Neler yeni

Yeni mesajlar Yeni konular En çok mesaj En çok tepki En çok görüntülenen

Aylık derginin tasarımları için freelance arkadaşlar arıyoruz.(500 tl )

efoja

👑Efsanevi Grafiker👑
Web sitesi
birderindeniz.blogcu.com
Nihat Bey, ne deseniz boş... gerek yok... "kimse ya galiba benim işimin değeri gerçekte bu, ben ne yapıyorum? demeyecek... kimse de işin başında ya da yıllar sonrasında "değerin bu" demeyecek... herkes seçtiği yolda sağ, selamet. Siz ve siz gibi grafikerlere hayırlı işler diliyorum. Ötekilere dilesem kar eder mi?... hayırsız şey öyle başlar öyle biter...

Nihat BAYSAL

Kreatif Stratejist
👑Efsanevi Grafiker👑
Nihat Bey, ne deseniz boş... gerek yok... "kimse ya galiba benim işimin değeri gerçekte bu, ben ne yapıyorum? demeyecek... kimse de işin başında ya da yıllar sonrasında "değerin bu" demeyecek... herkes seçtiği yolda sağ, selamet. Siz ve siz gibi grafikerlere hayırlı işler diliyorum. Ötekilere dilesem kar eder mi?... hayırsız şey öyle başlar öyle biter...

Onlar bu işi yıllarca yapamayacakları için ne tutturursam benim için kardır düşüncesiyle günü kurtarmaya çalışıyorlar. O yüzden benim mesleğim ne olacak gibisinden bir dertleri yok.

Bu gün program kullanıcılığı yaparlar. Yarın gider korsan DVD vs satarlar. Çünkü onların hiçbir zaman gerçek bir mesleği olamaz.

Biraz da mantalite meselesi bu.

efoja

👑Efsanevi Grafiker👑
Web sitesi
birderindeniz.blogcu.com
Evet çok doğru... ben bunu bir de sorumluluk azlığına da bağlıyorum... yani ev geçindiren, çocuğuna bakan vs. herkes yaptığı iş ne olursa olsun "iş" olduğunun bilincinde olur. Bundan dolayı ona bana çeşit olur, amatörüm ben, zevk için yapıyorum, boş zaman var değerlensin v.s. gözüyle bakmaz... Bundan dolayı ne kendi oynar ekmeğiyle, ne oynatır...

Son düzenleme:

Korhan528

🌱Yeni Üye🌱
Dostum
Ben 1971 yılındaki 35 Usd ile bugünkü 35 Usd nin alım gücünün bir olmadığını örneklemeye çalıştım ki bu iddiamın hala arkasındayım. Siz ise esas konuyu atlayıp olayı araba tartışmasına taşımakta kararlısınız anlaşılan.

Komik duruma düşen ben değilim. Tasarımcının ne talep ettiğini sormadan tasarıma bedel biçmekle siz oluyorsunuz.

Unutmayın ki yanınızda maaşla çalıştıracak eleman aramıyorsunuz. Freelance tasarımlar yapacak bir grafiker arıyorsunuz.

Buyrun devam edin. Zaten 15 Tl lik tasarımın görsel kalitesi de 15 Tl lik olur. Bunun çok örneğini gördüm ben. En son örneğini de bugün öğlen görmüştüm :)

Hala uzatmakta kararlısınız demek. Peki. Bakın beyefendi, madem derdiniz o gün ile bugün arasındaki alım gücünün farklılığını açıklamak; bunu " 1971'de 35$ a son model bir araba alınıyordu, bunu biliyor muydunuz ? " ya da "o günün Mustang'i bugünün Porsche'siydi " gibi saçmasapan, akla mantığa uymayan söylemlerle yapmazsınız. Böyle yaparsanız komik duruma düşersiniz- ki böyle oldu.

Heryeri Türkiye sandığınız için Mustang'i Porsche gibi birşey, enflasyonun da ortalamasını Türkiye gibi olduğunu zannederek böyle cümleler kurabiliyorsunuz.
Ancak Amerika'da durum böyle değildir. Alım gücü tabi ki farklıdır ,1965'de 3500$ olan Mustang bugün de 35000$ civarlarında satılmaktadır. Yani o günün 35$ ı da bugünün 350$ ıdır. Sandığınız gibi son model araba parası falan değildir. Arada fark vardır ama sizin sandığınız gibi bir fark değildir. Hele Nike gibi bir firma için bugünün 350$ ı hiçbirşey değildir. Ama o logo çok başarılı olabilmiştir sizin iddialarınızın aksine. Hem de bir "grafiker artığı" tarafından çizilmesine rağmen.
Şunu da unutmayın ki insanlar size, sözlerinizin doğruluğunu gördükleri sürece inanırlar ve saygı duyarlar. Ben de söylediğiniz sözlerin doğruluğu kadar size inanıyor ve saygı duyuyorum. Saygılar.

