iyi günler öncelikle kolay gelsin.
Benim bir sorum olacak çalıştığım işyerinde Epson DX5 adlı makine kullanılıyor. Yeni bir makine garantisi devam ediyor. İşte çok yeniyim deneyimli elemanımız işten ayrıldığından pek bişeden anlamıyorum diym ancak elimden geleni yapmak istiyorum çünkü işlerimiz fena şekilde aksıyor şuanda...
Sorunumuz şu:
(EPSON DX5 indoor - outdoor) --> 1 gün önce makine iş yaparken bir kaç defa saniyelik elektrik gidip gelmesi yaşadık ve düzgün çalışan makinemizdeki ilk işimizde herhangi bir yerinde siyah boya çokça dökülmüş gibi verdi. Ardından 2. denememizde daha o çokça boyanmış bölüme gelmeden siyah boya çoktan aza doğru rengi kestiğini gördük. Boya hortumunda hava olabilir diye şırınga ile boya hortumundan hava çekmeye çalıştık siyah boya ile şırıngamız dolana kadar çektik. Cleaning yaptırdık ancak yine başarılı olamadık kafadaki plastik bölmede boya var tankımız dolu fakat siyah renkte baskı alamıyoruz diğer tüm renkler normal. Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim. Ancak bi ricam olacak lütfen açık bir dille neyi nasıl yapabileceğimizi anlatırsanız çok memnun olurum şimdiden yorumumu okuduğunuz için teşekkür ederim .
voltaj yükselmesi ve düşmesi bu tarz makinalar için pek yararlı olmuyor maalesef. Kafa kartı sonunuz olabilir. Kartınızın üzerinde her renk için ayrı bir sigorta entegresi bulunur. Bu entegreler kafaların ateşleme sistemi ile ortak çalışır. öncelikle aşağıda belirttiğim şeyleri sırası ile deneyiniz.
1- siyah mürekkebin bulunduğu damper'ı mavi kafaya montajlayıp mavi baskı alın. eğer siyah mürekkebin gelişinde akışında problem yoksa mavi kafadan siyah baskı alacaksınız. Burada anlayacağımız olay siyah boyada ve damperda bir sorun olmadığıdır. Eğer baskıda siyah alırsanız siyah hortum ve damperında sıkıntımız yok demektir. var ise damperi değiştirmelisiniz.
2- 1.denemeyi yaptıktan sonra siyah hortum ve damperda sorun olmadığını biliyoruz. Sıradaki işlem kafa ile alakalı olacak ancak dx5 kafa 8 damperlı tek kafa tipidir. Ayırmak mümkün olmadığı için bu aşamada kafa kartının üzerindeki F1 F2 varsa F3 yazılı parçaları ölçmektir. F yazısı FUSE yani SİGORTA anlamındadır. Bir sorun olup olmadığına bakınız varsa amperi kaç ise ona göre yenisi ile değiştiriniz. Bu F yazısı kafa kartında değil ise kafa kartına gelen kabloları takip edin ve makinanın altındaki karta ulaşın orada mutlaka olur. Eğer hepsi sağlam ise iyi bir elektronikçi çağırarak aktif ölçüm yapılması için makina açıkken kartın üzerindeki entegrelerin voltajlarını ölçmesini sağlayın.
3- 1 ve 2 şıklardaki olayların her hangi bir sorunu olmadığına kanaat getirdiyseniz ve hala sorun çözüme ulaşmadıysa voltaj akımından kaynaklı arıza tespiti yapılmalıdır. bu anakart - powersupply - kafa kartı ve baskı kafasında bir hasar olup olmadığına bakılarak gereği yapılmalıdır. umarım sorununuz 2. aşamaya gelmeden çözümlenir.
İyi çalışmalar...