Neler yeni

Yeni mesajlar Yeni konular En çok mesaj En çok tepki En çok görüntülenen

Mesleğime Saygımı Yitirmek Üzereyim :(

cizimatolyesi

🌱Yeni Üye🌱
Web sitesi
www.muzafferuzunerol.com
Geçen hafta İstanbul'a gittim de İzmir bataklığında bunun değişmesine imkan yok gibi, yine de umudumuzu yitirmeyelim. O kadar büyük fark var ki anlatamam. Burdan 3 arkadaşıma da gına geldi gittiler direk ve ilk buldukları işte biri 1700 TL maaş + yol + yemek ile başladı bile. Ki bu arkadaşım benim altımda çalışırdı. İzmir'de adını telafuz edemeyeceğim 3 - 4 şirketin dışında (ki o şirketlerin de ortakları inşaat şirketi yada sürekli para getirisi olan yerler) köklü denebilecek bi yer yok. Bu meslekte 10. yılım arkadaşlar. 8 yıl boyunca 2 tane matbaada çalıştım ve bu süre içerisinde bir de güzel sanatlar fakültesini bitirdim. 1,5 sene önce istediğim maaşı alamayınca özel müşteriler edinmeye başladım. Geçen mart ayında askere gittim, şimdi geleli 25 gün oldu, şimdi bakalım ne yapacağım, böyle don kişot gibi yel değirmenlerine savaş açmak gibi freelance çalışmak. İnsan emekli olunca tazminat alabileceği bir yer istiyor ve freelance çalışanlar iyi bilir oh ne güzel evden çalışıyor rahatı yerinde derler ama kazanabilmek için normalin iki katı yırtınmak gereklidir kimse bunu anlamaz. Bu arada hem çalışanına hem müşterilerine hak ettiği değeri veren köklü, hedefleri olan bir ajans arıyorum. Kalkıp da 700 - 800 lira veren yerle büyük konuşmayım Allah mecbur etmesin ama çalışmam arkadaşlar, tamam izmirde daha fazlası çoğu yerde verilmiyor ve izmirde bana teklif edilen en yüksek rakam 1300 (bunuda kabul etmemiştim) zaten kazanılıyor o ücret istedikten sonra. Atıyorum bir katalog işi bağladınız 1700 - 2000 den başlıyor tasarımının fiyatı, sayfa ücretleri 5 lira ile 15 lira arası değişiyor, tabi adet ve sizin ona harcadığınız emek de önemli bu fiyatın belirlenmesinde. (zaten ben artık matbaadan aldığım fiyatı direk söylüyorum ya da üzerine az bişey ekleyip söylüyorum. Şunun baskı fiyatı şudur üzerine de şu kadar tasarım ücreti koyuyorum gibi) Yani bir yere girdiğinizde zaten 700 - 800 veriliorsa bir müşteri bulup tasarımını yapmak da bize aynı parayı kazandıracaktır. Sigortaysa zaten onuda zor yapıyorlar hatta yapcaz deyıp yapmıyorlar. Tamam Türkiye'nin en güzel şehri, en lerin şehri ama İzmir'de kalmaya mecbur olmasam bir dakika durmam burada. Baktım olmadı hayalini kurduğum yapıda bir ajans açacağım. Ha bir eksik ha bir fazla. Ama şunu unutmayalım arkadaşlar kötülük eninde sonunda kaybedecek, hakeden layıkıyla yaşacaktır, böyle düşünelim. Bir yer 1250 tl verdi ama şimdi battı demişsin, ama ne güzel bak batma riskine karşı işini layıkıyla yapmaya çalışan birimiş helal olsun, yarın bir gün biz de bir ajans açarsak bu noktaya dikkat edelim. Kul hakkı kulda kalmıyor. Son bir şey daha, biz genelde oturarak çalıştığımız için vücut kasları çok hareket etmiyor, günde 1 saat hareket egzersizleri yapalım, stresi azaltıyor, sigarayı ben kullanmıyorum keşke hiçbirimiz kulannamsak. Hoşçakalın.

