Neler yeni

Yeni mesajlar Yeni konular En çok mesaj En çok tepki En çok görüntülenen

Cahil grafiker! okumadan grafiker olunur mu? okumamış bir insan grafiker olabilir mi?

VolkanTEKiN

♫♪♪ ♫♪♪ &#9835
👑Efsanevi Grafiker👑
okurum merak etmeyin :)
yanlış anlamazsanız bir şey daha soracam size . Nüket Hanım'ın yerine neden siz cevap verdiniz kendiside verebilirdi sanırım .

Gökhan Tekin arkadaşıma cevaben ise at koşturma cacık yada başka lakayit kelimeleri cümleler içinde kullanma nedenim tamamen kişisel yazım tarzıyla alakalı. araya birazda normal hayatta konuşulanları katmam da sakınca varmı acaba? ve cevaplar aslında zaten çok önceden bu konu açılamdan bile evvel verilmiştir. merak buyurmayınız. cevapları bilen biliyor. söz gümüşse sukut altındır demişlerya onlar şu an zengin olanlar cevabı bilipte bu tartışmaya dalmayanlardır. bense cır cır böceği gibi yazıyorum. (böcekler yazamaz)

Bu Nüket Hanım ile anlaşmalı bir cevap değildir. Fakat ben hala size verdiğim uzun yazıyı okuduğunuzu ifade edeceğiniz zamanı bekliyorum.

Elbette ki buyrun siz zengin olun. Fakat bizi dokuz köyden de kovsalar...

Bu arada böcek ilaçlarının bini bir para ;)

dhb

🏅Acemi Tasarımcı🏅
ben zengin olduğumu ima etmemiştim :) altın zengini olmayıp gümüş fakiri olmayı yeğlerim .

Gökhan TEKİN

ARTniyetli
👑Efsanevi Grafiker👑
Sizi son kez uyarıyorum diye daha önce söylemiştim bu mesajdan son bir şans daha veriyorum çünkü sizi siteden uzaklaştırırsam insanlar kişisel yaklaştığımı düşünebilir. Ancak burası grafikerler.net ne ben nede başkası hiç kimseye kişisel yaklaşamaz. Durum böyle iken sizi son kez uyarıyorum...

03-) Foruma mesaj gönderirken, boş mesaj göndermek, konuyla alakası olmayan mesaj göndermek, "+1, bence de, güzel," gibi belli bir amacı, paylaşımı olmayan mesaj göndermek, alt alta aynı içerikli veya ayrı içerikli mesaj atmak flood (arka arkaya aynı içerikli veya farklı içerikli mesajın aynı kullanıcı tarafından foruma gönderilmesi ) olduğu için yasaktır! Aklınıza sonradan bir şey gelirse, yanlış yazdığınız bir şeyi ya da yanlış grafikleri mesaj içeriğinden düzenlemek için mesajınızın altında cevap yoksa mesajınızda ki DÜZELT butonuna
edit.gif
tıklayarak ekleme yapınız. Düzenleme işlemi belirli bir zaman sonra gerçekleştirilemeyeceğinden düzenleme butonu aktif olma özelliğini kaybedecektir. Flood içerikli mesajlar silinir. Tekrarı halinde kullanıcıda art niyet tespit edilirse forumdan uzaklaştırılır...

pikosin

🌱Yeni Üye🌱
okuyarak bi dükkanda tezgahtar olmakta v arrrrr orta okul terk edipte baskı reklam konusunda dev olanlarda ... olay eğitim tabi buna laf yok. ama hayat okulunu da öğrenmeniz lazım.. kaç kişi birilerinin üstünden geçerek para kazanır kaç kişide o gelsin benim sırtımdan para kazansın misali..

içinizde heves yoksa ister oxford bitir ister başka bi yer yada ciahil ol ne olcakki.. insanın içi boşsaa dışındaki görüntü kime yarar..

ama şöyle sölim size bu konu hakkında

biri der namazımı niyazımı kılarım cennetliğim .... ( herkes kendine günahıda sevabıda)
kimi içer eder bende cennete gidicem der. sizin hesap ta o olmuş gibi :)))

kralmambaa

🏅Acemi Tasarımcı🏅
okumadan grafiker olunur mesela ben bu işin okulunu okumadım eğitiminide almadım ama şuan bu bölümü okuyan insanlardan eksiğim yok fazlam var heves ve hırs herşeyi öğrenmene yeter.

