Neler yeni

Yeni mesajlar Yeni konular En çok mesaj En çok tepki En çok görüntülenen

Cahil grafiker! okumadan grafiker olunur mu? okumamış bir insan grafiker olabilir mi?

albay

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
benim sorum daha ziyade bir ilkokul mezunu biriyle bir matbaa öğretmenliği okumuş veya iki yıllık grafikerlik mezunu arasında tasarım konusunda ne gibi farklılıklar olur şeklindeydi ..
ilkokul mezunu bir insan matbaa öğretmenine ne zaman yetişebilir (kaç yıl sonra)
(ben üniv. mezunuyum ama bir arkadaşım bu kompleksi sürekli yaşıyor ve onu motive etmekte zorlanıyorum)

İlkokul mezunu adam çekirdekten yetişir ustalarından faydalanarak.mesela olayın herşeyini bilir hakimdir.sanırım diğerleri de pratik değil de teorik olarak kendilerini geliştirebilirler tabi başarırlarsa pratikte de istediğini alırlar..amaç diploma piyasa için bu konularda.örneğin bir matbaa öğretmeni ya da 2 yıllık grafikerlik mezunu art direktör olabilir.ama ilkokul mezununu art direktör yapıp bir reklam tasarım firmasının basına geçiremezsiniz.
eğer torpili yoksa.Bu benim fikrim...saygılar.(Albay)

termesos

🌱Yeni Üye🌱
Merhabalar,
Yazilanlari biraz okudum kendimce yorum yapmak istedim. Üniversite okudugum icin söylemiyorum ama mesele diploma degil, o kültürü almaktir program ögrenmek bu gün ortalama zekada herkesin yapabilecegi istir diye düsünüyorum. Staj yaptigim reklam ajansinin sahibi bana hep kompeksli geliyordu okumakla olmuyor, yetenek isi, size zaten program da ögretmemisler ben kendi isimi actim sen bosuna okumussun cok zor is bulursun burda kal falan.. Inat ettim meslegimi en iyisini yapabilmek icin okudum. Program bilgisi olarak eksiklerim vardi. Is ararken her gün evde program calistim ve belki de yorum yapan arkadaslarin dedigi gibi forum sitelerindeki yorumlarindan yardimlar aldim program ögrenebilmek icin. Tasarim yapabilmek apayri birsey. Okulda o kültürü, estetik duygulari ögrenebilme olanaklariniz oluyor Sanati bastan sona ögretiyorlar.
Bir fontu kullanirken onun bir anlami var yaratan var ve bunu bilincsizce kullanip yaptim begendim oldu demekle olmayacagini düsünüyorum.

Su an Fransiz bir kozmetik sirketinin görsel tasarimci olarak calisiyorum. Calismalarimi Fransizlar onaylamadan baskiya gönderemiyorum baslarda cok müdahale aliyordum o olmamis bu olmamis.. Simdi 29 Magaza 6 YKM standi görsellerini hazirliyorum ve kendimi yetistirebildigimi düsünüyorum, okumadan bu is olmaz diyebilcek konumda biri degilim ama tasarimlarimiz yasam tarzimizi yansitir bilinc alti, hayal gücü, sosyal cevremiz... Ben nasil kendimi bir okuldan mezun oldugumda eksik hissediyorsam sadece program bilgisi olan iste kurstan ya da kendi cabalariyla ögrenmis bir insan da bu isin dogru yapildigindan emin olabilmek icin gorsel tasarim disiplinlerini bilmek icin dogru tasarim yapabilmek icin okuyup arastirip ögrenmeli.

mustafakutuk_24

🏅Acemi Tasarımcı🏅
bence okul sadece programları ve teknik detayları gösterebilir hayal kazandırmaz okul. kişinin hayal dünyası ne kadar genişse onu yansıtabiliosa sanırım okula yer yok diyorum patron veya müşteriler sen okul okudun mu demiolar nerede çalıştın tasarımların nasıl dio önemli olan okul okumak felan bi yana iş çıkartmak.okul okuyupta boşta gezen onlarca insan tanıorum grafiker camiasında okul sadece kültür derim..