blueblueworld

🌱Yeni Üye🌱
Size katılıyorum. Reklamcılık mezunuyum ek olarak eklemek istediğim birşeyler var. üstünüz tasarımı eleştirecek kadar bile bilgiye sahip değilse 10 dkda logo tasarlamanızı 30 katalıgu 5 dkda revize etmenizi yarım saatte en az 5 alternatifli araç giydirmesi yapmanızı isteyebiliyor.

xlinc

🌱Yeni Üye🌱
Size birşey söyleyeyim mi grafikerlik eskiden para ediyordu doğru.. ama şimdi baktığımda 14 yıl önce keşke başka bir meslek seçseymişim diyorum..

artık herşey template hepimiz yararlanıyoruz tabi ki de.. eskiden böyle değildi zaman sorunu yoktu emeğe saygı vardı imrenilirdi grafikerliğe şimdi nerde.. internet kullanıcıları bile photoshop, corel, illistratör freehand vb.. programları kullanıyoruz diye dikiliveriyor karşımıza.. yani onlarda haklı programı kur templati indir çift tıkla texti sil yenisini yaz artık böyle.. e haliyle özgüveni olan grafikerlerinde piyasası düşüyor.. / ismini veremiyeceğim büyük bir ajansa gittim geçenlerde arkadaş ziyareti.. Art direktör template kitabıyla geldi.. şunu şuraya bunu buraya yazıyıda patlat üstte tamamdır. 5 dakkikada hazır.. Onaya gönder..

Ben istanbulda bahsettiğiniz oranların 2 katı veren bir yerde çalışıyorum vs. ama hergün yeniyetmenin biri gelip sidik yarışına giriyor, olsun.. yaşım 32 tecrübeye istinaden zaten 10seneye bu meslek yerlere düşer sekreterlerle aynı maaşı alırız..

