz bekleniyor.

Bu sadece birileri tarafından belirlenmiş bir fiyat.

Son olarak kimse sektör öldü şu bu diye kasmasın. Firmalar bütçesine göre fiyat verir ve kiminle ne kadara iş yapacağını iyi bilirler. İyi olan tasarımcı zaten iyi firmayla çalışır ona göre fiyat talep eder.

Madem emeğe saygı diyorsunuz gösterirsiniz portfolyonuzu, 100.000-150.000 e kadar fiyat verip istediğiniz büyük firmayla çalışırsınız.

Milyonlarca grafiker var evet ve inanın çok büyük yetenekler var hem burada hem dışarıda.

Yani siz hangi ağaçtaysanız o dalın meyvesine göz dikin. Yoksa ya düşersiniz, yada o ağaçtaki meyveyi ben yemeliydim diye ömür tüketirsiniz.........

Çok doğru katılıyorum sana

Bakın ben grafiker değilim , 12 yıllık yazılımcıyım ,gerekli okullarıda okudum yükseğine kadar yaptım referanslarım kuvvetlidir daha da bi sürü şey yazabilirim ama aynı sıkıntılar bizi de vuruyor. Peki size sadece şu soruyu sormak istiyorum . 10ytl lik hizmet aldığınız kalite ile gerçekten uzmanlaşmış emek vermiş bu konuda tecrübe kazanmış bir insanın vereceği fiyattaki kalite aynımıdır?

Grafikerlik konusunu yada piyasasını çok fazla bilmiyorum, ama yazılım işinde de aynı durumlar mevzu bahis. . Piyasada belirli kalitedeki insanlar zaten belli bir standart ta kalite ve fiyat tutuyor üç aşağı , 5 yukarı ve ciddi manada bu işi yapan arkadaşlarla muhakkak karşılaşıyor vaya yaptığı işler takip edilebiliyor , ciddi olan kişi veya kurumlar fiyatlarını hiçbir zaman çok fazla indirmezler zaten . Diyelim ki ben indirdim ,ne kadar indirirsem indiriyim , benden daha az fiyat bu sektörde herzaman çıkıyor. Sırf referans sahibi olabilmek adına bile ben yaparım diyip gönüllü olanlar muhakkak oluyor. Bilinçli olmayan müşteride çok uygun ve ucuz diye ilk seferde orayı tercih ediyor. Ama maalesef daha iş yarılanmaya başladığında yada bittiğinde anlıyolar ya zamanında düzgün bir yazılım çıkmıyor , iş teslim edilmiyor yada tahaahütler uyuşmuyor vs.. Bu seferde gerçekten uzman sözünde duran ciddi insanlara dönme gereği duyuyolar eninde sonunda. Bu durumda aslında firma kar mı ediyor, zararmı ?

Bu sektörde maalesef herkez herşeyi biliyor . Biliyorda güzel projeler çıkaran ciddi kişilere sorduğunuzda da sadece müşteriye şöyle demek düşüyor .Gidin o zaman orada yaptırın. Bana döndüğünde fiyatım aynı kalacak ,hizmetim belli neler yapmışım neler yapabilirim belli ama sen çok pişman olacaksın,yazık demek sadece .

Bu konuda aslında müşterinin de çok ii düşünüp aslında nede kar edip en iyi hizmeti alabileceğini araştırması gerekmiyormu? . Eski bir atasözü vardır : Ucuz etin yahnisi yenmez diye . Pahalınında muhakkak bi hikmeti vardır :).

Aslında ucuz iş arayışında olan müşteriler maalesef çok büyük yanılgıyla daha çok zarar içerisindeler . Kendine güvenen uzman kişilerde eninde sonunda geç de olsa o müşterinin kendilerine döneceği bilinci içerisinde .Bu yüzden kendi kendimize az iş olsun temiz iş olsun en azından kıymetimizi bilen insanlarla çalışalım diyoruz.

Burada bize de iş düşüyor malum ekonomi herkez aynı para sıkıntısı içerisinde ama her işinde üstüne atlar ok dersek bu sefer aldığınız para yanınızda buğün kar gibi gözüksede ilerde senin fiyatın hep öyle kalır/kalıyor daha fazlasını daha iyisini hiçbir zaman göremezsin/göremiyorsun gelecekte kendi fiyatına yatırım yapmamış günü kurtarmış oluyosun .Bu durumda da bi adam 10 kuruşa 1 iş yapıp temiz temiz kazanıyorsa sen piyasada saldığın ün ile 1 kuruşa 10 iş bulup yapmak zorunda kalıyosun aynı kazanç için. Önemli olan kendimize güvenip, direnmesini bilmeliyiz birazda.

