Çuvaldızı kendimize batıralım Arkadaşlar zamanında ben de böyle eleştirilerde bulunurdum. Ama birçok işyerinde çalışınca ve kendimi geliştirmek için çok çaba sarfedince gördümki neredeyse tek suçlu grafiker gerçekten de öyle.
Eğer düşük seviyeli, müşterinin grafikerin yanına dahi oturabileceği hatta işi tarif ettiği bir yerde çalışıyorsak zaten böyle bir şikayet etme lüksümüz olmamalı. Müşteriden sadece ve sadece brief alınır, teknik konularda yardım isteniz. Daha fazlasına karışmaz konuşmasını bilirsek gerçekten de karışmaz.
Örneğin geçen biri slogana müdahale etti komik şeyler söyledi. Pazarcı mantığıyla bu işler olmaz ürününüzü sattırmak istiyorsanız bu tür söylemleri bırakacaksınız dedim (telefonda) olay tatlıya bağlandı. Arada biz pazarcı gibi düşünüyoz evet deyip alındı ama o da anladı sonunda bu mantıkla iş olmayacağını
Her neyse grafiker olarak yapacağımız şey basit; Çok okumak çok çalışmak tasarımımız güçlüyse, okulunu okuduysak yada ustalar sayesinde işi temelinden öğrendiysek biraz kasalım güzel portfolyolar hazırlayalım. Ve çizgi üstü olmasa dahi işini ciddiye yapan yerlerde çalışalım. Ardımıza bile bakmayalım.
Çizim yönümüz varsa kaliteli bir yayımevine girebiliriz.
Tasarım yönünden kısırsak, baskı mantığını iyice kavrayalım programları çok ama çok iyi öğrenelim bir reprodüksiyon stüdyosunda çlaışalım (kaliteli olanından) Biliyoruzki bu adamlar yoğun çalışsa da çok güzel para kazanırlar.
Yada olabildiğince iyi bir matbaanın grafik düzeltme bölümüne girelim.
Yani demek istediğim arkadaşlar o hoşlanmadığınız uygulamaları kaldıramazsınız çünkü öyle bir yerde çalışıyorsunuz. Ortamı beğenmiyorsanız değiştirin. Şehrinizde yoksa göçedin.
Genç arkadaşlara bir kaç kısayol /ipucu vereyim iyi iş yeri nasıl olur?
1. Kesinlikle kaliteli bir websiteleri olur, websitelerinde hazır tema olmaz
2. Çalışma ortamlarında rahat ve ferah olur. grafik bölümü en azından ayrı bir bölümdür. En az iki kişi çalışır. 1 sekreter, 1 grafiker, 1 patronluk yerlerden uzak durun. İyi niyetli de olsalar işin arkası gelmez.
3. Ağırlıklı olarak mac kullanırlar birden çok mac varsa o işyerinin en azından bir dönem iyi para kazandığına ve bu işi ciddiye aldığına emin olabilirsiniz.
4. Pc kullanılıyorsa bile kaliteli sorunsuz makinalar geniş gerçek rengi veren ekranlar olmalı.
5. Lisanslı Yazılım kullanıyorlarsa bu işi çok ciddiye aldıklarını ve kurumsal olduklarını gösterir.
6..İş yerinin kurumsal olup olmadığına bakın. Kurumsal kimliğini inceleyin kendilerine dahi bir logo yapmayı beceremeyen yerlerden uzak durun.
7. İnternetten yaptıkları işleri inceleyin, referanslarını kontrol edin.
8. Çalışnalarla ilşki kurun maaşları ve çalışma koşullarını çaktırmadan öğrenin. Oyuna gelmemek için en az 2 kişiye sorun.
9. Sık eleman değiştirip değiştirmediklerini araştırın. Bazı işletmeler sürekli eleman değiştirip maaliyetlerini düşürecek kadar ...... yoksunudurlar.
10. Hepsinden önemlisi siz çok iyi olun. Çok iyi bir okur yazar olmalısınız. Googleyi çok iyi kullanmalısınız. Özellikle ilk zamanlarınızda bolca serbest çalışmalar yapmalısınız.