Neler yeni

Yeni mesajlar Yeni konular En çok mesaj En çok tepki En çok görüntülenen

Neden CorelDRAW?

Grafink

Clone Trooper
♾️Grafik Gurusu♾️
Web sitesi
www.grafink.org
Corel'de bazı çizimleri belki Ai'den daha hızlı yapabilirsiniz. Ki bunlar basit çizimleridir. Derinlik, perspektikf, ışık, gölge gibi detayları barındırmazlar... Ha barındıran corel çalışmaları yokmudur. Evet var... Ancak bu çalışlmaları ai de corel'den 10 kat daha hızlı ve kesinlikle daha inandırıcı yaparsınız... Corel basit işler için geliştirilmiş basit bir programdır. Bu yüzden Türkiye'de en çok kullanıldığı yer filim atölyeleridir... Genelde tabela ve kartvizit işleri için kullanılır. Ara yüzünü hep çok gelişmiş WORD'e benzetmişimdir.

Tabii yine de her iş kendisine en uygun prog. ile yapılır. Dolayısı ile piyasa dediğimiz işler için araç biçilmiş kaftan... Ama dah komplike işler yapacaksanız corel size ihtiyacınız olan cevapları sunamaz. Bu tip bir fıtratı yoktur.

şimdi bir çok arkadaş höööty falan filan diyecek. desinler... 11 yıldır meslekte olan biri olarak, fikirlerimin oldukça objektif ve ön yargısız olduğuna emin olsunlar. başka bir şey istemem.

tuncer özkan

🏅Acemi Tasarımcı🏅
Corel basit işler için geliştirilmiş basit bir programdır. Bu yüzden Türkiye'de en çok kullanıldığı yer filim atölyeleridir... Genelde tabela ve kartvizit işleri için kullanılır. Ara yüzünü hep çok gelişmiş WORD'e benzetmişimdir.[/QUOTE' Alıntı:
Merhaba,

Önyargılı olmadan fikrinizi belirtmek istediğiniz halde, ne yazık ki yine önyargılı davranmışsınız.

Belki de Corel Draw'ı pek bilmeden bunları söylemiş durumdasınız. Tabii ki AI iyi bir program. Ama bunu Corel Draw ile karşılaştırarak yapacaksanız, her ikisini de iyi bilmelisiniz.
Corel Draw oldukça gelişmiş bir programdır. Gerek yazı özellikleri, gerek ise dolgu özellikleri ve şimdi buraya sığmayacak pek çok özellikleri açısından rakibi olan pek çok programdan epeyce ileridedir. AI'nin Corel Draw'dan daha üstün yanları vardır. 3D özellikleri, gayet kaliteli efektleri, kuler yeteneği... gibi özellikleri AI'yi öne çıkaran unsurlardır. Her iki programın üst düzey eğitimini veren biri olarak bunu rahatlıkla söyleyebilirim. Ama genel klasmanda AI'nin daha iyi bir program olduğunu, hele hele Corel Draw'ın basit işler için üretilmiş bir program olduğunu söylemek, maalesef cehaletin tescilidir. Bilmediğiniz bir programı, iyi bildiğiniz bir program ile karşılaştırmanız, sizi istemediğiniz halde önyargılı pozisyonuna sokacaktır.

AI'yi gayet iyi bilmeme ve rağmen, her iki programın eğitimini verdikten sonra öğrencilerimin Corel Draw'ı daha sıcak, anlaşılır ve gelişmiş bulduklarını buradan rahatlıkla aktarabilirim.

Bu konu, genellikle Macintosh kullanıcılarının yaptığı bir kıyaslamadır. Benzer kıyaslama, Freehand ile yapılmıştır. Ama sizin de PC kullandığınızı varsayarak yukarıdaki sözlerimi aktardım.

Eğer bir Mac kullanıcısı iseniz, bu durumda söyleyeceğim bir şey yok. FH'yi saymazsanız, tek benzer programınız AI'dir.

Özellikle belirttiğiniz mesleki yaşam, bende 30 yıldan fazladır. Bunun 20 küsür yılı, bilgisayarladır. Bunun da yaklaşık yarısı Mac iledir.

Tuncer ÖZKAN

memoli4646

♾️Grafik Gurusu♾️
Merhaba,

Önyargılı olmadan fikrinizi belirtmek istediğiniz halde, ne yazık ki yine önyargılı davranmışsınız.

Belki de Corel Draw'ı pek bilmeden bunları söylemiş durumdasınız. Tabii ki AI iyi bir program. Ama bunu Corel Draw ile karşılaştırarak yapacaksanız, her ikisini de iyi bilmelisiniz.
Corel Draw oldukça gelişmiş bir programdır. Gerek yazı özellikleri, gerek ise dolgu özellikleri ve şimdi buraya sığmayacak pek çok özellikleri açısından rakibi olan pek çok programdan epeyce ileridedir. AI'nin Corel Draw'dan daha üstün yanları vardır. 3D özellikleri, gayet kaliteli efektleri, kuler yeteneği... gibi özellikleri AI'yi öne çıkaran unsurlardır. Her iki programın üst düzey eğitimini veren biri olarak bunu rahatlıkla söyleyebilirim. Ama genel klasmanda AI'nin daha iyi bir program olduğunu, hele hele Corel Draw'ın basit işler için üretilmiş bir program olduğunu söylemek, maalesef cehaletin tescilidir. Bilmediğiniz bir programı, iyi bildiğiniz bir program ile karşılaştırmanız, sizi istemediğiniz halde önyargılı pozisyonuna sokacaktır.

AI'yi gayet iyi bilmeme ve rağmen, her iki programın eğitimini verdikten sonra öğrencilerimin Corel Draw'ı daha sıcak, anlaşılır ve gelişmiş bulduklarını buradan rahatlıkla aktarabilirim.

Bu konu, genellikle Macintosh kullanıcılarının yaptığı bir kıyaslamadır. Benzer kıyaslama, Freehand ile yapılmıştır. Ama sizin de PC kullandığınızı varsayarak yukarıdaki sözlerimi aktardım.

Eğer bir Mac kullanıcısı iseniz, bu durumda söyleyeceğim bir şey yok. FH'yi saymazsanız, tek benzer programınız AI'dir.

Özellikle belirttiğiniz mesleki yaşam, bende 30 yıldan fazladır. Bunun 20 küsür yılı, bilgisayarladır. Bunun da yaklaşık yarısı Mac iledir.

Tuncer ÖZKAN

sonuna kadar katılıyorum...

Grafink

Clone Trooper
♾️Grafik Gurusu♾️
Web sitesi
www.grafink.org
Yani, rakamlar açıkça ortadadır, Dünyada bizim mesleğimiz,özellikle en komplike yapıldığı ve bu işin gişiatını belirleyen ülkelerde Macintosh ortamında icra edilmektedir. Windows değil... Corel Macintosh platformalrında satamadığı için, bu desteğini yıllar önce kesmiştir... Bu işin, daha basit, ve diğer ülkelerce pek ciddiye alınmadığı Doğu bloğu, ortadoğu, gibi bölgelerde konumlanmış ülkelerde corel hakimdir. Kısacası bu işin genelde piyasa ve basite indirgendiği ülkelere corel daha hakimdir.

Şimdi cehaletten bahsetmeden önce, dünyada neler olup bitiyor, Aodobe avrupa ve amerikada ne kadar satıyor... Adobe 'un yıllık cirosu ne, Corel'in ne, CS corelin nerdeyse 8 katı fiyata satılırken neden hala en çok satıyor gibi soruların cevabına hakim olmak gerekir... Ondan sonra bilgi ve cehaletten söz edilebilir...