Korhan

Nihat BAYSAL

Kreatif Stratejist
👑Efsanevi Grafiker👑
Hala uzatmakta kararlısınız demek. Peki. Bakın beyefendi, madem derdiniz o gün ile bugün arasındaki alım gücünün farklılığını açıklamak; bunu " 1971'de 35$ a son model bir araba alınıyordu, bunu biliyor muydunuz ? " ya da "o günün Mustang'i bugünün Porsche'siydi " gibi saçmasapan, akla mantığa uymayan söylemlerle yapmazsınız. Böyle yaparsanız komik duruma düşersiniz- ki böyle oldu.

Heryeri Türkiye sandığınız için Mustang'i Porsche gibi birşey, enflasyonun da ortalamasını Türkiye gibi olduğunu zannederek böyle cümleler kurabiliyorsunuz.
Ancak Amerika'da durum böyle değildir. Alım gücü tabi ki farklıdır ,1965'de 3500$ olan Mustang bugün de 35000$ civarlarında satılmaktadır. Yani o günün 35$ ı da bugünün 350$ ıdır. Sandığınız gibi son model araba parası falan değildir. Arada fark vardır ama sizin sandığınız gibi bir fark değildir. Hele Nike gibi bir firma için bugünün 350$ ı hiçbirşey değildir. Ama o logo çok başarılı olabilmiştir sizin iddialarınızın aksine. Hem de bir "grafiker artığı" tarafından çizilmesine rağmen.
Şunu da unutmayın ki insanlar size, sözlerinizin doğruluğunu gördükleri sürece inanırlar ve saygı duyarlar. Ben de söylediğiniz sözlerin doğruluğu kadar size inanıyor ve saygı duyuyorum. Saygılar.

Korhan

Ben sizden bana saygı duymanızı beklemiyorum.
Mesleğe ve emeğe saygınız olsun yeterli.

efoja

👑Efsanevi Grafiker👑
Web sitesi
birderindeniz.blogcu.com
Grafiker artığı lafını Nihat Bey'e yüklemeyin lütfen. Benzetme sahibi o değildir. Günahı varsa bedeli de onun değil. ABD'nin doları, bilmem nerenin avrosu Nihat Bey'in savunmaya çalıştığı kişilerin çaplarının çoook dışında. Kendi adıma ben çoook saygı duyuyorum.( ki biz de ateşli ters düşmeler yaşadık) Benim gibi duyan da çoktur. Bence saygı öyle bir şey ki, insan bir doğru uğruna yanılıyor bile olsa değer yitirmiyor. Ama bir yanlış başka doğrularla desteklense de demogoji olmaktan öteye de geçemiyor. Saygı duyulacak bir yanı da zaten en baştan yok... "ucuz alacak kadar zengin değilim" demiş adamın biri. ne güzel demiş...

Korhan528

🌱Yeni Üye🌱
Grafiker artığı lafı size ait ama nihat bey de pek beğenip kullandı bu tabiri, hatta bununla da kalmadı, bu arkadaşların yapacakları işin kalitesinden tutun da, meslekte geçecek sürelerinin ne olacağını, hatta sonradan hangi meslekleri yapacaklarını bile buyurdu kendileri. Dünle ilgili söylediklerinin hepsi yanlış ama yarını bildiğini iddia ediyor, sonra da saygı duymamı beklemiyor. Kendini bilmek de bir erdemdir, bu açıdan tebrik ederim.

Sizin mantığınıza göre - duymamazlıktan geldiğiniz- Nike'ın logosunu 35$ a yapan kişi de grafiker bile değil hatta bir grafiker artığıydı ! Bu işi yapmaya da utanması gerekirdi, Nike da o zamanlar başka bir arkadaşın söylemiyle "ölü eşşek" arıyordu. Hatta her iki taraf da "akıl ve izan" yoksunuydu.
Buradaki asıl ironi nerede biliyor musunuz ? Benim tanıdığım son derece kariyerli, kalifiye, tecrübeli tasarımcılar, art directorler vs var. Ben bu insanlara iş teklif etmiyorum zira hem işlerinden hem de gelirlerinden memnunlar dolayısıyla bu işi kabul etmeyeceklerini biliyorum. Aynı zamanda bu kişiler internetteki freelance ilanlarıyla da ilgilenmiyorlar ve vakitlerini bu ilanlara cevap yetiştirmekle geçirmiyorlar. Burada yorumlar yapan arkadaşlar ise hem çok kalifiye ve başarılı olduklarını düşünüp, şahıslarına değil, ortaya atılan teklifleri beğenmiyor ve eleştiriyorlar, hem de kariyerleri hakettiklerini düşündükleri gibi gitmemiş olmalı ki, hala freelance ilanları incelemekten geri kalmıyorlar.