zzx

🏅Acemi Tasarımcı🏅
valla arkadaşlar bu kadar bunalıpta buraya bi konu açacağımı hiç düşünmüyordum ki insanın başına bu hayatta herşey gelebiliyor, çok sıkıldım artık son bi senedir tam 6 iş yerinden ayrıldım diyeceksiniz şimdi yahu nazmiye bu 6 iş yerinin hepsi mi sorunluydu diye valla ölçüyorum biçiyorum tartıyorum ama evt 6 iş yeride problemli 2 yerden maaş alamadım batmak üzere olan firmalar çıktı 2 yerde taciz benzeri olayları yaşamamak için ayrıldım 1 yer battı 1 yerde de koltuk sevdasını gördüm bu sektörde tam 7. yılım doldu 8. yılıma girdim ve ben ne zaman iş arasam nette gazetede vs grafik tasarımcı ilan başlıklarının altında hep şunu görüyorum ilgili branşın üniversitelerinden mezun olmak en az 3 yıl branşında tecrübe sahibi olmak ilgili grafik programları burası önemli parantez içinde yazılan program isimleri corel draw,adobe ps, freehand, ılustrator, buraya kadar normal bundan sonra eklenenler bi tuhaf tabi css action script asp .net php ve web sayfamızın tasarımı yapabilecek olanlar tercih nedenidir gibi bir yazıyla devam ediliyor yahu çok merak ediyorum grafiker arkadaşlarım kaçınız uzman olarak hem proje bazlı web sitesi yapıp aynı zamandada matbaa tekniklerini biliyorsunuz ve ne kadar maaşla çalışıyorsunuz? yada web tasarımcı arkadaşlar kaçınız matbaaya iş yollarken matbaada çalışan grafiker sizin işinize müdahale etmiyor?? birde web tasarımı yapan arkadaşlara bir sorum daha olacak kaçınız hazır template kullanmadan ordan burdan yazılmış kodları kopyalamadan çalışıyorsunuz şimdi herkez dürüst olsun elinizide taşın altına koyun 300 500 lira cebime para gircek diye herkes herkesin kuyusunu kazmaya başlar oldu ve saçma sapan istekleri olan müşteriler oluşturduk diye düşünüyorum şuna benziyo ben evimi boyatıcam ama boyacı hem evi boyasın hemde su tesisatımı yapsın su tesisatı için başkasını aramayayım söleyin kaçınız boyacıdan su tesisatınızı yapmasını beklersiniz boyacı derse böle birşey ancak o zaman dimi yoruldum artık insanlara laf anlatmaktan herkes işini yapsın artık herkes bir konuda en iyi olmaya çalışsın herşeyi bilemeyiz bunun nedeni ise teknoloji işi yapıyor olmamız öyle bir derya ki bi çoğumuz o deryada kum tanesini biliyor ama deryayı bildiğini zannediyor. neyse gelelim iş verenlerde gördüğüm diğer bir eksi tavıra iş veren gibi düşünüyorum ama yinede anlam veremiyorum yav ordan kıs burdan kıs vergi maaşlar ssk derken bedava iş yaptırmanın peşine düştük hepimiz bende istiyorum matbaaya gittiğimde matbaacı benden para almasın yada filmciye kalıpcıya para vermeyeyim vermeyen varmı yok sabit maliyet dediğimiz birşey varmı var e peki kardeşim bu sabit maliyetlerin içinde neden işçilerin sigorta maliyetleri yok beşeri sermaye kullanıyosunda neden bedelini ödemiyorsun? ee daha onla çalışıp çalışmayacağım belli değil iki ay bi çalışsın göreyim sonra yapacam 2 ay geçincede eleman çıkartılıyor bu 6 iş yerinde 2 ay 2 ay çalışım ben ssk yapcaklar diye yok arkadaş yok 2 ayda iş verenlere kendi maaşımın 3 katını kazandırdım ama benim sigortam yapılmadı yav madem para veremiceksiniz sigorta yapamıcaksınız neden işe alıyosunuz freelance çalışalım diyoruz yanaşmıyorlar illa tam zamanlı olcak gidiyoz tam zamanlı çalıştığımız paralara gelince onuda anlamış değilim kaç yerle görüşmeye gittiysem duyduğum en yüksek rakam 800 verebilirimdi (maaş konusuna extra girmek istiyorum) tmm diyorum bu paraya razı oluyorum 200lira avans istiyorum yok 50 lira da iş görür diyorum yok 20 oda yok :D artık e abi 5 lira verde bari sigara alayım diyosun yok sonra zaten kendi kendine söylenmeye başlıyosun :) para yok ssk yok hatta bazen öğlen yemekleri unutulabiliyo saen açsın senden tasarım bekliyolar aç aç çalışmaya çalışırken birileri gelip orası burası olmamış vs diyo ondan sonra dinden imandan çıkınca vay efendim sen sinirlisin çalışamıcaz oluyo :S gelelim maaşlar konusuna az önce yazdığım gibi işverenlerin çoğundan duyduğum verilebilir rakam 800dü. bu iş verenler karşılarında beni saf görüpte mi bu rakamı söylüyorlar yoksa arkadaşlar sizmi maaşlarınızı uçuk düzeylerde söylüyorsunuz hele birde onu anlamak istiyorum şu izmir çukurunda gördüğüm cebime nakit giren en yüksek rakam 1250 liraydı firma battı :D ondan sonada 800e bile yuhh diyen işverenlerle karşılaştım şimdide piyasadan duyduğum rakamlar 500-700 arasında ama birde işin içler acısı vahim olan bir yanı daha var konak asmalı köprünün oralarda sekreter ilanları var 750+ssk fln yazıyor hatta yine asmalı köprünün oralarda 900 ytl maaş +ssk ile ilan görmüşlüğümde var yahu sekreter diye aradıkları insanın muhtemelen aranılan nitelikleri yok çünkü sekreterlik mesleği bile ele ayağa düştü şimdi vasıflı olmayan bir sekreterden 50 lira fazla maaşa çalışmak benim canımı sıkıyo işi yapan ben hatta ara ara sekreterin işini yapanda ben kazandıran ben maaşı 50 lira fazla olanda ben sanki o 50 lirayıda lutfedip veriyolarlarmış gibi kalifiye personelle kalifiye olmayan personelin arasındaki fark 50 liramıdır yahu :( insanlar bazen ciddimi söylüyor dalga geçmek için mi bilmiyorum grafik tasarımcıyım dediğimde aa bana bi logo yaparmısın diye atlıyolar :D çok merak ediyorum diğer meslek gruplarındaki insanlarda yaşıyormu bunu atıyorum şoförüm dersem bi tur gezdir mi dicekler aceba :D ya çok komik geliyo artık çok da sinirleniyorum daraldım bunaldım ben bu işi yaparak geçimimi sağlıyorum ailemi bakıyorum biliyorum bi çoğunuzda benim gibi ya allah aşkına lütfen artık hepimiz bi ağız olalım 3e5e düşmeyelim ya yalvarıyorum artık hadi 3e 5e çalışıyonuz o zamanda söleyin ya evt 3e 5e çalışıyoz die yada eskiden insanlar birbirlerine yardımcı olurken bundan bi kar sağlamaya çalışmazdı şimdi bide komisyonculuk diye bişiy var tmm sana o konuda yardımcı olurum ama bedeli bukadar gibi insanlar var yav yeter artık ya bilmediğiniz işlerle uğraşıp paslamayın kim yapıyosa direk yönlendirin yada kendi emeğinizle yardımcı olacaksanız olun bilmiyorsanız bilmiyorum diyin reklamcılara bu zihniyetteki grafiker arkadaşlarıma sesleniyorum nolur yaa yarın öbür gün hepimiz bedavaya çalışır olacağız çünkü parayı kazanan biz değil bu komisyon işini yapanlar kazanacak sonra bi bakmışız herkez dolandırıcı BUNLARIN ÖNÜNE GEÇMEK LAZIM çok dağınık yazmış olabilirm ordan oraya dağıtmış olarabilirim devrik cümleler kurmuş olabilirim hoş görün cidden artık çok doldum işçide iş verende kendine bi çeki düzen getirsin yav.

