Neler yeni

Yeni mesajlar Yeni konular En çok mesaj En çok tepki En çok görüntülenen

Neden CorelDRAW?

Arif ARINMIŞ

♾️Grafik Gurusu♾️
Kendi yazdığım yazıyı yeniden paylaşıyorum :)
apple-adobe ortaklığından tut
ai ve cd de örnek çalışmalara kadar.
Sözü geçen herşeyden biraz yazdım. Bu konuda ben de çok kafa patlattım.
Ai ve Corel ikileminde çok kaldım.
her ikisini de aynı zamanda aynı şekilde kullandım.
Yalan olmasın coreli daha özgür buldum. Daha az tıklama ile daha net sonuçlara, daha geniş ve bir o kadar da zekice sıkıştırılmış araç çubuklarına hayranım. İnfo özelliği, kareye çift tıklama, nesne hiyerarşisinde kareye çift tıklayınca arkaya atma vs vs vs çok pratikler. MESH konusunda ai nin çok üstün olduğunu kabul etmek gerekir. Ai ile kuler çok iyi bir bütün. EPS açma konusunda Ai yi yazanlar çok güzel bir bütünleştirme yapmışlar. Corel eps yi parçaları birleştirmeden açıyor ki büyük bir sıkıntı. Büyük firmalar sözüne gelince katılmıyorum. Ankarada büyük bir ajans geçenlerde ai yi bırakıp cd ye geçmiş ve tasarımları harika.
Hep diyorum ve diyeceğim.
"HER İKİ PROGRAMI DA AÇINCA ÖNÜMÜZE BEYAZ BİR SAYFA AÇILIYOR"

" Bilmediğiniz bir programı, iyi bildiğiniz bir program ile karşılaştırmanız, sizi istemediğiniz halde önyargılı pozisyonuna sokacaktır."

Genelde eğitimci nikli insanlar bu forumda çok bilmiş olurlar. Ama siz gerçekten çok bilmiş değil işi bilenmişsiniz. Alkışlıyorum bu sözünüzü. Tuncer ÖZKAN bey.

Mac-Pc ikileminde yıllarca mac için savunma çökmüyor-virüsten etkilenmiyor-sistem yavaşlamıyor gibi geçerli savunmalar vardı. Bence de haklı idi.

Ancak günümüzde windows 7 den sonra pc lerde çökme-donma-virüs sorunları bir mac kadar azaldı. Gün içinde yüzlerçe kez gb lar dolusu verileri oradan oraya exportlar convertler vs. vs. en çok ram ve cpu kasıcı işlemlere maruz kalan bilgisayarım gün sonunda hiç yavaşlama yapmadığı gibi şu ana kadar win7 de virüs sorunu da yaşamadım.

Mac neden pahalı?
Cevabı BİLKOM dur. Herifler bir zamanlar Turkcell in yaşadığı tekel sarhoşluğunu yaşıyorlar. İstedikleri fiyatı reklam ile beslenen apple marka ürünlere veriyorlar. Son mac pc leri test imkanım oldu ve geçen ay sinirlendim diyebilirim. Mac Os Lion u test ederken Mac Pro birkaç kere dondu. Üstelik lion yüklü olarak gelmiş sıfır bir sistem idi.

Kişisel görüşüm şu ki apple minimalizmi çok iyi uyguluyor. Bu aydan itibaren Mac pc de çalışağım. Fiyatı bilmem kaçbin dolar olan pc ile neredeyse aynı marka ve model donanıma sahip olan evimdeki pc fiyatı arasında dağ kadar fark var. Apple windows ortamında çalışacak pc leri üretmeye başladıktan sonra donanım benzerlikleri fazlası ile arttı.(a bu da apple ın windows a karşı yenilmeye, pazar daralmasından dolayı windows a destek vermeye mecbur kaldığının göstergesidir)

Corel ile Ai kullanan birisiyim. İkisinin de üstün ve kötü oldukları nokta var. Kimse ahkam kesmesin. En iyi bildiğin program bildiğin programdır ve HER İKİ PROGRAMI DA AÇTIĞIMIZDA KARŞIMIZA BOŞ BEYAZ BİR EKRAN GELİYOR.

