Neler yeni

Yeni mesajlar Yeni konular En çok mesaj En çok tepki En çok görüntülenen

17 Ağustos 1999-2009... Acı hala taze!

g.ecglr

Kreatif Stratejist
👑Efsanevi Grafiker👑
1999 Depreminin üstünden 10 yıl geçti...

Deprem unutuldu ama acısı hala taze...

Lütfen unutmayalım; unutturmayalım...

Kaybettiğimiz tüm vatandaşlarımıza Allah ' tan rahmet; sağ kalanlara ise sabırlar diliyorum...

Sesimi Duyan varmi? (17 Agustos Deprem´i icin yazilmis)
Ne hatırlatıyor bu soru size? Bu cümle, sıradan bir soru cümlesi mi sizce? Elbette ki "değil" diyorsunuz, biliyorum. Bu soru cümlesi, her depremde enkaz altında kalanlara soruluyor. Enkazın altında hala ölmeyenler bu soruyu cevaplamaya çalışıyor. Cevaplamakla da iş bitmiyor tabi. Enkaz altında olduklarından, dışarıdan gelen sesler net olarak kendilerine ulaşıyor ancak kendi seslerinin dışarıya ulaşması o kadar kolay değil.

hussolojidepremd.jpg

17 Ağustos 1999... Resmi olmayan rakamlara göre 50 bin insanımızı kaybettiğimiz büyük deprem. Tam 10 yıl önce, bu gece uykuya daldık; ancak saat 03.02'de yani 16 Ağustos'u 17 Ağustos'a bağlayan gecenin en korkunç anında, sallanıverdik. Deprem anını değil ancak depremden sonrasını hatırlıyorum. En net olarak hatırladığım şey ise, dış kapıdan çıkarken gözüme çarpan yıldızlar. Nasıl parlak, nasıl binlerce, nasıl canlı.

Sanki ölen her insan için bir yıldız daha asılıvermişti gökyüzüne.

Ve ertesi günler... Mezarlarında adı bile olmayan binlerce insan. Bir doğal afet nedeniyle ölmüş gibi görünen katledilmiş insanlar. Öyle kötü bir durum ki bu, sanki onlara yaşamak bile lüks gibiydi. "Siz yaşamayı bile haketmiyorsunuz" diyordu sanki birileri. Ne alınan bir önlem, ne deprem sonrası yeterli yardım. Bazıları o kadar adi ve şerefsizlerdi ki, Anadolu halkının topladığı yardımları bile cebe indirebildi.

Ve ölenler... Birlikte gülemeyen ancak birlikte ölenler... Onlara mutlu bir yaşam çok görüldü; enkaz altında katledilmek uygun görüldü.

Ve biz, kurbanlık koyunlar... Ölümü bekliyoruz. Ben ölür müyüm olacak depremde bilemiyorum ama bildiğim tek bir şey var ki; yine onbinlerce babam, anam, kardeşim, dostum ölecek. Kendi evim sağlam mıdır bilemiyorum ama onbinlerce binanın olacak depremde yıkılacağını biliyorum. Nice insanlar, enkaz altında kalacak; nice insanlar "sesimi duyan var mı?" sorusunu duyacak ancak cevap veremeyecek. Belki de "burdayım" diye çığlık atacak çaresizce ama duyan olmayacak.

İşte biz! Bazen onurlu bir ölümün bile reva görülmediği Anadolu halkı. Hayatı pamuk ipliğine bağlı Dünyanın en saf, en temiz halkı.

hfdepremqc6.jpg

SESİMİ DUYAN VARMI?
Sesini duyan var, sesini duyanlar bizimkiler
Bak yaşatmak için sana koşuyorlar,
Ak sakalına, çocuk yaşına bakmadan
Tırnaklarıyla kazıyorlar enkazı, betonu tırnaklarıyla deliyorlar
Çıkarsız, hesapsız, yüreklerinin susturamadığı sesini,
Elleri gibi kavuşturuyorlar birbirine…

Gömülmesekte toprağa birlikte, acıya gömüldük hep birlikte
Gülcan bebe, Ayşe teyze, Mehmet amca, Fatma abla
İçerde kaldı anam
İçerde kaldı babam
Birtane de değilki hangi birine yanam

Anlatım,resimler ve şiir alıntıdır...

