Neler yeni

Yeni mesajlar Yeni konular En çok mesaj En çok tepki En çok görüntülenen

engelleri kaldırın!!

dreamsantana

🏆Pro Tasarımcı🏆
Ticari amaç ile yapılan çalışmalarda tek kıstas çalışmanızı karşı tarafa beğendirmektir. Profesyonel değilsiniz ama elinizde olan görselleri, karşı tarafın ne istediğini iyi anlayarak, görselleri bir araya getirmek suretiyle bir düzen içerisinde birleştirdiniz. Karşı taraf beğendi ise sanatsallık ve profesyonellik açısından hiçbir önemi yoktur. Sizin söylediğiniz bu anlamı taşıyor. Diğer taraftan son derece güzel, değişik ve özgün bir çalışma ortaya koydunuz ama bu karşı tarafın hoşuna gitmedi. Ne olacak o zaman. Ticaret ile sanatı, ticaret ile profesyonelliği birbirine karıştırmayalım. Buraya Dünyadan afiş örnekleri gibi bir süre çalışma upload ediliyor. Oradaki çalışmaların estetikliğini zaten yorum yazan arkadaşlar söylüyor. Şimdi siz profesyonel iseniz ki böyle bir iddeanızın olup olmadığını bilmiyorum çalışmalarınızı onlarla bir karşılaştırın sayın Grafink. Ali Kasapoğlu ve Karantine veya birkaç tane daha olabilir, dışında ben profesyonel çalışma ortaya koyan çok kişiye rastlayamadım. Eğer onlar mektepli değil de alaylı ise (genel olarak tartışılan ifadeler) onlara diğecek hiçbir sözüm yok.

Madem hakareti normal görüyorsunuz ben tartışmayı daha da uzatmadan Mevlana' nın bir sözüyle noktalamak istiyorum: Her soruya verilecek bir cevabım var ama, önce söze bakarım söz mü diye, sonra karşımdakine bakarım adam mı diye.

Bu arada ben zaten profesyonel değilim. Ali de boş zamanlarında grafik tasarım ile uğraşmayı seven biri, yani ticari bir amacı yok. Sanırım onun da profesyonellik iddeası yok. Kaldı ki profesyonel biri Paint programı ile de son derece güzel çalışmalar ortaya koyabilir. Daha dün facebook uma gelen bir videoda Çinli bir grafiker Excel programı yardımı ile çok güzel bir çalışma yapabiliyordu.

Grafink

Clone Trooper
♾️Grafik Gurusu♾️
Web sitesi
www.grafink.org
söz söylemek için söylüyorsunuz... başka bir amacı yok yazdıklarınızın...
profesyonel adam işini satmak için yapandır. Sanat ve sanatçı kavramının profesyonel ile hiç bir yakınlığı olmadığı gibi etik olarak tamamen birbirine zıttır. Kendinize eğitimci diyorsunuz ama kavramlar arasındaki farkı bile anlayamıyorsunuz. karşınızdaki adam mı diye bakmadan önce, bu güne kadar öğrendiklerinizi tekrar etmenizde yarar görüyorum.

alicandemir

🌱Yeni Üye🌱
Bir çok arkadaşın söylediği sözlere katılıyorum. Mesela çalışmayı buraya koymadan önce 2 gün soğutup kendi baksaydı eksiklerini görecekti. bu taraftan bakınca bu söze katılıyorum kesinlikle... Birde karşı tarafın yaklaşımıda şu hani bir afiş yada kendine göre şimdiye kadar yaptığı en iyi çalışma olarak düşündüğünden belkide başka insanların iyi çalışmalarını düşünmeden yorum almak istemesi buda gayet doğal bir istek. Bende zamanında çok yorum aldım çok sert eleştrilerde yaptım hani insanın hevesini kıracak kadar sert eleştiriler yaptım diyebilirm. Çok tepki aldım bu eleştirilerimden dolayı... Fakat her zaman savunduğum birşey var grafiker arkadaş profesyonellikten önce eğer ben grafikerim grafiker olma yolunda adayım diyorsa, bu işi ciddiye alacak.

Bir grafikerin işi ne kadar ciddiye aldığı yaptığı çalışmalarla ölçülür. Bir işi yapabilmek için önce öğrenmek gerekir. herşeyi adım adım yapman gerekir.

İlkokul öğrencisine daha çizgi çizmeyi öğretmeden lise matematik sorusu sorarsan yapamaz. Yani herşeyi zamanla kendiliğinden öğreneceksin. Eğer bu işte başarılı olmak istiyorsan yapılan her türlü yoruma açık olmalısın. Bu yorum çalışmayada olabilir sanada olabilir.

Ben bu işi yaklaşık orta okuldan beri büyük bir aşkla yapmaya çalışıyorum. Bir sürü yorumlar aldım eleştriler aldım kötü olanlarda oldu ama daha iyisini yapıcam diye hırs yaptım. ve şuan hala(yani 7 senedir) daha iyisini yapmaya çalışıyorum. Hala eksiklerim var ama bol bol öğrenmeye çalışıyorum.

