Neler yeni

Yeni mesajlar Yeni konular En çok mesaj En çok tepki En çok görüntülenen

Dünya Tiyatro Günü

Yasemin

Belgisiz Sıfat
👑Efsanevi Grafiker👑

Dünya Tiyatro Günü 1961’de Uluslararası Tiyatrolar Birliği (International
Theatre Institute) tarafından yaratıldı. Her yıl 27 Mart günü ITI merkezleri ve dünya çapında tiyatro grupları tarafından kutlanmaktadır. Pek çok ulusal ve uluslararası etkinlik kutlamalarda yer almaktadır. En önemli etkinliklerden biri, dünya çapında başarı kazanmış bir tiyatro oyuncusu, yönetmeni veya yazarın yazdığı evrensel bildirgedir. İlk bildirge 1962’de Jean Cocteau (Fransa) tarafından yazılmıştır.

Kabulü

Dönemin ITI başkanı olan Arvi Kivimaa tarafından önce Helsinki, sonra da Viyana’da yapılan 9. ITI Konferansında ortaya atılan ‘tiyatrolar günü’ fikri, İskandinav ülkelerinden gelen desteğin de etkisiyle hayata geçirildi. Kabul edilişinden sonra her yıl, Paris’te 1962 tarihli Uluslar Tiyatrosu’nun (Theatre of Nations) da açılış günü olan 27 Mart günü, ITI’nin şu an sayısı 100’ü bulan dünya çapındaki merkezlerinde çeşitli etkinliklerle kutlanmaya başlandı.

Hedefi

UNESCO tarafından kurulan ITI’nin “sahne sanatları bağlamında, dünya çapında bilgi ve uygulama alışverişini arttırmak, gelişim sürecinde sanatsal yaratıcılığın ve üretimin gerekliliği konusunda toplumsal bilinci uyandırmak, insanlar arasındaki barış ve dostluğun sağlanması ve artmasını gerçekleştirmek adına karşılıklı anlayışı geliştirmek, UNESCO’nun hedeflerine ulaşmasına katkıda bulunmak” gibi hedefleri, Dünya Tiyatro Günü’nde bir kez daha hatırlatılmaktadır. Her yıl tiyatro ve tiyatroyla ortak çalışan diğer sanat disiplinlerinden gelen üstün başarılı bir sanatçı bu gün için bir konuşma yapmaya davet edilmektedir. Uluslararası Bildirge olarak görülen bu konuşmanın metni 20’den fazla dile çevrilmekte, pek çok gazetede yayınlanmakta ve dünya üzerindeki pek çok tiyatro grubunun oyunundan önce okunmaktadır. Pek çok televizyon ve radyo kanalı bu bildirgeyi beş kıtanın her köşesindeki dinleyicilere ulaştırmaktadır.

Dünya Tiyatro Günü tiyatro dünyasındaki insanlar için sahne sanatlarının insanları bir araya getirici gücünü kutlamak, seyirciyle daha iyi bir iletişim kurmak ve insanlar arasındaki anlayış ve barışı arttırmak için bir fırsat olarak görülmektedir. Dünya Tiyatro Günü’nde yapılan etkinlikler, uluslararası işlevlerinin yanı sıra ulusal ve bölgesel tiyatro gruplarının bir araya gelmesinde de rol oynamaktadır.

Dünya Tiyatro Günü Uluslararası Bildirgesi

Jean Cocteau ilk bildirgenin yazarıdır. 1993’te Venezüella ITI Merkezi 1962’den 1993’e kadar yayınlanan tüm bildirgeleri biri özgün dillerinde, diğeri İspanyolca olmak üzere iki antoloji halinde yayımlamıştır.Uluslararası Bildirge’nin yanı sıra, ITI dünyanın hemen her yerinde büyük gösteriler ve festivaller düzenlemektedir.
Alıntıdır..

“Tiyatro olmasaydı insanoğlu çok eksik, çok güdük kalırdı.”​

Ebru ANIL

🏆Pro Tasarımcı🏆
Canım benim paylaşımın için teşekkürler
hayatımızın hızlı akışından bir çok sosyal aktiviteleri kendi kendimize soyutluyoruz
ve böylecede tiyatro sinama vs. gibi bize bişeyler katıcak şeyleri atlıyoruz
bu güzel hatılatman için tekrar teşekkürler :)

efoja

👑Efsanevi Grafiker👑
Web sitesi
birderindeniz.blogcu.com
Tiyatron varsa, gitmiyorsan yine eksik ve güdüksün demektir. Sanırım olmayışından güdük kalmak daha iyi...

g.ecglr

Kreatif Stratejist
👑Efsanevi Grafiker👑
Aramazdan kaçımız, ömründe bir kere olsun tiyatro bileti hediye aldı???
Yada kaçımız ömründe bir kez olsun tiyatro ya gitti????
Dikkatinizi çekerim, efes harabelerinde ki tiyatro kalıntıları en az 20.000 kişi kapasiteli!!!!!
Siz Türkiye'de kaç oyunun kapalı gişe izlendiğini gördünüz?
Zaten şimdi ki en büyük salan 700 kişilik.... :surprised:

es*

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
tiyatroyu çok severdim ama malesef büyüdükçe boş zamanı çok azalıyor insanın.. sanırım en son gittiğim tiyatro bi beş yıl önce meltem cumbul ve mehmet ali alaboranın oynadığı bir oyundu adını bile hatırlamıyorum. bu çok kötü bir şey sanata sahip çıkmamız lazım !