İstatistik veriler bu kadar barizken , kişisel kaygılardan doğan eleştrilerin benim gözümde bir değeri yok. Ha değer verenlere saygı duyarım. o ayrı...

tuncer özkan

🏅Acemi Tasarımcı🏅
Tekrar merhaba,

Az önce Macintosh ile ilgili yaptığım saptamanın isabetli olduğunu görüyorum.

Burada Macintosh ile ilgili bir küçümseme yaptığımı sanmıyorum. Ama siz küçümsendiğinizi hissettiniz. Corel Draw kullanıcıları için yaptığınız aşağılama karşısında benim sözlerimin oldukça kibar olduğu söylenebilir.

Bu forumda, ve başka forumlarda mac veya pc kullanıcılar ile ilgi yapılan anketler neredeyse başabaş gibidir. Demek ki, hiç de öyle azımsanacak bir PC kullanıcısından sözedemeyiz. Belki de söylediğiniz ilk araştırma bu olmalıydı.

Ayrıca Freehand ile Corel Draw kullanıcıları arasında yapılan bir ankette ise Corel kullanıcılarının epey fark attığını göreceksiniz. FH aynı zamanda PC de de kullanıldığına göre, PC kullanıcılarının grafik sektöründe ezici olarak kullanıldığı, basit bir mantık faaliyetiyle anlaşılabilir.

Öte yandan, Adobe ilgili olarak istatistikten bahsetmişsiniz. Bence bu konuda biraz sallamışsınız. Adobe'in en yağlı müşterileri ne yazık ki PC kullanıcılarıdır. Adobe firmasından istatistik talep ediniz ve beni utandırınız!.

Adobe'nin cirosu ile Corel firmasının cirosu tabii ki karşılaştırılamaz!. Adobe her iki platforma da satıyor. Niye karşılaştıralım ki? Ya da bu karşılaştırmadan çıkacak sonuç nedir?

Corel Draw'ın Mac ortamını terketmesinin en önemli sebebi, Corel Draw'ın Macos'ta çok sık kırılmalara sebep olması, Macos'un Corel Draw'ın pek çok talebini karşılayamaması idi. Hatırlayabildiklerim, o zamanlar Mac'teki bellek yönetiminin Windows'un smartdrive'nın yanından bile geçememesi, O.L.E. desteğinin olamaması...vs. yüzünden Corel firması, Mac platformundan çıkmıştı. Çıkmasaydı belki bugün PC platformunda bu kadar güçlü olamazdı kanımca.

Corel-Windows ikilisinin tercih sebebi yalnızca maliyet değildir. Fiyat/Performans dediğimiz bir kavramla açıklanabilir. Yani maksimum performansı, minimum maliyet ile elde etme prensibine dayanır.

Mac tercihi ise başka kriterlere dayanır. Bunu Fiyat/Performans ile açıklayamazsınız.

Sektörümüzde Mac kullanıcılarının daha fazla olduğunu söylemenin yanlış olduğunu az önce belirttim. Üstelik bunu diğer ülkelere, batılı ülkelere de yayabilirsiniz. Adobe'nin hiç bir programında Mac'e özgü bir durum yoktur. (bazı klavye tuşları hariç) Yani Mac'te Adobe'de yaptığınız herşeyi, Pc'de de yaparsınız. Üstelik font sorunlarıyla, internet sorunlarıyla daha az cebelleşerek!

Peki bu Mac'ler niye bu kadar pahalı?

Bunun için çok kaliteli de onun için dediğinizi duyar gibiyimdir. Fakat bir pahalı satıp çok kâr etmenin yollarından biri, gerçekten kaliteyi yükseltip maliyet marjı yüzünden pahalı satmaktır. Gelin görün ki, artık Mac'lerin hepsi artık Çin'de üretiliyor. Yani, maliyet düşük. (Ar-Ge'yi küçümsediğimi sanmayın)
O zaman fiyatı yüksek tutup, kâr optimizasyonu için tek şey kalıyor:

Reklam!

Buradan şu söylenebilir. Macos iyi bir işletim sistemidir. Ama Windows'da iyi bir işletim sistemidir. İkisinde de aynı donanım alt yapısı kullanılabilir. Aynı işlemci, aynı monitor, aynı klavye, aynı fare...

Geriye ne kaldı Aziz Dostum?

Tuncer ÖZKAN

Son düzenleme:

josef29

🏆Pro Tasarımcı🏆
Web sitesi
www.bayrakci.com
Tekrar merhaba,

Az önce Macintosh ile ilgili yaptığım saptamanın isabetli olduğunu görüyorum.

Burada Macintosh ile ilgili bir küçümseme yaptığımı sanmıyorum. Ama siz küçümsendiğinizi hissettiniz. Corel Draw kullanıcıları için yaptığınız aşağılama karşısında benim sözlerimin oldukça kibar olduğu söylenebilir.

Bu forumda, ve başka forumlarda mac veya pc kullanıcılar ile ilgi yapılan anketler neredeyse başabaş gibidir. Demek ki, hiç de öyle azımsanacak bir PC kullanıcısından sözedemeyiz. Belki de söylediğiniz ilk araştırma bu olmalıydı.

Ayrıca Freehand ile Corel Draw kullanıcıları arasında yapılan bir ankette ise Corel kullanıcılarının epey fark attığını göreceksiniz. FH aynı zamanda PC de de kullanıldığına göre, PC kullanıcılarının grafik sektöründe ezici olarak kullanıldığı, basit bir mantık faaliyetiyle anlaşılabilir.

Öte yandan, Adobe ilgili olarak istatistikten bahsetmişsiniz. Bence bu konuda biraz sallamışsınız. Adobe'in en yağlı müşterileri ne yazık ki PC kullanıcılarıdır. Adobe firmasından istatistik talep ediniz ve beni utandırınız!.

Adobe'nin cirosu ile Corel firmasının cirosu tabii ki karşılaştırılamaz!. Adobe her iki platforma da satıyor. Niye karşılaştıralım ki? Ya da bu karşılaştırmadan çıkacak sonuç nedir?

Corel Draw'ın Mac ortamını terketmesinin en önemli sebebi, Corel Draw'ın Macos'ta çok sık kırılmalara sebep olması, Macos'un Corel Draw'ın pek çok talebini karşılayamaması idi. Hatırlayabildiklerim, o zamanlar Mac'teki bellek yönetiminin Windows'un smartdrive'nın yanından bile geçememesi, O.L.E. desteğinin olamaması...vs. yüzünden Corel firması, Mac platformundan çıkmıştı. Çıkmasaydı belki bugün PC platformunda bu kadar güçlü olamazdı kanımca.

Corel-Windows ikilisinin tercih sebebi yalnızca maliyet değildir. Fiyat/Performans dediğimiz bir kavramla açıklanabilir. Yani maksimum performansı, minimum maliyet ile elde etme prensibine dayanır.

Mac tercihi ise başka kriterlere dayanır. Bunu Fiyat/Performans ile açıklayamazsınız.

Sektörümüzde Mac kullanıcılarının daha fazla olduğunu söylemenin yanlış olduğunu az önce belirttim. Üstelik bunu diğer ülkelere, batılı ülkelere de yayabilirsiniz. Adobe'nin hiç bir programında Mac'e özgü bir durum yoktur. (bazı klavye tuşları hariç) Yani Mac'te Adobe'de yaptığınız herşeyi, Pc'de de yaparsınız. Üstelik font sorunlarıyla, internet sorunlarıyla daha az cebelleşerek!

Peki bu Mac'ler niye bu kadar pahalı?