yorum yazın arkadaşlar bu kadar yazıyı bi benmiyim diye yazmadım yoksa bende 20 liraya logo tasarlamaya başlıcam :D

şu konu başlığını ağlama duvarı diye değiştirin baride tam olsun 23 sayfa komple ağlamış

Son düzenleme:

djtornado

🏅Acemi Tasarımcı🏅
aynen arkadaşlar halimiz içler acısı pıyasa olu mesela bir web sitesi işinde müşteri geliyo anlatıyo soyle ıstıyorum boyle ıstıyorum sen kalkıp buna hakkıyla 600 lira dedınmı senden kotusu yok e su 100 liraya yapıyo dedılermı cıgrımdan cıkıyorum arkadas ne oldugu belırsız ıkı hazır sablonla ıs yapan ınsanlar kalkıyorlar sıte yapıyoruz deyıp pıyasayı olduruyorlar bız gıbı gercek tasarımcılarda örn:500 lira dedıkmı cok gelıyo mıllete ne emege ne mesleğe saygı kalmış bu devırde işimiz çok zor arkadaşlar allah hepımızın yardımcıısı olsun senın adınada uzuldum nazmiye arkadaşım tum soyledıklerınde sonuna kadar haklısın :S

halilficici

🌱Yeni Üye🌱
sigorta

bunlar olağan şeyler yani bu ülke de 10 yıllık bir eğitim görevlisine 1200 maaş veriliyorsa normal..sorun çokderine dayanıyor aslında devletin döner sermayesi;
işveren nasıl bu hale geldi sanıyorsunuz adamlar çalışanlarına sigorta yapmaktan bile korkuyorlar artık, e hani sigortasız eleman çalıştırmak yasaktı nerde o yasak neden uyulmuyor,neden her kuralda baş gösteren yetkili halk şimdilerde susup bir kenara çekiliyor
eğer sen bir işçiyi işe alarak ona ihtiyacın olduğunu belirtiyorsan onunda sosyal haklarını düşünmek zorundasın ben en çok bu sigorta konusunda doluyum galiba.adam üç kuruş maaş alıyor sigortası yok çocuğu hastalanıyor ne olacak özell hastaneye götürüp tüm maaşınıda hastanenin kasasına mı bırakacak aldığı maaş katmanlı olarak tekrar devlete gidiyor değişen birşey yok yani..işcinin de iş verenin de memnun olduğu bir gezegen varmı çok merak ediyorum doğrusu..????????
benimde en kızdıgım olay işveren işçisinin sigortasını kazancına göre ödesin adı altında paraları bankaya yatırılsın dediler ama ne oldu işveren "ler" çünkü bir ikisi deil baya bir çogunluktalar asgarisini bankaya gerisini elden zarfla veriyorlar.isim vermeyecem fakat büyük firmalar dahi yapıyorlar.