Şu ana kadar corel de ya da ai de hayal edip de çizemediğim bir şekil olmadı.
Son zamanlarda şunu farkediyorum Corelin kullanıcısının artmasından Ai ciler memnun değil gibi :)

bakınız ai ile yapılmış bir çalışma

ve corel ile yapılmış bir çalışma

Lütfen kimse kendini kandırmasın kötü bir grafiker ai de iyi çizim yapamaz ya da iyi bir grafiker; corel basit program karmaşık çizim yapılamaz diyemez. Hayal gücünüzün sıkıntılarını programlara yüklemeyin.

Corel word ün gelişmiş versiyonu demek bence de o program bilinmediğinden dolayıdır.
Her iki programı ben de öğrenmiş olmama ramen corelde hakimiyet daha fazla olduğu için corel seçtim. Ha bugün apple-adobe ortaklığı iyi olabilir ama unutmayalım ki adobenin en çok indirilen programı olan flash player'a destek vermeyen de yine apple dır. Çıkar ilişkileri biter de adobeye apple tarafından hiç destek gelmez ise o zaman korkmak lazım.
Zira bir PC de hem adobe hem corel ürünleri çalışırken bir Mac te sadece Adobe ürünleri çalışıyor. Bu konuda PC'nin üstünlüğünü kabul etmeyen olabilir mi? Bir gün mac te adobe çalışmaz ise ....? :)

Mac kullanacak birisi olarak Pc'ci olduğumu söylüyorum. Şimdi birileri şey demesin. Paran az gider pc alırsın, paran mac'a yetmediği için mac'i kötülersin. Uzanamadığım ciğere mundar demem :) Zira ilk ajans deneyimim mac ile oldu ve açıkça söylüyorum görsel şölenini sevsem de bir türlü ısınamadım.

K.Çakır

♾️Grafik Gurusu♾️
Web sitesi
www.corelturk.blogspot.com
MESH konusunda ai nin çok üstün olduğunu kabul etmek gerekir. Ai ile kuler çok iyi bir bütün.
CorelDRAW X5'in meshini denediniz mi? Gayet başarılıdır. Ayrıca şunu da eklemeliyim X5'te her bir mesh noktasının şeffalığını ayarlayabiliyorsunuz. AI CS4'te bu özellik yokken CDX% çıktıktan sonra AICS5 çıkmış ve bu sürümde bu özellik AI'ye eklenmiş fakat nedense yeni özellik olarak tanıtılmamıştır.

Büyük firmalar sözüne gelince katılmıyorum. Ankarada büyük bir ajans geçenlerde ai yi bırakıp cd ye geçmiş ve tasarımları harika.
İşte bu ilginç bir haber oldu. Hangi firma olduğunu merak ediyorum... Özelden yazabilir misin?

josef29

🏆Pro Tasarımcı🏆
Web sitesi
www.bayrakci.com
kürsad arif tuncer sağlam yazılar yazdıgınız için teşekkürler tekrar vakit darlığından bşey yapamıyorum bende aklıma geldikçe pylaşacagım bişeyler çoklu sayfalarda master sayfa özelligi aklıma gelen bunlardan biri corelin cezbeden özeliklerinden biridir..

K.Çakır

♾️Grafik Gurusu♾️
Web sitesi
Şu şekilde devam edelim mi?

"Neden CorelDRAW?

Çünkü Eye Dropper Tool ile imleci üzerinde gezdirdiğim yerin renklerini gerçek zamanlı olarak imlecin yanındaki kutuda görebiliyorum."

tuncer özkan

🏅Acemi Tasarımcı🏅
devam....

Neredeyse, bütün projelerde gölge yapmak moda oldu.
Ama CD'de gölgeler dinamiktir. Gölgeyi arka-duvara, arkaya-perspektif ve öne perspektif yapılabilir. Üstelik bunu herhangi bir panel içinde cebelleşmeden yaparsınız.

