valla arkadaşlar bu kadar bunalıpta buraya bi konu açacağımı hiç düşünmüyordum ki insanın başına bu hayatta herşey gelebiliyor, çok sıkıldım artık son bi senedir tam 6 iş yerinden ayrıldım diyeceksiniz şimdi yahu nazmiye bu 6 iş yerinin hepsi mi sorunluydu diye valla ölçüyorum biçiyorum tartıyorum ama evt 6 iş yeride problemli 2 yerden maaş alamadım batmak üzere olan firmalar çıktı 2 yerde taciz benzeri olayları yaşamamak için ayrıldım 1 yer battı 1 yerde de koltuk sevdasını gördüm bu sektörde tam 7. yılım doldu 8. yılıma girdim ve ben ne zaman iş arasam nette gazetede vs grafik tasarımcı ilan başlıklarının altında hep şunu görüyorum ilgili branşın üniversitelerinden mezun olmak en az 3 yıl branşında tecrübe sahibi olmak ilgili grafik programları burası önemli parantez içinde yazılan program isimleri corel draw,adobe ps, freehand, ılustrator, buraya kadar normal bundan sonra eklenenler bi tuhaf tabi css action script asp .net php ve web sayfamızın tasarımı yapabilecek olanlar tercih nedenidir gibi bir yazıyla devam ediliyor yahu çok merak ediyorum grafiker arkadaşlarım kaçınız uzman olarak hem proje bazlı web sitesi yapıp aynı zamandada matbaa tekniklerini biliyorsunuz ve ne kadar maaşla çalışıyorsunuz? yada web tasarımcı arkadaşlar kaçınız matbaaya iş yollarken matbaada çalışan grafiker sizin işinize müdahale etmiyor?? birde web tasarımı yapan arkadaşlara bir sorum daha olacak kaçınız hazır template kullanmadan ordan burdan yazılmış kodları kopyalamadan çalışıyorsunuz şimdi herkez dürüst olsun elinizide taşın altına koyun 300 500 lira cebime para gircek diye herkes herkesin kuyusunu kazmaya başlar oldu ve saçma sapan istekleri olan müşteriler oluşturduk diye düşünüyorum şuna benziyo ben evimi boyatıcam ama boyacı hem evi boyasın hemde su tesisatımı yapsın su tesisatı için başkasını aramayayım söleyin kaçınız boyacıdan su tesisatınızı yapmasını beklersiniz boyacı derse böle birşey ancak o zaman dimi yoruldum artık insanlara laf anlatmaktan herkes işini yapsın artık herkes bir konuda en iyi olmaya çalışsın herşeyi bilemeyiz bunun nedeni ise teknoloji işi yapıyor olmamız öyle bir derya ki bi çoğumuz o deryada kum tanesini biliyor ama deryayı bildiğini zannediyor. neyse gelelim iş verenlerde gördüğüm diğer bir eksi tavıra iş veren gibi düşünüyorum ama yinede anlam veremiyorum yav ordan kıs burdan kıs vergi maaşlar ssk derken bedava iş yaptırmanın peşine düştük hepimiz bende istiyorum matbaaya gittiğimde matbaacı benden para almasın yada filmciye kalıpcıya para vermeyeyim vermeyen varmı yok sabit maliyet dediğimiz birşey varmı var e peki kardeşim bu sabit maliyetlerin içinde neden işçilerin sigorta maliyetleri yok beşeri sermaye kullanıyosunda neden bedelini ödemiyorsun? ee daha onla çalışıp çalışmayacağım belli değil iki ay bi çalışsın göreyim sonra yapacam 2 ay geçincede eleman çıkartılıyor bu 6 iş yerinde 2 ay 2 ay çalışım ben ssk yapcaklar diye yok arkadaş yok 2 ayda iş verenlere kendi maaşımın 3 katını kazandırdım ama benim sigortam yapılmadı yav madem para veremiceksiniz sigorta yapamıcaksınız neden işe alıyosunuz freelance çalışalım diyoruz yanaşmıyorlar illa tam zamanlı olcak gidiyoz tam zamanlı çalıştığımız paralara gelince onuda anlamış değilim kaç yerle görüşmeye gittiysem duyduğum en yüksek rakam 800 verebilirimdi (maaş konusuna extra girmek istiyorum) tmm diyorum bu paraya razı oluyorum 200lira avans istiyorum yok 50 lira da iş görür diyorum yok 20 oda yok
