Neler yeni

Yeni mesajlar Yeni konular En çok mesaj En çok tepki En çok görüntülenen

Montaj Hazırlığının Püf Noktaları!!!

melsa

🏅Acemi Tasarımcı🏅
güzel ve zor bulunabilir bilgiler teşekkürler

drawsever

🌟Usta Tasarımcı🌟
ben bu konuda birşey sormak istiyorum. burada iş kafa kafaya bağlanırken tel mi, dikiş mi olduğunu öğrenmemiz gerektiği söyleniyor. buradaki amaç nedir? yani mesela tel olsa ya da iplik dikiş olsa başka şekilde mi yapılamsı gerekiyor kafa kafaya bağlama işini?

bahalev

🌱Yeni Üye🌱
Web sitesi
www.netmatbaacilik.net
Herşeyi reproculardan beklemeyin. Birazda siz gayret edin grafiker arkadaşlar, bizlerde insanız. Siz bir işle uğraşıyorsunuz biz 1000. Hadi kolay gelsin

Selim MERCANO

👑Efsanevi Grafiker👑
güzel bir bilgi aktarımı olmuş teşekkürler. eline sağlık :)

güzel bilgiler sunmusun handemir :) emeğine bilgine sağlık paylaşımına teşekkür..:D

Moderatör tarafında düzenlendi:

Hande DEMİR

♾️Grafik Gurusu♾️
ilginiz için teşekkürler. güle güle kullanın arkadaşlar. :)

efoja

👑Efsanevi Grafiker👑
Web sitesi
birderindeniz.blogcu.com
ilginiz için teşekkürler. güle güle kullanın arkadaşlar. :)

kafa kafaya veya ayak ayağa bağlamak gerçekten en sağlıklısı. ancak matbaalardaki ustalarla konuşmakta gerçekten fayda var. hiç olmadık isteklerle karşılaşılabiliniyor. gerçi olmadık denmemeli o an için gereken istekler... mesala revolta işlerde bir yüz başka kağıtta bir yüz başka başka kağıtta... ya da tek kağıtta ama ortası boş araya bir iş daha sıkışacak mesala... özel istek üzerine antetli kağıdın ortasına zarfı yerleştirip film aldığım olmuştur benim:D en çok dikkat etmeniz gereken şey ne şekilde bağlarsanız bağlayın arkadaşlar, işlerinizin arkası ve önü bire bir otursun. ölçülerine çok dikkat edin. arada boşluk bırakılacaksa kenarlara olan mesafelere.bir keresinde ustam ben senin taklitcinim senin yaptığından başka bir iş yapmıyorum ben demişti... bu hem gurur verdi hem ürküttü. baskıda en önemli iş grafikere düşüyor demek ki... açıklamalarından ötürü hande hn. a teşekkür ederim. keşke şu 5 sayfanın 3 sayfası şöyle doğru yok yanlış falanla dolmasaydı. zaten matbaa ile görüşülmesi noktası konmuş...dahasına ne gerek vardı?

Hande DEMİR

♾️Grafik Gurusu♾️
efoja, konuma katkın ve desteğin için teşekkür ederim.

LuNaTiC

🏆Pro Tasarımcı🏆
Ben forma bağlama işini ustaya sorarım. Çünkü efoja'nın dediği gibi ustalar garip isteklerde bulunabiliyor. Bu işi reproculara bırakın diyen arkadaşa katılmıyorum. Bu iş bizi ilgilendirir reprocuyu değil.

fındık

🌱Yeni Üye🌱
tam aradığım konuydu, bunları beceremezsem ve basılacak işlerimde hata olur die çok korkuyorum çok yeniyim çünkü.

rapid

🏅Acemi Tasarımcı🏅
inanılmaz işime yaradı bende matbaa da çalışıyorum grafiker olarak bilmediğim bikaç şey vardı çok teşekkürler emeğine sağlık..

senem sevtap

🌟Usta Tasarımcı🌟
Bir tasarıma başlamadan önce,

Bu işin bir ekip çalışması olduğunu unutmamak lazım.

müşteri-->müşteri temsilcisi-->metinyazarı ve grafiker-->film çıkış-->matbaa

İlk olarak, müşterinin ne istediğine dair bilgileri çok sağlıklı almalıyız. Aksi takdirde; örneğin A4 hazırladığımız bir işi sonradan, “biz A5 istiyorduk” demeleri bizi sıkıntıya sokar.

Ölçü belirlerken kağıdın fire vermeyeceği bir ölçü belirlemeye özen göstermeliyiz. Kağıt özelliklerine göre tabaka ölçüleri değişebilir. Bkz. https://www.grafikerler.net/kagit-ebatlari-ve-gramajlari-t591.html bu konuda matbaamıza danışarak firesiz bir ölçü belirlemeliyiz.

Artık müşterinin isteğini biliyoruz. Ölçümüzü de belirledik. Tasarıma başlayabiliriz...

1asamahl9.jpg

Örneğin; A3 tek kırımlı ön-arka baskılı, 4 renkli (CMYK) bir iş hazırlıyoruz. Katlandığındaki görünümü A4 olacak.

Bir tasarıma başlarken;
Taşırma paylarını vererek yapmalıyız ki, işin onayı geldikten sonra tekrar taşırma payları için vakit harcamayalım.

2asamant1.jpg

Taşırma payı (traş payı) nedir?

Çalışmanın net ölçüsünden 2-3 mm fazla pay bırakmaktır. (mukavva sıvama işlerde -katalog kapağı, dönkart vs.- bu pay 2 cm olmalıdır.)