Benim aradığım insan, yıllardır bu meslekte olup, bir türlü hakettiğini düşündüğü noktaya gelememiş, tecrübeli ancak ilk heyecanlarını kaybetmiş insanlar değil. Benim aradığım, yeni mezun olmuş, hayattan beklentileri ve hedefleri olan herşeyden önemlisi kendini ifade etmek isteyen ve bunun için de mümkün olduğu kadar çok iş yapması gerektiğine inanan kimseler. Siz boşuna üzerinize alınıyorsunuz. Siz yüksek ücretleri hakettiğinizi düşünüyorsanız, hakettiğinizi zaten alırsınız, endişe etmenize gerek yok. Yani meydanı bizlere bırakmanıza gerek yok zira bu meydan baştan beri sizin için açılmış bir meydan değildi, siz üzerinize alındınız.

Bugüne kadar çalıştığım tasarımcılardan biri, bir reklam ajansında 2000 tl maaşla çalışan genç ve başarılı bir insandı, diğeri de okuldan yeni mezun olmuş, fulltime bir iş bulana kadar freelance işler yaparak geçimini sağlayan başka bir tasarımcıydı ve daha sonra o da işe girdi. Akşamları 2 saatlerini ayırarak her ay kazançlarına 500 tl katmak, birinin gelirini %25 arttırdı, diğerinin de geçimini kolaylaştırdı ve çokça da tecrübe kazandırdı. Ben bunda utanılacak birşey göremiyorum. Tabii yaşını başını almış, olacağı kadar olmuş, geleceği yere gelmiş biri için 500 tl için iş yapmak bir başarısızlık timsali, en hafifi deyimle üzücü ve angarya olabilir. Hayatının başında olan ve hedefleri hala parlayan bir insan içinse böyle değildir. Sırf tecrübe edinmek, iş hayatının kokusunu almak için ücretsiz staj yapmak iseyen, heves ve heyecan dolu tasarım öğrencileri tanıyorum. Aralarında da son derece iyi işler çıkarabilen insanlar var. Ben bunda da utanılacak birşey görmüyorum ve azimlerini takdir ediyorum.

Asıl mesele ise olayların değil olguların tartışılmasıdır. Mesele ben, sen, o seviyesine indirgendiği sürece -ki burada yapılan budur- bundan bir sonuç çıkmaz. Bu ilanın varlığı veya yokluğu; memleketimizdeki işsizlik sorunu, plansız programsız eğitim-öğretim, 25 milyon genç insanın geleceğinin nasıl şekilleneceği sorunlarının varlığını değiştirmez. Konuşulması gereken bunlardır. Siz sırf piyasanız düşüyor diye, düşük bulduğunuz ücretleri kabul eden insanları veya ilanverenleri, burada suçlamaya devam edersiniz.
Fiyat, piyasada arz ile talebin birleştiği noktada oluşur. İşsizliğin tavan yaptığı, kriz üzerine krizden geçen bu ülkede, piyasanın nerede, nasıl ve neden bu şekilde oluştuğundan bahsetiğiniz zaman, siz de konuşmaya başlamış olursunuz.

Korhan

Kendimden alıntı yapmak zorunda kaldım. Şu koskoca metinden bir tek Nike'ın logosunun kaç paraya yapıldığıyla ilgili bir lakırdı geldi, o da laf ola beri gele.
Biriniz gelmişiniz 30 yaşına diğeri 39, allah uzun ömür versin. Benim aradığım insan siz değilsiniz, boşuna üstünüze alınmayın, meydanı bize bırakmanıza gerek yok- bu meydan zaten sizin için açılmadı diyorum, ses çıkmıyor. Kariyeri, geliri iyi durumda olan insanlar zaten internet sitelerindeki freelance ilanların peşinde koşmuyorlar diyorum, ses çıkmıyor.
Çok başarılı insanlar olduğunuzu düşünüyorsanız, boşuna endişelenmeyin hakettiğinizi bulursunuz diyorum, ses çıkmıyor.
Benim aradığım insanlar, genç, yetenekli, hedefleri olan, tecrübenin bütün paralardan değerli olduğunu bilen, iş yapmak, kendini ifade ve ispat etmek isteyen insanlar diyorum, ses çıkmıyor.
Aynı ekonomik koşullarla bu tarz insanlarla çok başarılı işler çıkardık diyorum, yok o anca 15 tl lık tasarım olur gibi bir yorum geliyor.
Olayları konuşmanın bir anlamı yoktur, önemli olan olgulardır, fiyat bir olgudur ve arzla talebin birleştiği noktada oluşur, bu arz mezun ve alaylı grafiker sayısı talep de işveren sayısıdır, piyasanın neden insanları memnun etmediğini konuşun, işsizlik sorununu konuşun, bu ilanın varlığı ya da yokluğu bu sorunların hiçbirini gidermez, burada kendiniz söyler kendiniz dinlersiniz diyorum, yine ses çıkmıyor.
Anca Nike da ucuza o "grafiker artıklarından" birine bir logo yaptırdı, hiç de dediğiniz gibi olmadı, bütün dünya o logoyu sevdi, siz kaç tane dünyayı bırak Türkiye'ye sevdirdiğiniz iş yaptınız diyorum; yok o logo ucuz değildi 35$ a son model araba alınıyordu gibi abuksabuk bir cevap geliyor. Bunca argumana gelen cevap bu, seviyesi de bu.

