Neler yeni

Yeni mesajlar Yeni konular En çok mesaj En çok tepki En çok görüntülenen

Bir Leşmiş Milletler

sydhmz

🌱Yeni Üye🌱
6116332145_1692095eb9_b.jpg

xcalibur35

🏅Acemi Tasarımcı🏅
Grafiker yada Grafiktasarımcı, tasarımda geniş ufuklara yelken açan görsele normal insanlardan farklı bakan, özgür düşüncesini görsel hale dönüştüren, kısacası arkadaşlar bir sanatçı ruhlu insan ise...

Özellikle yeni tasarım yapmaya bakan arkadaşlar neden bu tür çalışmalar?

Neden yapılan ilk tasarımlar siyari bir görüş yada niye böyle bir tasarım. Birleşmiş milletlere ne olmuş yada nasıl bir olumsuz davranışta bulunduda sizde bu olumsuz davranışı görüp oturup böyle bir tasarım hazırlamak zorunda kaldınız. Hayır eğer size gelen bir yanlış düşüncesi var ise bu tarz oluşumların, hani onun yaptığı hatayı vurgulayarak onu insanlara bu delilidir düşüncesi ile sunmak ilgi çekebilir.

Doğada otu, böceği, çiçeği kelebeği dururken niye bir kurum, niye bir oluşum, sevip sevmediğinize hala sizin karar dahi vermediğiniz yada ömrünüzde gitmediğiniz, dinlemediğiniz bir rack afişi veya parti afişi?

Bu işe başlıyan bir grafiker bu tür düşünceler ile yada hala beyninde mantıklı bir düşünce oluşturup onu görsel bir hale getirip bu tür bir mantığı olmayan tasarımlar ile uğraşıyorsa bana göre kendini ve kendinden beklentisi olan insanları hayal kırıklığına uğratmayı bırakıp, gidip fazla düşünce yeteneği istemeyen yarı fiziki yarı düşünce gerektiren mesleklere yönelip hayatını öyle şekillendirmelidir.

Not : Tasarımı yayınlayan arkadaşın tasarımı kendi yaptığı yada o da farklı bir düşünce ile yayınladığını, karşı çıktığını yada desteklediğini bilmediğim bu yazdıklarım tekil olarak algılanmayıp genel olarak sunulmuş bir metindir.

skyfox

👑Efsanevi Grafiker👑
1994 yılında Ruanda’daki Hutu ve Tutsi kabileleri arasında yaşanan iç savaşta Hutuların 3 ay içinde 800.000 Tutsiyi katletmelerine Birleşmiş Milletlerin (UN) seyirci kalmasını anlatan Shooting Dogs (Köpekleri Vurmak) filmini hatırlattı çalışmanız. (Elinize, yüreğinize sağlık.)

Bosna-Hersek, Afganistan, Irak, Libya ve Suriye'de yaşananlar da henüz hafızalarımızda ve hatta gözümüzün önündeyken;

minik minik minik kelebek
minik kelebek
minik kelebek
dur sakince uçmak ne demek
uçmak ne demek
uçmak ne demek
fazla gezinme git bir dalda dur
git bir dalda dur
git bir dalda dur
kanat çırpmadan yerinde otur
yerinde otur sen otur

(Yasaklar - Devekuşu Kabare / Zeki Alasya, Metin Akpınar)

grafixel

🏅Acemi Tasarımcı🏅
Web sitesi
www.hattablolari.com
"Bir Leşmiş Milletler" iyi bir fikir olmuş. Bu bir karikatür de olabilirdi veyahut fotoğraf.. En son yaptıklarına bile baksak 'leş' kelimesinin doğru kullanıldığını anlayabiliriz(Mavi Marmara Raporu). Katılan olur katılmayan olur o ayrı konu. Doğrusu benim hoşuma gitti. 'united nations ?' tamamlayıcı unsur olmuş ve tasarımı olgunlaştırmış. Görselliğe gelince, biraz amatör işine benzemiş. Biraz daha üzerinde çalışılsa daha iyi olabilirdi. İyi çalışmalar...

xcalibur35

🏅Acemi Tasarımcı🏅
1994 yılında Ruanda’daki Hutu ve Tutsi kabileleri arasında yaşanan iç savaşta Hutuların 3 ay içinde 800.000 Tutsiyi katletmelerine Birleşmiş Milletlerin (UN) seyirci kalmasını anlatan Shooting Dogs (Köpekleri Vurmak) filmini hatırlattı çalışmanız. (Elinize, yüreğinize sağlık.)