Taşırma payı bırakmazsak matbaada kesim esnasında oluşacak milimetrik kaymalar sonucu sayfa kenarlarından, kağıdın beyaz görüntüsü bariz görünecektir. Bu da hiç hoş bir görüntü olmaz.

3asamaie5.jpg

İşimiz bitti. Müşterimizden onay aldık. Şimdi tekrar matbaamıza montaj planı konusunda danışalım.

Çalışmanın ölçüsü, kağıt özelliği, kaç renkli bir iş olduğu ve kaç adet basılacağı (hatta yapılacaksa eğer tel dikiş mi, iplik dikiş mi olduğu) bilgilerini vererek montaj planı rica edelim.

NOT: Ben her zaman montaj planını fakslamalarını rica ediyorum ki sonradan doğabilecek herhangi hata sonucunda elimizde belgemiz olsun. ;) Ayrıca yapacağınız iş kartvizit bile olsa çekinmeden montaj planınızı sorun. (kağıt özelliğine, matbaa makinelerine, ölçü ve basım adedi farklılıklarına göre montaj değişkenlik gösterebilir.)

kroslartaslakxi0.jpg

Montajımız 45x64 kağıda revolta olarak bağlanacak. Montaj planımızın taslağını hazırladık. Sıra geldi krosları koymaya...

kirimkrosudr9.jpg
kesimkrosulm7.jpg

Kros Nedir?
Kros, net ölçümüzün kesim yerlerini belirlemek için, tam kesim noktalarına koyduğumuz minik, yardımcı kesim veya kırım çizgileridir. Örnek çalışmamız 4 renkli olduğu için kroslara registration yani C:100 M:100 Y:100 K:100 değerleri verdik. (örn. mavi ve siyahtan oluşan 2 renkli bir işimiz olsaydı, kroslara C:100 M:0 Y:0 K:100 değerleri vermemiz gerekecekti.) Krosların yüksekliği için 5 mm yeterlidir. Kros kalınlığı ise (çizgi kalınlığı) hairline (0,25-0,3 pt gibi) olmalıdır.

Hairline Nedir?
Stroke (çizgi) ayarlarında, kullandığınız programın verebildiği en ince çizgi değeridir.

Krosla ilgili daha ayrıntılı bilgiler için bkz. https://www.grafikerler.net/calismalarda-kros-t2438.html

montajhairlinekg6.jpg

Artık montaj taslağımız üzerine çalışmamızı milimetrik olarak yerleştirebiliriz. Krosları da koyduğumuza göre ölçüleri belirlediğimiz çizgileri silmeliyiz yada görünmez yapmalıyız. Aksi takdirde çizgiler de basılırsa ne kadar kötü bir görüntü olur düşünsenize. :rolleyes:

İşimizde herhangi bir hata var mı diye tekrar kontrol ettikten sonra, artık yazıları create outline (convert) edebiliriz.

Convert Nedir?
Convert işlemi yapıldıktan sonra artık fontlar çizime dönüşmüş olur. Bu işlemden sonra yazılarınız üzerinde değişiklik yapamazsınız. Convert işleminin programlardaki kısa yolu şöyledir:
illustrator’da (ctrl + shift + o)
freehand’te (ctrl + shift + p)
corel draw’da (ctrl + q)
Not: Convert yapmadan önce işinizi save as (farklı kaydet) diyerek kaydedin. Çünkü convertlediğiniz yazılar üzerinde artık değişiklik yapamazsınız. Tabii oturup baştan yazmak dışında :S

montajsonwv2.jpg

Montajımız hazır.
Son kez gözden geçirelim.
Krosları koyduk. İşimizi kafa kafaya yerleştirdik. Kenar çizgilerimizi görünmez yaptık. Yazıları convertledik. (Belgelerimizin CMYK olduğundan eminiz.)
Film şirketimize yollayabiliriz.
NOT: illustrator ve freehand kullanıcıları, işinizi kayıt ederken kullandığınız .tiff yada .eps belgelerini de kaydetmeyi unutmayın.

Bu konunun teknik bir anlatımı ve matbaa terimleri sözlük karşılıkları için bkz.
https://www.grafikerler.net/matbaa-terimleri-sozlugu-t6971.html

Çeşitli montaj teknikleri hakkında bilgi sahibi olabileceğiniz örnekli anlatımları mutlaka inceleyin.
https://www.grafikerler.net/dergi-icin-forma-olusturma-teknigi-t324.html?t=324
https://www.grafikerler.net/48-sayfalik-hazirlanmis-bir-dergi-formasi-t413.html
https://www.grafikerler.net/revolta-t3446.html

Çoook geniş olan bu konuyu mümkün olduğunca özetlemeye çalıştım. Lütfen sizler de benim atladığım önemli detayları ekleyin. ;)

Matbaa deneyimim olmamasına rağmen bir çoğu bildiğim konular ama yeni başlayanlar için yalın bir anlatım vede çok faydalı bilgiler teşekkürler...

erdicom

🌱Yeni Üye🌱
güzel bi çalışma çok faydalı oldu benim için

ZOOM X

🏅Acemi Tasarımcı🏅
cok onemli noktalara deginmissin.. tesekkurler arkadas..

harunirgin

♾️Grafik Gurusu♾️
Gerçekten çok geniş kapsamlı ve faydalı bir kaynak olmuş. Paylaştığınız bilgiler için teşekkürler.

aydunya

🌱Yeni Üye🌱
çok teşeşkkürler.. şöyle bir baktım.. sanırım günlerdir aradığım soruların cevabı burda.. birazdan hepsini okuyacağım..

saygılar