Tekrar söylüyorum : Bu kadar değerli olduğunuzu düşünüyorsanız, hiç merak etmeyin, sanat eserleri çıkaracağınız değerli vaktinizi buralarda cevap yetiştirerek falan heba etmeyin, layığınızı ve hakkınızı mutlaka bulursunuz. Kimse de engel olamaz. Bir insan işinde çok iyiyse ne piyasa, ne fiyat, ne rakip dinlemez, onun yükselişini kimse durduramaz. E daha bulamadım hakkımı diyorsanız, o zaman çeşitli sebeplerle iş yapmak isteyen insanları suçlamakla vakit geçireceğinize, bir zahmet bir aynaya bakıp kendinize sorun, neden olamadım diye.

Korhan

Korhan528

🌱Yeni Üye🌱
Yok tabi kimse. Fonda bir ekmeğimi alıyorlar ağıtı var başka da birşey yok.

Küçük seylere gereğinden çok önem verenler,elinden büyük iş gelmeyenlerdir. (Eflatun)
Böcek olmayı kabullenenler, ezilince şikayet etmemelidirler. (F.Schiller)

yazarcizer

🏆Pro Tasarımcı🏆
Böcek olmayı kabullenenler, ezilince şikayet etmemelidirler. (F.Schiller)

Şecaat arzederken sirkatini söylemek böyle bir şey herhalde...

Evet sizde bir tek "Nike lakırdısı" var, o da argüman değil… Çünkü bir istisna ve kaideyi bozmaz demiştik. Var mı mutabık kalacağımız ikinci bir örnek? İkincisini de buldunuz diyelim, zorlasanız bir üçüncüsü çıkar mı? Suni teneffüsle veya kalp masajıyla kazazedeleri hayata döndüren ahaliden hareketle “ameliyat olmam gerek, hastabakıcı arıyorum” gibi bir ilan verebilir misiniz? Veya Nike’ı tasarlayan genç, grafik tasarım öğrencisi değil de “ahaliden sıradan biri” ise tutturduğu başka logolar da olabilir miydi, var mıdır? Mesela "hadi koçum Puma’nın amblemini de çiz!" deselerdi şöyle tek bir hamlede kıvırabilir miydi? Şöyle bir çırpıda kaligrafik logolar, illüstratif amblemler çıkarabilir miydi? Ayrıca temel tasarım prensiblerinin okuldan öğrenebilineceğini(şu yetenek meselesine hele hiç girmeyelim) kabul ediyorsanız ilanınıza en azından “grafik tasarım öğrencisi-stajyer arıyorum” gibi bir şart koyardınız…

Falanca çalışmanın ucuz olması da bir ölçü değilki; tasarımcılardan dostuna, ahbabına veya falanca derneğe hayrına karşılıksız iş yapanlar da çıkar, bu onların takdiridir ve bunu baz alarak fiyat tarifesi belirlenmez. Mesele ihtisas sahibi uzman tasarımcıların hak ettiği makul bedelin, asgari çıtanın ne olduğudur? Neresidir bunun dibi?

Yani boyumuzdan büyük işlere kalkışıp “doktorculuk” oynamayalım diye tekrar edelim uzatmadan…

Son düzenleme:

blackpearl

🌟Usta Tasarımcı🌟
Web sitesi
www.pdftasarim.com
Konu o kadar dallanıp budaklanmış ki... Çoğuna kısmen hak veriyorum. Bunlardan en önemlisi de Grafik eğitimi almamış birinin bu meslekte hep bir adım geride olacağıdır. Birkaç iyi iş çıkarması ya da bir işi ile saygı kazanması bir şeyi değiştirmez çünkü o işin nden iyi olduğunu sorduğunuzda size verecek yanıtı yoktur. Doğal olarak kızılan konu da işi bilmeyip de ilandan ilana atlayan, aslında her iki tarafa da zaman kaybettiren kişiler olsa gerek.

