Neler yeni

Yeni mesajlar Yeni konular En çok mesaj En çok tepki En çok görüntülenen

Neden CorelDRAW?

K.Çakır

♾️Grafik Gurusu♾️
Web sitesi
www.corelturk.blogspot.com
Türkiye'de CorelDRAW kullanıcıları çoğunlukta gibi görünüyor. Peki bunun sebebi nedir? CorelDRAW kullanıcıları neden CorelDRAW'ı tercih ediyor? Özellikle de hem Adobe Illustrator hem de CorelDRAW kullanmış ve tercihini CorelDRAW'dan yana yapmış kullanıcılar bu tercihlerinin sebepleri nelerdir?

Benzer konular

memoli4646

♾️Grafik Gurusu♾️
avrupa'ya nazaran türkiye'de iMac kullanımı çok azdır. türkiye'de corel kullanıcılarının iMac kullanımı PC ye göre çok düşük. eger ki Mac OS X platformunda corel'in üst versionları çalışmış olsaydı corel kullanıcılarının sayısı daha yüksek olmasının yanında iMac kullanıcı sayısı da artardı.

corel kullanıcıları neden corel'i tercih ediyor?
arayüz kullanımı kolay bir program. üst versionlarının sadece PC platformunda çalışması corel firmasının beceriksizliğini gösterse de sadece PC'de çalışması tercih edilme sırasını en üste getirir. Corel'in üst versionları iMac platformunda çalışmış olsa idi, PC kullanan bir grafiker iMac'e geçişte oldukça zorlanırdı.

bu nedenle corel'in kullanımının kolaylığı ve PC ortamında çalışması tercih sebeplerinin en başında gelir.

Arif ARINMIŞ

♾️Grafik Gurusu♾️
avrupa'ya nazaran türkiye'de iMac kullanımı çok azdır. türkiye'de corel kullanıcılarının iMac kullanımı PC ye göre çok düşük. eger ki Mac OS X platformunda corel'in üst versionları çalışmış olsaydı corel kullanıcılarının sayısı daha yüksek olmasının yanında iMac kullanıcı sayısı da artardı.

corel kullanıcıları neden corel'i tercih ediyor?
arayüz kullanımı kolay bir program. üst versionlarının sadece PC platformunda çalışması corel firmasının beceriksizliğini gösterse de sadece PC'de çalışması tercih edilme sırasını en üste getirir. Corel'in üst versionları iMac platformunda çalışmış olsa idi, PC kullanan bir grafiker iMac'e geçişte oldukça zorlanırdı.

bu nedenle corel'in kullanımının kolaylığı ve PC ortamında çalışması tercih sebeplerinin en başında gelir.

aynen katılıyorum. Doğru tespitler.

drawsever

🌟Usta Tasarımcı🌟
aynı mesajım iki kez yollanmış. özür dilerim. yönetici arkadaşlar bu mesajı silerse sevinirim..

memoli4646

♾️Grafik Gurusu♾️
bu durumun Corel firmasının beceriksizliği olduğu kanısına nasıl vardınız?

11 versionundan sonra apple firması ile anlaşma sağlanamadı yada anlaşamadılar. anlaşma sağlanmış olsa idi belki de durum daha farklı olurdu.

josef29

🏆Pro Tasarımcı🏆
Web sitesi
www.bayrakci.com
iki platformdada mac ve pc de coreli kullandım mac tarafı corele destegi zayıf bu yüzden pc de windows ortamındayız artık macsdede yok 11 e kadar coreli kullanmamızın sebebi adobeilustatorle karşılaştıdıgımızda çok üstün ve kolalylık sağlamasıdır en basititnden renkler colorstyle sayesinde bile karıştırmadan zorlanmadan istedigin uygulamayı yapabiliyorsun adobede 4-5 siyah renk gelse hepsini tek renge bile düşüremiyorsun kesme koparma işlemleride ve merkezleme çok üstün corelde çok basit bi kaç hamlede işi bitiriyorsun he zayıf yanı ai ye göre transparanlar ve gölgelendirmeler ve 3d kısmı bunlara çalışması lazım corelin..

memoli4646

♾️Grafik Gurusu♾️
iki platformdada mac ve pc de coreli kullandım mac tarafı corele destegi zayıf bu yüzden pc de windows ortamındayız artık macsdede yok 11 e kadar coreli kullanmamızın sebebi adobeilustatorle karşılaştıdıgımızda çok üstün ve kolalylık sağlamasıdır en basititnden renkler colorstyle sayesinde bile karıştırmadan zorlanmadan istedigin uygulamayı yapabiliyorsun adobede 4-5 siyah renk gelse hepsini tek renge bile düşüremiyorsun kesme koparma işlemleride ve merkezleme çok üstün corelde çok basit bi kaç hamlede işi bitiriyorsun he zayıf yanı ai ye göre transparanlar ve gölgelendirmeler ve 3d kısmı bunlara çalışması lazım corelin..

doğru, corel illustratör kadar gelişmiş değil. bu kabul edilmiş bir gerçek.

