Grafiker artığı lafı size ait ama nihat bey de pek beğenip kullandı bu tabiri, hatta bununla da kalmadı, bu arkadaşların yapacakları işin kalitesinden tutun da, meslekte geçecek sürelerinin ne olacağını, hatta sonradan hangi meslekleri yapacaklarını bile buyurdu kendileri. Dünle ilgili söylediklerinin hepsi yanlış ama yarını bildiğini iddia ediyor, sonra da saygı duymamı beklemiyor. Kendini bilmek de bir erdemdir, bu açıdan tebrik ederim.
Sizin mantığınıza göre - duymamazlıktan geldiğiniz- Nike'ın logosunu 35$ a yapan kişi de grafiker bile değil hatta bir grafiker artığıydı ! Bu işi yapmaya da utanması gerekirdi, Nike da o zamanlar başka bir arkadaşın söylemiyle "ölü eşşek" arıyordu. Hatta her iki taraf da "akıl ve izan" yoksunuydu.
Buradaki asıl ironi nerede biliyor musunuz ? Benim tanıdığım son derece kariyerli, kalifiye, tecrübeli tasarımcılar, art directorler vs var. Ben bu insanlara iş teklif etmiyorum zira hem işlerinden hem de gelirlerinden memnunlar dolayısıyla bu işi kabul etmeyeceklerini biliyorum. Aynı zamanda bu kişiler internetteki freelance ilanlarıyla da ilgilenmiyorlar ve vakitlerini bu ilanlara cevap yetiştirmekle geçirmiyorlar. Burada yorumlar yapan arkadaşlar ise hem çok kalifiye ve başarılı olduklarını düşünüp, şahıslarına değil, ortaya atılan teklifleri beğenmiyor ve eleştiriyorlar, hem de kariyerleri hakettiklerini düşündükleri gibi gitmemiş olmalı ki, hala freelance ilanları incelemekten geri kalmıyorlar.
Benim aradığım insan, yıllardır bu meslekte olup, bir türlü hakettiğini düşündüğü noktaya gelememiş, tecrübeli ancak ilk heyecanlarını kaybetmiş insanlar değil. Benim aradığım, yeni mezun olmuş, hayattan beklentileri ve hedefleri olan herşeyden önemlisi kendini ifade etmek isteyen ve bunun için de mümkün olduğu kadar çok iş yapması gerektiğine inanan kimseler. Siz boşuna üzerinize alınıyorsunuz. Siz yüksek ücretleri hakettiğinizi düşünüyorsanız, hakettiğinizi zaten alırsınız, endişe etmenize gerek yok. Yani meydanı bizlere bırakmanıza gerek yok zira bu meydan baştan beri sizin için açılmış bir meydan değildi, siz üzerinize alındınız.
Bugüne kadar çalıştığım tasarımcılardan biri, bir reklam ajansında 2000 tl maaşla çalışan genç ve başarılı bir insandı, diğeri de okuldan yeni mezun olmuş, fulltime bir iş bulana kadar freelance işler yaparak geçimini sağlayan başka bir tasarımcıydı ve daha sonra o da işe girdi. Akşamları 2 saatlerini ayırarak her ay kazançlarına 500 tl katmak, birinin gelirini %25 arttırdı, diğerinin de geçimini kolaylaştırdı ve çokça da tecrübe kazandırdı. Ben bunda utanılacak birşey göremiyorum. Tabii yaşını başını almış, olacağı kadar olmuş, geleceği yere gelmiş biri için 500 tl için iş yapmak bir başarısızlık timsali, en hafifi deyimle üzücü ve angarya olabilir. Hayatının başında olan ve hedefleri hala parlayan bir insan içinse böyle değildir. Sırf tecrübe edinmek, iş hayatının kokusunu almak için ücretsiz staj yapmak iseyen, heves ve heyecan dolu tasarım öğrencileri tanıyorum. Aralarında da son derece iyi işler çıkarabilen insanlar var. Ben bunda da utanılacak birşey görmüyorum ve azimlerini takdir ediyorum.
