Neler yeni

Yeni mesajlar Yeni konular En çok mesaj En çok tepki En çok görüntülenen

Neden CorelDRAW?

josef29

🏆Pro Tasarımcı🏆
Web sitesi
www.bayrakci.com
Corel'de kendince haklıdır, Corel Draw Mac Kullanıcıları tarafından hiç bir zaman tercih edilmedi. Sonuçta Freehand'in ve illustrator'ün ezici bir üstünlüğü vardı MAc platformunda... 8 versiyonundan beri kar edemediği düşünülürse, Mac için versiyon çıkartmaktan vazgeçmesi oldukça mantıklı... Hayatta 'da böyledir, bükemediğin eli öper, kendi yoluna gidersin. Yolun açık olsun Corel. ^^

bükülecek ne el var nede başka bişey sadece ticari zeka ve tercihler yoksa yoğurdu ister elle ye ister kaşıkla aldıgın zevk önemli sen kaşığı veya yedigin eli cok cok yüceltirsen birgün gelir herşeye ihtiyaç duyacak hale gelirsinki öyle kala kalırsın farkında olmadan..tercihlere saygı lütfen..

firkete

🏆Pro Tasarımcı🏆
bana göre en önemli neden belli bir aşamadan sonra corel endexli düşünme, tasaım yapma en geçerli sebep. Corel in bazı kullanım özellikleri çok daha kolay beki oranlama ile Aİ ye göre oldukça az saylır ama kullanıcılar için oldukça önemli. Mesela hizalama konusu oldum olası aide gıcık olurum. mesela ungrop all seçeneği olmadığı için ai de gelen işleri bile corel de yaparım. corel çalışırken düşüncelerii kesmiyor.ha bu gruplu o halde ungrup bir daha grupluysa o zaman all ungrup ama ai de bu olay yok ne kadar un grup yapacağın belli değil. sonra renk verme ve diğer özelliklere ulaşa oldukça sıkıntılı. Tamam çok gelişmiş ama bu gelişmişliği basite ingirmede sorun var. bsit derken kast ettiğim ise kullanıcının program ile konuşmasında süprizlere yer olmamasıdır. aradığına olabildiğinde çabuk ulaşması lazım ki ana temadan, yani tasarımdan uzaklaşmasın. bu özllik bize hız kazandırır. Ai ise bu hızı ek programlarla kapatmaya çalışmış. tabii onunda başka avantajları var. ancak kontrollü olan hızı tercih ederim. her ne kadar Aİ öğrenkeye çalşsam bazı özelliklerine hayran olsamda illede corel derim.

Murat VARDAR

👑Efsanevi Grafiker👑
Konu CorelDRAW, bir kaç cümlede ben yazmak istedim biraz geç gördüm konuyu o nedenle kusura bakma Kürşad ÇAKIR.
türkiye'de coreldraw kullanıcıları çoğunlukta gibi görünüyor. Peki bunun sebebi nedir?
Corel Corperation tarafından üretilen CorelDRAW 1989 yılında kullanıcılarla tanışan vektörel tabanlı bir grafik tasarım programıdır, tasarımcıların, grafikerlerin ve profesyonel sanatçıların çalışmaları için tasarlanmıştır. CorelDRAW' ın kullanım alanları oldukça geniştir ama ağırlıklı olarak masaüstü yayıncılığı, dijital baskı yapanlar, matbaalar, tekstil firmaları, tabelacılar, açık hava reklamcıları ve reklam tanıtım firmaları kullanır.
Çoğunlukta olma sebebi şahsi fikrim; alışmak ve edinilen alışkanlıktan vazgeçmemekten kaynaklı, nihayetinde türk insanı olarak standartlarımızı zor ediniriz ve kolay kolay terk etmeyiz.
coreldraw kullanıcıları neden coreldraw'ı tercih ediyor?
kimse oturup ben grafik tasarıma başlayacağım, bakayım hangi programlar var bunların hangisi profesyonelleşmemde bana çok büyük artı sağlayacak? diye bir soruyla başlamadı ne Freehand 'e (sonraki dönemde yerini alacak olan Aİ) nede CrolDRAW 'a...(buradaki bu süreci kendimdem ölçü alarak 21 sene önce ne internet vardı, nede bu programların tanınması noktasında ortada kaynak bir döküman)
illaki bir şekilde bir yerden veya birilerinden duyarak, görerek ama isteyerek ama mecburiyetten oturdu bu programlardan birisinin karşısına.
deneme yanılma, göz hırsızlığı, rica-minnet, yalvar-yakar ve en acısıda uykusuz geçen onca geceler....
yine burada tercihlerinin başında ilk anda tesaddüf ki,(ya Freehand yada CorelDRAW) ardından kazanılmış bir program alışkanlığı, süreç içerisinde belki işyeri baskısıyla devam edildi, belkide imkanlar kullanmayı zorladı...