Bosna-Hersek, Afganistan, Irak, Libya ve Suriye'de yaşananlar da henüz hafızalarımızda ve hatta gözümüzün önündeyken;

Hayır eğer size gelen bir yanlış düşüncesi var ise bu tarz oluşumların, hani onun yaptığı hatayı vurgulayarak onu insanlara bu delilidir düşüncesi ile sunmak ilgi çekebilir.

Yukarıda yazdıklarım anlaşılmamış olabilir, daha değişik ve daha net bir ifadeyle görüşlerimi, mesleki bakış açısını bir kenara bırakıp tekrar etmek istiyorum.

Birleşmiş milletleri oluşturan her milleti leş kargası yapılıyor, bu da bazı devletler için haklı olsan bile tüm devlet üyeler için leş kargası ifadeni çok ağır bir ifade ve haksızlık olarak görüyorum ki, yukarıda sayılan ülkelerin çoğu ve Türkiye Birleşmiş Milletlerin üyesi. Ayrıca bir LEŞ miş kelimesinde LEŞ kelimesini bulup çıkartmak da pek parlak bir buluş değil. Dolayısı ile bu çalışmayı hem fikir hem artistik olarak düzeysiz ve amatör buluyorum.

Son düzenleme:

Arif ARINMIŞ

♾️Grafik Gurusu♾️
bence fazlası ile başarılı
çok doğru birleşmiş milletler nedense batı taraftarı olmaktan başka bir şey değil
batı ile çakıştığında da sözünü dinleyen yok zaten. Bkz. ABD nin ırak ve afganistana girmesine karşı olmasına ramen hiçbir yaptırım yapmaması.

ya da güney afrika'da 4 milyon aç varken depolarında yiyecekleri çürütmesi

en son olarak ta İsrail'i mavi marmara konusunda resmen haklı çıkartan, elinden gelse Türkiye'ye özür dile diyebilecek kadar yüzsüz olan ve nasıl oldu ise basına sızdırılan raporu olan bir birlik. Asıl yöneticisinin kapitalizm olduğu bir birlik. Türkiye BM in kurucu üyelerinden olmasına karşın bu kadar haksızlığa uğruyor olması da ayrı bir sorun. Bence Norveç nasıl AB de olmak istemiyor ise Türkiye de BM üyeliğinden ayrılmalı. Boşa para veriyoruz birliğe. Ayrıca askerimiz gidiyor afganistana bilmem nereye. Gerek yok ABD nin yönettiği bir birlikte olmaya.

tasarım konusunda tek bir tavsiyem olurdu. O da kuş yerine bir Akbaba olması ve üzerinde abd yi yansıtan bir ayrıntı olması idi.

sydhmz

🌱Yeni Üye🌱
Grafiker yada Grafiktasarımcı, tasarımda geniş ufuklara yelken açan görsele normal insanlardan farklı bakan, özgür düşüncesini görsel hale dönüştüren, kısacası arkadaşlar bir sanatçı ruhlu insan ise...

Neden yapılan ilk tasarımlar siyari bir görüş yada niye böyle bir tasarım. Birleşmiş milletlere ne olmuş yada nasıl bir olumsuz davranışta bulunduda sizde bu olumsuz davranışı görüp oturup böyle bir tasarım hazırlamak zorunda kaldınız. Hayır eğer size gelen bir yanlış düşüncesi var ise bu tarz oluşumların, hani onun yaptığı hatayı vurgulayarak onu insanlara bu delilidir düşüncesi ile sunmak ilgi çekebilir.

