Neler yeni

Yeni mesajlar Yeni konular En çok mesaj En çok tepki En çok görüntülenen

2014 yılının renkleri neler?

Cahit GÜLDEN

Eğitimci Grafiker
♾️Grafik Gurusu♾️
Katılım
26 May 2007
Mesajlar
1,199
Tepkime puanı
44
Web sitesi
www.cahitgulden.com
Derleyen ve yazan: Bülent Fidan (Grafik Tasarım Dergisi)

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

1528704_10153689488410531_1918168835_n.jpg


Her yılın rengi en geç bir yıl öncesinden açıklanır. Bunun nedeni de sektörlerin üretimlerinde sezona hazır olmalarını sağlamaktır. Farklı sektörler farklı eğilimlerden (trendlerden) yola çıkarak farklı renk ve kombinasyonları üretmektedirler. Bunun nedeni de eğilimleri araştırmak için çıkış noktalarının farklı olması. Aşağıda ColourFutures ve Pantone renklerini ve açıklamalarını okuyabilirsiniz.

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

"Potansiyeli Ortaya Çıkarmak İçin" > "OKYANUS YEŞİLİ" (AkzoNobel'den)

Geçtiğimiz yıl dünya boya devi AkzoNobel 2014 için rengini "Okyanus Yeşili" olarak belirledi. Tüm dünyada bunu pazara sundu. AkzoNobel "Okyanus Yeşili"nde iki rengin birleştiğini, yeşilin uyumu ve mavinin dinginliğniin buluştuğu renk olarak ifade etti. Rengin konumlandırması için biraz daha açıklama yaparak "değişimin sunduğu yeni ve heyecan verici fırsatlardan yararlanmanın ve yeni düzene uyumun bir yansıması olan Okyanus Yeşili, ilhamını 2014'ün teması olan ''Potansiyeli Ortaya Çıkarmak''tan alıyor", şeklinde yorumlamışlar.

AkzoNobel, kendilerinin pazara sunduğu bu yılın rengi için her yıl dünya çapında gerçekleştirdiği ve geleneksel olarak açıkladığı Uluslararası Renk Akımları ColourFutures™ Araştırması'nı yaptı. AkzoNobel'in kendi bünyesindeki Estetik Merkezi'nce beş kıtadan gelen renk uzmanları, dekoratörler, iç mimarlar, modacılar ve sosyologlar tarafından bilimsel bir uzmanlıkla değerlendirilerek, hazırlanan katalogda 2014'ün rengi olarak "Okyanus Yeşili"ne karar verilmiş. Ekonomide, modada, popüler kültürde, doğada ve sosyal yaşamdaki değişimden ilham alarak belirlenen ve bu açıdan da toplumdaki değişimin iyi bir yansıtıcısı olan katalog, 2014 Renk Trendleri ve Renk Paleti'ni de içeriyor.
AkzoNobel'in açıklaması şöyle: "AkzoNobel Marshall'ın Yılın Rengi olarak belirlediği "Okyanus Yeşili", artık karşı karşıya olduğumuz yeni dünyaya uyumu ifade eden yılın teması 'Potansiyeli Ortaya Çıkarmak'tan ilhamını alıyor. İçinde bulunduğumuz büyük değişim döneminde, yeni ve heyecan verici fırsatlardan yararlanarak yeni düzene uyumun önemine dikkat çeken bu tema, kim olduğumuzu anlayarak, elimizdekilere yeniden bakarak bizleri çevreleyen potansiyeli ortaya çıkarabileceğimizi vurguluyor. Bu fikir, dünyaya bakışımızı ve yeniden tanımlamamızı farklı bir şekilde etkiliyor ve Yılın Rengi için bir ilham kaynağı oluyor. AkzoNobel Marshall'ın 2014'ün rengi olarak seçtiği Okyanus Yeşili, değişen dünyaya uyum sağlamamızda önemli bir unsur olan dengeyi temsil ediyor. Sofistike, dengeli, çok yönlü ve huzurlu bir renk olan Okyanus Yeşili, ruhumuzun derinliklerine işleyerek içimizde barındırdığımız potansiyeli en doğru şekilde kullanmamıza yardım ediyor. Yeşilin doğal uyumuyla mavinin dinginliğini mükemmel bir şekilde birleştiren Okyanus Yeşili, turkuazdan daha derin ve daha sofistike olan renk, genellikle parıldayan mavimsi yeşil renkteki tropikal denizleri tasvir etmek için kullanılan dingin bir zenginliğe sahip. Tasarım dünyasının da favorilerinden olan renk, baskın trendi ortaya çıkarırken zarif karakterini koruyor. Karakteristik ve çok yönlü bir renk olan Okyanus Yeşili, farklı renk kombinasyonları ile güçlü bir uyum gösteriyor. Renk çemberi üzerinde mercan renginin karşısında bulunan bu renk, yumuşak pembemsi tonlar ve sıcak toprak sarısıyla hoş bir uyum sağlıyor. Sofistike bir görünüm için mavinin diğer tonları ile de kombine edilebiliyor. Ayrıca Okyanus Yeşili üzerine indigo veya lacivert tonlama kullanımlarıyla serin, dinamik, davetkar bir okyanus hissi yaratmak mümkün oluyor."