şimdi burayla çok alakalı olmayabilir ama 21 sene önce ne printer nede bilgisayar ortalığı sarmadan önce kullanılan bir teknoloji mamülü vardı adıyla sanıyla "letraset"
yarı şeffaf bir kağıt üzerinde , çeşitli fontlarda harfler ve rakamlar bulunur, siz bunları istediğiniz yüzeye doğru getirip hafifçe bastırarak oraya yapışmasını sağlayarak kolaj gibi yazı yazardınız. hem pahalı hemde zahmetli bir tasarımcılık yapılırdı,
şimdi bunu niye anlattığımın açıklaması;
böyle sancılı ve sıkıntılı bir dönem de önümüze çıkan ilk tren oldu belki bizi ilerilere götürecek CorelDRAW, hemen sahiplendik, benimsedik...

özellikle de hem adobe ıllustrator hem de coreldraw kullanmış ve tercihini coreldraw'dan yana yapmış kullanıcılar bu tercihlerinin sebepleri nelerdir?
Aİ deki bir live color başlı başına bir olaydır, keza meshtool üstünlüğü... ama Joseph29 'un bahsettiği gibi bir all ungroup yaptıramasınız Aİ 'ye bir kerede. Aling CorelDRAW 'ın en büyük artılarından biri Aİ 'ye göre (ilk sürümden bu yana).
Corelde çok sayfalı insert dizaynları yaparsınız ama bir heceleme (tireleme) yaptıramazsınız. Aİ 'de bunları yapmaz ama kardeşi İndesing onun yerine yapar ve PS, Aİ ve indesing arasında çok büyük bir işbirliği var. bu işbirliğinden dolayıdır ki bence CorelDRAW 'ın 1 boy önünden gidişi...
işte bu noktada kullanıcı faktörü ortaya çıkar ben her iki programıda kullanıyor olsamda CorelDRAW benim ilk gözağrım!
ilk gözağrım olduğundan dolayı tercihimi CorelDRAW 'dan yana kullandım ekmeğimi ve mesleki kariyerimi kendisine borçluyum daha tanıdık, bizden biri gibi vede daha kolay müdehale edilir geliyor bana çoğunlukla hatırımı kırmıyor, söze başlarken belirttiğim gibi; alışmak ve edinilen alışkanlıktan vazgeçmemekten kaynaklı, nihayetinde türk insanı olarak alışkanlık zor ediniriz ve kolay kolay terk etmeyiz.

ve son olarak Kürşad ÇAKIR, daha fazla CorelDRAW kullanıcısı olabilmesi için gelecek olan X6 'da bir kaç eklenti özellik olursa bir çok arkadaşımız CorelDRAW 'dan vazgeçmeyecektir.

mesela;
PS 'deki gibi akıcı bir hand özelliği (Hand aracı ile ekranı sağa sola kaydırma)

Tireleme, en acil bir şekilde türkçe tireleme desteği.