shedesign

👑Efsanevi Grafiker👑
Web sitesi
www.asigazetesi.com
Konuyu açan arkadaşım sen buradaki cahil demesine aldırma.
Bende okumadım grafikerlik bilmiyorum ama php ve asp dilini biliyorum.
Arkadaşın dediği gibi kurs ve kendim öğrendim bunları.
Ama ucuz işci değilim , 1000 TL'ye not defterimi açıp kod bile yazmam.
Ayriyetten bir ajansta calısıyorum.
Sonuç olarak:
Her okumamış insan cahil değildir.. :smile:

zaten bahsettiğim de buydu okumamışlık cahillik anlamına gelmez. evet okumadan piyasayı mahveden gerçek anlamda cahil bir çok kişi var. ama bu demek olmuyor ki okumak şart uzmanlaşmak için.. bu da değil.. demiştim yine diyorum kendini geliştirmekle alakalı bazı şeyler.. kişi kendini eğitmiş ve işi gerçekten iyi biliyorsa amenna. ama sadece halk eğitim sertifikası ile sadece program bilerek satır ve sütunları yan yana getirmeyle sözde tasarım yapıyorsa bu kişi gitsin başka iş yapsın diyorum.. grafik tasarımda yaratıcılık farklılık görsel şölen şart.. corel photoshop indesign illüstrator vs.. hikaye önemli olan kişinin bu programları kullanarak neler üretebileceğidir. benım sözüm üretmeyi bilmeyenlere okumuş yada okumamış farketmez.

Crackerjack

🏅Acemi Tasarımcı🏅
Bende arkadaşıma katılıyorum ben okudum ama bu işte yeniyim eger bu işi okumayan ve sizin deyimince cahil insan eger şayet senden önce bu işe girmiş ve hayat okulunu okumuşsa emin ol benim diyen Grafikerden daha iyi ürün çırarıp amacına ulaşmazsa bende adam degilim...

Belki size yabancı gelebilir ama tecrübe bilgiden üstündür bunu asla unutmayın

Bu aşırı hızla gidersen kaza yaparsın bilgisiyle kıyaslarsan herkez hızın felaket oldugunu bilir ama yinede tam gazzz gider, lakin bir kaza atlatmış yada kazaya karışmışsa 50-60 gider :) Yani Tecrübe yine bilgiyi yener...

İlk okul yada üniversite degil mesele tecrübe...

yasarcan

🏅Acemi Tasarımcı🏅
Web sitesi
www.yasarcanturk.com
okuyan kişinin şöyle bir avantajı olabilir;
- yazım-imla hataları yapmaz.
- mantık hataları yapmaz.
- toplum psikolojisini ve beğenilerini iyi bilir.
- yaptığı işi bilerek yapar.

tabi buradaki kastım üniversite okumak değil, gerçekten okumak, araştırmak.

Ömer ÇİÇEK

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
Web sitesi
www.cicektasarim.com
Okumak öğrenmek demekse ,
Öğrenmenin çeşitli metodları varsa , Bunlardan biri ünv.
Ben onu seçmemiş farklı bir metod seçmişsem ,
Ve benim işimi diplomama göre değerlendiricek insanlar ile çalışmak zorundaymışım gibi lanse edilirse topluma .

Türkiyenin %10 u ünv mevzunuyken ,

Geri kalan insanlar Açmı kalmaya mahkum ?

mahluk

🌱Yeni Üye🌱
slm herkese... yorumların birazını okudum... öncelikle okumayı bu kadar dar bir anlana sokmak yanlış... okumak dediğin şey üniversite ya da okul değildir... iyi bir grafik tasarımcı mı olmak istiyorsun (grafiker demiyorum...) o zaman okuyacaksın kardeşim... her şeyi okuyacaksın.. ve her şeyden önce sanat okuyacaksın.. üniversitenin nasıl bir artısı oluyor? bu okumaları yapmak zorundasın; hatta sadece yapmak değil yeri geldiğinde çürütmek, yeri geldiğinde üstüne koymak, yeri geldiğinde tartışmak, yorumlamak zorundasın.. ve böylece "sadece okumuş" olmanın ötesine geçiyorsun.. olay grafik tasarım okumak da değil... resim, heykel, özgün baskı... fark etmez bence... hepsini birbirinden ayrı disiplinler... ama temelinde hepsi aynı.. ve grafik tasarım hepsinden farklı olmasına rağmen hepsini kapsıyor..