Benzer konular

irm.art

Kreatif Stratejist
👑Efsanevi Grafiker👑
Hala kanımı dondurur...
Acı, hüzün, ızdırap, tedbirsizlik, umursamazlık...
Hepsine ayrı ayrı Allahtan rahmet ailelerine başsağlığı diliyorum.

larana

🏆Pro Tasarımcı🏆
Evet...dün gibi aklımda yaşadıklarımız. Ben şanslı kullardandım. Allahıma bin şükür; ne evimi ne ailemi, ne de sevdiklerimi kaybetmedim.
Tekrar olacağı söyleniyo ki olması gerekli zaten ama biz ne yapıyoruz? ne kadar önlem aldık? ne kadar yol katettik o günden bugüne? çatlakların üstüne sıva çekilmişti, yanlış hatırlamıyorum değil mi??!!!! Aynı sahneleri görmeyiz ve yaşamayız umarım!

Selim MERCANO

👑Efsanevi Grafiker👑
Duyarlılığın için teşekkür ederim Esra.
Yorumsuzum...

Önder Adem

👑Efsanevi Grafiker👑
Web sitesi
www.istanbulletiket.com
Unuttuk veya unutmadık... Asıl mesele ne yapıldı? Aynı acıyı yaşamamak için neler yapılabilirdi? Neden yapılmadı? Unuttuk mu? Asparagas ve paparazzilerle unutturuldu mu?

irm.art

Kreatif Stratejist
👑Efsanevi Grafiker👑
Unuttuk veya unutmadık... Asıl mesele ne yapıldı? Aynı acıyı yaşamamak için neler yapılabilirdi? Neden yapılmadı? Unuttuk mu? Asparagas ve paparazzilerle unutturuldu mu?

O yüzden umursamazlık ve tedbirsizlik demiştim...
Ne yazık ki kaybedince feryad ve figan etmek ile unutmadım işte demek olmuyor...
Türk milleti işte!

blueden

Kreatif Stratejist
👑Efsanevi Grafiker👑
Yara geçer izi kalır... Unutmadık, unutmayacağız.
Paylaşım için teşekkürler.

g.ecglr

Kreatif Stratejist
👑Efsanevi Grafiker👑

Haklısınız Önder Bey...
Aslında hiç bir şeyin değiştiği yada değişeceği yok...
Çatlakları sıvadık bitti.
Bakın fotoğrafa anma töreninden; anıttaki isimler bile siliniyor...
adszwmu.png

12354687.png

Marmara Depremi'nin 10'uncu yıldönümünde nedeniyle Yalova’da düzenlenen törende yaşamını yitirenler anıldı. Anma töreninde yakınlarını kaybedenler gözyaşlarını hakim olamadı.

17 Ağustos 1999'da meydana gelen Marmara Depremi’nin 10’uncu yıldönümü için Yalova ve Kocaeli'de tören düzenlendi. Yalova'da depremde yakınlarını kaybedenler 17 Ağustos Deprem Anıtı’nın üzerindeki isimlerin yanına çiçekler koyup gözyaşı döktü.

Törende, Yalova Müftüsü Muhittin Sarıkaya Kuran-ı Kerim okudu, ilahiler ve dualar okundu. Müftü Sarıkaya “Depremde hayatını kaybedenleri bir kez daha rahmetle anıyoruz. Allah bir daha böyle felaket yaşatmasın. Ülkemizin büyük bir bölümü ve Yalova birinci derecede deprem bölgesindedir. Bu yaşadığımız depremden ders çıkartıp, gerekli tedbirlerimizi ve önlemlerimizi almalıyız. Deprem ülkemizin bir gerçeğidir. Kaybettiklerimizin ardından ağıt değil, dua etmeliyiz. Depremin 10’uncu yılında, kaybettiğimiz tüm insanlara Allah’tan rahmet yakınlarına sabır diliyorum” dedi.