Zira, diyelim ki tasarımcı (gerçek olan) bir projeyi 10 tl yede yapabilir 1000 tl yede yapabilir, kendi kararıdır, sonuç olarak kendi emeğini satıyor. Bu durumda başka kişilere laf düşmez sanıyorum ki. Ek olarak, bir ajansta çalıştığınızda da yapılan işlere kıyasla komik ücretler alınıyor maaş olarak.

Ama ne olursa olsun, freelance baz alındığında fiyatlandırmada ilk söz hakkı tasarımcının olmalıdır.

myunder

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
hiç uzatmayalım siz grafikerinizi bulun sonucu burdan görelim nasıl bir iş çıkıyor...

eraksa

🌟Usta Tasarımcı🌟
İlan başına 16.5-20 TL. arasında bir bedel biçiliyor.

Bunun karşılığında sıralanan beklentiler: Estetik, yaratıcılık, insiyatif, sorun çözme, -kuvvetle muhtemel- telif bedeli ödenmeyen stock görsel kullanımı, kusursuz Türkçe dilbilgisi kullanımı.

İlanverenin profili incelendiğinde, forumdaki ilk topic'i olduğu görülüyor. Belki başka bir nick ile başka 'topic'lerde açmış olabilir. Bunu geçelim.

Bir "alan razı veren razı, sana ne oluyor" ilanı ile daha karşı karşıyayız.

Bir de bu ilana geri dönen arkadaşlar var. Yazık. Kendilerine yazık, geleceklerine yazık.

Tabii benim görüşüme göre en fazla yazık olan kesim ise buraya ilanveren kişinin yayımladığı dergilere ilanveren şirketler.

Hedefleri var, bunun için bedel ödüyorlar. Markalarının durumlarına göre; konumlandırma, tutundurma, satış/prestij odaklı ilan veriyorlar.

Peki bu ilanları kimler hazırlıyor? İlan başına 15-20 TL. almaya razı olan, grafik ve/veya pazarlama eğitimi olmayan bazı arkadaşlar.

Çarpık yapılanma!

Size katılmamak hata olur bence, bu tarz düşünenlere oranlara sırf para kazanabilmek için yanıt veren arkadaşlarımız daha fazla, bu da yaptığımız işe saygımızı mı yitirsek yoksa kendimize paha biçemiyoruz diye tereddüte mi düşsek karar vermekte beni zorluyor açıkçası...

imzaci

🌱Yeni Üye🌱
korhan bey 17 Mart 1968 tarihinde bir ons altının 34 ABD doları seviyesinde olduğunu pek çok tarih-ekonomi kitabından bulabilirsiniz. şu anda 1 ons altın fiyatı 1000 doların üzerindedir yani kabaca bir hesapla 1 logo tasarımını bu günün parasıyla 1000 dolar civarında olduğunu varsayabiliriz...

EA. Eyyup ACAR

🌱Yeni Üye🌱
Web sitesi
www.eyyupacar.com
Merhaba,

İlgili brieflerinizi yolluyorum. Sizden istediğim, yapabildiğiniz en kısa sürede en yaratıcı tasarımları hazırlamanız. İpucu olarak, çalışma şartlarında günde ortalama 2 tasarım hazırladığımızı ve daha çok minimalist, kompakt ve sunulan hizmetle, markanın bir bakışta algılanabildiği tasarımları beğendiğimi söyleyebilirim.

Tasarlanacak Derginin İçeriği
Tasarım çalışmasını yapacağınız dergi, Çekmeköy'de yer alan bölgesel firmaların, KUP10 kitapçığına verdikleri önlü arkalı reklam tasarımlarından ve indirim kuponlarından oluşmaktadır. Her firma, yaprağının ön sayfasında firma imajına arka sayfasında da maksimum 3 adet indirim kuponuna sahiptir. İndirim kuponlarının tasarımı genellikle yalnızca kuponların içeriğinden ibaret, tasarımları da ön sayfanın devamı niteliğinde olduğundan, sizden deneme briefinde yalnızca "ön sayfadaki" reklam bölümlerini tasarlamanızı istiyorum. Sizlere 2 farklı sektörden 2 firmanın brieflerini yolluyorum. Birincisi Goldchef Restaurant ikincisi Sihirliorman Anaokulu. İki firma için de tasarımlarınızı bekliyorum.