bukalemunreklam

🏅Acemi Tasarımcı🏅
arkadaşlar kolay gelsin ... ben haddim olmayarak yazmak istedim..Sizce bunlar kimlerin suçu diye sormak gerekir. işvereninmi çalışanınmı ??? he bu rada reklam cılar fiyat listesini okuduktan sonra ya ben freelance yaptırırım diyen müşteriyemi ??? patronların isteği bitmezki zaten..1 değil 100 program öğrensen boş ..isterki her gelene cevap 1 kişi verebilsin...şimdi herkes rahata alışmış ben evden calısırım kafam arımaz derken ve ucuz fıyat veren ve herkesın hakkını yıyen buduzeni bizler yarattık...üzücüki şöyle düşünün bugün dijital baskı fiyatları çok düşük neden aman sen yap devamı gelecekdeyip milleti kandıran 3 kagıtcılar ıle dolu memleket .. alışmışız hak yemeye artık ..sonuca bakalım şimdi...1- ınternetteki satış siteleri durdurulmadıkça sosyalleşme dedıgınız yanı gezmek bakmak bilmek anlamak kavramı bitecek..ve dahası her kesımın hakkı yenecek...cunku para kazanan yok 2- freelance calısan arkadaslar ve tüm grafıker arkadaslar adam gıbı para ısteyecek vermedılermı cıkıp gıdecek ...herkes bırey olarak gorevını yaparsa sorun kalmayak.. bırey olarak ya ben 3 ay kurs gordum freelance evdende takılayım dıyen arkadaslarda kendılerını hakyemıs olarak gormelıler. bu iş 3 kurusluk iş değil suyu cıktı artık bu işe cozum bulunmalı tabii net cıktı mertlık bozuldu ..anlatılacak cok sey var ...

bukalemunreklam

🏅Acemi Tasarımcı🏅
sıkıntı şu onune gelen fotoğrafcı onune gelen makınecı onune gelen matbaa önüne gelen herşey olursa sonuç budur... adam 2 tır mal boşaltıyo hamal iş bitincede adama diyorlarki bi çay verde içelim sanki kendileri yorulmuş hayatta hayır demeyi öğrenmeden bir cacık olmaz...

hpnet.hy

🌱Yeni Üye🌱
Gercek tasarımcılara

Arkadaslar asıl sorun onların verdikleri değil bizim istediklerimiz. Aslında bu zihniyetteki insanların bir sucu yok ben ilgili grafik bolumlerinden mezun 14 sene okumus meslekte 22. yılının icinde olan bir tasarımcıyım. Su an kendi isimi yapıyorum ama bundan 2 yıl once aynen aranızdaki bazı arkadaslar gibi isveren yaninda calisan isciydim. 9,5 senemi verdigim matbaa ile sorun yasayip ayrildiktan sonra kendi islerimi yapmaya basladım. Bu meslekte o kadar ikiyuzlu grafikerim diye gecinen arkadaslarımız varki bunlar sen 5 isterken isim olsunda ben calisayim diye 3 aylik bir kurs doneminden sonra ben grafikerim diye piyasaya ziplayan ve ben 2'ye calisirim diyen bir zihniyetle karsı karsıyayız.

Bunun onune nasıl geceriz bizler aslında onun mutealasini yapmaliyiz. Hepiniz benim kardesim birer meslektasimsiniz. Bunlara bizler ancak engin hayal gucumuz ve aldigimiz okul yada cekirdekten egitim ile tasarimlarimiz ile cevap verebiliriz. Unutmayalım ki; bizler asıl olan grafikerleriz...

Kendinize olan guveninizi asla kaybetmeyiniz ve mesleginizden asla ve asla taviz vermeyiniz...

