Biraz didaktik olacak ama ben bir nevi çözüm buldum. Şu an çalıştığım işyeri ilk başladığımda bakkal dükkanı gibi bir yerdi. Ama ilk duyan süper bir yerde çalıştığımı sanıyordu.
İzmirde düzgün işveren bulma sıkıntım olduğu için sağlam adam bulunca bırakmadım. Ve biraz anlatarak biraz iktirerek de olsa işyerini geliştirmeyi başardık.
Bizimki dergi tabi işler biraz daha yavaş bunun farkındayım.
Çevrenin ve işyerimizin kendine bakışı değişti kendini ciddiye almaya başladı
Çünkü her defasında işimizin ne denli ciddi bir iş olduğunu anlatmaya çalıştım. Reklamın ve pazarlamanın çağımızdaki önemi ve tasarımın buradaki rolü üstüne çok konuştum.
Yazılımlarımızı değiştirdik. Corelci mantığında bu işlerin yürümeyeceğini anlattım. Özellikle süreli yayım yaptığınızda, çok sayfalı çalıştığınızda indesign, quark vb kullanmaları gerektiğini söyledim. Yılların corel arşivi vardı. Hiç önemsemedim bir iki günde gerekli değişiklikleri yaptık. Başta çok korktular. Ama indesing+PDF sisteminde bir derginin nasıl hızlı ve hatasız üretildiğini görünce tüm sorunlar ortadan kalktı.
Corelde baskı sürecindeki hatalar yok oldu. Çünkü dergiye yazıların çoğu son hafta geliyor, düzeltme zart zurt derken onca işin içinden çıkılmıyor insan hatası da olsa çok fazla hata oluşuyordu.
Adobe yazılımlarına geçince otomatikman daha kaliteli matbaalar ve filmcilerle çalışmaya başladık.
Yani birileri bir şey kullanıyor diye sizde onu kullanmak zorunda değilsinizi. Bir camcıda yada promosyon malzemesi yapan bir yerdeyseniz elbet ilk tercihiniz Corel olmalı.
Zamanla dergilerin mizanpajlarını değiştirdim.
A4 gibi sıradan ölçüyü daha modern daha karemsi bir formatla değiştirdik. Masraflarımız artt ama daha fazla tanınmaya başladık
Zorla bilgisayar aldırdım. Renklerimiz iyileşti. Daha fazla reklam almaya başladık.
Bizimkiler reklamverenden korkuyordu çünkü bir reklam yapıyosun 50 kere düzeltme geliyor. Sonuçta iğrenç oluyor. O yüzden sadece hazır reklam alıyorduk
Müşterilerle konuşma şeklim ve bastırmam.
Sen bilmezsin ben bilirim satış yapmak istiyorsun bana uyacaksın formülünü kibarca uyguladım %90 başardım diyebilirim. 40 yılda bir hödük geliyor onlara da bir muamele çekiyoruz elbet.
Bizimkiler önceden az da olsa işime karışıyorlardı. Şimdi çok teknik bir durum olmadıktan sonra asla karışmazlar. Hatta fikir vermelerini bile istemem. Bu yüzden çok tartıştım. Sonucun iyi olduğunu görünce merak etmeyin herkez aynı şeyi yapar.
Reklamların ve satışların düzeldiğini göre müşteri sana güvenmeye başlıyor senin işin sen hallet diyor böylece. Bir reklamı yapmam düzenlemem tasnifim ve onaylatmam 2- 3 saate kadar düşüyor. Hatta bir saat gibi rekorlarım var.
Normal şartlarda bu kadar kısa sürelerde reklam yapılmaz bu doğru ama bizimkiler küçük müşteriler. Küçük şeye büyük don biçmek de hatadır. Ona belli çapta kaliteli iş sunmak lazım. Ve genelde aynı sektöre reklam yaptığım için bu konuda çok hızlandım. Düşünme ve fikir bulmam zaman almıyor.
Patronum artık reklama daha fazla para biçebiliyor ve extra tasarım ücreti istiyor.
Dolayısıyla o kötü dükkan gibi yerden çıkıp
Lüx gibi sayılacak bir ofise çıktık
Kurumsallaşmaya başladık
Pc'den Mac'e geçtik (iş kalitesi %50 arttı diyebilirim)
Ufak tefek krizler elbette yaşıyoruz ama şu an fersah fersah ilerdeyiz 3 sene öncesine göre.
Bunları niye anlattım kaçıp daha iyi yerlere geçemiyorsak çok küçük ihtimallerde bile olsa işyerimizi böyle bir evrime sizde sokabilirsiniz.