artık e abi 5 lira verde bari sigara alayım diyosun yok sonra zaten kendi kendine söylenmeye başlıyosun
para yok ssk yok hatta bazen öğlen yemekleri unutulabiliyo saen açsın senden tasarım bekliyolar aç aç çalışmaya çalışırken birileri gelip orası burası olmamış vs diyo ondan sonra dinden imandan çıkınca vay efendim sen sinirlisin çalışamıcaz oluyo :S gelelim maaşlar konusuna az önce yazdığım gibi işverenlerin çoğundan duyduğum verilebilir rakam 800dü. bu iş verenler karşılarında beni saf görüpte mi bu rakamı söylüyorlar yoksa arkadaşlar sizmi maaşlarınızı uçuk düzeylerde söylüyorsunuz hele birde onu anlamak istiyorum şu izmir çukurunda gördüğüm cebime nakit giren en yüksek rakam 1250 liraydı firma battı
ondan sonada 800e bile yuhh diyen işverenlerle karşılaştım şimdide piyasadan duyduğum rakamlar 500-700 arasında ama birde işin içler acısı vahim olan bir yanı daha var konak asmalı köprünün oralarda sekreter ilanları var 750+ssk fln yazıyor hatta yine asmalı köprünün oralarda 900 ytl maaş +ssk ile ilan görmüşlüğümde var yahu sekreter diye aradıkları insanın muhtemelen aranılan nitelikleri yok çünkü sekreterlik mesleği bile ele ayağa düştü şimdi vasıflı olmayan bir sekreterden 50 lira fazla maaşa çalışmak benim canımı sıkıyo işi yapan ben hatta ara ara sekreterin işini yapanda ben kazandıran ben maaşı 50 lira fazla olanda ben sanki o 50 lirayıda lutfedip veriyolarlarmış gibi kalifiye personelle kalifiye olmayan personelin arasındaki fark 50 liramıdır yahu
insanlar bazen ciddimi söylüyor dalga geçmek için mi bilmiyorum grafik tasarımcıyım dediğimde aa bana bi logo yaparmısın diye atlıyolar
çok merak ediyorum diğer meslek gruplarındaki insanlarda yaşıyormu bunu atıyorum şoförüm dersem bi tur gezdir mi dicekler aceba
ya çok komik geliyo artık çok da sinirleniyorum daraldım bunaldım ben bu işi yaparak geçimimi sağlıyorum ailemi bakıyorum biliyorum bi çoğunuzda benim gibi ya allah aşkına lütfen artık hepimiz bi ağız olalım 3e5e düşmeyelim ya yalvarıyorum artık hadi 3e 5e çalışıyonuz o zamanda söleyin ya evt 3e 5e çalışıyoz die yada eskiden insanlar birbirlerine yardımcı olurken bundan bi kar sağlamaya çalışmazdı şimdi bide komisyonculuk diye bişiy var tmm sana o konuda yardımcı olurum ama bedeli bukadar gibi insanlar var yav yeter artık ya bilmediğiniz işlerle uğraşıp paslamayın kim yapıyosa direk yönlendirin yada kendi emeğinizle yardımcı olacaksanız olun bilmiyorsanız bilmiyorum diyin reklamcılara bu zihniyetteki grafiker arkadaşlarıma sesleniyorum nolur yaa yarın öbür gün hepimiz bedavaya çalışır olacağız çünkü parayı kazanan biz değil bu komisyon işini yapanlar kazanacak sonra bi bakmışız herkez dolandırıcı BUNLARIN ÖNÜNE GEÇMEK LAZIM çok dağınık yazmış olabilirm ordan oraya dağıtmış olarabilirim devrik cümleler kurmuş olabilirim hoş görün cidden artık çok doldum işçide iş verende kendine bi çeki düzen getirsin yav.
yorum yazın arkadaşlar bu kadar yazıyı bi benmiyim diye yazmadım yoksa bende 20 liraya logo tasarlamaya başlıcam