Kendinize iyi bakın, Selamlar...

soan

🏅Acemi Tasarımcı🏅
niye bizim hakkımızı koruyan hiçbir kurum yok?

ssk ödemeyen maaş vermeyen yerleri geçtim

İSTİSNASIZ BÜTÜN İŞ YERLERDİNDE MOBBING VAR...

ugurergun

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
Aslında çözümü çok basit.. avrupa veya amerikada olduğu gibi diplomaya falan bakmadan sınav usülüyle mesleki yeterlilik belgesi veren birimlere ihtiyaç var bence.. çünkü herkez o kadar aç gözlü davranıyor ki, işverenler utanmadan sıkılmadan gözüne baka baka sana bana asgari ücret yakınlarında maaşlar önermeye başladı, hatta bazı önemli ve büyük firmalarda dahada ucuza çalışan grafikerler tanıyorum (adının sonu "..matsan" olan bir ünlü firma mesela) beni kızdıran şey aslında işverenin açgözlülüğü veya kendisini Tanrı zannetmesi değil, oralarda o paralara çalışan meslekdaşlarımız.. ben "Bu paralara bu işler yapılırmı..?" diyorum, adamlar bana daha ucuza çalışan 8-10 tane çalışanını işaret ediyor.. Şanssızlıklarımızdan birtanesi, çok talep edilen bir mesleğimiz var.. tembel insanların ilk tercihleri arasında.. hangi grafikere "Kalk içeri biraz yardım et, işler acil, yetiştirelim" dersen.. sana küfür etmişsin gibi bakar.. çünkü çoğunluğunun tembel olduğu bir nesil yetişiyor.. çocuklar oyunlarını bile internette oynamaya alıştı, derslerini internetten çözüyorlar.. bu ne kadar doğru ne kadar yanlış bu ayrı bir tartışma konusudur.. Asıl söylemek istediğim konu şudur; benim bir tespitim var, "Bir işyeri ya rahattır ve paranı doğru dürüst ödemez.. veya düzenli öder ama son derece rahatsız şartlarda çalıştırır.." başka bir tür görmedim bu yaşıma kadar.. bu sebepten gençlerimiz ilk fırsatta kendi işlerini yapmak konusunda şanslarını deniyorlar.. tabii olarak bu herkezin rahatça yapabileceği bir şey olmadığından, ya çalıştığı yerin müşterilerini ayartmaya veya bilinen fiyatların altında iş yapmaya başlıyor.. bu da seviyeyi git gide düşürmeye başladı.. yemin ediyorum ki "50 liraya web sitesi yapıyoruz" diye kartvizit dağıtanlar gördüm.. Maalesef ülkemiz tüm doğu ve ortadoğu ülkeleri gibi batı taklitçiliğinde paçasını kurtaramıyor.. ben batı veya doğu düşmanı falan değilim.. taklitçilik düşmanıyım.. bir hastalığı iyileştirmek için önce onu bilmeli ve kabul etmelisiniz, "Biz sadece taklitçiyiz.." dünyanın çağdaş ülkeleri nasıl yaşıyorsa öyle yaşamaya çalışıyoruz, ama GEREKLERİNİ YAPMAK KİMSENİN İŞİNE GELMİYOR.. sadece ARTİSTLİK kısmında varız.. Yöneticilerimiz de öyle.. iş isterken avrupa standartlarında düşünürler, ama maaş zamanı basit bir ortadoğu ülkesi olduğumuzu iddaa ederler.. Şu an burada bu konuşmaya katılan insanlar da dahil herkez kendini rahata ve emniyete almanın peşindedir.. sadece zor durumdayken kardeşlik türküleri söyleriz.. k..çımızı rahata aldıktan sonra kimse umrumuzda olmaz.. "Çokmu sert oldu..?" o zaman maaşlarını düzenli aldığın iş yerlerindeki arkadaşlarını hatırla, en yakın mesai arkadaşın bile senin açıklarını patrona yetiştirmedimi?, sen işyerinin şartlarına isyan edip çıktığında, arkadaşların cici çocuklar gibi işlerine gömülüp seni yolda bırakmadımı?, sen çıktığında, senin şikayetlerine ortak olan arkadaşların hemen gelip koltuğuna oturmadımı?.. "Naapalım hayat şartları, borcumuz var, taksit ödüyoruz.." mazeretler bunlar.. ee peki maaşın normalin 3/1 iyken taksitlerini rahat rahat ödüyormusun bari.. Neyse sinirlerim bozuldu.. Herkeze iyi tatiller dilerim..