Herhangi bir objeye transparancy uyguladığımızda bu efectti objeye bi kere uygulayabiliyorsunuz, 2. yada 3., 4. kez farklı açılara transparancy vermek için objeyi sürekli bitmap yapmak gerekiyor bence bu özellik acil olarak geliştirilmeli.

Çoklu sayfa katalog çalışmalarında resimler için link verebilme özelliği ki bu CorelDRAW 'ı kasan en büyük unsur.

Geliştirilmiş bir blend menüsü, özerkliği artırılsın, kullanıcı seçenekleri geliştirilsin.

Ai 'deki gibi live color ve kolay kullanımlı geliştirilmiş bir meshtool.

Multiplayer Lens sorununun çözülmesi vb. vs....

liste aslında uzun olacak ama; burada - hem Aİ hem CorelDRAW kullanıcısı olarak seninde bildiğin gibi Aİ 'nin üstün olduğu yanları CorelDRAW 'da da görmek istiyorum.
konuyu umarım farklı bir boyuta taşımamışımdır.

K.Çakır

♾️Grafik Gurusu♾️
Web sitesi
www.corelturk.blogspot.com
Murat Vardar,

CorelDRAW kullanmanın sebebi ya da ondan kopamamnın sebebi bir hayli duygusal :) Fakat yine pek fazla somut bilgi gelmiyor karşımıza. Özetlersek
1- Ungruop all özelliği
2- Align / hizalama kolaylığı
3- Öğrenimi ve kullanılması kolay
4- .....

Yani o kadar yazı yazıldı bu kadar sonuç çıktı :) Sanırım hem AI/FH hem de CD kullanan pek fazla kişi yok forumda.

Bu arada X6 için bahsettiğiniz iyileştirme/yeniliklerin çoğu CorelTÜRK Blog'unda mevcut. Bakınız CorelDRAW'dan beklentiler.

Fakat siz de bir kaç güzel öneride bulunmuşsunuz ama ben bir tanesini anlayamadım. Multiplayer lens sorunu demişsiniz. CorelDRAW ve Multiplayer (çoklu oyuncu) ilişkisini kuramadım.

Murat VARDAR

👑Efsanevi Grafiker👑
Murat Vardar,

CorelDRAW kullanmanın sebebi ya da ondan kopamamnın sebebi bir hayli duygusal :) Fakat yine pek fazla somut bilgi gelmiyor karşımıza. Özetlersek
1- Ungruop all özelliği
2- Align / hizalama kolaylığı
3- Öğrenimi ve kullanılması kolay
4- .....

Yani o kadar yazı yazıldı bu kadar sonuç çıktı :) Sanırım hem AI/FH hem de CD kullanan pek fazla kişi yok forumda.

Bu arada X6 için bahsettiğiniz iyileştirme/yeniliklerin çoğu CorelTÜRK Blog'unda mevcut. Bakınız CorelDRAW'dan beklentiler.

Fakat siz de bir kaç güzel öneride bulunmuşsunuz ama ben bir tanesini anlayamadım. Multiplayer lens sorunu demişsiniz. CorelDRAW ve Multiplayer (çoklu oyuncu) ilişkisini kuramadım.

yazım hatası yapmışım
bahsettiğim multilayer lens..... çoklu katman lens olayı.
bunuda hemen açayım bir nesneye verdiğiniz lensi (yoğunluk, derece, yön miktar, vb. vs...) kopyalayıp diğer bir nesneyede verilebilmesi...

tabiiki insanız isteriz ama ne kadarı gerçekleşebilir ve de ne zaman gerçekleşir bekleyip göreceğiz...

bizde sana soralım Kürşad ÇAKIR " Neden CorelDRAW " ? :)

Mukadderat

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
Her ikisini de kullanan birisi olarak bence corel çok daha pratik.

josef29

🏆Pro Tasarımcı🏆
Web sitesi
www.bayrakci.com
Ben vereyim bir örnek Aİ de çalışmalar gelir bana yurt dışından 10 çeşit siyah rengi veya diger renkleri teke indirmek gerekiyor bir türlü beceremeyior ai corel x5 e alıp orda colorstyle ile anında tek renge düşürüyorum bu çok önemli baskı aşamasında ayrıca overprint handigapı var ai nin çalışanlar yüzeysel çalıştıgı için kafalarına göre overprint veriyorlar digelim beyaza basıyoruz yazılar yok vs vs çok komik durumlarla karşılaşıyoruz bana ai kimse övmesin stabil çalışılmıyor..