dalgınlı

🌱Yeni Üye🌱
ne aptalca bi yorum senin ki buna kibir kardeşim okudunda adammı oldun sandın kendini, dünyayı resim olarak okulda atlasta görürsün ama onu yaşayıpta görenle bir olamazsın. kişi kendi geliştir ise sen gibi on okul bitirene 100 çeker sen yaptığın işe bak işinde ne konumdasın kaç para kazanıyorsun iş bitire biliyormusun yoksa yaptığını kendin çok beğensen ne yazar okumak değil adam olmak önemlidir başkalarını küçük görüpte diplomam
var diye gezme iki kelimeyi bi araya getirip müşteri ile diyaloğa girip konuşa bilirmisin merak ettim

bydesigners

🌱Yeni Üye🌱
slm kardeş ben ortaokulu okudum istediğin bütün programları kullanmaktayım coreldraw freehand indesign photosop quark hepsini gözüm kapalı kullanmaktayım. 10 yıldır bu meslekteyim. ayrıca 3d ve ılıstartör le uğraşmaktayım azim herşeyi geçer bence

Nazy

🏆Pro Tasarımcı🏆
Web sitesi
www.maxicep.com
benim sorum daha ziyade bir ilkokul mezunu biriyle bir matbaa öğretmenliği okumuş veya iki yıllık grafikerlik mezunu arasında tasarım konusunda ne gibi farklılıklar olur şeklindeydi ..
ilkokul mezunu bir insan matbaa öğretmenine ne zaman yetişebilir (kaç yıl sonra)
(ben üniv. mezunuyum ama bir arkadaşım bu kompleksi sürekli yaşıyor ve onu motive etmekte zorlanıyorum)
Okumak yada okumamak bir kaç kural dışında tasarım yeteneğine hiç etki etmez, şarkı sözü yazmaya benzer iyi yazarsan müziğede oturuyorsa kralsın.

atibin

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
Okumadan Grafiker olunmaz!
Herşeyin bir kuralı var, senelerdir eski emektarların dilimize kazandırdığı ben alaylıyım yakıştırması kişinin okumadan grafiker ünvanını taşımasına yetmez...

Nasıl ki okumadan bir Doktor, Mühendis, Mimar olunmuyorsa
Okumadan Grafiker olunamaz...

Grafikerlerden daha iyi çalışmalar yapan arkadaşlar var mıdır ? Elbette vardır, olacaktır da her daim :) Çünkü Yeni nesil grafikerlerin pek çoğu diplomayı alınca ben oldum! Grafiker oldum! havasına girdiklerinden " Grafiker olmayan firma sahiplerinin yanında çalışabilirler "
ama bu da kuralı değiştirmez.

Bende bu sektöre ilk plus makinası ile katıldım, ilk rekli Lc sahiplerinden biriyim.
Orta şiddet ajanslarda pek çok çalışma yaptım, hatta GSF ye bile girdim ( Grafik değil ama ) 20 Senedir hiç bir kartvizitime ne Grafiker ne Jr. ne Art yazdırdım...
Bende alaylı statüsünde bir çok beğeni kazanan işler yaptım...

Ama ben GRAFİKER değilim ne yazık ki...
Çünkü istediğim bölüm Grafik Ana Sanat dalına giremedim geçemedim ve o bölümde okumadım.

BxRoCK

🌱Yeni Üye🌱
İşte tam aradığım konu.
Arkadaşım cahil grafiker olunur piyasada bol var
öncelikle yetiştirmelik eleman olarak yaklaşık 3-4 sene falan çeşitli yerlerde bedavaya çalışıp daha sonra gittiğin yerlerde ben şu firmalarda çalıştım çok mükemmel işler yapıyorum diyerek kendini pazarlamayı öğrenmen lazım.(gerçekten okumadan piyasada yetişen grafiğin , tasarımın ne olduğunu bilen yetenekli insanlar var onların hakkını yemeyeyim ama tarif ettiğim tipten daha çok var)
Bu nedenle Türkiyede ki grafikerlerin çoğusu alaylı ve Türkiye de üretilen grafik işleride aynı oranda büyük bir kısmı tasarım değil görsel çöplük.