Bunun için çok kaliteli de onun için dediğinizi duyar gibiyimdir. Fakat bir pahalı satıp çok kâr etmenin yollarından biri, gerçekten kaliteyi yükseltip maliyet marjı yüzünden pahalı satmaktır. Gelin görün ki, artık Mac'lerin hepsi artık Çin'de üretiliyor. Yani, maliyet düşük. (Ar-Ge'yi küçümsediğimi sanmayın)
O zaman fiyatı yüksek tutup, kâr optimizasyonu için tek şey kalıyor:

Reklam!

Buradan şu söylenebilir. Macos iyi bir işletim sistemidir. Ama Windows'da iyi bir işletim sistemidir. İkisinde de aynı donanım alt yapısı kullanılabilir. Aynı işlemci, aynı monitor, aynı klavye, aynı fare...

Geriye ne kaldı Aziz Dostum?

Tuncer ÖZKAN

Tuncer Özkan sana sonuna kadar katılıyorum..bu adam cehaletin kurbanı saldırıyor zaman zaman cehalat adamı bazen böyle saldırgan yapar nedense :)

Seyit Tiken

🏆Pro Tasarımcı🏆
Arkadaşlar herkese selamlar,
CorelDRAW'ı yeni öğrenenlerdenim, her programın artı ve eksiler var, yapılan işe göre bazı programlar öne çıkabilir, bu doğaldır, rekabet güzel bir şeydir, rekabetin olmadığı bir yerde gelişme olmaz, kıyaslama göreceli bir şeydir, kıyaslamayı herkes kendine göre yapar, bu doğal bir şeydir, kıyas yaparken birbirimizi incitmeden, saygılı bir dil kullanırsak burda güzel bilgileri paylaşır ve öğreniriz, bilgi paylaşımı böyle sohbet-muhabbet içerisinde olursa daha yararlı olur diye düşünüyorum, herkese selamlar ve sevgiler.

K.Çakır

♾️Grafik Gurusu♾️
Web sitesi
www.corelturk.blogspot.com
Aslında hem @Grafink hem de @Tuncer Özkan doğru bilgiler paylaşmış bizimle. Tartışma durulmaya başlarken @josef yine ateşlemiş :)

Baştan da söylemiştim, bu tip konular maalesef bir sonuca varılmadan uzayıp gidiyor, çirkinleşiyor vs.

Tekrar tekrar, tekrar ediyorum. Lütfen somut örnekler verin ki herkes faydalanabilsin. Ama yine somut örnekler yerine geneleme yapılıyor.

Bu arada @Tuncer Özkan, CorelDRAW Seperation Preview özelliğni ilk gerçekleştiren yazılım olsa da maalesef Adobe'ninkiler gibi pratik bir kullanımı şimdilik sözkonusu değil. Gerçek zamanlı olarak kanalları kapatıp açıp, overprintleri, tek renk siyahları kontrol etmek mümkün olmuyor. Bu özellik AI'yi tercih etmek için geçerli bir sebebtir fakat konunun başında belirttiğim gibi biz burada CorelDRAW'ın üstünlüklerini ya da tercih sebebi olan özelliklerini öğrenmek istiyoruz.

Biraz daha duyarlı olalım. Yoksa ben de çok şey yazabilirim :D

josef29

🏆Pro Tasarımcı🏆
Web sitesi
www.bayrakci.com
Aslında hem @Grafink hem de @Tuncer Özkan doğru bilgiler paylaşmış bizimle. Tartışma durulmaya başlarken @josef yine ateşlemiş :)

Baştan da söylemiştim, bu tip konular maalesef bir sonuca varılmadan uzayıp gidiyor, çirkinleşiyor vs.

Tekrar tekrar, tekrar ediyorum. Lütfen somut örnekler verin ki herkes faydalanabilsin. Ama yine somut örnekler yerine geneleme yapılıyor.

Bu arada @Tuncer Özkan, CorelDRAW Seperation Preview özelliğni ilk gerçekleştiren yazılım olsa da maalesef Adobe'ninkiler gibi pratik bir kullanımı şimdilik sözkonusu değil. Gerçek zamanlı olarak kanalları kapatıp açıp, overprintleri, tek renk siyahları kontrol etmek mümkün olmuyor. Bu özellik AI'yi tercih etmek için geçerli bir sebebtir fakat konunun başında belirttiğim gibi biz burada CorelDRAW'ın üstünlüklerini ya da tercih sebebi olan özelliklerini öğrenmek istiyoruz.

Biraz daha duyarlı olalım. Yoksa ben de çok şey yazabilirim :D

kürsad aslında ateşlemek niyetimde yoktu ama daha öncede yine grafink baya bi fink atmıştı hakaret vari aşşagılar tarzıyla daha öncede karşılaştık adam bilgiye değil hakarete kodlanmış seni iyi tanıyorum 2programıda gayet iyi kullanıyorsun ama saygılı davranması sanki süper bişeyler yapıyormuş gibi aşşaglıyorda aşşalıyor bi zoru var ama çözemedik yaptıgı çalışmalarıda gördüm sıradan yani senin şu corel yarışmalarında birinci olanların çalışmalarını görmesini isterdim neyse dahada ateşe vermeyelim oda corelcileri beğenmesede aynı piyasadan ekmek yiyoruz gelelim asıl mevzuya coreldeki sevdigim özelliklerden biride corelin kıssayollarını kendi istegine göre atayabilmen ve ekstra toll menüsüne yeni ilaveler ekleyebilmen ai speration colors özelligini corel6da umarım görebiliriz ama en önemlisi bence şu resimlere link olayını dahada geliştirmeleri gerekir birde tireleme bunları yapack zannedersem ayrıca çoklu sayfa konusunda ve powerclip konusunda coreli tercih etmem sebebidir birde trim ve outline kısmına oldukça hakim oluşuki bu anlatılmaz bi kolaylık sağlıyor özellikle hazır gelen bideseni 2-3 dk bayrakçıyım ben düzenlemek muhteşem keyifli ve hızlı ve pratik saygılar iyi akşamlar..

Arif ARINMIŞ

♾️Grafik Gurusu♾️
" Bilmediğiniz bir programı, iyi bildiğiniz bir program ile karşılaştırmanız, sizi istemediğiniz halde önyargılı pozisyonuna sokacaktır."

Genelde eğitimci nikli insanlar bu forumda çok bilmiş olurlar. Ama siz gerçekten çok bilmiş değil işi bilenmişsiniz. Alkışlıyorum bu sözünüzü. Tuncer ÖZKAN bey.

Mac-Pc ikileminde yıllarca mac için savunma çökmüyor-virüsten etkilenmiyor-sistem yavaşlamıyor gibi geçerli savunmalar vardı. Bence de haklı idi.

Ancak günümüzde windows 7 den sonra pc lerde çökme-donma-virüs sorunları bir mac kadar azaldı. Gün içinde yüzlerçe kez gb lar dolusu verileri oradan oraya exportlar convertler vs. vs. en çok ram ve cpu kasıcı işlemlere maruz kalan bilgisayarım gün sonunda hiç yavaşlama yapmadığı gibi şu ana kadar win7 de virüs sorunu da yaşamadım.

Mac neden pahalı?
Cevabı BİLKOM dur. Herifler bir zamanlar Turkcell in yaşadığı tekel sarhoşluğunu yaşıyorlar. İstedikleri fiyatı reklam ile beslenen apple marka ürünlere veriyorlar. Son mac pc leri test imkanım oldu ve geçen ay sinirlendim diyebilirim. Mac Os Lion u test ederken Mac Pro birkaç kere dondu. Üstelik lion yüklü olarak gelmiş sıfır bir sistem idi.