K.Çakır

♾️Grafik Gurusu♾️
Web sitesi
Ben vereyim bir örnek Aİ de çalışmalar gelir bana yurt dışından 10 çeşit siyah rengi veya diger renkleri teke indirmek gerekiyor bir türlü beceremeyior ai corel x5 e alıp orda colorstyle ile anında tek renge düşürüyorum bu çok önemli baskı aşamasında
Aslında AI'de de swatches panelinden renkleri birleştirebilirsin. Fakat CorelDRAW'da Colorstyle özelliği de oldukça pratiktir.

ayrıca overprint handigapı var ai nin çalışanlar yüzeysel çalıştıgı için kafalarına göre overprint veriyorlar digelim beyaza basıyoruz yazılar yok vs vs çok komik durumlarla karşılaşıyoruz
Bu güzel bir nokta. CorelDRAW'da beyazlara overprint verdiğinizde film çıkış için PS gönderirken uyarı verir ve siz de bu uyarıyı dikkate alırsanız baskıda karşılaşacak olduğunuz sorunları yaşamazsınız.

bana ai kimse övmesin stabil çalışılmıyor..
Övmek ya da yermek değil buradaki amaç. Ben AI de kullanıyorum, özellikle flexografi işlerinde ihtiyacım olan bir kaç araç CorelDRAW'da bulunmuyor ve AI'yi tercih ediyorum. Mesela Seperation Preview özelliği... CorelDRAW'da bu özellik yok... Bunun gibi karşılaştırmalı somut cevaplar yeni başlaanlar için yazılım seçiminde bir kılavuz olacaktır.

Mukadderat

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
Teşekkürler cevabınız için... Bir örnek verebilir misiniz?

Tabii...

Bir kere herşeyden önce şunu belirteyim ki benim ilk öğrendiğim grafik programı corel.

Aradaki farka gelince:

Birincisi sadece sağ elinizi kullanarak bile çizimlerinizi yapabiliyorsunuz. Kısayol tuşlarını komuta edebiliyorsunuz. Çoğaltma, yansıtma hemen aklıma geliverenler.

Bir eğri çizdiğinizde bunu pürüzsüz düzeltebiliyorsunuz.Ben illustratorde bulamadım bir türlü nasıl yapıldığını.

Corelde bir şeklin içine sınırlandırarak çizgi çektiğinizde çok kolay renk verebiliyorsunuz. Ayrıca kesme işlemi daha kolay.

Grup haline daha rahat komuta edebiliyorsunuz. İllustratorde bu bazen düzensiz olabiliyor.

Belki yeterince araştırma yapmadığım için bana illustrator daha farklı geliyor.

Ama buna rağmen (coreldraw x4 benim çalıştığım program) illustratorde renkler daha canlı ve çeşitli. Bazen çizdiğim düzgün bir şekli illustratore kopyalayıp renklendirebiliyorum.

Bence herkes ilk hangi programı öğrendiyse o ona daha pratik geliyor.

Benim kendimce karşılaştırmalarım bunlar. Umarım aydınlatıcı olmuşumdur. Keşke corel de illustrator gibi gelişime açık olsaydı. Mesela mac te ek işlemler gerektirmeden kullanılabilseydi.

K.Çakır

♾️Grafik Gurusu♾️
Web sitesi
Tabii...

Bir kere herşeyden önce şunu belirteyim ki benim ilk öğrendiğim grafik programı corel.