Asıl mesele ise olayların değil olguların tartışılmasıdır. Mesele ben, sen, o seviyesine indirgendiği sürece -ki burada yapılan budur- bundan bir sonuç çıkmaz. Bu ilanın varlığı veya yokluğu; memleketimizdeki işsizlik sorunu, plansız programsız eğitim-öğretim, 25 milyon genç insanın geleceğinin nasıl şekilleneceği sorunlarının varlığını değiştirmez. Konuşulması gereken bunlardır. Siz sırf piyasanız düşüyor diye, düşük bulduğunuz ücretleri kabul eden insanları veya ilanverenleri, burada suçlamaya devam edersiniz.
Fiyat, piyasada arz ile talebin birleştiği noktada oluşur. İşsizliğin tavan yaptığı, kriz üzerine krizden geçen bu ülkede, piyasanın nerede, nasıl ve neden bu şekilde oluştuğundan bahsetiğiniz zaman, siz de konuşmaya başlamış olursunuz.
Korhan
Kendimden alıntı yapmak zorunda kaldım. Şu koskoca metinden bir tek Nike'ın logosunun kaç paraya yapıldığıyla ilgili bir lakırdı geldi, o da laf ola beri gele.
Biriniz gelmişiniz 30 yaşına diğeri 39, allah uzun ömür versin. Benim aradığım insan siz değilsiniz, boşuna üstünüze alınmayın, meydanı bize bırakmanıza gerek yok- bu meydan zaten sizin için açılmadı diyorum, ses çıkmıyor. Kariyeri, geliri iyi durumda olan insanlar zaten internet sitelerindeki freelance ilanların peşinde koşmuyorlar diyorum, ses çıkmıyor.
Çok başarılı insanlar olduğunuzu düşünüyorsanız, boşuna endişelenmeyin hakettiğinizi bulursunuz diyorum, ses çıkmıyor.
Benim aradığım insanlar, genç, yetenekli, hedefleri olan, tecrübenin bütün paralardan değerli olduğunu bilen, iş yapmak, kendini ifade ve ispat etmek isteyen insanlar diyorum, ses çıkmıyor.
Aynı ekonomik koşullarla bu tarz insanlarla çok başarılı işler çıkardık diyorum, yok o anca 15 tl lık tasarım olur gibi bir yorum geliyor.
Olayları konuşmanın bir anlamı yoktur, önemli olan olgulardır, fiyat bir olgudur ve arzla talebin birleştiği noktada oluşur, bu arz mezun ve alaylı grafiker sayısı talep de işveren sayısıdır, piyasanın neden insanları memnun etmediğini konuşun, işsizlik sorununu konuşun, bu ilanın varlığı ya da yokluğu bu sorunların hiçbirini gidermez, burada kendiniz söyler kendiniz dinlersiniz diyorum, yine ses çıkmıyor.
Anca Nike da ucuza o "grafiker artıklarından" birine bir logo yaptırdı, hiç de dediğiniz gibi olmadı, bütün dünya o logoyu sevdi, siz kaç tane dünyayı bırak Türkiye'ye sevdirdiğiniz iş yaptınız diyorum; yok o logo ucuz değildi 35$ a son model araba alınıyordu gibi abuksabuk bir cevap geliyor. Bunca argumana gelen cevap bu, seviyesi de bu.
Tekrar söylüyorum : Bu kadar değerli olduğunuzu düşünüyorsanız, hiç merak etmeyin, sanat eserleri çıkaracağınız değerli vaktinizi buralarda cevap yetiştirerek falan heba etmeyin, layığınızı ve hakkınızı mutlaka bulursunuz. Kimse de engel olamaz. Bir insan işinde çok iyiyse ne piyasa, ne fiyat, ne rakip dinlemez, onun yükselişini kimse durduramaz. E daha bulamadım hakkımı diyorsanız, o zaman çeşitli sebeplerle iş yapmak isteyen insanları suçlamakla vakit geçireceğinize, bir zahmet bir aynaya bakıp kendinize sorun, neden olamadım diye.
Korhan