Kişisel görüşüm şu ki apple minimalizmi çok iyi uyguluyor. Bu aydan itibaren Mac pc de çalışağım. Fiyatı bilmem kaçbin dolar olan pc ile neredeyse aynı marka ve model donanıma sahip olan evimdeki pc fiyatı arasında dağ kadar fark var. Apple windows ortamında çalışacak pc leri üretmeye başladıktan sonra donanım benzerlikleri fazlası ile arttı.(a bu da apple ın windows a karşı yenilmeye, pazar daralmasından dolayı windows a destek vermeye mecbur kaldığının göstergesidir)

Corel ile Ai kullanan birisiyim. İkisinin de üstün ve kötü oldukları nokta var. Kimse ahkam kesmesin. En iyi bildiğin program bildiğin programdır ve HER İKİ PROGRAMI DA AÇTIĞIMIZDA KARŞIMIZA BOŞ BEYAZ BİR EKRAN GELİYOR.

Şu ana kadar corel de ya da ai de hayal edip de çizemediğim bir şekil olmadı.
Son zamanlarda şunu farkediyorum Corelin kullanıcısının artmasından Ai ciler memnun değil gibi :)

bakınız ai ile yapılmış bir çalışma

ve corel ile yapılmış bir çalışma

6W7Ya.jpg

zJUE1.jpg

Lütfen kimse kendini kandırmasın kötü bir grafiker ai de iyi çizim yapamaz ya da iyi bir grafiker; corel basit program karmaşık çizim yapılamaz diyemez. Hayal gücünüzün sıkıntılarını programlara yüklemeyin.

Corel word ün gelişmiş versiyonu demek bence de o program bilinmediğinden dolayıdır.
Her iki programı ben de öğrenmiş olmama ramen corelde hakimiyet daha fazla olduğu için corel seçtim. Ha bugün apple-adobe ortaklığı iyi olabilir ama unutmayalım ki adobenin en çok indirilen programı olan flash player'a destek vermeyen de yine apple dır. Çıkar ilişkileri biter de adobeye apple tarafından hiç destek gelmez ise o zaman korkmak lazım.
Zira bir PC de hem adobe hem corel ürünleri çalışırken bir Mac te sadece Adobe ürünleri çalışıyor. Bu konuda PC'nin üstünlüğünü kabul etmeyen olabilir mi? Bir gün mac te adobe çalışmaz ise ....? :)

Mac kullanacak birisi olarak Pc'ci olduğumu söylüyorum. Şimdi birileri şey demesin. Paran az gider pc alırsın, paran mac'a yetmediği için mac'i kötülersin. Uzanamadığım ciğere mundar demem :) Zira ilk ajans deneyimim mac ile oldu ve açıkça söylüyorum görsel şölenini sevsem de bir türlü ısınamadım.

Son düzenleme:

K.Çakır

♾️Grafik Gurusu♾️
Web sitesi
kürsad aslında ateşlemek niyetimde yoktu ama daha öncede yine grafink baya bi fink atmıştı hakaret vari aşşagılar tarzıyla daha öncede karşılaştık adam bilgiye değil hakarete kodlanmış seni iyi tanıyorum 2programıda gayet iyi kullanıyorsun ama saygılı davranması sanki süper bişeyler yapıyormuş gibi aşşaglıyorda aşşalıyor bi zoru var ama çözemedik yaptıgı çalışmalarıda gördüm sıradan yani senin şu corel yarışmalarında birinci olanların çalışmalarını görmesini isterdim neyse dahada ateşe vermeyelim oda corelcileri beğenmesede aynı piyasadan ekmek yiyoruz gelelim asıl mevzuya coreldeki sevdigim özelliklerden biride corelin kıssayollarını kendi istegine göre atayabilmen ve ekstra toll menüsüne yeni ilaveler ekleyebilmen ai speration colors özelligini corel6da umarım görebiliriz ama en önemlisi bence şu resimlere link olayını dahada geliştirmeleri gerekir birde tireleme bunları yapack zannedersem ayrıca çoklu sayfa konusunda ve powerclip konusunda coreli tercih etmem sebebidir birde trim ve outline kısmına oldukça hakim oluşuki bu anlatılmaz bi kolaylık sağlıyor özellikle hazır gelen bideseni 2-3 dk bayrakçıyım ben düzenlemek muhteşem keyifli ve hızlı ve pratik saygılar iyi akşamlar..
Grafink'le ben de bir kaç konuda tartıştığımı hatırlıyorum... Fakat ortada kişisel hakaret olmadığı sürece kimin ne söylediği pek önemli değil. Neticede herkesin kendi fikirleri var. Burada önemli olan konuyu dağıtmadan somut örnekler vermek... Gerçi dilimde tüy bitti ama yine tekrar edeyim: Lütfen somut örnekler verin...

Aİ'deki maskeleme önceki sürümlerde daha kötüydü, olgunlaştı ama Powerclip'in maskeleme sonrası maskenin içindeki nesnelerin size engel olmama özelliği tercih sebebi olabilir. Bu konuda sana katılıyorum.

Intersect, Trim, Shaping gibi vektör müdahaleleri de CorelDRAW'da daha doyurucu geliyor bana. Özellikle Virtual Segment Delete aracını kullananlar ve X5 teki yeni özelliklerini bilenler ne demek istediğimi daha iyi anlayacaklar.

Grafink

Clone Trooper
♾️Grafik Gurusu♾️
Web sitesi
www.grafink.org
Açıkçası bazı arkadaşlar küçümsediğimi düşünmüş, duygusal tepkiler vermiş, versin... Sonuçta burası açık bir platform, bu açık platform kurallarına uyulduğu sürece her türlü fikrin rahatça söylenmesi gerektiğine inanan biriyim. İnanmayanlar inanmasın... Mesele değil... Yazdıklarımı dikkat eden ne demek istediğimi anlar, anlamayan anlamasın, yine mesele değil... Mesela corel yarışmalarında birinci olan ki bunlar özellikle rus sanatçılardır. Eserleri yıllardır incelemişimdir. Ama açıkça ifade etmiştim. Basit çizimlerde corel ai den hızlı çözüm üretebilir ama komplike çizimlerde ai açık ara öndedir...

İdda ettiğim şey açıkça belliyken, meseleyi çok acayip noktalara çeken arkadaşlar umarım bir öz eleştiri yaparlar, Yapmazlarsa da yapmasınlar mesele değil...

Somut örnekler isteyen K. Çakır arkadaşım için, mesela "Prespektive Grid" mesela, "Gradient Mesh" gibi ya da en az PS kadar gelişmiş diğer fırça özelliklerinin eşi benzeri yoktur...

Burda ai ye üstün olarak ifade ettiğiniz şeyler, genelde uygulamalar için kullanılarn, kesmeler kırpmalar ve benzeri basit meselelerdir.

Bu işin milyon dolarlar kazandırdığı ülkelerde bu tip meseleler konuşulmadığı için corel draw basit meseleler için üretilmiş basit bir programdır. Fıtratı budur.

Burda benim corel bilip bilmemem önemli değil, burda benim piyasayı bilip bilmemem, dünyayı ve trendleri takip edip etmemem önemli...

Bu gün pek uzağa değil, mesela istanbula giderseniz, isim yapmış ajansların hepsinde macintosh ve adobe ikilisini görürsünüz. Bu tip plazalarda veya yabancı ortaklı reklam ajanslarında corel deaw bulmanız çok nadirdir...

Ancak yine istanbulda hangi matbaaya, film atölyesine, dijital atöyle ve benzeri sektörün dibi olan üretim aşamasını üstlenmiş firmaya giderseniz gidin, corel açık ara öndedir..