Tuncer ÖZKAN

Arif ARINMIŞ

♾️Grafik Gurusu♾️
Neredeyse, bütün projelerde gölge yapmak moda oldu.
Ama CD'de gölgeler dinamiktir. Gölgeyi arka-duvara, arkaya-perspektif ve öne perspektif yapılabilir. Üstelik bunu herhangi bir panel içinde cebelleşmeden yaparsınız.

Tuncer ÖZKAN

aslında tüm suçlu flash :)
adobenin ilk tanıştığım ürünü photoshoptan önce flash ile oldu ve orada
scriptler ve o iğrenç maske olaylarından sonra yemin ederim adobeden çok korktum. İyiki ps de böyle şeyler ile uğraşmıyorum :)

tuncer özkan

🏅Acemi Tasarımcı🏅
devam...

Merhaba,

Align, yani hizalama modelinde, her programın kendine özgü bir çalışma şekli vardır. En başarılı hizalama çalışma tekniklerinden biri, freehand'in hizalama penceresi içinde gelen operasyon çerçevesidir. Burada, çok hızlı olarak hemen hizalamalar yapmak mümkündü.
CD içinde de hizalama penceresinde örneğin aynı anda iki hizalama (örneğin, sol-üst) gibi hizalamalar mümkündür. Ama göreceli olarak en fazla niteleme yapma yeteneği CD'dedir.

Gördüğünüz gibi, hizalama modelleri, sırasıyla,
Seçili objelere göre,
Sayfanın kenarına göre,
Sayfanın merkezine göre,
Özel bir noktaya göre.

Özellikle son seçimi işaretlerseniz, CD sizden tanımlamak istediğiniz özel bir noktayı, yeni bir imleç ile işaretlemenizi bekler. Bu özellik, sadece CD'de vardır.
Ayrıca, yine align penceresinde altta bulunan For text source object use satırı altındaki notasyonlarda ise yine sadece CD'de bulunan ve yazı satırlarının, herhangi bir objeye göre hizalanması yapılabilmektedir.

Öte yandan, nesne niteleme konusunda da CD, oldukça anlaşılır bir yönteme sahiptir. CD, son seçilen nesneyi referans nesne olarak kabul eder. Hizalamayı buna göre yapar. Ve bunu 20 yıldır aynı şekilde yapar.
Oysa Adobe Illustrator'de referans objeyi CS5'e kadar göremiyorduk. Vardı, fakat tanımlı olarak, yani mavi çerçeve olarak ancak CS5'te gördük. FH'de ise durum daha açmazdı. Çünkü referans obje yapmak için objeyi önce kilitlemek, sonra hizalamak, sonra kilidi açmak zorundaydık.
Ama, Distribute özelliklerinde ise AI'nin bir artısını da unutmamak gerekir.

Tuncer ÖZKAN

Son düzenleme:

K.Çakır

♾️Grafik Gurusu♾️
Web sitesi
Neden CorelDRAW?

Çünkü X5 ile gelen PANTONE+ renk paletiyle tüm Pantone renklerin diğer renk uzaylarındaki karşılıklarını (RGB, CMYK, LAB) elde edebiliyorum, hem de bu renk değerleri Pantone firması tarafından sağlanıyor, yani en gerçek Pantone dönüşümlerini gerçekleştirebiliyorum.

Seyit Tiken

🏆Pro Tasarımcı🏆
Bir acemi olarak, aklıma şöyle bir şey geldi, CorelDRAW'ın Makro Kaydet ve Kod yazma özelliği var, bu başlı başına bir güç demektir, CorelDRAW önü açık ve geliştirmeye müsait bir program, benim merak ettiğim, Photoshop'ta Makro Kaydet veya Kod yazma özelliği var mı?, şayet yoksa, bu CorelDRAW için çok önemli bir ayrıcalıktır, diye düşünü-yorum.

firkete

🏆Pro Tasarımcı🏆
seyit adobeninde bu tür bir uygulmasının olduğunu bir ar nette dolanırken görmüştüm. hatta derslerinide indirmiştim. Ancak açıkcası ilgilenmedim.