Brief 1

Goldchef Restaurant oldukça zengin menüye sahip, şık ve kaliteli bir mekan. Logo ile 3 adet görselini ekte bulabilirsiniz. Tasarımınızda bu görsellerden istediğinizi veya hepsini kullanabilirsiniz. Kendi tasarım unsurlarınızı ( slogan, efektler, grafikler vs ) da çalışmaya eklemekte özgürsünüz. Benim için burada önemli olan elit ve marka odaklı bir çalışma hazırlamanız.

Firmanın Adresi : **********
Firma Telefonu : **********

Brief 2

Sihirli orman anaokulunun logosunu ekte bulabilirsiniz. Firmayla ilgili kısaca şu adreslerden bilgi alabilirsiniz :

Buralardan elde ettiğiniz intibayla, tasarımda kullanacağınız görselleri sizin bulmanızı istiyorum. Yukarıdaki 1. Brief'de bahsettiğim genel şartlar burada da geçerli olmakla beraber bu tasarımda sizden beklentim, yeşillikler içinde huzur ve güven dolu bir ortamda çocukların mutlu olacakları bir ortam havası yaratmanız.

Firma Adresi : Ihlamurkuyu Mah. Petrolyolu Cad. No:141 Ümraniye - Çekmeköy / İSTANBUL

Firma Telefonu : ********

Not :Hazırladığınız tasarım 10.5 x 15 boyutlarında bir kitapçık içinde yer alacaktır.

Başarılar dilerim.

Korhan ÇEKİÇ
KUP10

pardon bu e-mail göndermişsiniz fakat ben bişey anlamadım ayrıca aynı e-mail 17 arkadaşa daha göndermişsiniz bu yüzden sizinle bırakın çalışmayı aynı sektörde olduğumuzdan dolayı kahroluyorum. amacınız freelance yani gerçekten işini iyi yapan birilerinimi arıyorsunuz yoksa keyfi bir çalışmamı istiyorsunuz bunu anlamış değilim konuda ücret belirtmenizde ayrıca çok saçma ve çok bilincsizce olmuş boyle bir konun bir işletme tarafından acılması beni çok üzdü ve hiç bir kurumada yakıştıramamaktayım...
ayrıca cvp yazan diğer meslektaş arkadaşlarımın hepsine katılıyorum ve artı yukarıdaki iletimi dahil ediyorum...
son sözüm: arkadaş bizler tasarımcıyız bu yüzden fiyatı siz değil fiyatları bizler belirtiriz işinize gelirse yaptırırsınız gelmezse yaptırmazsınız ayrıca madem bu kadar işiniz var neden kendi bünyenizde bir eleman çalıştırmıyorsunuz ve birilerine ekmek kapısı acmıyorsunuz yaklaşımlarınız bir kurumdan ziyade amator bir aracıya benzemekte yıllarca emek vermişiz bu mesleğe... lütfen biraz saygı gösterin madem bunu beceremiyorsunuz ozaman bulunduğumuz ortamlara katılmayınn...

ssfbengu

🏅Acemi Tasarımcı🏅
Sayfa başına düşen rakam çok düşük hani 25-30 sayfalık iş için 800-1000 deseniz (bu bile çok düşük) yine düşünülür. Vereceğiniz rakama piyasayı çok iyi bilmeyen yeni mezunlar veya staj görenler yanıt verebilir. :S.
Kolay gelsin.

Korhan528

🌱Yeni Üye🌱
Şecaat arzederken sirkatini söylemek böyle bir şey herhalde...

Evet sizde bir tek "Nike lakırdısı" var, o da argüman değil… Çünkü bir istisna ve kaideyi bozmaz demiştik. Var mı mutabık kalacağımız ikinci bir örnek? İkincisini de buldunuz diyelim, zorlasanız bir üçüncüsü çıkar mı? Suni teneffüsle veya kalp masajıyla kazazedeleri hayata döndüren ahaliden hareketle “ameliyat olmam gerek, hastabakıcı arıyorum” gibi bir ilan verebilir misiniz? Veya Nike’ı tasarlayan genç, grafik tasarım öğrencisi değil de “ahaliden sıradan biri” ise tutturduğu başka logolar da olabilir miydi, var mıdır? Mesela "hadi koçum Puma’nın amblemini de çiz!" deselerdi şöyle tek bir hamlede kıvırabilir miydi? Şöyle bir çırpıda kaligrafik logolar, illüstratif amblemler çıkarabilir miydi? Ayrıca temel tasarım prensiblerinin okuldan öğrenebilineceğini(şu yetenek meselesine hele hiç girmeyelim) kabul ediyorsanız ilanınıza en azından “grafik tasarım öğrencisi-stajyer arıyorum” gibi bir şart koyardınız…

Falanca çalışmanın ucuz olması da bir ölçü değilki; tasarımcılardan dostuna, ahbabına veya falanca derneğe hayrına karşılıksız iş yapanlar da çıkar, bu onların takdiridir ve bunu baz alarak fiyat tarifesi belirlenmez. Mesele ihtisas sahibi uzman tasarımcıların hak ettiği makul bedelin, asgari çıtanın ne olduğudur? Neresidir bunun dibi?