Doğada otu, böceği, çiçeği kelebeği dururken niye bir kurum, niye bir oluşum, sevip sevmediğinize hala sizin karar dahi vermediğiniz yada ömrünüzde gitmediğiniz, dinlemediğiniz bir rack afişi veya parti afişi?

Bu işe başlıyan bir grafiker bu tür düşünceler ile yada hala beyninde mantıklı bir düşünce oluşturup onu görsel bir hale getirip bu tür bir mantığı olmayan tasarımlar ile uğraşıyorsa bana göre kendini ve kendinden beklentisi olan insanları hayal kırıklığına uğratmayı bırakıp, gidip fazla düşünce yeteneği istemeyen yarı fiziki yarı düşünce gerektiren mesleklere yönelip hayatını öyle şekillendirmelidir.

Not : Tasarımı yayınlayan arkadaşın tasarımı kendi yaptığı yada o da farklı bir düşünce ile yayınladığını, karşı çıktığını yada desteklediğini bilmediğim bu yazdıklarım tekil olarak algılanmayıp genel olarak sunulmuş bir metindir.

Öncelikle bu tasarımı tartışmaya yol açmak için yayınlamadım. Sadece bir şeyleri insanların düşünmesi için yayınladım.

Ama madem sordunuz cevamlayayım;

Bir'leşmiş milletler ya hiç bir şey yapmıyor yada yanlış şeyler yapıyor şöyle açıklayayım; Bir'leşmiş milletler, amerika ve amerika zihniyetindeki terörist ülkelerin yaptıkları terörizmin legal olarak korunması için kurulan bir birliktir.

Bir'leşmiş milletlerin Mavi Marmara raporu ise tam bir saçmalıktır. Filistin "devletine" israil terör örgütünün uyguladığı zulüm hiç bir şekilde kabul edilemez. israil terör örgütünün Filistin'e uyguladığı ambargoyu ve zulümü anlatmama gerek yok zaten herkes biliyor. işte o herkesin bildiği ama hiç kimsenin bir şey yapmadığı ambargo ve zulümü tamamen insani olarak ortadan kaldırmak için bir avuç insan harekete geçiyorsa ve o uğurda öldürülüyorsa bu tam anlamıyla bir cinayettir. Bunu meşru bir şeymiş gibi göstermekse Birleşmiş milletleri Bir'leşmiş milletler yapmaya yetiyor da artıyor bile.

İkinci yorumuna;

Ben bu çalışmayı bir'leşmiş milletlerin Mavi Marmara raporundan sonra yaptım. Eğer bir birlik bir rapor yayımlıyorsa o birliğin üyelerinin hepsi o rapora katılıyordur demektir. Eğer katılmıyorsa da kendi fikirlerine ters düşen bi birlik içinde yer almazlardı herhalde. Eğer bi rapor yayınlanmışsa bu rapor birleşen milletler adına yayınlanmıştır. Rapor pislik kokuyorsa birlikte Leştir.

Son düzenleme:

sydhmz

🌱Yeni Üye🌱
bence fazlası ile başarılı
çok doğru birleşmiş milletler nedense batı taraftarı olmaktan başka bir şey değil
batı ile çakıştığında da sözünü dinleyen yok zaten. Bkz. ABD nin ırak ve afganistana girmesine karşı olmasına ramen hiçbir yaptırım yapmaması.

ya da güney afrika'da 4 milyon aç varken depolarında yiyecekleri çürütmesi

en son olarak ta İsrail'i mavi marmara konusunda resmen haklı çıkartan, elinden gelse Türkiye'ye özür dile diyebilecek kadar yüzsüz olan ve nasıl oldu ise basına sızdırılan raporu olan bir birlik. Asıl yöneticisinin kapitalizm olduğu bir birlik. Türkiye BM in kurucu üyelerinden olmasına karşın bu kadar haksızlığa uğruyor olması da ayrı bir sorun. Bence Norveç nasıl AB de olmak istemiyor ise Türkiye de BM üyeliğinden ayrılmalı. Boşa para veriyoruz birliğe. Ayrıca askerimiz gidiyor afganistana bilmem nereye. Gerek yok ABD nin yönettiği bir birlikte olmaya.