Aradaki farka gelince:

Birincisi sadece sağ elinizi kullanarak bile çizimlerinizi yapabiliyorsunuz. Kısayol tuşlarını komuta edebiliyorsunuz. Çoğaltma, yansıtma hemen aklıma geliverenler.

Bir eğri çizdiğinizde bunu pürüzsüz düzeltebiliyorsunuz.Ben illustratorde bulamadım bir türlü nasıl yapıldığını.

Corelde bir şeklin içine sınırlandırarak çizgi çektiğinizde çok kolay renk verebiliyorsunuz. Ayrıca kesme işlemi daha kolay.

Grup haline daha rahat komuta edebiliyorsunuz. İllustratorde bu bazen düzensiz olabiliyor.

Belki yeterince araştırma yapmadığım için bana illustrator daha farklı geliyor.

Ama buna rağmen (coreldraw x4 benim çalıştığım program) illustratorde renkler daha canlı ve çeşitli. Bazen çizdiğim düzgün bir şekli illustratore kopyalayıp renklendirebiliyorum.

Bence herkes ilk hangi programı öğrendiyse o ona daha pratik geliyor.

Benim kendimce karşılaştırmalarım bunlar. Umarım aydınlatıcı olmuşumdur. Keşke corel de illustrator gibi gelişime açık olsaydı. Mesela mac te ek işlemler gerektirmeden kullanılabilseydi.
Detaylı cevabınız için teşekkürler. Çizim konusunda kesinlikle tercih sebebi olabilir CorelDRAW. Özellikle kesme, kırpma, trim, intersect gibi shaping işlemleri çok daha kolay. Genelde çizim için her şey elinizin altında. Mirror yapmak için bir tık yetiyor. Ayrıca property bar gibi çok güçlü bir arayüze ilk sahip olan grafik yazılımlarındandır. Illustrator buna benzer bir çubuğu (control bar) yıllar sonra entegre etmiştir.

O zaman şöyle bir sonuca varabilir miyiz? CorelDRAW = Pratik.

Arif ARINMIŞ

♾️Grafik Gurusu♾️
Detaylı cevabınız için teşekkürler. Çizim konusunda kesinlikle tercih sebebi olabilir CorelDRAW. Özellikle kesme, kırpma, trim, intersect gibi shaping işlemleri çok daha kolay. Genelde çizim için her şey elinizin altında. Mirror yapmak için bir tık yetiyor. Ayrıca property bar gibi çok güçlü bir arayüze ilk sahip olan grafik yazılımlarındandır. Illustrator buna benzer bir çubuğu (control bar) yıllar sonra entegre etmiştir.

O zaman şöyle bir sonuca varabilir miyiz? CorelDRAW = Pratik.

evet kesinlikle daha pratik. Ai ve corel arasında kendiniz bir yarıştırma yaparsanız.
Örneğin bir şeklin aynısını hem ai de hem corel de çizecek olursak; corelde daha çabuk bitecektir. Zira geniş bir çerçeveye sahip olmasının yanında o azcık alanlara iyi sığdırılmış araç çubukları var. Renk yönetiminde ai daha iyi ayrıca ai nin efektlerinin bazıları çok can alıcı. Bence bu programları karşılaştırmamalı, birisini iyi diğerini de işinizi görecek kadar kullanmalıyız.

ek olarak corel de bulup ai de bulamadığım, ai de bulup corelde bulamadığım özellikler olduu için seçme zorlaşsa bile; genelde corel kullanıyorum. zira simetri hastalığım var ve bunu ai(align) de yapmak oldukça zor. c-l-t-r-b-e bu harfleri daha çok seviyorum(align kısayolları).

Ayrıca corelde tıklı olan nesne hakkında bilgileri veren alt çubuk var ki bu işime çok yarar.
Sonrasında ai de bir nesneyi düzeltmek için flashtaki gibi mask içine girme işi var o beni deli ediyor.
Ai nin mouse işaretçisi küçük görünüyor, astigmatım ve onu net görmek için gözlük takmam gerekiyor :p
Ai de bazen neyi nerede aradığımı şaşırdığım oluyor.

