Neler yeni

Yeni mesajlar Yeni konular En çok mesaj En çok tepki En çok görüntülenen

Grafik Tasarımcısınız, Uzmanlık Alanınız Ne?

sahinkartal

🌱Yeni Üye🌱
Katılım
9 Eki 2008
Mesajlar
14
Tepkime puanı
0
Web sitesi
www.dizayn6.com
evet bir konu hakkında yoğunlaşıp uzmanlaşmak güzel olurdu ama burası Türkiye burda bir iş yerine 2-3 tane grafiker almazlar. ben hem grafikerlik hemde baskı operatörlüğü yapıyorum,ayrıca ölçü almaya ve müşteriye ben çıkıyorum düşünün artık......uzmanlağı kendi kendime yapıyom iş aralarında fırsat buldukça falan filan.....
 

Karaca Serin

🏅Acemi Tasarımcı🏅
Katılım
17 Şub 2008
Mesajlar
35
Tepkime puanı
0
Aslında Sayın Hotalı'nın değindiği mevzuu çok anlamlı. Bir dalda uzmanlaşmak bence de iyidir. Memleketimizde bir taşla 3,5,10 kuş vurmak gibi 'köylü uyanığıı patronlar varken zor bir durum ama...
 

nillale

🌱Yeni Üye🌱
Katılım
19 Kas 2008
Mesajlar
3
Tepkime puanı
0
Merhaba ben yeni üyenizim. Atıf Tunayı ararken sizin foruma rastladım ve burada Atıf Tuna hakkında bir yazı vardı "Rahmetli İhap Hulusi veya Atıf Tuna zamanımızda yaşasaydı,
quark veya photoshop bilgileri olmadığı için işsizmi kalacaktı?
Öyle ya iş için gittiği ajansta illaki bunlar sorulacaktı. O zaman
onlara şöyle bir cevap verilecekti, üzgünüm siz ağzınızla kuş
tutsanız bu işi alamazsınız."
Ben 1977 ve 1998 arasında Tekelde çalıştım. Atıf abimizde orada çalışıyordu. Ancak o nedense özgürdü. Biz hergün gitmek zorundayken o arada gelirdi. Eskiden böyle çalışırlarmış sonra bir kişinin tam bir memur gibi gelmesi işleri karıştırmış. Zaman zaman gelir büroya bizi güldürür sohbet eder giderdi çok karizmatik bir adamdı.Atıf abi emekli olduktan sonra bir gün gene geldi ve masamın önünde oturdu gene sohbet ettik. Oldukça yaşlanmıştı,yorgunda görünüyordu. Bana şöyle dedi " Ya bu bilgisayar nedir , ben çalışmak istiyorum şimdi bir bilgisayar çıkartmışlar iş yapamıyoruz yahu " demişti.
Yıllarca fuarlarda standlar yapmış etiketler yapmış bir insan. Birde matbaada çalışan arkadaşlarımız İhap Hulusi, Atıf Tuna,Mengü Ertel gibi ustaların renk ayrımındaki tramları bile kendilerinin yaptıklarını söylerdi. Tabi ürünler üzerindeki yazı, logo, amlemide yapmak onlar için çok doğaldı. Benim okuduğum yıllarda yazı dersinde çok zorlandığımı nedir ya artık letraset var dediğimizi biliyorum. Bu nedenle kendimizi şanslı görüyorduk. Oysa bilgisayarın yaptıklarını görüncekullandığımız aletler de çöp oldu :)
Sonuçta Atıf abi bile ne yazık ki bilgisayar yüzünden iş yapamıyordu. Ama bir de yaş faktörü var elbette. Bu ziyaretin ardında bir süre sonra ölüm haberi geldi.Onu tanıdığım için çok memnunum buraya da sırf bu bilgilerimi sizinle paylaşmak için üye oldum.
Tekel de tüm etiket sigara poşeti, ilanlar, broşürler,afişler, Şarap yarışması düzenlenmesi,kutu tasarımı, şişe tasarımı, fuar, free shop mağazalarının iç dekorasyonunu yapan Mamul Geliştirme ve Reklam bölümüne bağlı bir tasarım atölyesi vardı. Her şey bizim elimizden çıkardı. Aklınıza ne geliyorsa. Bana sorabilirsiniz bildiklerimi sizinle paylaşırım.

