slm herkese... yorumların birazını okudum... öncelikle okumayı bu kadar dar bir anlana sokmak yanlış... okumak dediğin şey üniversite ya da okul değildir... iyi bir grafik tasarımcı mı olmak istiyorsun (grafiker demiyorum...) o zaman okuyacaksın kardeşim... her şeyi okuyacaksın.. ve her şeyden önce sanat okuyacaksın.. üniversitenin nasıl bir artısı oluyor? bu okumaları yapmak zorundasın; hatta sadece yapmak değil yeri geldiğinde çürütmek, yeri geldiğinde üstüne koymak, yeri geldiğinde tartışmak, yorumlamak zorundasın.. ve böylece "sadece okumuş" olmanın ötesine geçiyorsun.. olay grafik tasarım okumak da değil... resim, heykel, özgün baskı... fark etmez bence... hepsini birbirinden ayrı disiplinler... ama temelinde hepsi aynı.. ve grafik tasarım hepsinden farklı olmasına rağmen hepsini kapsıyor..
kısacası grafikerlik 3-5 programla 10.000 - 100.000 tasarım yapıp, o tasarımları müşterinin ya da patronun beğenmesini sağlamak değildir.. hatta senin beğenmen de yeterli değildir... ben bu programları çok da iyi bilmeyen ve dünya çapında ödülleri olan kişiler tanıyorum.. bunların içinde sadece 1 kişi bu işin üniversitesini okumamış.. üniversitesin, okumamış ama üniversitesini okuyan birinden daha çok okumuş, tartışmış..
gelelim ilk soruya.. "Arkadaşlar okumadan grafiker olunur mu? veya okumamış bir insan grafiker olabilir mi? olabilirse nereye kadar gidebilir, olağanüstü şeyler yapabilir mi? Tahsili olmayan bir insandan grafiker ustası olur mu?
Görüşlerinizi almak istedim"
okumaktan kastın üniversitedir diye düşünerek söylüyorum.. evet olur.. ünüversite şart değil ama okumak şart.. ve şunu da unutmayalım... üniversitede eğitimini almış birinin ulaştığı en yüksek nokta (tasarım anlamında) ile alaylı birinin ulaştığı en yüksek nokta (yine tasarım anlamında) arasında emin olun dağlar kadar fark vardır... alaylı arkadaşım.. istediğin kadar üniversitedeki arkadaşına yardım et bir şeyler öğret, bu üniversitenin gereksiz olduğunu göstermez...