Corel de ani çökmelere sinir oluyorum
corelin eps açma ve gösterme olayını sevmiyorum. ai harika eps açıyor.
ai nin diğer programlar ile çok fazla bağlantılı olmasını sevmiyorum.
object manager ile document info ya bayılıyorum. Katalog gibi işlerimde kaçınılmazım.
Find and replace ai ye göre daha iyi. Yalnız powerclip içindeki text'ler konusunda çözüm bulunmalı.
Ayrıca düşük versiyon kaydı yaparken bizi uyarmasını isterim. Zira yaptığım bazı çalışmalar. corel 12 bağlı dijital çıktı makinesinde sıkıntılı görünüyor. Ve makine ustası inatla 12 den vazgeçmiyor.
corelin extrude efektini geliştirmesini bekliyorum. Ayrıca renkler konusunda kuler gibi kendi kaynağı olmasını istiyorum. vs vs vs :D

Murat vardar gibi çoklu sayfalarda kasılmalara sinir oluyorum ama hatırladığım kadarı ile artık resime yol verilebiliyor.

gruplamalar harika - kısayollar daha bir harika. Menü çubuğundaki birçok nesneyi bilmiyorum zira hep o nesnelerin kısayollarını kullanıyorum :p

eklenecek o kadar çok şey var ki

Son düzenleme:

Seyit Tiken

🏆Pro Tasarımcı🏆
Bir CorelDRAW acemisi olarak, program tasarımcılığı bir mühendislik yazılımcılığı işidir. Bunu en iyi yapan başarılı olur ve iyi para kazanır, bunu Google'de görüyoruz, İnternet Sofrasını en iyi şekilde kullanıcılarına sunuyor ve sürekli bir AR-GE içerisindedir, bir programın full özellikleri yanında kullanımı pratik değilse kullanıcılar gerekli ilgiyi göstermezler, insan doğası gereği hep kısa yoldan hedefe gidip sonuca ulaşmayı isteriz. CorelDRAW'da bunu görüyoruz, bir Menü'nün en iyi şekilde nerede olursa, daha iyi olur babında. Kullanım kolaylığı çok önemli bir faktördür, programcılık bir tekâmül işidir, CorelDRAW'ın eksiklikleri vardır ve olacak, zeki yazılımlarla bunun üstesinden gelinebilir diye düşünüyorum.

ynkzll

🌱Yeni Üye🌱
Table Tool aracını da es geçmemek lazım diye düşünüyorum. Geçekten kusursuz bir araç.

Murat VARDAR

👑Efsanevi Grafiker👑
CorelDRAW 'ın üzerinde gelen Corel Photo-Paint için.

Konuya bir küçük, ama bir o kadarda önemi büyük ilavede bulunmak istedim;
CorelDRAW 'ın üzerinde gelen Corel Photo-Paint.
CorelDRAW kullanıcı arkadaşların göz ardı ettiği; kasmayan vede arayüz olarak CorelDRAW 'la aynı mantık ve menüye sahip, kıymetini kullanmaya başlayınca anlayacağımız, fotoğraf ve resim düzenlemek için pixel tabanlı çalışma mantığı olan bir program.Corel Photo-Paint için ayrıca bir lisans ödemesi yapmamıza gerek yok, CorelDRAW satın aldığınızda zaten Photo-Paint 'ide satın almış oluyorsunuz...
CorelDRAW 'ı kullanmamın bir diğer sebebide budur. 1 lisansa 2 program.

Son düzenleme:

josef29

🏆Pro Tasarımcı🏆
Web sitesi
www.bayrakci.com
Aslında AI'de de swatches panelinden renkleri birleştirebilirsin. Fakat CorelDRAW'da Colorstyle özelliği de oldukça pratiktir.