**********************

Bu adreste bazı ürünleri görebilirsiniz
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

AbduRRahmaN_60

🏅Acemi Tasarımcı🏅
Katılım
10 Kas 2008
Mesajlar
83
Tepkime puanı
1
Benim de uzmanlık alanlarım;
Grafik Tasarım, Dijital Baskı, Tampon Baskı, Web Tasarım, Folyo Kesim, Bilgisayar Tamiri...
Yeterli mi????
 

alkalemyazeline

🏅Acemi Tasarımcı🏅
Katılım
28 Kas 2008
Mesajlar
60
Tepkime puanı
0
Merhaba;
Nüket hanımdan yola çıkarsak ki çıkmalıyız bence kendisi ambalj tasarımında çok başarılı ve uzmanlığı olan biridir, dağılmaz o işin erbabıdır diyebileceğimiz bir tasarımcı evet kelimenin karşılığı ile UZMAN...

Fakat piyasa koşullarına bir göz attığımız zaman ben şu an özel bir şirkette 3 kişilik ekibimle bakın neler yapıyorum...

Tüm Matbuu evraklar baskı aşamasına kadar takibi v.s,

Dergi, gazete v.s medya yayınlarına verilecek reklam tasarım ve strateji çalışmaları,

İç ve dış mekan ( tabelasından tutun afişine araç giydirmelerinden tutun dış cephe bina giydirmelerine kadar )

Fuar organizasyonu ve içeriği, davetiyesi çağrısı, konaklaması, süreç içeriği, fuar alanı faaliyetleri eğlence olur çekiliş olur toplantılar ve seminerler olur, masa sandalye tedarik v.s, müşterilerin ulaşımlarına kadar aklınıza gelebilecek herşey...

İmalat ve ithalat ile alakalı üretim analizleri, ve ambalaj tasarlamaları,pazarlama çalışmaları bunlarla alakalı satın almaları (kutu, koli, v.s) tayin etme, belirleme.

Web tasarımlarının organizesi, müşteri üzerindeki etki tepki ölçümleri analizleri ve geliştirmeleri,

Fuar organizasyonu video görüntülemesi, fotoğraf çekimleri, ve fuar sonrası İnteraktif cd oluşturulması,

Şirket içerisinde bulunan stüdyomda Ürün fotoğraf çekimleri katalog, insert, web v.s için.

Şimdi Uzmanlaşalım, uzmanlaşalımda, Kendi adıma konuşursam eğer adım kesinlikle grafiker değil sanırım ve eğer grafiker değilsem ben neyim ? Uzmanlaşacaksam neresinde uzmanlaşacağım ?

Aslına bakarsanız bu kadar işi yapabilmek için veya en azından bir kartvizitin dahi tasarımını yapabilmek için, baskıdan,boyadan, kağıtdan, anlamamız şart bugün basit bir ambalaj tasarımı yaparken dahi bıcaktan anlamamız şart. Bilmiyorum yanılıyormuyum ama, al ben tasarladım sende uygula sizlerde baskı aşamasına getirin sende git baskı antlaşmasını yap tarzında bir olgunun olduğu bir yer vardır muhakkak ama benim hiç öyle bir yerde çalışma şansım olmadı dolayısıyla, 10 yıldır bu meslekteyim 12 iş yeri değiştirdim, değişik sektörlerde bulundum, sonuç olarak uzman değilim ama bir çok konuya vakıfım FAKAT halen değişmeyecek bir şey var ki oda şudur NÜKET HANIM'ın uzmanlığına hala hayranım, uzmanlığı olan her tasarımcı için bakış açım bu aynı hayranlıkla izliyorum...

Saygılarımla
 

vizyon222

🌟Usta Tasarımcı🌟
Katılım
10 Tem 2008
Mesajlar
257
Tepkime puanı
3
uzmanlık alanım matbaacılık, bilgisayarda tasarım, 4 renk baskı...
 

VUPLUS

🌱Yeni Üye🌱
Katılım
21 Ocak 2008
Mesajlar
11
Tepkime puanı
0
Matbaada operatörlük yapıyorum.
Ama asıl yeteneğim kurumsal kimlik hazırlamadır.