Son düzenleme:

soan

🏅Acemi Tasarımcı🏅
ben bu mesleği bırakmayı düşünüyorum ciddi ciddi.. nereydeyse 7-8 yıla yakın bi zaman oldu başlayalı, aldığım maaş hala bir ev kurup geçindirmeye yetmiyor ..çinli işçiler gibi gece yarılarına kadar 3 kuruşa talim.. ailemin yanında yaşıyorum..

evlere temizliğe giden kadınlar ev başına 100 tl alıyor, günde 100 tl den ayda 2500 tl eder.. yemek çalıştığı yerden işleri de saat 5 te en geç 6 da biter..
hiçbir vasif gerektirmeyen işlerde çalışanlar benden daha çok kazanıyor ki ben üniversite mezunu, gecenin kör saatlerine kadar masa başında dirsek çürüten ve gene de yaranamayan bir grafiker olarak sürünüyorum... bir ay sonra ne olacağım belli değil.. neymiş kreatifmişiz neymiş ilgili prıgramları çok iyi seviyede kullanıyormuşız.. yemişim bu düzende kreatifliği...

sıra aile kurmaya gelince ne olacak? nası yürüyecek aile hayatı gecenin körlerine kadar iş yerinde kalarak mı? kim ssk mı 25 yıl boyunca ödeyecek kadar yanında çalıştıracak? ysa da kendi işini kurduğunda bu denli rekabet varken yürütebilecek misin?
45 inde sağlığım giderse o müşteriler mi arkadmdan vahvahlayacak?

insan gençken düşünmüyor bunları, 30 lu yaşlara gelindiğinde farkediyorsun sonra da kaçacak yerin olmuyor malesef...

benim de sinirim bozuldu valla...

evreninmerkezi

🌟Usta Tasarımcı🌟
Bunca incelememden sonra anladığım o ki iyi çizen , iyi düşünüp tasarlayan yada çizim programlarını en iyi bilen grafiker değil, iyi pazarlayan grafiker iyi para kazanıyo daha doğrusu güzel işleri kapıyo diyelim. . .

Pazarlamadan kastım bu konuda ki A dan Z ye herşey. . .

Bakıyorum adamın biri bi iş yapmış çok büyük paralar kazanmış. . . eh tasarımı desen idare eder işte standart birşey... bi de öte yanda bi kardeşin can sıkıntısından yaptığı şeye bakıyorum, en az iki gömlek daha başarılı bi çalışma. . .

Sonuç olarak, çizimde tasarımda veya programda başarılı olan değil doğru müşteriyi bulan kazanmış . . .

Iyi müşteri buldukça, daha iyisi daha iyisi ve daha iyisi şeklinde seviye durmadan yükseliyo, iyi de yapsa kötü de yapsa reklamı oluyo piyasada. . . iş yaptıkça da bu arkadaş arada ki bu iki gömlek farkı yavaş yavaş eritiyo haliyle ve belki zamanla rakiplerini geçiyo bile. . .

Artık buna şans mi dersiniz , kader mi yoksa ticari zeka farkı mi orasını bilemem ama grafikerliğin (para kazanmaksa amaç şayet) ticaretten ve ticari kurallardan çok da bağımsız olmadığı ortada. . .

Bence her grafiker arkadaş bu konuda ki bilgi ve donanımını da bi gözden geçirmeli. . .ve girişimci olmalı ikna ve izah etmeli, mesela "müşteri öyle istedi" nin arkasına sığınmamali kötü tasarım için. . .madem kötü bi tasarım olacak sende biliyorsun o zaman müşterinide bu konuda ikna etmesini bileceksin, gerekirse kötü olacak bu tasarımı hiç yapmayacaksın işten vaz geçeceksin veya altına imzanı atmayacaksin (böyle birşey nasıl mümkün olur bilmiyorum tabi)

çünkü bunu yapmaz da kötü olduğunu bildiğin şeyi sırf cahil bi müşteri istedi diye yaparsan zararlı çıkan sen olursun...kendinin kötü reklamını yaparsın ve git gide müşteri sayında azalır , müşteri seviyende düşer, kazandıkların da , itibarında. . .