drawsever

🌟Usta Tasarımcı🌟
11 versionundan sonra apple firması ile anlaşma sağlanamadı yada anlaşamadılar. anlaşma sağlanmış olsa idi belki de durum daha farklı olurdu.

bu durumda bir beceriksizlikten söz etmek de doğru olmaz. buna dense dense ticari strateji, arz-talep dengesi, şirket çıkarları denilebilir. netice itibariyle corel firması da bu işten para kazanmak için var, öyle değil mi?

memoli4646

♾️Grafik Gurusu♾️
corel, 11 versionundan sonra tamamen Visual Basic programlama diline döndüğü için, yani 11 den sonraki versionları Visual Basic dilinde yazdığı için bunun Mac versionuna yani C++ programlama diline çevirmesi artık imkansız hale gelmiştir ve bununda farkındalar. artık geri dönüşünün çok olduğunun farkındadırlar. ben buna beceriksizlik derim. kim ne derse desin. ben bir corel kullanıcısı olarak üzülüyorum. neden bir x5 versionunu iMac'te kullanmayayım. apple ile anlaşması bitse bile yine de programları yazıp elinde bulundurması gerekirdi. ileride ne olacağı hiç belli olmaz.

11'den sonra üzerine 4 version gelen corel kalkıpta Mac platformuna corel yazmaya kalkarsa bunun kendi için maliyeti korkunç rakamlara ulaşacağını biliyor. o yüzden de cesaret edemiyor. 11 den sonra Mac platformuna program yazmayı bırakmayıp devam etseydi şimdi dönüşü kolay olurdu. piyasaya çıkarmaz elinde tutardı. apple ile anlaşma sağlandığı takdirde piyasaya sürerdi. apple şimdi corel ile anlaşma yapsa program yazmasını istese ne kadar zorlanacağını kendisi bile kestiremez.

Son düzenleme:

josef29

🏆Pro Tasarımcı🏆
Web sitesi
www.bayrakci.com
doğru, corel illustratör kadar gelişmiş değil. bu kabul edilmiş bir gerçek.

yanılıyorsunuz memoli4646 söylemek istedigim kullanım alanlarına göre üstünlükler değişken ve corelin fark attıgı yüzlerce alanvar basit sade ara yüzü bile yeter işlem yapmak isted gin uygulamaya göre yukarda toll bar değişiyor daha buna erişemdi adobe aramak zorundasın tuşların yerlerini vs vs merkezleme powerclip ise halen zayıf konuları ai nin daha bir sürü var aklıma gelenler bunlar..

Grafink

Clone Trooper
♾️Grafik Gurusu♾️
Web sitesi
www.grafink.org
Corel'de kendince haklıdır, Corel Draw Mac Kullanıcıları tarafından hiç bir zaman tercih edilmedi. Sonuçta Freehand'in ve illustrator'ün ezici bir üstünlüğü vardı MAc platformunda... 8 versiyonundan beri kar edemediği düşünülürse, Mac için versiyon çıkartmaktan vazgeçmesi oldukça mantıklı... Hayatta 'da böyledir, bükemediğin eli öper, kendi yoluna gidersin. Yolun açık olsun Corel. ^^

josef29

🏆Pro Tasarımcı🏆
Web sitesi
www.bayrakci.com
corel, 11 versionundan sonra tamamen Visual Basic programlama diline döndüğü için, yani 11 den sonraki versionları Visual Basic dilinde yazdığı için bunun Mac versionuna yani C++ programlama diline çevirmesi artık imkansız hale gelmiştir ve bununda farkındalar. artık geri dönüşünün çok olduğunun farkındadırlar. ben buna beceriksizlik derim. kim ne derse desin. ben bir corel kullanıcısı olarak üzülüyorum. neden bir x5 versionunu iMac'te kullanmayayım. apple ile anlaşması bitse bile yine de programları yazıp elinde bulundurması gerekirdi. ileride ne olacağı hiç belli olmaz.

11'den sonra üzerine 4 version gelen corel kalkıpta Mac platformuna corel yazmaya kalkarsa bunun kendi için maliyeti korkunç rakamlara ulaşacağını biliyor. o yüzden de cesaret edemiyor. 11 den sonra Mac platformuna program yazmayı bırakmayıp devam etseydi şimdi dönüşü kolay olurdu. piyasaya çıkarmaz elinde tutardı. apple ile anlaşma sağlandığı takdirde piyasaya sürerdi. apple şimdi corel ile anlaşma yapsa program yazmasını istese ne kadar zorlanacağını kendisi bile kestiremez.

wirtual windows kurup mac e corelide kullanabilirsiniz yazılım konusunda ise tercih sebebidir c++ ile yazılmış bi programı başka dillerede çeviren yazılımlar mevcut gerçi ortak bi noktada buluşmak üzereler diger yazılm dilleri..

K.Çakır

♾️Grafik Gurusu♾️
Web sitesi
www.corelturk.blogspot.com
Tartışma biraz farklı yöne doğru kaymış. Ben CorelDRAW kullanıcılarının neden Corel'i tercih ettiğini sormuştum. Öncelikle bu konuya CorelDRAW ve bir başka vektörel çizim programını kullanıp da coreldraw'ı tercih edenler fikirlerini belirtmeli.