Yani boyumuzdan büyük işlere kalkışıp “doktorculuk” oynamayalım diye tekrar edelim uzatmadan…

O kadar yazıya hala birtek nike lakırdısı var o da istisna diyorsanız, bu benim anlatım eksikliğim falan değil, sizin algı seviyenizle ilgili bir durum demektir. Artık aynı yazıdan bir alıntı daha yapamayacağım zira gözünüz görmek istemedikten sonra alıntı yapmanın bir anlamı olmadığını anladım.
O örnekler çoğaltılabilir siz de istisnalar kaideyi bozmaz dersiniz, olur biter. İstisnalar kaideyi bozmaz ama genellemelerin hepsinin yanlış olduğunu da gösterir aynı zamanda.
Bu işin hassas terazisi falan yok, 15tl lık tasarım anca şöyle olur diye bir kural olmadığı gibi. Siz ister kabul edin ister etmeyin, her meslekte tecrübeli insanları cebinden çıkaracak işlere imza atan genç insanlar her zaman vardı, şimdi de varlar. Siz kendinizi kalp ameliyatı yapan cerrahlarla bir tutuyorsunuz ama ben ben hayatımda hiç internette freelance ameliyat kovalayan doktor görmedim. Her meslek gibi bunun da kuralları kaideleri vardır elbet,küçük gördüğümden değil ama gidersiniz okuluna öğrenirsiniz, halka ameliyat falan yaptırmaya çalışmıyoruz, işini bilen ve sürekli bir ek gelire ihtiyacı olan bir tasarımcı arıyoruz. Duyan atomu falan bölüyorsunuz zannedecek.
Ayrıca benim bütçem sebebiyle, zaten doğal hedef kitlem yeni mezun genç tasarımcılar veya mezun olmak üzere olan öğrenciler. İşinde tecrübeli olup da yine de bu işi almak isteyen birileri varsa, ben neden buna baştan - öğrenci arıyorum diyerek- engel olayım. Bu da gayet anlamsız bir önerme ama ameliyat benzetmesi favorim oldu. Sizi tebrik ederim.

Korhan528

🌱Yeni Üye🌱
korhan bey 17 Mart 1968 tarihinde bir ons altının 34 ABD doları seviyesinde olduğunu pek çok tarih-ekonomi kitabından bulabilirsiniz. şu anda 1 ons altın fiyatı 1000 doların üzerindedir yani kabaca bir hesapla 1 logo tasarımını bu günün parasıyla 1000 dolar civarında olduğunu varsayabiliriz...

Son model arabaydı, mustang porsche gibi birşeydi, şimdi de bu çıktı. Altına yatırsaydı parasını ne olurdu.
Bunu söyleyerek aslında şunu söylemiş oluyorsunuz. O genç 1971 yılında aldığı 35$ ı, kullanabileceği en iyi yatırım araçlarından birine -yani altına- yatırsaydı ve bugüne kadar sabırla bekleseydi, parası yaklaşık 40 senede 1000$ a ulaşmış olurdu. Ben de size eeee ?! diyorum. Konumuz altının ne kadar değerlendiği değil farkındaysanız :) Bu kadar uğraşıp, sonunda bu işin çok ucuz bir paraya yapıldığı için o rakamın wikipedia'da dahi yer aldığını anlayabildiğiniz zaman, istisna o, pumayı çiz desem çizemezdi falan diyorsunuz ya, asıl ironi orada :)

Korhan528

🌱Yeni Üye🌱
Merhaba,
İstanbul sultanahmette hikametgah etmekteyim
Bu mesleğe emek ve yıllarımı vermişim biri olarak sizinlede çalışmak ve tasarımlarınızı yapmak ve imzamı atmak isterim sizde uygun görürseniz...

Kullandığım Pc ve İşletim Sistemleri.
Apple Mac ve Pc
Mac OS X
Windows (Tüm Serilerini)
Pardus
Ubunt
Linux

Şuan Kullanmakta Olduğum Bilgisayar Donanımım
Mac Pro.
MacBook
Asus NetBook
1 Adet Toplama Pc i7 İşlemcili

Kullandığım Programlar.