Ancak; sektörün bölüm bölüm ayrılmadığı herşeyin birbirine karıştırılarak çalışıldığı, mesela yaratıcı ajans olduğunu idda edipte, sanayi sitelerinde çanta da gezdiren bir ajansların sıklıkla faaliyette olduğu, izmir, -antalya ve benzeri anadolu şehirlerinde de Corel'in açık ara daha çok kullanıldığını görürsünüz...

Yani ben corel basit işler için, kullanılan basit bir programdır dediğimde, Tam olarak söylediğim şeyi kastediyorum. Bunu da kişisel duygusal boşalmalarımdan değil, sekötörel deneyimlerimden yola çıkarak söylüyorum...

İş yüksek rakamların oynadığı, tv reklamları ve ulusal çapta lansman işlerinin yapıldığı, komplike meselelere geldiğinde türkiye'de dahi corel'in esamesi okunmaz...

ama nerde, tabela yaptırılıacak, nerde 50 liraya 1000 tane kart bastırılacak, neder pankart yaptırtılacak... orda corel hakimdir...

yani neden corel?
çünkü corel Basit işerin basit programıdır...

Bu bir küçümseme değil gerçektir. Bununla yüzleşemeyenler, yüzleşemesin. mesele değill...

Burdaki meseleyi anlayan ve ona göre sav üreten K. çakır'a da ayrıca teşekkür ederim. Her ne kadar benimle zıt görüşleri savunsa da, beni anlamaya çalışma nezaketini göstermiş biridir.

Diyeceklerimi dedim. Abuk subuk polemiklere girecek değilim. Efendiliğini bozmayan arkadaşlara ayrıca teşekkür ederim...

Son düzenleme:

Seyit Tiken

🏆Pro Tasarımcı🏆
Güzel yorumlarınız için teşekkür ediyorum, hiç bir program en iyi en ideal program değildir, yapılan işe ve ihtiyaca göre yazılımlar geliştiriliyor, ben böyle anlıyorum.

K.Çakır

♾️Grafik Gurusu♾️
Web sitesi
Somut örnekler isteyen K. Çakır arkadaşım için, mesela "Prespektive Grid" mesela, "Gradient Mesh" gibi ya da en az PS kadar gelişmiş diğer fırça özelliklerinin eşi benzeri yoktur...
Konu başlığı "Neden Adobe Illustrator" olsaydı bu yazdıklarınız tam da sorunun cevabı olacaktı. Ben yine ifade etmek istediğimi anlatamama sıkıntısıyla tekrar söylüyorum: Hem AI hem de CD kullanmışi ve CD tercih etmiş arkadaşlar somut örnekler verirlerse konunun amacına uygun mesajlar yazmış olurlar.

CorelDRAW'ın basitliği ve diğer sektörel konularla ilgili yazılıp çizilecek çok şey var fakat burada bunların yazılması konunun amacının çıkılmasına sebep olacaktır.

tuncer özkan

🏅Acemi Tasarımcı🏅
Merhaba,

Corel Draw, her grafik programda olduğu gibi, özellikle vektörel çizim klasmanında kendine özgü bazı ciddi özellikleri vardır. Ve bu özellikler hâlâ herhangi bir program tarafından doldurulamamıştır. Artık kıyaslanacak en önemli programlar arasında yalnızca AI kalmıştır.

Grafiker, öyle ya da böyle çalıştığı program ve platformdan bağımsız olmalıdır.

Aslolan yaratıcılık ve tasarım bilgisidir.

Durum böyle olunca, bir işi en kolay, en az zamanda yapacağınız program öne çıkar. Yoksa gereksiz bir program veya platform tutkusu, sizi; yalnızca size karşı sorumlu tutar. Bu sizin (bir) sorununuzdur.

Vakit, nakit, prestij...

Oysa bir tasarımda bulunuyorsanız, programınız sizin en önemli yardımcınızdır. Buna platform da dahil edilebilir.
Yani kısaca CD, AI... Windows, Mac... sizin tasarım yaparken kullandığınız araçlardır. İstediğiniz kadar pahalı, istediğiniz kadar yaygın... sistemler kullanın, eğer sizde peri tozu yoksa, bu markalar hikayedir.

Sadece nasıl görünmek istediğinizin ifadesidir.
Nasıl ve ne kadar yaratıcı olduğunuzun değil!..

Sayın K. Çakır'ın ısrarlı ve haklı olarak konuya projeksiyon tutmasını, açtığı konuya karşı sorumluluğunu saygıyla karşılıyorum.
Gelin görün ki, Macintosh platformundaki (neredeyse) vektörel tek çizim programının AI olması, konuyu şu veya bu şekilde Mac kullanıcılarının bir alınganlık haline getirmesine neden olmaktadır. Bu yüzden bazı kimselerin, CD kullanıcılarını katagorize etmek ve küçümsemek için ısrarla Mac-Pc savaşına getirmeleri normal bir sonuçtur.

Bunu da anlayışla karşılıyorum.

Demek ki, eğer CD'ın üstün veya yetersiz özelliklerini vurgulamak için sadece PC ortamında çalışanları çember içinde tutabiliriz. Çünkü Mac ortamında sadece AI'den bahsedebiliriz. Şimdi, burada bütün grafikerleri CD'nin üstünlüklerine inandırsak, Mac kullanıcıları ne yapacak?

Windows'a mı başlayacaklar?!

Demek ki, Sayın K. Çakır bile burada baltayı taşa vurmakta, çemberin kendiliğinden daraldığını (umarım) görmektedir.

Peki, biz yine de ve aynı anda hem CD, hem de AI kullanabilecek durumda olan, yani PC kullanıcıları için Corel'ın üstün taraflarını anlatmaya çalışalım. Tabii ki, Sayın Grafink'in de (kullanamasa bile) belirttiği gibi CD'nin AI karşısında oldukça zayıf yönleri de vardır.
Ama burada üstün taraflarını, tercih sebebi özelliklerini anlatmaya çalışacağım. Bu başlık altında bunu yapacağım.

Corel'in en önemli özelliği, onun sezgisel olmasıdır. Kullanıcı dostu olmasıdır.

Örneğin, araç kutusundaki hangi araca geçerseniz geçin, hemen property paneli (yukarıda, menü altındaki uzun bant) ona göre yapılanacaktır. Yalnızca kullanabileceğiniz araç özellikleri aktif kalır, diğerleri sönük yani pasif haldedir. Hâlâ FH kullananlar için bu önemli bir özelliktir. Ama bu, AI'de de vardır.
Fakat bazı sezgisel özellikleri ise CD'yi öne çıkarır. Örneğin eğer sayfa büyüklüğünde otomatik bir dörtgen çizmek istiyorsanız, dörtgen aracına iki defa ardışık tıklattığınızda CD hemen sayfayı kaplayan bir dörtgen çizer. Ne ölçü girmeniz, ne de hizalama yapmanız gerekir. Üstelik, bu yöntemle bir dörtgen çiziyorsanız CD; sizin bu dörtgeni "bir arka plan yaratma" düşüncenizde olduğunu bilir ve bu dörtgeni en arkaya atar! Oysa bildiğimiz kural neydi? En son çizilen nesne, hiyerarşik olarak en üstte durur!
AI'de de artık son versiyonlarında "arkaya çiz" komutu konmuş durumda. Ayrıca hizalama yapmadan da "snap" ve "smart guides" komutlarını vererek ölçü girmeden sayfa büyüklüğünde bir dörtgen çizebilirsiniz.
Ama bunlar için CD' sadece dörtgene iki tık yeterli.
Oysa AI'de ise önce arkaya çiz komutu, aktif değilse snap to point, ve yine aktif değilse smart guides yapmalısınız.