Bu güzel bir nokta. CorelDRAW'da beyazlara overprint verdiğinizde film çıkış için PS gönderirken uyarı verir ve siz de bu uyarıyı dikkate alırsanız baskıda karşılaşacak olduğunuz sorunları yaşamazsınız.

Övmek ya da yermek değil buradaki amaç. Ben AI de kullanıyorum, özellikle flexografi işlerinde ihtiyacım olan bir kaç araç CorelDRAW'da bulunmuyor ve AI'yi tercih ediyorum. Mesela Seperation Preview özelliği... CorelDRAW'da bu özellik yok... Bunun gibi karşılaştırmalı somut cevaplar yeni başlaanlar için yazılım seçiminde bir kılavuz olacaktır.

kürsad tekrar teşekkürler açıklamların için çok faydalı oluyorsun..CorelDraw da bi makro ile seperation previev gereçklerşiyor sen daha iyi biliyorsun flexgrafi yi bilmiyorum örnek verirsen belki bildigimiz bişeylerde vardır saygılar iyi akşamlar..

K.Çakır

♾️Grafik Gurusu♾️
Web sitesi
kürsad tekrar teşekkürler açıklamların için çok faydalı oluyorsun..CorelDraw da bi makro ile seperation previev gereçklerşiyor sen daha iyi biliyorsun flexgrafi yi bilmiyorum örnek verirsen belki bildigimiz bişeylerde vardır saygılar iyi akşamlar..
Josef, evet bir makro var fakat çok pratik değil maalesef. AI'de seperation preview yokken esko ve bir kaç üçüncü parti yazılımın yaptığı gibi önce bir kanal oluşturma işlemi yapıyor, bir çizim yaptıktan sonra ******* yapmak gerekiyor vs. AI'deki sistem bence son derece gelişmiş, pratik ve gerçek zamanlı çalışıyor.

Flexografi baskılar için garfik ön hazırlık çok önemlidir, 7-8 renk renk ayrımı yapılabilir, beyaz renk kullanılabilir. Bu renklerin verdiği etkileri görmek için seperation preview çok önemlidir.

Bu arada anlık renk ölçümü de flexografi için çok önemlidir. Herhangi bir nesnenin, bitmap'in, üzerinde efekt, lens vs. bile olsa CMYK yada kullanıldıysa spot renk değerini görmek gerekir. AI'de maalesef damlalık çok kötü çalışıyor. Herhangi bir yerin rengini doğru şekilde ölçemiyor. Özellikle linkli bir nesne (psd, tiff, jpeg gibi raster ya da PDF, AI gibi vektör olabilir) üzerinden renk alamıyor. Oysa CorelDRAW X5'te damlalık o kadar etkin kullanılabiliyor ki tüm renk bilgisini anında Photoshop'taki gibi gerçek zamanlı olarak ekranda görebiliyorsunuz ki bu da çok önemli bir gelişme. Bildiğim kadarıyla vektör yazılımlar arasında CorelDRAW'dan başkasında yok bu özellik. İşte size CorelDRAW tercih sebebi olan somut bir örnek.

firkete

🏆Pro Tasarımcı🏆
ilşk çizimde corel belki daha pratik ancak çizim üzerinde oynama yapmaya başlayınca işte orda Aİ nin gücü ortaya çıkıyor. CDR de muadili bile olmayan özellikler çalışmaya ayrı bir hava katıyor. Birde benim gözlemim veya düşüncem diyeyim. CDR iel Aİ arasındaki bu fark grafikelerin tasrım düşüncelerinide etkiliyor ki bir kaç sene öncesine kadar bir çalışmanın CDR veya Aİ de yapıldığı büyük bir oranda tahmin edilebiliyordu.

tuncer özkan

🏅Acemi Tasarımcı🏅
Color seperation..

Merhaba,

Aİ'deki sep. preview'in Corel Draw'daki karşılığı, Print preview'deki color seperation'dur. Spot veya process bütün renkleri, ister film görüntüsü (siyah), ister kendi renginde görebilirsiniz.

Tuncer ÖZKAN