kısacası grafikerlik 3-5 programla 10.000 - 100.000 tasarım yapıp, o tasarımları müşterinin ya da patronun beğenmesini sağlamak değildir.. hatta senin beğenmen de yeterli değildir... ben bu programları çok da iyi bilmeyen ve dünya çapında ödülleri olan kişiler tanıyorum.. bunların içinde sadece 1 kişi bu işin üniversitesini okumamış.. üniversitesin, okumamış ama üniversitesini okuyan birinden daha çok okumuş, tartışmış..

gelelim ilk soruya.. "Arkadaşlar okumadan grafiker olunur mu? veya okumamış bir insan grafiker olabilir mi? olabilirse nereye kadar gidebilir, olağanüstü şeyler yapabilir mi? Tahsili olmayan bir insandan grafiker ustası olur mu?
Görüşlerinizi almak istedim"

okumaktan kastın üniversitedir diye düşünerek söylüyorum.. evet olur.. ünüversite şart değil ama okumak şart.. ve şunu da unutmayalım... üniversitede eğitimini almış birinin ulaştığı en yüksek nokta (tasarım anlamında) ile alaylı birinin ulaştığı en yüksek nokta (yine tasarım anlamında) arasında emin olun dağlar kadar fark vardır... alaylı arkadaşım.. istediğin kadar üniversitedeki arkadaşına yardım et bir şeyler öğret, bu üniversitenin gereksiz olduğunu göstermez...

tkaraalp

🌱Yeni Üye🌱
okumak herşey değildir ben lise yii terk ettim ama şuan hayatımdan çook memnunum ve grafikerliği öğreniyorum benim için okumuş yada okumamış önemli değil işi kim iyi yaparsa bence o daha iyidir.:D

saglam1

🌱Yeni Üye🌱
arkadaşlar ben yaklaşık 18 yıllık bir matbaacıyım ve ilk okul mezunuyum ve yaklaşık 5 yıldır da grafikerlik yapıyorum matbaacılıktan geldiğim için daha az hata yapıyorum ve samimi söylüyorum grafiker mezunu insanlar benden yardım talep ediyo okumak herşey değildir önemli olan işini severek yapmak önemli olan yaratıcı olmak. saygılarımla

Harika Yıldız

🌟Usta Tasarımcı🌟
Sene 2008 grafikerler nete (grafikerler kursuna gitsemi?)diye bir başlık açmıştım…bazı arkadaşlar sağ olsun bilgi vermek yerine konuyu farklı bir yöne çektiler…o sinirle bir kursa gittim grafikerliğin ne olduğunu bilmeden kursta sadece fotoshop öğretiler tam anlamıyla olmasa da bir şeyler öğrendik….grafikerlik ne olduğunu zamanla öğrendim sanıldığı gibi basit bir meslek değil…ilk etapta www.grafikerler.net diş temizle işlemini öğrendim sonra başka uygulamalar benim yaratığım bişey yoktu hepsi kopya, programı biliyorum ama üretim yok kopyala yapıştır nereye kadar sıkıldım, grafikerlik gözüme çok basit gelmişti bilgisayarı kullanmayı iyi biliyordum bilgisayarı iyi kullanmakta yetmez grafikerlikte bilgi ,yetenek, hayal gücü hepsi ayrılmaz bir bütün… işin maddi yönü kadar manevi yönünü özerinde duralım kopyala yapıştır bu iş yürümez belli bir süre sonra tıkanıyorsunuz… en iyi olmasa da olur diyorsan olur o zaman grafik tasarımı yaparsın ama grafiker olarak anılmasın… Benim gibi eğitim şansını kaçırmış arkadaşlar için bir şey diyemem ama şu işin kolayı dururken niye zoru seçeyim diyorsanız… Sakın öyle bir hata yapmayın diploma çok önemli eğitim şart eğitim almakta lazım sonuçta bu bir meslek fırsatı olanlar bence kolay yoldan değil herkes gibi eğitim yolunu tutmalı… bu bölümü bitirenlere de haksızlık olmasın…ben dışarıdan liseyi(düz lise) bitirdim aslında benim istediğim grafiker olmak değil fotoğrafçı olmakmış….bir şeyleri başarmak güzel ve bunları gerçekleştirmekte eyleme geçerken kuralına uygun bir şekilde hareket edelim…. asıl başarı budur….