Aklıma gelen önemli bir özellik de, koordinat sistemi.

CD'de, bir nesnenin koordinatları, matematikteki gibidir. Öyle de olmalıdır.
Yani sayfanın sıfır noktası, sayfanın sol alt köşesidir. CD'de sayfa koordinat sistemine göre şöyledir. FH'de de böyleydi.

Oysa AI'de ise sayfanın sıfır noktası sol üst köşedir. Her ne kadar sıfırı, sol alt köşeye, istersek çekebiliriz. Ama "varsayılan" değildir. Yani bunu elle yapmalıyız.
Neden?
Bunun PS'taki kullanımı anlaşılır bir durumdur, çünkü fotoğraf için sadece fotoğrafın içi koordine edilir. Ama AI için böyle bir sınırlama neden olsun ki?

Bu durum, koordinat sistemindeki eksi ve artı uzaylarda daha belirgindir. CD'de ve AI'deki durum aşağıdaki gibidir.

Demek ki, AI'de bildiğimiz matematiğin kuralları geçmiyor.

Yine, temel özelliklerden bahsedecek olursak, CD'de bazı özellikler devasadır. Detaylarla çalışıyorsanız, CD size ummayacağınız, ya da diğer bir deyişle AI'de asla olmayan bir büyütme gücü-zoom yeteneği verir. Özellikle, büyük dosyalarla çalışıyorsanız, veya benim gibi detaylar hastası iseniz CD'nin x5 versiyonu % 264.583 oranında büyütme yapar! CD x4 de bu % 450.000 idi. (küsürlerini hatırlamıyorum) Ne hikmetse son versiyonda bu yarıya indirildi.
Oysa AI'de bu en fazla % 6400 gibi mütevazi bir rakamdır...

Detay arayışını, hassasiyeti kesinlikle doyurabilen tek program CD'dir. (Cad programları konu dışıdır)
Sayfa boyutu konusunda da CD'yi aşmak zordur.
Evet, inanamıyacaksınız, Sayfa boyutu 75mx75m!
neredeyse futbol sahası!

Neden çıkış atölyelerinin, araç ve bina giydirme yapan firmaların ısrarla CD kullandıklarını daha iyi anlarsınız. Bu, onların veya tüm CD kullanıcılarının sahip oldukları üstün taraflardan biridir. (her ne kadar, bu kadar büyük bir dosyayı ekranda full-frame yapmak mümkün olmasa bile)
Tabii burada CD'nin bazı yönlerden fazla uçmuş olduğu söylenebilir. Örneğin birimlerde bu vardır. Metre'ye kadar birimler anlaşılır, ama kilometre cinsinden birim koymak bana biraz uçuk geliyor.

CD de ekranda herşeyi aynı anda görürsünüz. Ekranın alt kısmında çok başarılı bir durum satırı (status bar) vardır. Bir nesnenin ne olduğu, hangi layerde olduğu, dolgu rengi, kontur rengi ve kalınlığı, koordinatları...Grup, o grubun kaç elemandan olduğu, nesnenin özellikleri, hangi efektler kullanıldığı.... Bunların hepsini aynı anda görürsünüz.
Oysa, AI'de çoğu zaman bir nesnenin yapısını tam olarak öğrenmek ve ona göre hareket etmek için maalesef Apperance paneli bile yeterli gelmiyor!
Örneğin en basitinden, bir grubun kaç elemandan oluştuğunu AI'de anlayamazsınız. Oysa çok karmaşık bir projede çıkış prosedürü için veya çıkıştaki sorunları anlayabilmek için bu önemlidir.
Bir nesneye ait özellikleri, görebilmek için AI'de 3-4 panel ayrı ayrı açmanız gerekir. Bu bile yeterli değildir. Zaten bir süre sonra panellerle boğuşmak zorunda kalıyorsunuz. Oysa CD'de bir panel kaosu yoktur. Fakat CD'de gelen panellerde çok büyük. Bakın bu eleştirilebilir...

Tasarım elemanları açısından da CD'nin küçümsenmeyecek ciddi özellikleri vardır.

En basitinden CD, dörtgen elips gibi elemanları tanır, özelliklerine göre davranır. Bir dörtgenin köşelerine birbirinden bağımsız radiusları hemen ve istenirse elle verilebilir. İstenirse her köşeye bağımsız radius değerleri verilebilir. Farklı farklı radiuslar verilse bile o hâlâ dörtgendir. Özellikle ambalaj tasarımı yapanlar, kapatma kulaklarını yaparken bunun ne anlama geldiğini bilirler.
Oysa AI, dörtgenin her köşesine farklı radius vermeyi bırakın, onu dörtgen olarak bile tanımaz. O bir path'dir.
Aynı prosedur elips için de geçerlidir. CD'de shape tools ile (ikinci araç) Elipsin kontrol noktasını elipsin içinden çevirirseniz yay, dışarıdan çevirirsenin dilim yaparsınız.

Ne kadar esnek bir çalışma profili, değil mi?

AI ise elipsi zaten tanımaz. Ondan yay yapmak, dilim yapmak için başka yöntemlere başvurmalısınız.

Öte yandan CD'de üstün tipografi, kerning, tracking özellikleri neredeyse bir numaradır. Bir yazı; özelliklerini kaybetmeden modifiye edilebilir. Her zaman geriye dönüş mümkündür. CD'de bir metin içindeki her karakter, ayrı bir nesne gibidir. Bu harfe ait, harfin sol alt köşesinde küçük bir kontrol noktası vardır. Shape aracı ile bu nokta sürüklenebilir, metnin dışına çıkarılabilir, inanmayacaksınız, açısı bile değiştirilebilir. Yazıyı konvert etmeden herhangi bir programda bu mümkün değildir ve CD'de bunu 20 yıldır yapabiliyoruz...

CD'de bir yazının artistik bir yapıda mı, yoksa paragraf mı olduğu çok belirgindir. Buna göre tab ilişkileri sorgulanabilir. Bu yazı türleri, birbirine dönüştürülebilir. Shape aracı ile görerek espas ilişkileri, satır aralıkları çok verimli olarak düzenlenebilir. AI'de görerek, yani fare marifeti ile bunları yapmanız mümkün değildir. Ancak panelden parametre girerek kısıtlı özellikte bunlar yapılabilir. Ama, AI'de de CD'de olmayan özellikler vardır. Örneğin ligature yetenekleri CD'de yoktur.

Şimdilik bunları söyleyebilirim. CD'ı "bir tasarım programı" olarak öne çıkaran diğer özellikleri bir diğer yazıya bırakıyorum. AI'yi de öne çıkaran yazılar da yazacağım. Çünkü gerçekten de AI'de önemli özellikleri olan bir program.