Son düzenleme:

neptune

🏅Acemi Tasarımcı🏅
benim kuzenim diş doktoru. yetkili kurumlar yasal fiyat listesi vermişler. her hizmet için en az alınacak bedel. mesela diş dolgusu 80 ytlden ucuz olmayacak diye yazıyor listede. ama ücra mahallelerdeki poliklinikler 30 milyona dolgu yapıyorlarmış. kendileri 80 isteyince bilenler 30 milyona dolgu yapana gidiyorlarmış. artık o dolgu nasıldır iyi midir kaliteli midir, dişe zararı var mıdır iki gün sonra düşer mi orasını bilemem.
isteyene başka mesleklerden de örnek verebilirim.
sorun sadece grafik tasarım sorunu değil.

_EGE_

🏅Acemi Tasarımcı🏅
Bende Anlayamadım Bu Fiyatlar mesela 650 TL Mi 6.50 TL mi?

sevimsli

🌟Usta Tasarımcı🌟
Bende Anlayamadım Bu Fiyatlar mesela 650 TL Mi 6.50 TL mi?

Arkadaşlar bu tür soruları anlayamıyorum. Belkide sormanız çok doğal şaşırmış olabilirsiniz mesleğiniz ve piyasanız gereği bilemiyorum bu konuyu ama

konuyu açan kişilerde çok güzel bir ideal uğruna yazmış fiyat yazısını , demekki şu msj veriliyor bu listeden , arkadaşlar işinize emeğinize saygı gösterin kıymetinizi bilin bakın bu fiyatlara müşteri bulunabiliyor demek gibi bişey en azından ben öyle algılıyorum.Yoksa isteyen istediği fiyattı vermekte özgür ve hürdür.

Ama bu fiyatlara baktığımda yorumlarıda okuduğumda arkadaşlar bu fiyatlara çalışıyorlarsa ilk aklıma gelen gerçekten düzgün işlerini yapan kurumsal yerlerin referanslarına sahip düşüncesi beliriyor ... Emin olun büğün belki küçük işletmeler bu fiyatlara iş size vermezler yüksek deyip geçerler ama büyük holding ve markalaşmış kurumlarda 6.5 ytl lik fiyatı görünce iş vermiyor . Bu tür firmaların 6.5 ytl ye yapıyosa ucuz adam emeğide ucuz işimize yaramaz demekki referanslarıda kuvvetli değil düşüncesine kapılıyolar ve sizinle bir daha iletişime geçmiyolar hatta muhatab bile olmuyolar. Ama bu tür kurumsal yerlerde fiyatın yüksekse en azından referanslarını merak edip soruyolar ve işi gerçekten güzel yapıyorsan işi bu faiş dediğiniz rakamlara alıyorsunuz.Her sektörde bu böyledir sırf grafikerlikte değilki benim grafiker arkadaşlarıma sorduğumda bu rakamların üzerlerindede iş alabilen piyasaya güven sağlamış , kurumsal yapıya uygun iş çıkarıyor diye bunlarında üzerinde fiyatlarla çalışabilen arkadaşlarım var.Altlarnda son model bmw ile gezip büyük kuruluşlarda art director unvanı taşıyabiliyorlar. Ne diyelim bu durumda onların başarısı...Not:Kurumsallaşmış firmalar yada holdingler kriz döneminde reklama bütçe ayırır çünkü satış yada aktiviteleri yavaşlamıştır.. . Ekonomi iiye gittigi dönemde ise reklamı azaltıp satışa yönelir.Birazda piyasayı ii takip etmek gerekiyor bu gibi durumlar sizin meslek için fırsattır aslında..

Bu fiyatları 650ytl yada 6,5 ytl diye sorgulamak aslında doğru değil. Sadece sen 6.5 ytl ye çalışıyosan öbürüde aynı iş için 650 ytl le alabiliyorsa bence aradaki farkı üstünlüğü o arkadaşın çalışma prensiblerini deneyimlerini referanslarını gözden geçirmeli ve hepimiz kendimizde eksik olanı gidermeliyiz , yoksa bu zihniyetle aynı noktalarda sayıklar dururuz . Eksik olan müşteri farlılığımı , bilgi mi ,referans mı bunları ii değerlendirmeliyiz bence.Herkez bu piyasada kendi verdiği değer doğrultusunda ölçülür kimse siz değerinizi 6,5 ytl derken sen ii yaptın al sana da 10 ytl demez.650ytl lik çalışmanında müşterisi vardır , 6.5 ytl lik çalışmanında , bu kurumlara ve bütçesine daha doğrusu sizin müşteri arayışınıza ,tecrübenize , referanslarınıza ,piyasadaki ününüze ve kendine güveninize göre fiyatlarınız değişir..

Son düzenleme:

çılgınMatbaacı

🌱Yeni Üye🌱
500 tl vereceğim grafikerle 2,5 milyar vereceğim grafikeri 1 dakikanın içinde anlarım ben.