tasarım konusunda tek bir tavsiyem olurdu. O da kuş yerine bir Akbaba olması ve üzerinde abd yi yansıtan bir ayrıntı olması idi.

teşekkür ederim yorumunuz için. O kuş karga aslında belki fazla belli olmuyordur ama tabii akbaba koysaydım daha iyi olurdu kesinlikle :)

sydhmz

🌱Yeni Üye🌱
"Bir Leşmiş Milletler" iyi bir fikir olmuş. Bu bir karikatür de olabilirdi veyahut fotoğraf.. En son yaptıklarına bile baksak 'leş' kelimesinin doğru kullanıldığını anlayabiliriz(Mavi Marmara Raporu). Katılan olur katılmayan olur o ayrı konu. Doğrusu benim hoşuma gitti. 'united nations ?' tamamlayıcı unsur olmuş ve tasarımı olgunlaştırmış. Görselliğe gelince, biraz amatör işine benzemiş. Biraz daha üzerinde çalışılsa daha iyi olabilirdi. İyi çalışmalar...

Yorumunuz için teşekkürler. Kesinlikle haklısınız rapor hakkındaki görüşlerinizde.

Katılıyorum biraz amatör olmuş bunun nedeni de bu tasarımı aklıma geldiği anda yaptım daha önceden aklımda bir şeyler yoktu eğer üstünde dursaydım daha güzel bir şeyler çıkarabilirdim herhalde. teşekkürler size de iyi çalışmalar.

grafixel

🏅Acemi Tasarımcı🏅
Web sitesi
www.hattablolari.com
Yorumunuz için teşekkürler. Kesinlikle haklısınız rapor hakkındaki görüşlerinizde.
ben teşekkür ederim.

Ayrıca bir yorum daha getirmek istiyorum. Bu tarz görsellerde verilmek istenen bir mesaj vardır. O alınır gerisi teferruat kalır. Tasarımda 'Leş' vurgusunun, BM'nin zihin yapısına, arka planına, onaylı icraatlerine, önderlerine ve gönüldaşlarına hitaben yazıldığı aşikardır. Yoksa, BM üyesi devletlerin tüm halklarına bir hakaret algılamak cahillik olur. 'leş' kelimesinin muhatabı olan kitleye ise hiçbir hakaret söz konusu değildir. Aksine, tam yerinde söylenmiş bir söz ve gediğine oturtulmuş bir taştır.

sydhmz

🌱Yeni Üye🌱
ben teşekkür ederim.

Ayrıca bir yorum daha getirmek istiyorum. Bu tarz görsellerde verilmek istenen bir mesaj vardır. O alınır gerisi teferruat kalır. Tasarımda 'Leş' vurgusunun, BM'nin zihin yapısına, arka planına, onaylı icraatlerine, önderlerine ve gönüldaşlarına hitaben yazıldığı aşikardır. Yoksa, BM üyesi devletlerin tüm halklarına bir hakaret algılamak cahillik olur. 'leş' kelimesinin muhatabı olan kitleye ise hiçbir hakaret söz konusu değildir. Aksine, tam yerinde söylenmiş bir söz ve gediğine oturtulmuş bir taştır.

Kesinlikle haklısınız.

yazarcizer

🏆Pro Tasarımcı🏆

Neden yapılan ilk tasarımlar siyari bir görüş yada niye böyle bir tasarım. Birleşmiş milletlere ne olmuş yada nasıl bir olumsuz davranışta bulunduda sizde bu olumsuz davranışı görüp oturup böyle bir tasarım hazırlamak zorunda kaldınız.

Napolyon Bonapart devrinde imparatora olan kin ve gayzından kuvvet alan "Gilray" Napolyun'u fırçasının bütün kuvvetiyle gülünç yapmaya çalıştı. Netice: Gilray'ın bugün bakılıp zevk alınacak bir tek eseri kalmamıştır.