Sanada tek tavsiyem her türlü yoruma açık ol. Zamanla başaracaksın elbet ;)

Onur KARADAĞLI

👑Efsanevi Grafiker👑
Profesyonellik kavramına bir çözüm getirmek gerek, ben hem Türk Dil Kurumunun hemde syn. grafink'in tanımına katılıyorum, basit bir örnek vereyim;

Türk Futbol'unda Profesyonellik yeni yeni oturuyor, çünkü hala daha üç büyükler arasında transfer teklifi alan futbolcular ya duygusallıktan ya camia baskısından pek sıcak bakmıyorlar teklife, aynı şekilde taraftar da kabullenemiyor ne gideni ne geleni, oysa Dünya'nın bi çok yerinde adı anılacak kadar değerli bu futbolcular, nasıl olur da O KADAR PARAYI görmezden gelir veya ÖNEMLİ BİR KARİYER hedefini reddeder?

İşte halk arasında; alaylıyı, mektepliyi bırakın okuma yazma bilmeyen adam bile aynı yorumu yapıyor PROFESYONEL davranmadı.. diyor

Demek profesyonellik yapılan işin şekli, güzelliği veya beğenilirliği ile ilgili değil...

Aynı şekilde bizim mesleğimizle bağlantı kuracak olursakta: Diyelim ki hiç tesvip etmediğiniz, sizin görüşlerinizden çok uzak bir siyasi parti tüm reklam ve tanıtım işlerini size vermek vermek istiyor;

a-) İşin değerini biçer, sözleşmeyi imzalar, işe koyulur ve kendi destek verdiğiniz partinizi bile geçsin diye çalışır çabalarsınız..

b-) İşi kabul etmez, uygun bir dille reddeder ve yolunuza bakarsınız

c-) İşi kabul eder, ama kazanmasınlar diye saçma sapan şeyler yaparsınız

elbet c şıkkını seçecek seviyede pek kimse olmaz ama a şıkkı dışında da PROFESYONELLİĞE uygun tanım olmaz.

Tüm bunlara son noktayı koyan cümle ise: PROFESYONELLİK ve SANAT iç içedir, birbirinden ayrı olması düşünülemez.. Biri beğenilirliği etkilerken diğeri reel değerini biçer, eğer öyle olmasaydı SANAT ESERLERİ yüzbinlerce dolara satılmaz, babadan oğula geçen birer hatıra olarak kalırdı.

Konuyla alakasız bunca yorumdan sonra;

Ali arkdaşımızın yaptığı işe dönelim. Ne Profesyonellik, nede Sanat var! hayır işin kötüsü ikisi içinde bir gayret yok buraya koyduğu şeyin işlevselliği olsa yorumumuzu yapalım veya sanatsal anlamda bir çalışma olsa fikrimizi sunalım, ikisi de olmayınca, GAYRET ve İŞİN CİDDİYETİNİN kavranması açısından yapılan eleştiriler çok normal.

Son düzenleme:

@l!

🏆Pro Tasarımcı🏆
arkadaşlar bence de konudan uzak tartışmalara girdik herkese ayrı ayrı teşekkür ediyorum eleştiri ve tavsiyeler için.kolay gelsin

Grafink

Clone Trooper
♾️Grafik Gurusu♾️
Web sitesi
www.grafink.org
Onur Karadağlı, zahmet etmiş konuyu örneklerle açıklamış, sabrını taktir ediyorum. ek olarak;
profesyönellik ve sanat'ın iç içe oluşu doğru bir tanımlama değil, önceden de söylediğim gibi tabanda ve etik anlamda birbirine zıttır, yani bir sanatçının motivasyonu para kazanmak olursa bu sanat eseri olarak nitelendirilebilir mi?

herneyse, bu başka bir tartışmanın konusu...

@l!

🏆Pro Tasarımcı🏆
Onur Karadağlı, zahmet etmiş konuyu örneklerle açıklamış, sabrını taktir ediyorum. ek olarak;
profesyönellik ve sanat'ın iç içe oluşu doğru bir tanımlama değil, önceden de söylediğim gibi tabanda ve etik anlamda birbirine zıttır, yani bir sanatçının motivasyonu para kazanmak olursa bu sanat eseri olarak nitelendirilebilir mi?

herneyse, bu başka bir tartışmanın konusu...

bence de forumda bu konuyla ilgili bir konu açıp orada tartışılmalı artık.herkese kolay gelsin

davulator

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
Web sitesi
www.myspace.com
hiç kimse isterse bu sitenin sahibi olsun kimsenin çalışması ile dalga geçemez. dalga unsuru içeren bi laf edemez. bende bu siteden hiç mi hiç memnun değilim. demokratik bi ortam olduğuna inanmıyorum. ama piyasadan bir parça örnek görmek için bulunuyorum.
Bu işi bilmediği halde bilenlerden çok tecrübe puanına sahip kişilerin olduğu bi ortam içerisindeyiz. Bu kişilerin kendi tercihleridir. Lafımız yok kimseye.

ama onur dağlıya da katılmıyorum.

Profesyonellik centilmenliktir...

@l!

🏆Pro Tasarımcı🏆
hiç kimse isterse bu sitenin sahibi olsun kimsenin çalışması ile dalga geçemez. dalga unsuru içeren bi laf edemez. bende bu siteden hiç mi hiç memnun değilim. demokratik bi ortam olduğuna inanmıyorum. ama piyasadan bir parça örnek görmek için bulunuyorum.
Bu işi bilmediği halde bilenlerden çok tecrübe puanına sahip kişilerin olduğu bi ortam içerisindeyiz. Bu kişilerin kendi tercihleridir. Lafımız yok kimseye.

ama onur dağlıya da katılmıyorum.

Profesyonellik centilmenliktir...

profesyonellik centilmenliktir.bu söz gerçekten hoşuma gitti.