Neyse. . . Kendi işinde yada free çalışanlar için naçizane yorum ve gözlemlerimdi bunlar. . .sadece gördüklerimi yazdım hepsi bu , o kadarını biliyorum çünkü... Grafiker olmadığım için meseleyi anlayamamış da olabilirim, o yüzden katılıp katılmamak sizin bileceğiniz iş, sonuçta herkesin kendi düşüncesi . . .

sabit ücretle çalışanlar için durumlar farklı tabi , onların işi daha da vahim sanırsam . . . Allah tüm grafikerlerin yardımcısı olsun ne diyeyim . . .

Saygılar

Son düzenleme:

ugurergun

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
kendine evrenin merkezi diyen arkadaşım.. Hayatın sırrınımı verdiğinizi düşünüyorsunuz..

artslave

🌱Yeni Üye🌱
yahu çok zaman geçmiş yazayım mı diye çok düşündüm ama dayanamadım. 14 yıldır amatör ve pröfesyonel olarak bu işi yapıyorum. Daha doğrusu artık yapamıyorum. Neden ? Çünkü kardeşimizin belirttiği sebeplerden. Bu işi yapan arkadaşlarımızın önce kendisi bu mesleğe saygı duymalı. daha sonra da başkalarından saygı beklemeliyiz. İnsanlarda taş atıp kolun mu yoruluyor mantığı var. Oysa bir berbere girip "eline mi yapışacak kesiver işte para mı verelim bi de sana" dediklerini düşünemiyorum. Neden çünkü Kendi işimize saygı duymuyoruz. Oysa berber kendi işine saygı duyuyor. SAygı duyuduğu için olur olmaz herkese de mesleğin inceliklerini anlatmıyor. Oysa bizde öyle mi? 3 liraya 5 liraya değil, bedavaya referans sağladığını zannedenler bile bu işe bulaşıyor. Bir de Türkiye'de şöyle bir gerçek var arkadaşlar. Yaşın ne kadar gençse insanların eli o kadar zor cebine gidiyor. Sana sadece ofisboy, stajer ve dolayısıyla çalıştırılacak etinden sütünden faydalanılacak insan gözüyle bakılıyor.

Hugareva

♾️Grafik Gurusu♾️
Son sayfada yazılanları okudum ve kendi düşüncelerimi paylaşmak istedim.

Ben grafiker değilim, yıllardır grafik programlarını karıştırmışlığım vardı ancak iş yapmaya yaklaşık 1 yıl önce başladım. Şu an bi resmi kurumda çalışıyorum ve freelance olarak işler alıyorum. Free olarak kazandığım bazen maaşımı geçiyor. ve geçenlerde matbaada tasarım yaparken baskıcı arkadaşa sordum, ankarada çok büyük bi firma var ve sadece ankara şubesinde onlarca grafiker çalıştırıyor. Bu insanlar ne kadar maaş alır? Söylediği miktara şok oldum diyebilirim. 600 TL ve bazıları yol parasını cebinden veriyormuş. 7 yıldır o şirkette çalışan kişi bile 850 TL felan alıyormuş. çok şaşırdım çünkü o maaşı ben yeri geliyor 3-4 günde free işlerden bile kazanabiliyorum, bunu duyunca işimi bırakıp grafikerliğe başlama hevesim azaldı gerçekten. Yavaş ama emin adımlarla kendimi geliştirmem daha doğrusu sanırım :)

alicinki

🌟Usta Tasarımcı🌟
Web sitesi
www.alicinki.com
Daha önce de bu başlıktaki yazıları okumuştum ve halime şükretmiştim. Son yazılanları da üzülerek okudum ve bir kez daha işverenime binlerce teşekkürler gönderdim içimden.
Yıllarca sizinle aynı sorunları yaşadım ama son 2 yıldır rahatım.