Görüşmek üzere.
Tuncer ÖZKAN

Son düzenleme:

josef29

🏆Pro Tasarımcı🏆
Web sitesi
www.bayrakci.com
Merhaba,

Corel Draw, her grafik programda olduğu gibi, özellikle vektörel çizim klasmanında kendine özgü bazı ciddi özellikleri vardır. Ve bu özellikler hâlâ herhangi bir program tarafından doldurulamamıştır. Artık kıyaslanacak en önemli programlar arasında yalnızca AI kalmıştır.
Grafiker, öyle ya da böyle çalıştığı program ve platformdan bağımsız olmalıdır.
Aslolan yaratıcılık ve tasarım bilgisidir.
Durum böyle olunca, bir işi en kolay, en az zamanda yapacağınız program öne çıkar. Yoksa gereksiz bir program veya platform tutkusu, sizi; yalnızca size karşı sorumlu tutar. Bu sizin (bir) sorununuzdur.
Oysa bir tasarımda bulunuyorsanız, programınız sizin en önemli yardımcınızdır. Buna platform da dahil edilebilir.
Yani kısaca CD, AI... Windows, Mac... sizin tasarım yaparken kullandığınız araçlardır. İstediğiniz kadar pahalı, istediğiniz kadar yaygın... sistemler kullanın, eğer sizde peri tozu yoksa, bu markalar hikayedir. Sadece nasıl görünmek istediğinizin ifadesidir.
Nasıl ve ne kadar yaratıcı olduğunuzun değil!..
Sayın K. Çakır'ın ısrarlı ve haklı olarak konuya projeksiyon tutmasını, açtığı konuya karşı sorumluluğunu saygıyla karşılıyorum.
Gelin görün ki, Macintosh platformundaki (neredeyse) vektörel tek çizim programının AI olması, konuyu şu veya bu şekilde Mac kullanıcılarının bir alınganlık haline getirmesine neden olmaktadır. Bu yüzden CD kullanıcılarını katagorize etmek ve küçümsemek için ısrarla Mac-Pc savaşına getirmeleri normal bir sonuçtur. Bunu da anlayışla karşılıyorum.
Demek ki, eğer CD'ın üstün veya yetersiz özelliklerini vurgulamak için sadece PC ortamında çalışanları çember içinde tutabiliriz. Çünkü Mac ortamında sadece AI'den bahsedebiliriz. Şimdi, burada bütün grafikerleri CD'nin üstünlüklerine inandırsak, Mac kullanıcıları ne yapacak?
Windows'a mı başlayacaklar?!
Demek ki, Sayın K. Çakır bile burada baltayı taşa vurmakta, çemberin kendiliğinden daraldığını (umarım) görmektedir.
Peki, biz yine de ve aynı anda hem CD, hem de AI kullanabilecek durumda olan, yani PC kullanıcıları için Corel'ın üstün taraflarını anlatmaya çalışalım. Tabii ki, Sayın Grafink'in de (kullanamasa bile) belirttiği gibi CD'nin AI karşısında oldukça zayıf yönleri de vardır.
Ama burada üstün taraflarını, tercih sebebi özelliklerini anlatmaya çalışacağım.

Corel'in en önemli özelliği, onun sezgisel olmasıdır. Kullanıcı dostu olmasıdır.
Örneğin, araç kutusundaki hangi araca geçerseniz geçin, hemen property paneli (yukarıda, menü altındaki uzun bant) ona göre yapılanacaktır. Yalnızca kullanabileceğiniz araç özellikleri aktif kalır, diğerleri sönük yani pasif haldedir. Hâlâ FH kullananlar için bu önemli bir özelliktir. Ama bu, AI'de de vardır.
Fakat bazı sezgisel özellikler ise önemlidir. Örneğin eğer sayfa büyüklüğünde otomatik bir dörtgen çizmek istiyorsanız, dörtgen aracına iki defa ardışık tıklattığınızda CD hemen sayfayı kaplayan bir dörtgen çizer. Ne ölçü girmeniz, ne de hizalama yapmanız gerekir. Üstelik, bu yöntemle bir dörtgen çiziyorsanız CD; sizin bu dörtgeni "bir arka plan yaratma" düşüncenizde olduğunu bilir ve bu dörtgeni en arkaya atar! Oysa bildiğimiz kural neydi? En son çizilen nesne, hiyerarşik olarak en üstte durur!
AI'de de artık son versiyonlarında "arkaya çiz" komutu konmuş durumda. Ayrıca hizalama yapmadan da "snap" ve "smart guides" komutlarını vererek ölçü girmeden sayfa büyüklüğünde bir dörtgen çizebilirsiniz.
Oysa AI'de ise önce arkaya çiz komutu, aktif değilse snap to point, ve yine aktif değilse smart guides yapmalısınız.
Önemli bir özellik de, koordinat sistemi.
CD'de, bir nesnenin koordinatları, matematikteki gibidir. Öyle de olmalıdır.
Yani sayfanın sıfır noktası, sayfanın sol alt köşesidir. CD'de sayfa koordinat sistemine göre şöyledir. FH'de de böyleydi.
(1)
Oysa AI'de ise sayfanın sıfır noktası sol üst köşedir. Her ne kadar sıfırı, sol alt köşeye çekebiliriz. Ama "varsayılan" değildir. Yani bunu elle yapmalıyız. Neden?
Bunun PS'taki kullanımı anlaşılır bir durumdur, çünkü fotoğraf için sadece fotoğrafın içi koordine edilir. Ama AI için böyle bir sınırlama neden olsun ki?
Bu durum, koordinat sistemindeki eksi ve artı uzaylarda daha belirgindir. CD'de ve AI'deki durum aşağıdaki gibidir.
(2)
Demek ki, AI'de bildiğimiz matematiğin kuralları geçmiyor.
Yine, temel özelliklerden bahsedecek olursak, CD'de bazı özellikler devasadır. Detaylarla çalışıyorsanız, CD size ummayacağınız, ya da diğer bir deyişle AI'de asla olmayan bir büyütme gücü-zoom yeteneği verir. Özellikle, büyük dosyalarla çalışıyorsanız, veya benim gibi detaylar hastası iseniz CD'nin x5 versiyonu % 264.583 oranında büyütme yapar! CD x4 de bu % 450.000 idi. (küsürlerini hatırlamıyorum) Ne hikmetse son versiyonda bu yarıya indirildi.
Oysa AI'de bu en fazla % 6400 gibi mütevazi bir rakamdır...
Detay arayışını, hassasiyeti kesinlikle doyurabilen tek program CD'dir. (Cad programları konu dışıdır)
Sayfa boyutu konusunda da CD'yi aşmak zordur.
Evet, inanamıyacaksınız, Sayfa boyutu 75mx75m! neredeyse futbol sahası!

Neden çıkış atölyelerinin, araç ve bina giydirme yapan firmaların ısrarla CD kullandıklarını daha iyi anlarsınız. Bu, onların veya tüm CD kullanıcılarının sahip oldukları üstün taraflardan biridir. (her ne kadar, bu kadar büyük bir dosyayı ekranda full-frame yapmak mümkün olmasa bile)
Tabii burada CD'nin bazı yönlerden fazla uçmuş olduğu söylenebilir. Örneğin birimlerde bu vardır. Metre'ye kadar birimler anlaşılır, ama kilometre cinsinden birim koymak bana biraz uçuk geliyor.

CD de ekranda herşeyi aynı anda görürsünüz. Ekranın alt kısmında çok başarılı bir durum satırı (status bar) vardır. Bir nesnenin ne olduğu, hangi layerde olduğu, dolgu rengi, kontur rengi ve kalınlığı, koordinatları...Grup, o grubun kaç elemandan olduğu, nesnenin özellikleri, hangi efektler kullanıldığı.... Bunların hepsini aynı anda görürsünüz.
Oysa, AI'de çoğu zaman bir nesnenin yapısını tam olarak öğrenmek ve ona göre hareket etmek için maalesef Apperance paneli bile yeterli gelmiyor!
Örneğin en basitinden, bir grubun kaç elemandan oluştuğunu AI'de anlayamazsınız. Hatırlayın, bu FH'de bile Oysa çok karmaşık bir projede çıkış prosedürü için veya çıkıştaki sorunları anlayabilmek için bu önemlidir.
Bir nesneye ait özellikleri, görebilmek için AI'de 3-4 panel ayrı ayrı açmanız gerekir. Bu bile yeterli değildir. Zaten bir süre sonra panellerle boğuşmak zorunda kalıyorsunuz. Oysa CD'de bir panel kaosu yoktur. Fakat CD'de gelen panellerde çok büyük. Bakın bu eleştirilebilir...