GELİN VE DAMAT SURPRİZE
Bu arada tören sırasında ilginç bir olay yaşandı. 16 Ağustos 2009 gecesi evlenen Nuray- Savaş Lokman çifti, düğünlerinin ardından törene geldi. Gelinlik ve damatlıklarıyla anıta gelen çift, “Biz bu gece evlendik. Ama depremde kaybettiğimiz yakınlarımızı da unutmadık. Düğünümüzden sonra onları da ziyaret etmek istedik. Kaybettiklerimizi unutmadık ve unutmayacağız da. Bu tarih çok özel bir tarih. Özellikle 16 Ağustos’u tercih ettik. İnşallah başka depremler yaşamayız” diye konuştu.

741r.png

TÖRENE İLGİ AZ
17 Ağustos Deprem Anıtı’ndaki törene bu yıl katılımın az olduğu dikkat çekti. Depremde Yalova’da 2 bin 504 kişi hayatını kaybetmiş, 4 bin 505 kişi de yaralanmıştı.

SAAT 03.02.. HERKES AYAKTA

Kocaeli'nin Gölcük İlçesi'nde, 17 Ağustos 1999'da meydana gelen Marmara Depremi'nin 10'uncu yıldönümü nedeniyle tören düzenlendi. Kavaklı Semti'nde sahilde yapılan tören, İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Felaketin yaşandığı saat 03.02'de yaşamını yitirenler için saygı duruşunda bulunuldu, denize çelenk bırakıldı.

adsz123f.png

adsz123456.png

adsz123546789.png

a.g.s.l

👑Efsanevi Grafiker👑
"..Asla unutmadık yaşananları ve asla Unutmayacağız ..."
Duyarlılığın için teşekkür ederim arkadaşım...
Allahtan rahmet ailelerine başsağlığı diliyorum.

g.ecglr

Kreatif Stratejist
👑Efsanevi Grafiker👑

sdbyrk

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
Web sitesi
www.ucgenmedya.com
Hala sağduyulu insanlar olduğunu görmek güzel... Maalesef Yalova'daki anıtta isimler siliniyor ama onları tekrar yazacak insanlar hala var...Ama o anıta saygısızlıklarını oraya spreyle yazı yazarak gösteren insansı yaratıklar da hala var ülkemizde...Herşeye rağmen üzerinden on yıl geçmesine, alt yapı sorunlarının devam etmesine, deprem araştırmalarına fon ayrılmamasına rağmen .. yinede iyimser olmak ve yine de güzel şeyler düşünmek istiyorum.. Umarım aynı acılar tekrar yaşanmaz..
Başlığı açan arkadaşa sonsuz teşekkürler..

g.ecglr

Kreatif Stratejist
👑Efsanevi Grafiker👑
Zorunlu deprem sigortası hakkında bilgilendirme....

SALLANMAYIN; ZORUNLU DEPREM SİGORTANIZI YAPTIRIN!!!
çÜNKÜ DEPREM GEÇECEK; HAYAT DEVAM EDECEK...

Ülkemizin karşı karşıya bulunduğu deprem riski nedir?
Ülkemiz jeolojik ve topoğrafik yapısı ile iklim özellikleri nedeniyle büyük can ve mal kayıplarına yol açan doğal afetlerle sık sık karşılaşan ülkelerin başında gelmektedir. Ülkemizde etkili olan doğal afetleri önem sırasına göre depremler, heyelanlar, su baskınları, kaya düşmeleri, yangınlar, çığ, fırtına ve yer altı suyu hareketleri şeklinde sıralamak mümkündür. Son 60 yıl içerisinde doğal afetlerin yol açtığı yapısal hasar istatistikleri dikkate alındığında, bu tür hasarların 2/3' ünün deprem nedeniyle meydana geldiği görülmektedir.

Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'nın hazırladığı ve şu anda geçerli bulunan deprem bölgesi haritası esas alındığında, ülkemiz topraklarının %96' sının farklı oranlarda tehlikeye sahip deprem bölgeleri içerisinde olduğu ve nüfusumuzun %98' inin bu bölgelerde yaşadığı görülmektedir. Birinci ve ikinci derecede deprem bölgelerinde yaşayanların toplam nüfusumuza oranı ise %70 civarında bulunmaktadır. Bu oranlar, ülkemizin bir deprem ülkesi olduğu gerçeğini çarpıcı bir şekilde ortaya koymaktadır.

Depremler, başta afetin meydana geldiği bölgeler olmak üzere tüm ülkeyi etkilemekte ve dolayısıyla ülkede yaşayan vatandaşların hepsi depremin sonuçlarından belli ölçüde etkilenmektedir. Ortaya çıkan maddi zararların telafi edilmesi, deprem bölgesinde normal hayata dönülebilmesi, acil yardıma ihtiyaç duyan kimselerin bu ihtiyaçlarının giderilmesi vb. Yapılan harcamalar ülke ekonomisine ve devlete büyük bir mali yük getirmektedir. Bunun en son örneğini oluşturan ve son yüzyılın felaketi olarak adlandırılan 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi, ekonomik ve sosyal boyutları ile ülkemiz için büyük bir yıkım olmuştur.

--------------------------------------------------------------------------------

Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) kuruluş amacı nedir?
Doğal Afet Sigortaları Kurumu, 587 sayılı Zorunlu Deprem Sigortası'na dair Kanun Hükmünde Kararname ile kurulmuş olan kamu tüzel kişiliğine haiz, kar amacı gütmeyen ve sigortacılıkta "sigorta havuzu" adı verilen yapı esas alınarak düzenlenmiş bir kurumdur.
DASK'ın temel amaçları şu şekilde özetlenebilir:

Kapsamdaki bütün konutları prim karşılığında depreme karşı sigorta güvencesi altına almak,
Yurtiçinde risk paylaşımını sağlamak, aynı zamanda deprem hasarlarının neden olacağı mali yükü sigorta yoluyla uluslararası reasürans ve sermaye piyasalarına dağıtmak,
Devletin depremlerden (özellikle deprem sonrası afet konutları inşasından) kaynaklanan mali yükünü azaltmak,
Sigorta sistemini sağlıklı yapı üretiminde bir araç olarak kullanmak,
Deprem hasarlarının karşılanmasında uzun vadeli kaynak birikimini temin etmek,
Toplumda sigorta bilincinin gelişmesine katkıda bulunmaktır.
Sayfa Başı

--------------------------------------------------------------------------------

DASK nasıl yönetilmektedir?
DASK, biri başkan olmak üzere toplam yedi üyeden oluşan "Doğal Afet Sigortaları Kurumu Yönetim Kurulu" tarafından yönetilmektedir. İşlerin yürütülmesi için fiziki bir yapılanmaya ve kadro kurulu değildir. Bunun yerine, etkinliğin arttırılması ve maliyetlerin düşürülmesi amacıyla gerekli işlemler kurum idarecisi ve dışarıdan uzman kuruluşlardan temin edilmektedir.

Kurumun, merkezi işlevleri, operasyonel işleri ve uluslararası piyasalardan reasürans temini, kurum idarecisi tarafından yerine getirilmektedir. Hazine Müsteşarlığı ile kurum idarecisi arasında 5 yıllık bir sözleşme imzalanmaktadır.

DASK yönetim kurulu; Hazine Müsteşarlığı, Başbakanlık, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Sermaye Piyasası Kurulu ve kurum idarecisinin temsilcilerinden oluşmaktadır.

DASK bir KİT (Kamu İktisadi Teşebbüsü) midir?
DASK'ı bir KİT olarak değerlendirmek mümkün değildir. DASK, sadece Zorunlu Deprem Sigortası teminatı sunmak üzere kurulmuş, kâr amacı gütmeyen ve sigortacılıkta "sigorta havuzu" adı verilen yapı esas alınarak düzenlenmiş bir kurumdur.