coe grup

🌱Yeni Üye🌱
Web sitesi
www.coegrup.com
Mesleği sevmek yeter.Birde okulu okunmuşsa tadından yenmez.İşin niteliği derinliği artar vazgeçilmez olur.Okul; farkındalık kazandırır.Farkındalık hata riskini düşürür.Daha fazla kazanırsınız.Daha az yorulursunuz. Saygınlığınız artar. Daha ne istersiniz ki o zaman.

arex05

Acemi Tasarımcı
ben okulunu okumadım okumuşları yanıma işe aldım ama okulun insanın yeteneğine bir faydası olmadğını gördüm

graflz

🌱Yeni Üye🌱
Bu işi severek yapıyorum ve her geçen gün yeni şeyler öğreniyorum.Okulunu da okusaydım süper olurdu. Bilgi, yetenek ve tecrübe bu iş için yeterli... Şimdi yanımda liseli bir stajer var ve puntolar hakkında bir fikri yok...

arge1903

Acemi Tasarımcı
yetenek denen birşey var eğitim herşeyin başıdır tabiki ama okumadan grafikerde olunur fotoğrafçıda ben okulunu akumadım mesela ama

auto cad
photoshop
corel
flexsing
dreamweaver
flash
vb.programları kullanabiliyorum

tasarım hayal gücü ile alakalıdır yetenek meselesidir

ama eğitim şart

etiket demişken

ferrari üretsin bakalım 10bin tl araba kaç kişi alacak

kalitede önemli etiket ne kadar sağlam olursa olsun

içindekide önemlidir

20 yıl okulunu oku fakat kartvizit tasarımını bile yapamadıkdan sonra kıymeti yok

grafikerin etiketi yaptığı iştir diploması değil

shedesign

👑Efsanevi Grafiker👑
Web sitesi
www.asigazetesi.com
Eğitim Şart!
Yıllarca okudum... Lisede grafik tasarım, üniversitede grafik tasarım ve matbaa...
Ancak sektörde okumadan halk egıtımın verdıgı program sertıfıkalarıyla meslek edınmıs o kadar cok kısı var kı.. Ucuz işçi! İlk mezun oldugum zamanlar kimin kapısını çalsam, maaş isteğimi yüksek buldu.. Ben tam donanımlıydım onlar ise sadece işlerinin yürümesiyle yetiniyorlardı.. Ucuz işçiler bizim hakkımız olan maaşın yarısı kadar bir maaşla belki ortalama bir kalitede iş yapıyorlar.. Peki biz ne oluyoruz o zaman?? ya hakkımızın cok altında bır maasa tamah edıyoruz işi kaçırmamak için yada çok çok büyük firmalarda istihdam bekliyoruz.. Elbette alaylılarda usta çok.. benden cok daha iyi alaylı meslektaşlarım oldugundan eminim.. sözüm yeni yetmelere.. bir corel bir photoshop ile grafiker olunmaz! eğitim her zaman olduğu gibi burada da şart.. siz eğitimsiz doktorları tarihe gömmek istediğiniz gibi bizlerde eğitimsiz, hatta daha da kötüsü sadece program bilip tasarımdan anlamayan vatandaşları tarihe gömmek istedik.. yanlış anlaşılmasın kimsenın ekmegıyle oynamak gibi bir derdimiz yok ama ee be kardeşim sizde hakkını verin şu yiğitlerin.. yıllarını verdiler okul sıralarında bırakın program öğrenmeyi grafik tasarımın kökünü ezberlediler, baskı - baskı öncesi - baskı sonrası... sorsam şimdi alaylı vatandaşların bir çoğu tifdruk nedir bilmez, susuz ofseti bilmez, tipografiyi bilmez, renk dünyalarını bilmez, evrensel renk ayarlarını bilmez... bilmez de bilmez işte.. bilenler yok mu var... ama onlar da kendilerini EĞİTMİŞLER!
o yüzden, cahil adamdan grafiker olmaz.. okul yada baska bır yerden program ögrenmenın dısında kendini eğitmiş adamdan Başbakan bile olur......