Bu alanda uzmanım diyebilirim fakat aç kalırım. Bu da ayrı bir gerçek
 

g.ecglr

Kreatif Stratejist
👑Efsanevi Grafiker👑
Katılım
28 Eki 2008
Mesajlar
5,633
Tepkime puanı
124
Yaş
37
benim uzmanlık alanım bilg. teknik servis ve programcılığı ama yaşadığım şehirde bu işi yapmam çok zor hatta imkansız eskiden matbaalara mac lerini tamir etmek için giderdim öyle öyle bu işe aşina oldum. bir gün bi gazetenin birinin personeli çıkmış gitmiş beni çağırdılar gittim ve bi gazete dizdim aklınız durur :) o gün bu gün bu işle ilgileniyorum ama amatörce öğrenecek çok şey var daha.

Şu gazete meselesi kesinlikle konumuzu ve türkiyeye göre cevabı vermiş sanırım.
Türkiye'de neden para kazanıyorsa uzmanlığın odur.Çünkü şartlar böyledir.Yapabileceğimiz bir şey yok ne yazıkki
 

EreMeNKo

🌱Yeni Üye🌱
Katılım
23 Mar 2009
Mesajlar
19
Tepkime puanı
2
" İki tavşanın peşinden koşan, hiçbirini tutamaz "

" Eşit ağırlıkçı hem sözeli hem sayısalı bilir ama sözelci kadar sözeli, sayısalcı kadarda sayısalı bilemez "

bence bu iki cümle konuyu özetliyor..
 

shedesign

👑Efsanevi Grafiker👑
Katılım
19 Mar 2008
Mesajlar
2,233
Tepkime puanı
104
Web sitesi
www.asigazetesi.com
uzmanlık...
tam anlamıyla uzmanım demek için varılması gereken kesin bir nokta olmalıdır bence. eğer bu nokta yoksa uzmanlık olmaz o varılan ancak yeterli donanıma sahip olunan denir.
 

arter06

🌱Yeni Üye🌱
Katılım
7 Şub 2010
Mesajlar
22
Tepkime puanı
2
Bu ülkede yaşayabilmek için para kazanmak gerekiyor...Bunun için de herkes her şeye saldırıyor...Gerisi "Laf-ı güzaf"
 

suskunn80

🌱Yeni Üye🌱
Katılım
17 Ara 2009
Mesajlar
10
Tepkime puanı
0
Ülkemizde en çok dikkatimi çeken konu kendi işini yapan insanların çok az olduğu, bakıyorsunuz adam inş. müh. dir. domates satıyor. kimi boyacıdır gidip inşaat yapıyor. kısacası kendi işini yapan pek insan yok bu yüzden mesleğinin yaptığı işin ehli insan bulmakta çok zor bu zamanda... Arkadaşlar en çok şaşırdığım konu ramazanda tatlıcılar. adam tatlı yapar ustasıdır işi budur. bakarsın ramazan ayında telefoncusu,bakkalı v.s.. hepsi tatlı satar... :)) Kısacası dostlarım yapılan işe saygı yok malesef..
 

Freelens

🌟Usta Tasarımcı🌟
Katılım
3 Tem 2008
Mesajlar
311
Tepkime puanı
20
Yurdisinda biri olarak bende katilayim tartismaniza.

1 Burda bu isi yapan herkes mektepli degildir. Aramizda baska dallardan bize gecen (ama mutlaka tasarim kursu gormustur) bir suru arkadas biliyorum.

2 Ajanslarda branslasma vardir. Bir butunuyle bu onlarin yetenegi geregi degildir. Is akisinin geregi bir bolunme yasanir. Bu bolunmede yeteneklere gore bir branslama otamatikmen yasanir.

3 Nukhet hanimin dedigi nokta dogru ama bazi arkadaslarinda ifade ettigi gibi butun isyerlerinde bu gecerli degildir.

4 Yurdisi olarak sizden pek farkimiz yok aslinda. Sizlerde cok yaraticisiniz. Ama cok duzensizsiniz. Bu yasadiginiz tartismalarin aynizi bizdede var. Yani ortak sorun ve ortak konular solunuyoruz.

5 Bazi arkadaslarin ifade ettigi gibi, ajans veya matbaa ticari is akisi geregi ve yetenekleri geregi bir ayristirma yapar. Ki bu gereklidir. Ama bu butun is yerleri icin gecerlidir sonucu cikarmaz

Sizden ayrildigimiz tek nokta, ki Turkiye de bir suru gozlemleme imkanim oldu. Cok kopyaci ve cok daginiksiniz.