slow1

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
Web sitesi
www.slowgraphicdesign.blogspot.com
Başlık biraz abes geldi bana.. Cahil bilmeyen kişi değil, bilmediği konuda biliyormuş gibi ısrar eden kişilere denir!!
Birçok üniversite'de okuyan genç kardeşlerimizle sohbetlerimiz oluyor, ders veren hocaları bile bişey bilmiyor, adam okumuş hoca olmuş sözde.. sonra bu kardeşlerimiz grafikerler.net gibi sitelere başvuruyor ve kendi çabalarıyla azmederlerse birşeyler öğrenebiliyorlar.. tabi işi bilen öğrencisini tam anlamıyla yetiştiren hocalarımızı konu dışında tutuyorum.
Tanıdığım ilkokul mezunu biçok grafik tasarımcı arkadaşım var ve bu insanlar şuan bile tv lerde izlediğiniz reklamlarda dahil olmak üzre on'larca kaliteli işe imza atan insanlar.. Çünkü bu insanlar farklı düşünüyorlar ve fark yaratıyorlar
Herşey diploma almak demek değil.. hayatın diploması tecrübeyle geçerli oluyor
ve iş hayatına atlayınca ak koyun kara koyun belli oluyor..
Birde artı olarak belirtmek istiyorum, sanatsal yetenekler Allah vergisi ve doğuştan bu insanlara güzel yetenekler bahşediliyor..
ister okuyun isterseniz okumamış olun.. bazı insanlar doğuştan tasarımcıdır bazılarıda 10 tane üniversite bitirse bile, içinde ruhunda bu Aşk yoksa nafiledir kardeşim..
Saygılarımı sunuyorum.

Ugurcum

🌱Yeni Üye🌱
Bu iş yetenek işidir , Reklam sektöründe alaylı olup , ne grafikler ne art direktörler biliyorum , okumak da yetmiyor bazen, insanın kendini nasıl yetiştirdiği ve bu işlere bakış açısı önemli olan.

reko

🏅Acemi Tasarımcı🏅
sonuna kadar aynı düşüncedeyim.. bence bu yetenek işi. en basit örnek size ibrahim tatlıses diyorum. ne alaka demeyin sadece biraz düşünün.

reko

🏅Acemi Tasarımcı🏅
Başlık biraz abes geldi bana.. Cahil bilmeyen kişi değil, bilmediği konuda biliyormuş gibi ısrar eden kişilere denir!!
Birçok üniversite'de okuyan genç kardeşlerimizle sohbetlerimiz oluyor, ders veren hocaları bile bişey bilmiyor, adam okumuş hoca olmuş sözde.. sonra bu kardeşlerimiz grafikerler.net gibi sitelere başvuruyor ve kendi çabalarıyla azmederlerse birşeyler öğrenebiliyorlar.. tabi işi bilen öğrencisini tam anlamıyla yetiştiren hocalarımızı konu dışında tutuyorum.
Tanıdığım ilkokul mezunu biçok grafik tasarımcı arkadaşım var ve bu insanlar şuan bile tv lerde izlediğiniz reklamlarda dahil olmak üzre on'larca kaliteli işe imza atan insanlar.. Çünkü bu insanlar farklı düşünüyorlar ve fark yaratıyorlar
Herşey diploma almak demek değil.. hayatın diploması tecrübeyle geçerli oluyor
ve iş hayatına atlayınca ak koyun kara koyun belli oluyor..
Birde artı olarak belirtmek istiyorum, sanatsal yetenekler Allah vergisi ve doğuştan bu insanlara güzel yetenekler bahşediliyor..
ister okuyun isterseniz okumamış olun.. bazı insanlar doğuştan tasarımcıdır bazılarıda 10 tane üniversite bitirse bile, içinde ruhunda bu Aşk yoksa nafiledir kardeşim..
Saygılarımı sunuyorum.

sonuna kadar aynı düşüncedeyim.. bence bu yetenek işi. en basit örnek size ibrahim tatlıses diyorum. ne alaka demeyin sadece biraz düşünün.