Konuyu ilgili katalogda ise şu şekilde aktarmışlar: "2014 yılının en moda rengi, yeşilin doğal uyumuyla, mavinin dinginliğini mükemmel biçimde kombine etmektedir. Baskın trendi (eğilimi) ortaya çıkaran, bu sakin Okyanus Yeşili, zarif bir karaktere sahiptir ve tasarım dünyasının da favorisidir. Turkuazdan daha derin ve daha sofistike olan Okyanus Yeşili, genellikle parıldayan mavimsi yeşil renkte tropikal denizleri tasvir etmek için kullanılan dingin bir zenginliğe sahiptir. Üçüncül bir renk olan Okyanus Yeşili, birincil mavinin ve bugün, bu görkemli rengin çeşitli farklı tonlarını tanımlamak için kullanılan ikincil yeşilin bileşimidir. Mavi yeşil arasında bir yerde dengeyi temsil etmekle birlikte, bir mekanı boğmaması için ahşap tonlar ve nötr renklerle birlikte kullanılmalıdır.

Karakteristik bir renk olan Okyanus Yeşili, şaşırtıcı derecede çok yönlüdür ve farklı renk kombinasyonlarına iyi uyum sağlar. Renk çemberi üzerinde mercan renginin karşısında bulunan bu renk, yumuşak pembemsi tonlar ve sıcak toprak sarısıyla hoş bir uyum sağlar. Ancak sofistike bir görünüm için, Okyanus Yeşili bir ton-sür-ton etkisi yaratmak üzere yeşil veya mavinin diğer tonlarıyla kombine edilebilir. Okyanus Yeşili üzerine indigo veya lacivert tonlama kullanımlarıyla serin, dinamik ve davetkâr bir okyanus hissi yaratılır. Yılın Renginin nane veya zümrüt yeşili gibi renklerle kombine edilmesi, doğal bir tazelik etkisi verecek veya doğal bir birleşim için doğal ahşap tonlarını içeren bir renk tercih edilebilecektir."

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

ORKİDE MORU > (Pantone'dan)

Dünyada renk kodlarına sahip ve renk eğilimlerini (trendlerini) sunan PANTONE yılın rengi olarak, ‘etkileyici ve egzotik’ olarak tanımladığı "ışıltılı orkide" daha açık olarak da "Orkide Moru"nu belirledi.

Pantone'nun Dünya İdari Yöneticisi Leatrice Eiseman "2013 senesinin rengi, büyüme, yenilenme ve varlığın simgesi olan zümrüt yeşiliyken, 2014’ün rengi dikkatleri üzerine çeken ve hayal gücünü ateşleyen ışıltılı orkide moru. Bu göz alıcı rengin hepimizi yenilenmeye, yaratıcılık ve özgünlüğe teşvik edeceğini düşünüyorum" şeklinde bir açıklama yaptı.

Eiseman açıklamasının devamında tekstil modasından makyaja kadar orkide morunun nasıl kullanalacağını da şu şekilde aktarıyor: "Modada ışıltılı orkide etkileri göze çarpacak. Hem erkek hem de kadınlar için kullanılabilen ışıltılı orkide moru, şimdiden podyumları ve moda dünyasını ele geçirmeye başlamış.

