Tartışma biraz farklı yöne doğru kaymış. Ben CorelDRAW kullanıcılarının neden Corel'i tercih ettiğini sormuştum. Öncelikle bu konuya CorelDRAW ve bir başka vektörel çizim programını kullanıp da coreldraw'ı tercih edenler fikirlerini belirtmeli.
Bir kaç konuya da açıklık getirmek istiyorum. CorelDRAW Visual Basic ile yazılmıyor, tammaen MS .net framework dahilindeki C programlama dilleri ile yazılıyor. Visual Basic sadece son kullanıcının programa eklenti yapabilmesi için destekleniyor. Ayrıca X5 sürümüyle gelen VSTA desteği ile de C destekli eklenti yazabilme imkanınız var.
CorelDRAW MacOS için geliştirilmiyor çünkü tamamen farklı bir platform ve farklı bir maliyet. Son zamanlarda Apple donanımlarına Windows işletim sistemlerinin rahatlıkla kurulup kullanılabildiğini düşünürsek zaten CorelDRAW kullanacak olanların bu yöntemi kullandığı bir gerçek ve böyle bir imkan varken de maliyet yükünün altına girmemek için MacOS tarafında geliştirme yapmıyorlar. Apple ile anlaşma gibi bir şey de yok. Ya da sistem böyle işlemiyor. MacOS için bir yazılım geliştirmek isterseniz Apple'ın sunduğu program geliştirme paketlerini satın alıp bel ki de farklı lisanslar ödeyerek program yazabilirsiniz.
Şu da bir gerçektir ki CorelDRAW için MacOS defteri kapanmıştır, sebebi ise tamamen ticaridir. Bakın CorelDRAW için diyorum çünkü Corel firması MacOS platformunda farklı yazılımlarını geliştirmeye devam ediyor, örneğin Corel Painter.
Konuyu burada toparlayıp, duygusal düşünmeyip, mac/pc ya da corel/ai tartışmasına çevirmeyelim. Çünkü bu tip tartışmalar uzayıp gidiyor ve hiç bir sonuca ulaşılmıyor, tatsız yazışmalar oluyor sonunda da konu yönetici tarafından kilitleniyor.
Şimdi @josef29 arkadaşımızın verdiği örnekler gibi somut örneklerle neden CorelDRAW'ı tercih ettiğinizi yazarsanız bu konuyu okuyanlara da yardımcı olmuş olacaksınız.