DASK ile sigorta şirketleri arasındaki ilişki nedir?
Zorunlu Deprem Sigortası teminatı DASK tarafından sunulmakla birlikte poliçeler sigorta şirketleri tarafından DASK nam ve hesabına düzenlenmektedir. Yani DASK'ın poliçe üretimi sigorta şirketleri ve acenteleri tarafından yerine getirilmektedir. Sigorta şirketleri kendi üzerlerinde hiç bir risk tutmadan riski ve primi kuruma devretmektedirler.

DASK nam ve hesabına Zorunlu Deprem Sigortası sözleşmesi yapmaya yetkili sigorta şirketlerine, kendileri veya acenteleri tarafından yapılan Zorunlu Deprem Sigortası primi tutarı üzerinden istanbul ili dahilinde bulunan rizikolar için %12.5 oranında, diğer illerde bulunan rizikolar için %17.5 oranında ve tarifede belirtilen minimum bir tutarın altında olmamak üzere komisyon ödenmektedir.

DASK'ta toplanan primler nasıl yatırıma yönlendirilmektedir?
DASK'ta toplanan kaynaklar;

Likidite,
Anapara güvenliği,
Getiri oranı
unsurları göz önüne alınarak yatırıma yönlendirilmektedir. Yatırım araçları içinde; ytl vadeli mevduat, döviz mevduatı, hazine bonosu, repo, yatırım fonları vb. bulunmaktadır. Bu unsurlardan likidite ile anapara güvenliğine birinci derecede önem verilmekte ve böylece DASK'ın olası bir depremde yükümlülüklerini hızla yerine getirebilmesi sağlanmaktadır.

DASK kaynakları başka amaçlar için kullanılabilir mi?
Zorunlu Deprem Sigortası uygulamasını düzenleyen 587 sayılı KHK'nin 16. Maddesi, DASK'ın kaynaklarının, DASK tarafından ve temel olarak aşağıdaki amaçlar doğrultusunda kullanılabileceğini hükme bağlamaktadır:

Deprem durumunda, DASK tarafından sigorta edilen binalara ait tazminat ödemeleri,
DASK'ın yönetimi ve işleyişi için gerekli olan masraflar,
Reasürans, sermaye ve benzeri piyasalardan sağlanan korumaya ilişkin ödemeler,
Hasar tespit işlemlerine ilişkin ödemeler.
Tamamen müstakil hesaplarda takip edilen kurum kaynaklarının, belirtilen amaçlar dışında kullanılması veya başka hesaplarla birleştirilmesi hem hukuken hem de sigorta tekniği açısından mümkün değildir.

Dünyada DASK benzeri yapılanmalar var mıdır?
Zorunlu Deprem Sigortası'na ilişkin düzenleme yapılmadan önce gelişmiş ülke uygulamaları, özellikle deprem riski ülkemize benzeyen ABD-Kaliforniya ve Yeni Zelanda'daki uygulamalar, detaylı bir şekilde incelenmiş ve ülkemiz şartlarına en uygun sistem oluşturulmaya çalışılmıştır.

Yeni Zelanda Deprem Komisyonu (NZEQC-New Zealand Earthquake Commission): yaşanan büyük deprem felaketi sonrasında bir fon şeklinde 1941 yılında oluşturulan, ancak 1993 yılında bağımsız bir kamu kurumu olarak bugünkü yapısına kavuşan EQC, deprem başta olmak üzere bazı doğal afetler için tamamen meskenlere yönelik sigorta teminatı sunmaktadır. Meskenler için yangın sigortası yapan sigorta şirketleri, ülkemizde olduğu gibi belli bir limite kadar koruma sağlayan EQC deprem teminatını zorunlu olarak vermektedirler. EQC kurumu, Yeni Zelanda'da, meskenlere yönelik deprem teminatının tek sağlayıcısı durumundadır.
Kaliforniya Deprem Kurumu (CEA-California Earthquake Authority): 1994 Northridge depreminden sonra ABD'nin Kaliforniya eyaletinde özel sigorta şirketlerinin deprem teminatı sunmaktan kaçınması nedeniyle meskenlere yönelik olarak deprem teminatı sunmak üzere 1996 yılında kuruldu. CEA bir kamu kurumu olmakla birlikte, DASK gibi, vergi dışında özel fonlarla finanse edilmektedir. Halen Kaliforniya'da sunulan meskenlere yönelik deprem teminatlarının yaklaşık %70'i CEA tarafından sunulmaktadır.
Ayrıca, depremlerle ilgili olmamakla beraber doğal afetlere yönelik olarak bazı gelişmiş ülkelerde, genellikle çok büyük afetlerden sonra ve sigorta sektörü ülkemize kıyasla çok büyük olmasına rağmen piyasa mekanizmasına ilave olarak kamu tarafından oluşturulmuş çeşitli sistemler vardır. Japonya'daki Japon Deprem Reasürans Şirketi (JER), ABD'deki ABD ulusal sel sigortası programı (NFIP) ve Fransa'daki Fransız Doğal Afetler Tazminat Programı gibi uygulamalar buna örnek olarak sayılabilir.