Cilde ışıltı veren ve canlı gösteren orkide morunu yıl içerisinde ilkbahar koleksiyonlarında ve aksesuarlarda da sıklıkla göreceğiz. Değişken bir gölgelemeye sahip olan parlak ışıltılı orkide moru makyajda kullanıldığında cildi canlandırarak daha enerjik bir görüntü oluşturuyor. Hem soğuk hem de ılık alt tonları harmanlayan bu mor tonu, dikkat çekici kombinasyonlar ile saç, göz ve cilt tonu için de çekici bir seçenek…

Kırmızı ile kombine edildiğinde baştan çıkarıcı bir özellik kazanan ışıltılı orkide moru; lavanta, mor ve pembe tonlarının gölgelemeleri ile karşı konulmaz bir uyum yakalıyor. Tırnaklarda da önümüzdeki sezon sıklıkla karşımıza çıkacak olan bu ton, ışıltılı görünümüyle canlı bir hava yaratıyor.

İç mekanlarda göz alıcı bir renk uyumu… 2014 yılında ışıltılı orkide moru rengi, boya ve aksesuarlarla dekorasyonda da farklılık yaratacak. Işıltılı orkide moru, zeytin yeşili rengini tamamlayıcı bir tona sahip olup, turkuaz, cam göbeği ve açık sarı tonlar ile bir arada kullanıldığında göz kamaştırıcı bir kombinasyon sunuyor.

Aynı zamanda bu enerjik ve canlı renk gri, bej ve boz kahverengi de dahil olmak üzere nötr renklere de canlılık kazandırıyor. Cesur bir renk olan ışıltılı orkide moru, tüm renk paletlerine enerji vererek farklı mekanlar için birleştirici bir öğe etkisi sunuyor."

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

İki kurum ve iki farklı renk. Burada net görülen o ki, iki kurum arasındaki rekabet yılın rengini belirlerken, rengi belirlemek için bir araya gelip çalışan tüm tasarımcıları da etkilemiş.

Ancak, iki kurum da farklı ve birbirlerinin yakınında bile olmayan bu renkleri konumlandırıp, onlara yılın anlamını da yüklerken hemen hemen aynı yola doğru yol almışlar. AkzoNobel "okyanus yeşili" için "değişim ve değişimin yarattığı heyecanla birlikte potansiyeli ortaya çıkarmayı" hedeflerken; Pantone "Orkide moru" ile "içimizdeki yaratıcılığı açığa çıkarmayı ve yenilenmeyi hedefletmek" üzerine hareket etmiş.

İki farklı renk, dediğim gibi hemen hemen aynı hedefe yönelmişler. Acaba bu bir arzudan mı kaynaklanıyor? 2008 ekonomik krizinin ardından, Obama'nın göreve devamı ve dünyada silahları durdurmak için ABD ve Rusya'nın ortak hareket etmeye başlaması, Avrupa Birliği'nde ekonomik zenginliğe duyulan özlem, sanat dünyasındaki kavramsal içinden çıkılamaz durum... Tüm bunlar renkleri belirleyen eğilim araştırmacıları ve tasarımcılar için bir temenni niteliği mi taşıyor? Bunu, grafik tasarımdan tekstil moda tasarımına, duvarlarımızdan makyaja ve bunun günlük hayata yansımasına kadar her yerde birlikte göreceğiz.

Yine kurumun renk seçenekleri bu toplumsal iyileşmeyi işaret etmesine rağmen açıklamalarında hala bireysel özgürlüğü ön plana çıkarmaları da ilginç. Hala bir tekillik, bireysel yaratıcılık, bireysel potansiyeli ortaya çıkarma ve postmodern yapı sözkonusu.

1495440_10153689488330531_2038214399_n.jpg


1465100_10153689488250531_772056479_n.jpg


1503443_10153689488385531_605931354_n.jpg


1554486_10153689488340531_651360872_n.jpg


1535632_10153689488355531_1400873133_n.jpg
 

Benzer konular

Üst