Yasemin

Belgisiz Sıfat
👑Efsanevi Grafiker👑
Aramazdan kaçımız, ömründe bir kere olsun tiyatro bileti hediye aldı???
Yada kaçımız ömründe bir kez olsun tiyatro ya gitti????
Dikkatinizi çekerim, efes harabelerinde ki tiyatro kalıntıları en az 20.000 kişi kapasiteli!!!!!
Siz Türkiye'de kaç oyunun kapalı gişe izlendiğini gördünüz?
Zaten şimdi ki en büyük salan 700 kişilik.... :surprised:

Ben hediye bilet aldım ve bu akşam gidiyorum :rofl:
hem de bir kez değil birçok kez:)
iki haftada bir mutlaka tiyatroya gidiyorum

g.ecglr

Kreatif Stratejist
👑Efsanevi Grafiker👑
Ben hediye bilet aldım ve bu akşam gidiyorum :rofl:
hem de bir kez değil birçok kez:)

Ne mutlu size... :angel:
İnşallah zamanla bu sayı birlerden milyonlara çıkar....Hangi oyuna gideceksiniz?

efoja

👑Efsanevi Grafiker👑
Web sitesi
birderindeniz.blogcu.com
ben çok gittim sayısını bile bilmem. ama artık gidemiyorum. ve büyük bir eksiklik hissediyorum böyle boşluk gibi... ne fena sevmeyen ya da amaaan diyen bir insan anlayamaz ama eğer gerçekten seviyorsan fena bir boşluk. sevgimi şöyle izah edeyim. Bir oyuna 2-3 kez giderim. 2. gidişimde en ufak bir replik atlanışını ya da farkını hemen görürüm. içine girerim neredeyse oyunu ezberlerim. dim....

Yasemin

Belgisiz Sıfat
👑Efsanevi Grafiker👑
Ne mutlu size... :angel:
İnşallah zamanla bu sayı birlerden milyonlara çıkar....Hangi oyuna gideceksiniz?

Ay ışığında şamata adlı bir oyun ama bir oyun daha var karar veremiyorum
oyun istasyonu (tiyatro sporu) bakalım seçip birine gidicem :smile:

Selim MERCANO

👑Efsanevi Grafiker👑
“sahne sanatları bağlamında, dünya çapında bilgi ve uygulama alışverişini arttırmak, gelişim sürecinde sanatsal yaratıcılığın ve üretimin gerekliliği konusunda toplumsal bilinci uyandırmak, insanlar arasındaki barış ve dostluğun sağlanması ve artmasını gerçekleştirmek adına karşılıklı anlayışı geliştirmek, UNESCO’nun hedeflerine ulaşmasına katkıda bulunmak” bu güzel
hedefleri hatırlatmak adına
Dünya Tiyatro günü'nü kutlarım :)
paylaşım için teşekkürler yasemin.

Gökhan TEKİN

ARTniyetli
👑Efsanevi Grafiker👑
Keşke önceden haberım olsaydı :)

Şimdi fark ettm çok asosyalleştim son zamanlar :S

blueden

Kreatif Stratejist
👑Efsanevi Grafiker👑
Ben de tiyatroyu ve tiyatroya gitmeyi seviyorum, uzun zamandır gidemesem de :)
Gerçekten insan ruhlarını tanımanın en güzel ve en sanatsal yolu...ve farklı duyguları yaşama fırsatı veriyor.

Hatırlatıcı bir paylaşım olmuş, teşekkürler canım.

Yasemin

Belgisiz Sıfat
👑Efsanevi Grafiker👑
ben teşekkür ederim ilğiniz için

Harika Yıldız

🌟Usta Tasarımcı🌟
Bende tiyatro sevenlerdenim... Tüm tiyatro sevenlerin Dünya Tiyatro Gününü kutlarım.

yoSa

👑Efsanevi Grafiker👑
Meslektaşım(oyuncu) konu açmış , birgün;sahneye çıkmadan önce sahneyi öpüp, ilk repliği birlikte atmak dileğiyle;) okadar etiğim aldık, fırsatını buluruz sanırım.

Dünya tiyatro günü kutlu olsun Yasemin...Ve bütün tiyatro severlerin...

Yasemin

Belgisiz Sıfat
👑Efsanevi Grafiker👑
Meslektaşım(oyuncu) konu açmış , birgün;sahneye çıkmadan önce sahneyi öpüp, ilk repliği birlikte atmak dileğiyle;) okadar etiğim aldık, fırsatını buluruz sanırım.

Dünya tiyatro günü kutlu olsun Yasemin...Ve bütün tiyatro severlerin...

Teşekkürler meslektaşım:wink:güzel dileklerin için

mavi gül

🌟Usta Tasarımcı🌟
hayatımdan uzuzn zamandır eksik olan birşey tiyatro gitmek istediğim aama bitürlü gidemediğim. Ama ben gidemezsem bile oğlumun böyle şeylere katılmasını sağlıyorum. Paylaşımın için çok teşekkürler...