leny151180

🌱Yeni Üye🌱
Eğitim Şart!
Yıllarca okudum... Lisede grafik tasarım, üniversitede grafik tasarım ve matbaa...
Ancak sektörde okumadan halk egıtımın verdıgı program sertıfıkalarıyla meslek edınmıs o kadar cok kısı var kı.. Ucuz işçi! İlk mezun oldugum zamanlar kimin kapısını çalsam, maaş isteğimi yüksek buldu.. Ben tam donanımlıydım onlar ise sadece işlerinin yürümesiyle yetiniyorlardı.. Ucuz işçiler bizim hakkımız olan maaşın yarısı kadar bir maaşla belki ortalama bir kalitede iş yapıyorlar.. Peki biz ne oluyoruz o zaman?? ya hakkımızın cok altında bır maasa tamah edıyoruz işi kaçırmamak için yada çok çok büyük firmalarda istihdam bekliyoruz.. Elbette alaylılarda usta çok.. benden cok daha iyi alaylı meslektaşlarım oldugundan eminim.. sözüm yeni yetmelere.. bir corel bir photoshop ile grafiker olunmaz! eğitim her zaman olduğu gibi burada da şart.. siz eğitimsiz doktorları tarihe gömmek istediğiniz gibi bizlerde eğitimsiz, hatta daha da kötüsü sadece program bilip tasarımdan anlamayan vatandaşları tarihe gömmek istedik.. yanlış anlaşılmasın kimsenın ekmegıyle oynamak gibi bir derdimiz yok ama ee be kardeşim sizde hakkını verin şu yiğitlerin.. yıllarını verdiler okul sıralarında bırakın program öğrenmeyi grafik tasarımın kökünü ezberlediler, baskı - baskı öncesi - baskı sonrası... sorsam şimdi alaylı vatandaşların bir çoğu tifdruk nedir bilmez, susuz ofseti bilmez, tipografiyi bilmez, renk dünyalarını bilmez, evrensel renk ayarlarını bilmez... bilmez de bilmez işte.. bilenler yok mu var... ama onlar da kendilerini EĞİTMİŞLER!
o yüzden, cahil adamdan grafiker olmaz.. okul yada baska bır yerden program ögrenmenın dısında kendini eğitmiş adamdan Başbakan bile olur......

Konuyu açan arkadaşım sen buradaki cahil demesine aldırma.
Bende okumadım grafikerlik bilmiyorum ama php ve asp dilini biliyorum.
Arkadaşın dediği gibi kurs ve kendim öğrendim bunları.
Ama ucuz işci değilim , 1000 TL'ye not defterimi açıp kod bile yazmam.
Ayriyetten bir ajansta calısıyorum.
Sonuç olarak:
Her okumamış insan cahil değildir.. :smile:

enreklam

🌱Yeni Üye🌱
Burada okumuş ile okumamış grafikerin farkı konuşulacağına ülkenin nasıl bir eğitim sistemine sahip olduğu okulların yeterli eğitimi verip vermediği konuşulmalı adam kalkıp o kadar sene bu işin okulunu okuyup işe başladığında kendini ezik hissediyorsa burada bir yanlış vardır.
Piyasaya bir dönüp bak karman çorman kullanılan programlar bile farklı biri corel bilir biri freehand hepsi aynı işi yaparda dünya illistratöre geçer biz 20 sene sonra peşinden gideriz bu işler artık kişisel beceri olmaktan çıkmalı ama olayın çok farklı boyutu var biz millet olarak günü kurtarmanın derdindeyiz...

vahdetipek

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
Web sitesi
www.vahdetkarakaya.com
ben bu işin okulunu okudum.matbaa öğretmenliği mezunuyum ama bugün grafikerlik yapabiliyorsam yada matbaada ofset ustalığı yapabilmişsem bunun okulla alakası yok.bunun azimle, hevesle, heyecanla alakası var.yaptığın işi severek yaparsan nerde neyi nasıl okuduğunun önemi yok.

Grafink

Clone Trooper
♾️Grafik Gurusu♾️
Web sitesi
www.grafink.org
etiket, önemli... evet...
Ancak bu meslekte etiket, diploma değildir. Her ne kadar öyle gibi görünse de etilet portfoliodur. ""yaptıklarım yapacaklarımın teminatıdır"" bu söz. en çok bizim mesleğe uymaktadır...