Adobe Photoshop (.psd) / Profesyonel
Adobe Illustrator (.ai) / Profesyonel
Adobe Indesign (.ind) / Profesyonel
Adobe After Affects (.aep) / Orta Düzeyde
Adobe Flash (.fla) / Orta Düzeyde
Adobe Dreamweaver (.dwt) / Orta Düzeyde
Macromedia Freehand (.fh) / Profesyonel ( İhtiyaç Duymadıkca Kullanmamaktayım)
CorelDraw (.cdr) / Orta Düzeyde ( İhtiyaç Duymadıkca Kullanmamaktayım)

Referanslarım için lütfen irtibata gecerek ister basılık isterseniz PC ortamından görmeniz mümkündür.

Saygılarımla.
EA. Eyyup ACAR
WebMaster ve Görsel Tasarım Sanatcısı.
E-mail ve Msn.: *********

Bu yukarıdaki cevap size ait değil mi ? Bu ne perhiz bu ne lahana turşusu ?! Oturduğunuz semtten, bu mesleğe kaç yıl verdiğinize kadar yazan siz değil misiniz ? Benim ilanımda bu iş için ne kadar bütçe ayırdığım o zaman da yazmıyor muydu ? Bu işi ben yapmak istiyorum diyen siz değil misiniz ? Sizi neye göre seçmeliydim, oturduğunuz semte göre mi, deneme briefinizi yolladım sonra kahrolmuşunuz nedense. Bir de üstüne size attığım maili burada bütün siteyle paylaşmışınız. Sizi de tebrik ediyorum.

pardon bu e-mail göndermişsiniz fakat ben bişey anlamadım ayrıca aynı e-mail 17 arkadaşa daha göndermişsiniz bu yüzden sizinle bırakın çalışmayı aynı sektörde olduğumuzdan dolayı kahroluyorum. amacınız freelance yani gerçekten işini iyi yapan birilerinimi arıyorsunuz yoksa keyfi bir çalışmamı istiyorsunuz bunu anlamış değilim konuda ücret belirtmenizde ayrıca çok saçma ve çok bilincsizce olmuş boyle bir konun bir işletme tarafından acılması beni çok üzdü ve hiç bir kurumada yakıştıramamaktayım...
ayrıca cvp yazan diğer meslektaş arkadaşlarımın hepsine katılıyorum ve artı yukarıdaki iletimi dahil ediyorum...
son sözüm: arkadaş bizler tasarımcıyız bu yüzden fiyatı siz değil fiyatları bizler belirtiriz işinize gelirse yaptırırsınız gelmezse yaptırmazsınız ayrıca madem bu kadar işiniz var neden kendi bünyenizde bir eleman çalıştırmıyorsunuz ve birilerine ekmek kapısı acmıyorsunuz yaklaşımlarınız bir kurumdan ziyade amator bir aracıya benzemekte yıllarca emek vermişiz bu mesleğe... lütfen biraz saygı gösterin madem bunu beceremiyorsunuz ozaman bulunduğumuz ortamlara katılmayınn...

Korhan528

🌱Yeni Üye🌱
hiç uzatmayalım siz grafikerinizi bulun sonucu burdan görelim nasıl bir iş çıkıyor...

Bence de haklısınız bunu uzatmanın bir anlamı yok. Sizin önerdiğinizi daha önce başka bir arkadaş da önerdi, ben de bugüne kadar çıkan sayıların da aynı ekonomik koşullarla çıktığını, şu an baskıda olan sayıyı gösterebileceğimi, yorumlarını almaktan da memnun olacağımı belirttim. Ulusal bazı markalarla yaptığım anlaşmalar gereği, çalışmayı burada yayınlamadım ama kendisine özel olarak gösterdim, hatta bununla ilgili yazışmalar da hala duruyor. Kendisi de tasarımları çok beğendi hatta 500 tl 'ye yapıldığını duyunca çok şaşırdı, pek de inanmadı zannediyorum. Size de gösterebilirim.
Bakın 500 tl kulağa az geliyor biliyorum ancak hem benim şartlarım bunu sağlayabiliyor hem de 1500-2000 arası geliri olan biri için, akşamları 2 saatini ayırarak yapacağı 1-2 tasarım sonucu düzenli olarak gelirini 1/3, 1/4 oranında arttırma imkanı olarak bakarsanız, bunu olumlu da bulabilirsiniz. Sonuçta bu sürekli bir iş, bu sebeple ilan başı 15 tl hesabı çok da mantıklı değil.
Herhangi bir ajansta çalışırken, size teklif edilen maaşı, sizden beklenen iş veya saate bölerseniz de çıkan sonucu beğenmezsiniz. Buradaki mesele de bunun aynısı.