Alıntıdır.

Daha fazla bilgi için;
DASK

creedwar

Kreatif Stratejist
👑Efsanevi Grafiker👑
Bazılarının unutturduğu, bazılarının hiç bilmediği anılar...
Zor. Çok zor durum.

tugi

♾️Grafik Gurusu♾️
Koskoca 10 yıl geçti, gelin görün ki İzmit merkez de 1 hafta öncesine kadar ağır hasarlı bir bina daha yeni yıkıldı. :)

Güldüğüme bakmayın, aslında içim acıyor....

g.ecglr

Kreatif Stratejist
👑Efsanevi Grafiker👑
Koskoca 10 yıl geçti, gelin görün ki İzmit merkez de 1 hafta öncesine kadar ağır hasarlı bir bina daha yeni yıkıldı. :)

Güldüğüme bakmayın, aslında içim acıyor....

Biz zaten Türk milleti olarak biraz fazla öz güvenliyiz :)
Bana bir şey olmaz diyip hep ağlanacak halimize güldüğümüz için oluyor bütün bunlar...
Dünyanın başka bir yerinde olsaydı acaba; en basitinden Kızılay ' ın onca rezilliğinden sonra o kurum hala kurum olarak kalabilir miydi?
Koskaca Türkiye bir olupta madur vatandaşlarımıza doğru düzgün yardım etmeyi beceremedik...
Daha geçen hafta gazetede ki bir haber; prefabrik evlerde oturanlardan yüksek meblalar istendiğini ve ödemeyenlerin evsiz kalacaklarını yazıyordu...

Bazılarının unutturduğu, bazılarının hiç bilmediği anılar...
Zor. Çok zor durum.

Teşekkürler Ulaş yorumun için...

vasili_zaitzev

🏆Pro Tasarımcı🏆
Kaybettiklerimize Allah tan rahmet yakınlarına başsağlığı ve sabır dilerim.
tekrar yaşanmamasını ümit edelim ve önlemimizi alalım

g.ecglr

Kreatif Stratejist
👑Efsanevi Grafiker👑
Bugün yine 17 Ağustos...

sevgiden-iz

🌟Usta Tasarımcı🌟
Depremin 13. gününde gittiğim Adapazarı' nda gördüğüm bir şey beni çok etkilemişti.
Cenazelerin kaldırıldığı, ortalığa yayılan keskin bir ilaç ve kimyevi madde kokusunun içinde beynim durmuş vaziyette gezinirken bir enkazın önünden geçiyordum. Kaldırımın kenarına yuvarlanmış şeklinden hiç birşey kaybetmemiş bütün bir biber dolması. Kimbilir kimin buzdolabından, ya da ocağından veya tenceresinden fırlamış düşmüş acaba dedim. Kimbilir kimin ocağı sönmüş acaba dedim. :crying:
Evet o günden beri her biber dolması gördüğümde hatırladığım bir görüntü bu. Acı günleri yaşayan her hayatın bir hikayesinin olduğunu unutmamak gerek.
Kötü günleri unutmamak bir daha olabilecek depremlere hazırlıklı olmak gerek.

Teşekkürler paylaşım için.