Yorumcuların (eğer yaptıkları "yorum" ise) bir çoğunun "göz ve grafik eğitimi" olmadığı için, çok kereler olduğu gibi çalışmaların temel tipografi ve diğer tasarım problemlerini hiç fark edememişler:
8 temel tasarım prensibi "Tarz farklılığı" olarak algılanan ise, gerçek profosyonellerin elinden çıkmadığı halde internette sıklıkla rastlanılan "harc-ı alem" örneklerin ve "trendy" yaklaşımların, biraz ondan biraz bundan uyarlanmaya çalışılmasından ibaret aslında.
Şimdi sadece son yüklenen çalışmaları değerlendirecek olursak:
TEMİZER GROUP
Öncelikle, harfler/rakamlar; yapısal özellikleri zedelenmeden ve ancak uyumlu görünecek şekilde birbirleriyle kombine edilmelidirler. Yani, hem tek başlarına, hem de bir bütün olarak rahatlıkla algılanmaları gerekmektedir.
Halbuki
T ve
G harfleri, iki boyutlu halleriyle bile uyumlu bir birliktelik sergileyememişlerken, üç boyuta terfi edince iyice zorlanmışlar.
ŞİMŞEK AVUKATLIK BÜROSU
Şimşek simgesinin, ilk bakışta elektrikle alakalı bir sektörü çağrıştırması muhtemeldir, yani bir şekilde hukuk kavramına da atıf yapılması yerinde olabilirdi. Simgenin, gereksiz bir şekilde ortadan ikiye bölünmesi de, beyaz bacağını çevreleyen "koyu renk tuhaf form"un da katkısıyla algıyı fazlasıyla güçleştirmiş.
İkincil/talî/destekleyici ifadeler için ise
MAJİSKÜL tercih edilmeliydi ki; yatay şerit etkisini sağlayarak hemen üstündeki harflerle arasında dengesiz ve rahatsız edici boşluklar oluşmasına neden olmasın.
Ayrıca "tırnaklı ve çift kalınlıklı" karakterlerin çengelleri de öyle köşeli olmaz (nedenleri uzun):
Türkçe Karakter İçeren 20 Serif Google Webfont | Ferdi Çıldız SAVAŞ ÇEVİK on Vimeo DENTÜMRANİYE
Eğer nilüfer çiçeklerine “diş güzelliği” mevhumuna nispetle benzetildi ise belki... Ancak marka ismi “Nilüfer Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği” olsaydı daha isabetli olabilirdi.
Çok açık mavi ton da alt yazıyı algılatmıyor pek.
W LİFE
Bunda ise problemler aşikar. Eğer o harf
f ise, buradan görünen deforme bir
Ç. Sektörü ve ne için kadın siluetinin tercih edildiğini bilmiyoruz ama yazıya emaneten iliştirilmiş gibi ve rahat algılanmıyor malesef.
Ayrıca
l ve
i harflerinin ilişkisi de problemli:
Logo tasarımı, tek nokta hatasını kaldırmayan çok hassas bir görsel sarrafiye işidir ve muhakkak işbu sanatın gerçek ustalarının çalışmaları incelenmelidir:
Logo Design Portfolio | Logomotive, a Custom Logo Design Company Siah Design - * Logo, web and print design services offered by Josiah Jost * - Page Array Ambigrams, Logos, Word Art: The Work of John Langdon