Bizde musterinin soyledigi her sey not alinir. Sizde ise kafama not ederim kulturu cok yaygin. Bizde kisiler konusmaz isyeri kulturu konusur, sizdeyse ben bilirim kulturu konusur.
Sizde patronun is yerine girdigi aninda his edilir. Bizdeyse gelirken bir kahve banada getirseydin denilir (biraz saka) ama gercekten Turkiyedeki patron kulturu cok inciltici.
 

Grafink

Clone Trooper
♾️Grafik Gurusu♾️
Katılım
14 Eyl 2007
Mesajlar
1,209
Tepkime puanı
38
Web sitesi
www.grafink.org
ben bu yurtdışındaki örneği tam anlamadım, yani anlıyorum ama mantığım kabuletmiyor.

şimdi bir reklam ajansı bir konkur aldığında ve bunun tam kapsamlı bir kampyan ve kurumsal çalışma olduğunu varsayarsak? burada bulunan her kalem iş için avrupa örneğindeki gibi tek tek uzman konumlandırsak mesela?

sayamayacağımız kadar adamı aynı anda çalıştırmamız gerekmez miydi?

bir başka örnek, kurumsal kimlik yapılırken, kartvizit uzmananı kartviziti antetli uzmanı da antetliyi mi yapacak yani?

oldukça saçma bir çalışma sistemi bu,

ancak bir print markette kurulabilir,

amerikada böyle yerler var mesela, düşük bütçeli şirketler marketten alışveriş yapar gibi işlerini yaptırıyorlar

bu tip yerlere kağıtçı deniyor.

tasarımları yapan insanlara da kağıtçı deniyor.

işte ancak bu kağıtçılar sadece uzman oldukları konularda iş yapabilirler.

yani kağıtçıya gelen bir broşür müşterisi broşür kağıtçısının başına gidiyor.


Ancak; creativite sahibi bir konsept ajansı,

cretive directör ve alabildiği kadar grafiker ile çalışır.
bir iş için önce konsept belirlenir, ve ekip bu konsept için kendi içinde işleri paylaşır.
işte burda gayrı resmi olarak falanca iyi ilan tasarlıyo ilanları o yapsın denebilir belki....

ancak, motomot bir iş yapmıyorsanız, ve grafikerseniz bir reklam ajansının yapabileceği her işte uzman olmanız gerekir.

ama tabii elbette farklılıklar vardır ki, bunları tekrar hatırlatayım sizlere

A) Çizgi üstü
B) çizgi Altı
C) Basım yayın
D) Görsel Medya


işte eğer illa bir uzmanlık hiyerarşisi gerekiyorsa;

grafikerlerin uzmanlıklarını geliştirecekleri farklı alan sayısı ancak bu kadardır.


Konuyu açan arkadaşımızı tenzii ederek söylebilirim ki,

verilen örneğin hiç bir mantığa ve akla yakın dayanağı yoktur.
 

şivan2008

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
Katılım
29 Eyl 2009
Mesajlar
242
Tepkime puanı
10
Öncelikle süper bir konuya değinmişsiniz.Tabiki ben işlerin bölünmesi kanaatindeyim.Herkes herşeyi bilecek diye birşey yok.
Ama ülkemizde ayrı bir saçmalık konusu da bu.Ülkemize göre kullanabildiğin pro ne kadar çok o kadar iyisin . . .
 

angelus444

🏅Acemi Tasarımcı🏅
Katılım
30 Kas 2008
Mesajlar
28
Tepkime puanı
0
Evet avrupada bu lokal calisma cok basarili bi sekilde yapiliyor .
Yani 1 iş için 1 işçi ama bizde 10 iş için 1 işçi.
 

denizcem

🏆Pro Tasarımcı🏆
Katılım
20 May 2011
Mesajlar
722
Tepkime puanı
19
Aslında gruplara ayırmak çok daha doğru.
Düşünüyorum da,
logo tasarımım iyidir, broşür ve katalog tasarımı konusunda kendimi daha cesur hissederim.
Gel gelelim, kutu tasarımı yahut ambalaj dendimi tüylerim diken diken olur.
En iyisi kategorilere ayırmaktır bence de.
 
Üst