Ancak; deneyimsizlik söz konusuysa, yani portfolio yoksa, işte okullu ve alaylının fark burada kendini gösterir. Bunun tartışılacağı zaman noktası tam burasıdır, ne ilerisi ne de gerisidir.

Okullu bir grafiker adayı, etiket sahibidir, Okulsuz olan ise değildir. Ama tekrar ediyorum, etiket kesinlikle ve kesinlikle diploma değildir.

Okullu biri iş görüşmesinde hiç bişey göstermese bile bitirme projesini gösterir, yüzlerce, binlerce kez tekrar tekrar çizdiği taslakları, hayali şirketlere hazırlanmış hayali kampanyaları gösterir. okuduğu 2 ya da 4 yıl da ne yaptıysa bunlar onun etiketidir.

Alaylının ise etiketi yoktur, onu anlatan tek bir kelime vardır. ""Çırak"" benim tanımımla ""amele"" ( abuk subuk provoke çalışmalarına girmeyi düşünenler için, iş manasındaki amele)

Çırak, çalıştığı yerdeki insalara yalakalık yapmakla yükümlüdür, ki keyfi yerine gelen birisi ona bişeyler göstersin.

Çırak, kimsenin yapmadığı işleri yapmakla yükümlüdür, çay getirir, yeri gelir tuvalet bile temizler...

Çünkü çırak böyle bişeydir, tamirci çırağı ile reklam ajansı çırağı arasındaki tek fark, çay değilde kahve getiriyor olmasıdır...

Alaylıların okullulara karşı içine girdiği tutum "" ne okullular gördük"" tutumu burdaki ezilmişlikten doğar. hiç kimse ezmese, kullanacağı program çırağı bi güzel ezmiştir çünkü.

Bu ezilmişlik, daha sonra kültürel bir ağız birliğine döner, bi mekandaki alaylılar okulluların işlerini beğenmezler,

yok efendim, a harfi ters olmuş yok efendim foto ciğer gibi çıkmış....

Aslında bu alaylının dar dünyasını gösteren en büyük kanıttır, hiç bir eleştirisi renkle ya da leke ile ilgili değildir.

Bağsettiğim kültürel ağız birliğinden kurtulamamış hiç bir alaylıda, bu konular hakkında fikir sahibi olamayacaktır.

Bilen bilir,

ben de bir alaylıyım...

birçok genç arkadaşın hayallerini süsleyen yerlerde de çalıştım, hayal edemeyecekleri kadar kötü ortamlarda da bulundum.

bu yazdıklarım bu deneyimden doğmaktadır.

sinire kesmek yerine kulak vereceğiniz yer ise tam da burasıdır.

yaptığınız bir işi, osman abiye, hatçe ablaya gösterin ama onların söyledikleriyle yetinmeyin,

bir bakın bakalım el oğlu ne yapmış, nası tasarlamış.
kendinizi yapacağınız işte daha önceden yapılmış örnekler ile kıyaslamaya çalışın. muhittin abinin corel devinimleri ile değil. ( evet, kısabildiğinizden herşeyden kısın ama bu sektörde yayınlanan dergileri kitapları alın, inceleyin)

Ancak bunları yaparsanız, bu mesleği anlayabilir, geliştirebilir ve kendinizi okullular ile aynı kefeye koyabilirsiniz.

Ancak o zaman, habire bahane üretmek yerine gerçekten iş çıkarmaya başlayabilirsiniz.

Okullular bu işe bizlerden en az 5 gol önde başlar, abuk subuk ego şişirmek yerine bunu kabul etmek, ve bu farkı kapatmaya çalışmak,

hem sizi bir grafiker hemde gerçek bir insan yapacak disipline girişin başlangıcı olacaktır.

Ya da böyle yapmayıp, aldığınız 3 kuruştan rahatsızlanarak, en kısa sürede başka işlere kaçmaya devam edebilirsinizde. Bu mesleği öldürdüler abi diye avunabilirsinizde...

hayatta tek doğru yok,

herkes kendi doğrusunu bulacaktır elbette...

tr_ohesa

🏅Acemi Tasarımcı🏅
Makina yıkamadan kalıp atmadan o boyayı koklamadan zorr