Konu CorelDRAW, bir kaç cümlede ben yazmak istedim biraz geç gördüm konuyu o nedenle kusura bakma Kürşad ÇAKIR.
türkiye'de coreldraw kullanıcıları çoğunlukta gibi görünüyor. Peki bunun sebebi nedir?
Corel Corperation tarafından üretilen CorelDRAW 1989 yılında kullanıcılarla tanışan vektörel tabanlı bir grafik tasarım programıdır, tasarımcıların, grafikerlerin ve profesyonel sanatçıların çalışmaları için tasarlanmıştır. CorelDRAW' ın kullanım alanları oldukça geniştir ama ağırlıklı olarak masaüstü yayıncılığı, dijital baskı yapanlar, matbaalar, tekstil firmaları, tabelacılar, açık hava reklamcıları ve reklam tanıtım firmaları kullanır.
Çoğunlukta olma sebebi şahsi fikrim; alışmak ve edinilen alışkanlıktan vazgeçmemekten kaynaklı, nihayetinde türk insanı olarak standartlarımızı zor ediniriz ve kolay kolay terk etmeyiz.
coreldraw kullanıcıları neden coreldraw'ı tercih ediyor?
kimse oturup ben grafik tasarıma başlayacağım, bakayım hangi programlar var bunların hangisi profesyonelleşmemde bana çok büyük artı sağlayacak? diye bir soruyla başlamadı ne Freehand 'e (sonraki dönemde yerini alacak olan Aİ) nede CrolDRAW 'a...(buradaki bu süreci kendimdem ölçü alarak 21 sene önce ne internet vardı, nede bu programların tanınması noktasında ortada kaynak bir döküman)
illaki bir şekilde bir yerden veya birilerinden duyarak, görerek ama isteyerek ama mecburiyetten oturdu bu programlardan birisinin karşısına.
deneme yanılma, göz hırsızlığı, rica-minnet, yalvar-yakar ve en acısıda uykusuz geçen onca geceler....
yine burada tercihlerinin başında ilk anda tesaddüf ki,(ya Freehand yada CorelDRAW) ardından kazanılmış bir program alışkanlığı, süreç içerisinde belki işyeri baskısıyla devam edildi, belkide imkanlar kullanmayı zorladı...
şimdi burayla çok alakalı olmayabilir ama 21 sene önce ne printer nede bilgisayar ortalığı sarmadan önce kullanılan bir teknoloji mamülü vardı adıyla sanıyla "letraset"
yarı şeffaf bir kağıt üzerinde , çeşitli fontlarda harfler ve rakamlar bulunur, siz bunları istediğiniz yüzeye doğru getirip hafifçe bastırarak oraya yapışmasını sağlayarak kolaj gibi yazı yazardınız. hem pahalı hemde zahmetli bir tasarımcılık yapılırdı,
şimdi bunu niye anlattığımın açıklaması;
böyle sancılı ve sıkıntılı bir dönem de önümüze çıkan ilk tren oldu belki bizi ilerilere götürecek CorelDRAW, hemen sahiplendik, benimsedik...
özellikle de hem adobe ıllustrator hem de coreldraw kullanmış ve tercihini coreldraw'dan yana yapmış kullanıcılar bu tercihlerinin sebepleri nelerdir?
Aİ deki bir live color başlı başına bir olaydır, keza meshtool üstünlüğü... ama Joseph29 'un bahsettiği gibi bir all ungroup yaptıramasınız Aİ 'ye bir kerede. Aling CorelDRAW 'ın en büyük artılarından biri Aİ 'ye göre (ilk sürümden bu yana).
Corelde çok sayfalı insert dizaynları yaparsınız ama bir heceleme (tireleme) yaptıramazsınız. Aİ 'de bunları yapmaz ama kardeşi İndesing onun yerine yapar ve PS, Aİ ve indesing arasında çok büyük bir işbirliği var. bu işbirliğinden dolayıdır ki bence CorelDRAW 'ın 1 boy önünden gidişi...
işte bu noktada kullanıcı faktörü ortaya çıkar ben her iki programıda kullanıyor olsamda CorelDRAW benim ilk gözağrım!
ilk gözağrım olduğundan dolayı tercihimi CorelDRAW 'dan yana kullandım ekmeğimi ve mesleki kariyerimi kendisine borçluyum daha tanıdık, bizden biri gibi vede daha kolay müdehale edilir geliyor bana çoğunlukla hatırımı kırmıyor, söze başlarken belirttiğim gibi; alışmak ve edinilen alışkanlıktan vazgeçmemekten kaynaklı, nihayetinde türk insanı olarak alışkanlık zor ediniriz ve kolay kolay terk etmeyiz.
ve son olarak Kürşad ÇAKIR, daha fazla CorelDRAW kullanıcısı olabilmesi için gelecek olan X6 'da bir kaç eklenti özellik olursa bir çok arkadaşımız CorelDRAW 'dan vazgeçmeyecektir.
mesela;
PS 'deki gibi akıcı bir hand özelliği (Hand aracı ile ekranı sağa sola kaydırma)
Tireleme, en acil bir şekilde türkçe tireleme desteği.
Herhangi bir objeye transparancy uyguladığımızda bu efectti objeye bi kere uygulayabiliyorsunuz, 2. yada 3., 4. kez farklı açılara transparancy vermek için objeyi sürekli bitmap yapmak gerekiyor bence bu özellik acil olarak geliştirilmeli.
Çoklu sayfa katalog çalışmalarında resimler için link verebilme özelliği ki bu CorelDRAW 'ı kasan en büyük unsur.
Geliştirilmiş bir blend menüsü, özerkliği artırılsın, kullanıcı seçenekleri geliştirilsin.
Ai 'deki gibi live color ve kolay kullanımlı geliştirilmiş bir meshtool.
Multiplayer Lens sorununun çözülmesi vb. vs....
liste aslında uzun olacak ama; burada - hem Aİ hem CorelDRAW kullanıcısı olarak seninde bildiğin gibi Aİ 'nin üstün olduğu yanları CorelDRAW 'da da görmek istiyorum.
konuyu umarım farklı bir boyuta taşımamışımdır.