Tasarım elemanları açısından da CD'nin küçümsenmeyecek ciddi özellikleri vardır.
CD, dörtgen elips gibi elemanları tanır, özelliklerine göre davranır. Bir dörtgenin köşelerine birbirinden bağımsız radiusları hemen ve istenirse elle verilebilir. İstenirse her köşeye bağımsız radius değerleri verilebilir. Farklı farklı radiuslar verilse bile o hâlâ dörtgendir. Özellikle ambalaj tasarımı yapanlar, kapatma kulaklarını yaparken bunun ne anlama geldiğini bilirler.
Oysa AI, dörtgenin her köşesine farklı radius vermeyi bırakın, onu dörtgen olarak bile tanımaz. O bir path'dir.
Aynı prosedur elips için de geçerlidir. CD'de shape tools ile (ikinci araç) Elipsin kontrol noktasını elipsin içinden çevirirseniz yay, dışarıdan çevirirsenin dilim yaparsınız. Ne kadar esnek bir çalışma profili, değil mi?
AI ise elipsi zaten tanımaz. Ondan yay yapmak, dilim yapmak için başka yöntemlere başvurmalısınız.

Örneğin üstün tipografi, kerning, tracking özellikleri neredeyse bir numaradır. Bir yazı; özelliklerini kaybetmeden modifiye edilebilir. Her zaman geriye dönüş mümkündür. CD'de bir metin içindeki her karakter, ayrı bir nesne gibidir. Bu harfe ait, harfin sol alt köşesinde küçük bir kontrol noktası vardır. Shape aracı ile bu nokta sürüklenebilir, metnin dışına çıkarılabilir inanmayacaksınız, açısı bile değiştirilebilir. Yazıyı konvert etmeden herhangi bir programda bu mümkün değildir ve CD'de bunu 20 yıldır yapabiliyoruz...
CD'de bir yazının artistik bir yapıda mı, yoksa paragraf mı olduğu çok belirgindir. Buna göre tab ilişkileri sorgulanabilir. Bu yazı türleri, birbirine dönüştürülebilir. Shape aracı ile görerek espas ilişkileri, satır aralıkları çok verimli olarak düzenlenebilir. AI'de görerek, yani fare marifeti ile bunları yapmanız mümkün değildir. Ancak panelden parametre girerek kısıtlı özellikte bunlar yapılabilir. Ama, AI'de de CD'de olmayan özellikler vardır. Örneğin ligature yetenekleri CD'de yoktur.

Şimdilik bunları söyleyebilirim. CD'ı "bir tasarım programı" olarak öne çıkaran diğer özellikleri bir diğer yazıya bırakıyorum. AI'yi de öne çıkaran yazılar da yazacağım. Çünkü gerçekten de AI'de önemli özellikleri olan bir program.

Görüşmek üzere.
Tuncer ÖZKAN

Teşekkürler Tuncer Özkan devamlı kullanıpta aklımıza gelmeyen birsürü özelliklerini muhteşem anlatamışsın ben bayrakçıyım ve bu büyük bayraklarda çok işimize yarayan bir özellik sayfayı tam boyutlarda kullanabilmek 20mx30 40x60m bayrakları a4 boyutlarında çalışır gibi basit ve rahat çalışmak en önemli tercih sebebimizdir..

K.Çakır

♾️Grafik Gurusu♾️
Web sitesi
Windows'a mı başlayacaklar?!Demek ki, Sayın K. Çakır bile burada baltayı taşa vurmakta, çemberin kendiliğinden daraldığını (umarım) görmektedir.
Baltayı taşa vurma konusunu tam olarak algılayamadım fakat çemberin darlığı doğal olarak normal.

Bu özellik AI'ye CD'den yıllar sonra eklendi. Bir anlamda Adobe bu özelliği Corel'den (belki de başka bir yazılımdan) gördü ve kendi yazılımlarına entegre etti. Neticede bunu ilk yapan Adobe değildir.

Örneğin eğer sayfa büyüklüğünde otomatik bir dörtgen çizmek istiyorsanız, dörtgen aracına iki defa ardışık tıklattığınızda CD hemen sayfayı kaplayan bir dörtgen çizer. Ne ölçü girmeniz, ne de hizalama yapmanız gerekir. Üstelik, bu yöntemle bir dörtgen çiziyorsanız CD; sizin bu dörtgeni "bir arka plan yaratma" düşüncenizde olduğunu bilir ve bu dörtgeni en arkaya atar! Oysa bildiğimiz kural neydi? En son çizilen nesne, hiyerarşik olarak en üstte durur!
Çok iyi bir nokta yakalamışsınız. İyi düşünülmüş bir özelliktir.

Sayfa boyutu konusunda da CD'yi aşmak zordur. Evet, inanamıyacaksınız, Sayfa boyutu 75mx75m! neredeyse futbol sahası! Neden çıkış atölyelerinin, araç ve bina giydirme yapan firmaların ısrarla CD kullandıklarını daha iyi anlarsınız.
Tabelacıların neden CorelDRAW'tercih ettiği konusuna somut bir açıklama getirmişsiniz. Kesinlikle katılıyorum.

Tasarım elemanları açısından da CD'nin küçümsenmeyecek ciddi özellikleri vardır. CD, dörtgen elips gibi elemanları tanır, özelliklerine göre davranır. Bir dörtgenin köşelerine birbirinden bağımsız radiusları hemen ve istenirse elle verilebilir. İstenirse her köşeye bağımsız radius değerleri verilebilir. Farklı farklı radiuslar verilse bile o hâlâ dörtgendir. Özellikle ambalaj tasarımı yapanlar, kapatma kulaklarını yaparken bunun ne anlama geldiğini bilirler.
Elipse, Rectangle ve Polygon nesnelerinin CD'deki bahsettiğiniz kullanım şekli o kadar pratik ve önemlidir ki bunu AI'ye eklemek için ücretli bir plugin bile üretilmiştir.

Örneğin ligature yetenekleri CD'de yoktur.
Bu özelliğin yeni sürümlerde gelmesini umuyorum.

Bu kadar detaylı ve somut açıklamalar yaptığınız için teşekkür ederim. Olması gereken cevaplar tam anlamıyla bunlar gibi yazılardı.

Sizinle doğrudan iletişime geçmek istiyorum, fakat forum kuralları gereği e-posta adresimi burada paylaşamıyorum ve de Özel üye olmadığım için size forum üzerinden özel mesaj atamıyorum.

tuncer özkan

🏅Acemi Tasarımcı🏅
Arkadaşlar, burada dikkati çekmek istediğim önemli nokta, Illustratör' küçümsememektir. Bir PC kullanan grafiker, bu açıdan Mac kullanıcısına göre daha özgürdür. Elinin altında daha çok seçenek vardır.

İnşallah Macintosh kullanan grafikerler de günün birinde PC kullanıcıları kadar özgür olurlar. Bunu yürekten diliyorum. Çünkü onlar bu işe çok daha fazla yatırım yapmış durumdalar. Allah korusun, Apple ile Adobe arası açılacak olsa ve Adobe'nin artık Macintosh ortamını desteklemeyeceğini açıklasa ne olur?
Düşünmesi bile insanı korkutuyor. Yeniden FH'de başlasınlar diyeceğim ama, o da artık Adobe'nin elinde!

T.Ö.