Aİde veya İD de durum nedir nasıldır bilmiyorum. Ama corelde paragraf text le çalışırken F10 tuşuna basınca text alanı içinde serbest seçim yapabilme özelliğide bende unutulmamalı...

Daha önce ihtiyacım olmadığı için kullanmadım ama çoklu master layer özelliği epey bi kolaylık sağlıyor.

womd

🌟Usta Tasarımcı🌟
eski alışkanlıklar ve bunlardan vazgeçmekten korkmak diyelim. yeni nesil arasında adobe programları oldukça yaygın. hatta yeni matbaalar da corel'in yanında adobe programları, freehand, vs de kullanıyorlar. gel gelelim eski matbaaların çoğu corel sevdasından bir türlü vazgeçmiyor. uğradığım bir matbaadaki adam bana corel dışındaki programlarda film alınırken renk kaybının çok olduğunu söylemişti. bu elbette asılsız ve kulaktan duyma bir bilgiydi. sadece matbaaların konuya bakış açılarını anlamanız için paylaştım.

adobe 3 tane babalar gibi program çıkarmış. çok sayfalı işler için indesign, photo editing için photoshop, vektörel çizimler için illustrator. bu programlar arasında sorunsuz şekilde veri transferi yapabiliyorsunuz. ben 1 haftada corel'de bitireceğim çok sayfalı bir kataloğu neden 2-3 günde indesign'da bitirmeyeyim?

josef29

🏆Pro Tasarımcı🏆
Web sitesi
www.bayrakci.com
Neden CorelDRAW?

Çünkü X5 ile gelen PANTONE+ renk paletiyle tüm Pantone renklerin diğer renk uzaylarındaki karşılıklarını (RGB, CMYK, LAB) elde edebiliyorum, hem de bu renk değerleri Pantone firması tarafından sağlanıyor, yani en gerçek Pantone dönüşümlerini gerçekleştirebiliyorum.

kürşad bu devamlı kullandıgımız birşey çok doğru.. kürşadında dedidi gibi gidelim

tuncer özkan

🏅Acemi Tasarımcı🏅
Merhaba,

Corel Draw ile Adobe Indesign programlarını karşılaştırmak doğru değil. Kaldı ki, karşılaştırsanız bile genel klasmanda Corel Draw daha baskın kalacaktır. Ama performans açısından çok formalı bir proje için Corel Draw kullanacaksanız, güçlü bir makineye ihtiyacınız vardır. Ya da projeyi formalara ayırarak dosyalandırma daha sağlam olacaktır. Öte yandan Indesign çok formalı projeler için güçlü bir programdır. Zaten bunun için üretilmiştir. Fakat görünüm olarak en yüksek çalışma modelini seçtiyseniz, ekran kartınız çok güçlü olmalı. Özellikle bu yüzden oluşan kırılmalarda, hele hele Mac ortamındaysanız, bazen geri dönüşü olmayan hasarlar oluşabilir.
Bunun dışında, Corel Draw, bir stüdyo programı gibi çalışır. Yani projeyi forma montajına kadar götürerek, PDF'yi forma montajıyla bitirir. Oluşturduğunuz forma montajı, öyle kıytırık bir şekilde sayfaları yanyana getirme prosedürü değildir, CTP'lerin kullandığı montaj kadar verimlidir. İleride bu konuya değineceğim.
Şu an aklıma geldi. Indesign'da maalesef sadece preview görünüm vardır. Yani ekranı saydamlaştıramazsınız.