Bir kaç konuya da açıklık getirmek istiyorum. CorelDRAW Visual Basic ile yazılmıyor, tammaen MS .net framework dahilindeki C programlama dilleri ile yazılıyor. Visual Basic sadece son kullanıcının programa eklenti yapabilmesi için destekleniyor. Ayrıca X5 sürümüyle gelen VSTA desteği ile de C destekli eklenti yazabilme imkanınız var.

CorelDRAW MacOS için geliştirilmiyor çünkü tamamen farklı bir platform ve farklı bir maliyet. Son zamanlarda Apple donanımlarına Windows işletim sistemlerinin rahatlıkla kurulup kullanılabildiğini düşünürsek zaten CorelDRAW kullanacak olanların bu yöntemi kullandığı bir gerçek ve böyle bir imkan varken de maliyet yükünün altına girmemek için MacOS tarafında geliştirme yapmıyorlar. Apple ile anlaşma gibi bir şey de yok. Ya da sistem böyle işlemiyor. MacOS için bir yazılım geliştirmek isterseniz Apple'ın sunduğu program geliştirme paketlerini satın alıp bel ki de farklı lisanslar ödeyerek program yazabilirsiniz.

Şu da bir gerçektir ki CorelDRAW için MacOS defteri kapanmıştır, sebebi ise tamamen ticaridir. Bakın CorelDRAW için diyorum çünkü Corel firması MacOS platformunda farklı yazılımlarını geliştirmeye devam ediyor, örneğin Corel Painter.

Konuyu burada toparlayıp, duygusal düşünmeyip, mac/pc ya da corel/ai tartışmasına çevirmeyelim. Çünkü bu tip tartışmalar uzayıp gidiyor ve hiç bir sonuca ulaşılmıyor, tatsız yazışmalar oluyor sonunda da konu yönetici tarafından kilitleniyor.

Şimdi @josef29 arkadaşımızın verdiği örnekler gibi somut örneklerle neden CorelDRAW'ı tercih ettiğinizi yazarsanız bu konuyu okuyanlara da yardımcı olmuş olacaksınız.

Seyit Tiken

🏆Pro Tasarımcı🏆
Çakır beye katılıyorum, kullanıcıların CorelDraw'ı neden-niçin tercih ettikleri konusunda yorumlar yapılırsa faydalı olur diye düşünüyorum. Tabii, CorelDRAW'ın daha kaydedeceği yol var. Yorumların içinde geçen bir terimi merak ettim. "MacOS" ne anlama geliyor? benim merak ettiğim bu. Ayrıca Çakır beyin düzgün yazım ve düzgün yorumları için teşekkür ediyorum.

ma®tin

Kreatif Stratejist
👑Efsanevi Grafiker👑
Çakır beye katılıyorum, kullanıcıların CorelDraw'ı neden-niçin tercih ettikleri konusunda yorumlar yapılırsa faydalı olur diye düşünüyorum. Tabii, CorelDRAW'ın daha kaydedeceği yol var. Yorumların içinde geçen bir terimi merak ettim. "MacOS" ne anlama geliyor? benim merak ettiğim bu. Ayrıca Çakır beyin düzgün yazım ve düzgün yorumları için teşekkür ediyorum.

Mac OS, Apple tarafından Macintosh bilgisayarları için tasarlanmış bir işletim sistemidir.

memoli4646

♾️Grafik Gurusu♾️
evet konu dağıldığı için üzgünüm, benden kaynaklandı.

tercih nedeni olarak; grafik tasarıma ilk başladığım zamanlarda corel ile tanıştım, onunla devam ettim. illustratör'ü o zamanlar bilen hiç yoktu burada. tahmin ediyorum corel ile işe başlayanlar corel ile devam ediyor. ikinci bir program öğrenmek uzun zaman alıyor. buna da pek yeltenen yok. :)

Seyit Tiken

🏆Pro Tasarımcı🏆
Yanıtınız için çook teşekkür ediyorum.

josef29

🏆Pro Tasarımcı🏆
Web sitesi
www.bayrakci.com
evet konu dağıldığı için üzgünüm, benden kaynaklandı.

tercih nedeni olarak; grafik tasarıma ilk başladığım zamanlarda corel ile tanıştım, onunla devam ettim. illustratör'ü o zamanlar bilen hiç yoktu burada. tahmin ediyorum corel ile işe başlayanlar corel ile devam ediyor. ikinci bir program öğrenmek uzun zaman alıyor. buna da pek yeltenen yok. :)

ilk vektör programı (corelden önce) illustratördü zamanla kayboldu ve adobenin satın almasıyla yeniden popüler oldu çok hoş özellikleri var ama dediginz gibi alışkanlıklarda büyük faktör bir programdan başka birine geçmek bile zor geliyor tıpkı frehand çi arkadaşların illustratöre zorlanması gibi..