Şunu da belirtmek isterim, karikatürde söyleyeceğimiz şeyi çizgilerimizle ifade etmemiz gerekir. Bir desen çizip altına fıkra yazan adamın karikatürist adını taşımağa hakkı yoktur.

Karikatür; sanatkâr, mizahî fikrini çizgileriyle ifade edebildiği nisbette karikatür olur. Çok şükür memleketimizde bu husus artık idrak edilmeğe başlanmıştır. Ecnebi karikatürlere dikkat edelim, çizgilerinin altında ya hiç yazı yoktur veya bir kelime nihayet bir satıra tesadüf edilir. Muhavere(diyalog) yoktur.

Esasen dikkat edilirse karikatür resim sanatının takip ettiği yola muvazi(denk) bir yol takip etmiştir: Bir nevi portre sanatı olarak doğdu; ilk önce modelden başka kaygusu olmadı; yavaş yavaş sanatkârın fikirlerinin ifadesi halin geldi, tabiatıyle mücerretleşme(soyutlama) yoluna girdi. Çizgiler basitleşti. Şimdi fikir en kuvvetli şekilde ifadeye çalışılıyor. Bütün plastik sanatların da aynı yolun yolcusu olduğu malumdur. Bu hususu ifade etmekte çoktanberi üzeründe konuşmak istediğim bir konuya temas etmiş ve cevaplandırmış oluyorum.

Bazı arkadaşlar karikatürlerimde tiplerin birbirini benzemesini tenkid ederler. "Yahu" derler, "Hayatta bu kadar değişik tipler var, onları tesbit etsene..." Hayattaki o değişik tiplerin tesbitini fotoğrafçıya bırakıp, yukarıdaki sözlerimizi tekrarlayalım: "Karikatür çoktan mücerretleşme(soyutlama) yoluna girdi... Bugün fikir en basit, en kuvvetli şekilde ifadeye çalışılıyor." Her sanat gibi karikatür de tabiatın kopyası olmaktan kurtulmuştur. Bir karikatürde esas olan basit bir deyişle "demek, söylemek" istediğimiz şeydir. Kuvvet bu noktaya teksif edilmelidir. Öyle ki: Bütün çizgiler bütün gücüyle bir noktaya abanır. Hedefin dışında kalan herşey teferruattır.

Misal olarak dünyanın en seçkin karikatüristlerinden hepsini gösterebilirim. Mesela pek sevdiğim Chaval'ı ele alalım. Chaval tek bir tiple çalışır. Bu tip güler, ağlar, eğilir, kalkar, alay eder, vicdan azabı duyar, haset eder, kin besler... Hülâsa psikolojinin saydığı saymadığı bin türlü hisle dolar taşar. Fakat netice itibariyle birkaç çizgiden ibaret basit bir tiptir.

Esasen şahısları değişik çizmek kolaydır. Dikkat edilecek nokta mevzularda, çizgilerde, kompozisyonlarda yeknesaklığa düşmemektir. Asıl mesele budur.

Karikatürün gayesi bir fikrin ifadesidir, bu fikir mizahîdir, fakat güldürmek için icat edilmemiştir. Karikatürün gayesi de sadece güldürmek değildir.

Karikatürist fikrini ifade ederken de bir üsluba sahip olmak mecburiyetindedir. Çizgilerindeki hususiyet onun imzası olacaktır. Ayrıca bir dünya görüşüne sahip olmaya mecburdur.

Turhan SELÇUK

YENİ İSTANBUL - 9/11/1952

zts59.jpg

zts72.jpg

zts46.jpg

Eh, karikatür de bir grafik sanat olduğuna göre...

Son düzenleme:

muratkaplan33

🌱Yeni Üye🌱
slogan iyi ama afiş basit bence bu benim fikrim tabiki yinede emeğine sağlık diyorum

CyberStorm

🌱Yeni Üye🌱
Fikir mükemmel olmuş görsel olarak biraz daha geliştirebilirsen daha iyi olacaktır Başarılı buldum eline emeğine sağlık paylaşım için teşekkürler.