irmakreklam65

🌱Yeni Üye🌱
Nice Ünv. okuyup bitirdikten sonra gelip ilkokul mezunu Grafiker den ders alanları gördüm. Bu meslekte önemli olan görselliği ve yaptığı çalışmalarda kendini kabullendirmeyi başarabilmektir
Yılların verdiği tecrübe ile yoluna devam eden yada dinlenmeye çekilen ustalarıma saygılarımla.

grafist

🌟Usta Tasarımcı🌟
Web sitesi
www.dilemek.net
Nice Ünv. okuyup bitirdikten sonra gelip ilkokul mezunu Grafiker den ders alanları gördüm. Bu meslekte önemli olan görselliği ve yaptığı çalışmalarda kendini kabullendirmeyi başarabilmektir
Yılların verdiği tecrübe ile yoluna devam eden yada dinlenmeye çekilen ustalarıma saygılarımla.

Sizin o gördüğünüzü sandığınız dersler programlardaki birkaç tuşun yeri miydi yoksa oturmuş güzel abim perspektif, ışık, denge, tipografi vs. dersleri mi veriyordu??

18 yaşımda bu işe gönül verdiğimde bi kursu bitirmiş ve kendimi grafiker sanırdım. 6 sene boyunca bizde alaylı sınıfındaydık ve birçok stajyer yetiştirdiğimizi sandık. Çok merak ediyorum mesleğimde piyasada aranılan adam konumundayken 24 yaşından sonra hele ki o kadar tecrübe kazanmış, üniversiteli arkadaşlara ders vermişken beni üniversiteye gönderen neydi??

Sizlerin söylediğine göre benim yaptığım aptallık oluyor! 6 yıl bu işi yapmış birçok kurum, kuruluşla çalışmış, kendini kanıtlamıştım da madem üniversite de ne işim vardı?

Nasıl oldu da üniversiteye başlamadan önce sadece matbaalar ve dijital baskıcılarda çalışırken, şu anda yurtdışında bir yazılım firmasında arayüz geliştiriyorum??

Boşverin arkadaşlar bu polemik bitmez. Siz vakit kaybetmeyin 3. sınıf reklamcılara da eleman lazım. Hem üniversitelerden yeni mezun olan arkadaşlar gelir onlara iş öğretir egonuzu da tatmin edersiniz.

dly86

🌱Yeni Üye🌱
bu meslekte 10.senem!
bu işin okulunu okumadım. 2 senelik. ünv okudum. başka bölüm.
2005 senesinde sabah gazetesinden üstün başarı ödülü aldım.
herşey etiket değildir. hee merak eden arkadaşa cevabım ise şu: eleman ilanlarını iyi incelediyseniz eğer, ...... programlarını iyi kullansın yeter nereden mezun olduğu önemli değil yeterki işini iyi yapsın diye ilanlara da rast gelirdi.bu işi bilen adamlar etiket aramıyorlar. BİLEN ADAM arıyorlar.bu meslek doktorluk mühendislik değil ki diploma olmadan adam ameliyat edilsin. bu meslekte alaylı olunabilinir.
Bu şirkette (çalıştığım) kimseye diploma sormuyorlar. aksine geldiklerinde deneme olsun die diploma yerine bilgisayar başına oturtuyorlar ki bakalım ne yapabiliyor ama mimar sinan ve v.b. üniversite mezunlarının hiç biri burada işe giremedi. çünkü onlar kağıt istemiyorlar. doktor almıyorlar buraya. İŞİ BİLEN GRAFİKER ARIYORLAR.... SAYGILAR

mustafakutuk_24

🏅Acemi Tasarımcı🏅
şu kadar söylimm işi yaparsan iyisindir kimse okul sormuo para kazandır müşteriyi memnun et yeterli..

rıdo1

🌱Yeni Üye🌱
ben okumadan grafiker oldum ayrıca ölümden döndüm 8 sene hastahaneden yattıktan sonra ve kemoterapi gördüm ki ne kadar büyük bı tedavı bilemezsiniz ama iyileştiktrn sonra pc kullanmasını bile bilmiyorken şimdi işimde beklenilenin çok üstünde bi yerdeyim ve sertifikam var önemli olan azimli olaman ben topkapıda türmatsanda çalıştım 60 grafikerin içinde okumayan tektim nerdeyse ama işe gelince 50 tanesini çebimde çıkarıyordum.. anlatmak istediğimi anladın umarım..