Kolay gelsin.
Tuncer ÖZKAN

josef29

🏆Pro Tasarımcı🏆
Web sitesi
www.bayrakci.com
Merhaba,

Corel Draw ile Adobe Indesign programlarını karşılaştırmak doğru değil. Kaldı ki, karşılaştırsanız bile genel klasmanda Corel Draw daha baskın kalacaktır. Ama performans açısından çok formalı bir proje için Corel Draw kullanacaksanız, güçlü bir makineye ihtiyacınız vardır. Ya da projeyi formalara ayırarak dosyalandırma daha sağlam olacaktır. Öte yandan Indesign çok formalı projeler için güçlü bir programdır. Zaten bunun için üretilmiştir. Fakat görünüm olarak en yüksek çalışma modelini seçtiyseniz, ekran kartınız çok güçlü olmalı. Özellikle bu yüzden oluşan kırılmalarda, hele hele Mac ortamındaysanız, bazen geri dönüşü olmayan hasarlar oluşabilir.
Bunun dışında, Corel Draw, bir stüdyo programı gibi çalışır. Yani projeyi forma montajına kadar götürerek, PDF'yi forma montajıyla bitirir. Oluşturduğunuz forma montajı, öyle kıytırık bir şekilde sayfaları yanyana getirme prosedürü değildir, CTP'lerin kullandığı montaj kadar verimlidir. İleride bu konuya değineceğim.
Şu an aklıma geldi. Indesign'da maalesef sadece preview görünüm vardır. Yani ekranı saydamlaştıramazsınız.

Kolay gelsin.
Tuncer ÖZKAN

siz yıllardır nerelerdeydiniz tunce bey :))ahanda kapak olsun macçi adobeci arkadaşlar :) bi kullansalar coreli vazgeçemiycekler ama öğrenme korkusu işte halbuki biz adobeyide corelide çok iyi kullanma şansızmız var platformdan dolayı :) montaj olayı corelin muhteşem daha önce kullanmıştım corelin en büyük handikapı resimlerdeki link olayı orda halen zayıf.. zaten onuda yaparsa başka program piyasada tutunamaz..

Son düzenleme:

Bortener

🏅Acemi Tasarımcı🏅
hepsinin yeri ayrı, adobe sülalesi gayet derli toplu bir paket, kendi arasında
alışverişi de sorunsuz. Corel'i de yıllardır kullanırım, çok iyi bulduğum bir yazılım.
Corel'in photopaint'ine bir türlü alışamadım. Sonuçta hepsi de güzel
programlar ve ihtiyaca göre kullanıyorum.

Corel'de macro olduğu, photoshop'ta olmadığı veya nasıl olduğu söyleniyordu.
Bu action'larla yapılabilir. Bunun haricinde Photoshop'ta Java Script'i de
yazılıp, kullanılabilir.

K.Çakır

♾️Grafik Gurusu♾️
Web sitesi
CorelDRAW, Indesign ile kıyaslamak Adobe Illustratoru Indesign ile kıyaslamak gibi bir şeydir. mantıklı değildir... ben ısrar ettikçe Adobe yazılımlarının iyi yönleri anlatılmaya çalışılıyor. Adobe yazılımlarının mutlaka çok iyi yönleri, üstünlükleri var fakat bu konu ile alakalı değil. Dilerseniz başka bir başlık altında neden Aİ diye bir konu açılabilir...

Şimdi devam edelim... Neden CorelDRAW?

Çünkü font listesi çok kullanışlı, font seçimi çok rahat, sisteme yüklenen tüm fontlar sorunsuz şekilde stillerine göre listelenebiliyor.

josef29

🏆Pro Tasarımcı🏆
Web sitesi
www.bayrakci.com
Çünkü Coreldrawda anında inch,metre,feet,km olayını tek tık ile değiştrebiliyorsun Yurt dışı işleri yapanlar için ideal....

K.Çakır

♾️Grafik Gurusu♾️
Web sitesi
Neden CorelDRAW?

Çünkü pakette basit fakat kullanışlı bir Barkod Sihirbazı mevcut. Barkod oluşturmak için başka bir yazılıma ihtiyaç duyulmuyor ve barkodlar dinamik olarak çalışıyor. Bir barkod oluşturduğunuzda bu bir Barkod nesnesi olarak CorelDRAW sayfanızda yer alıyor ve barkodu değiştirmek için yapmanız gereken şey sadece nesnenin üzerine iki kere tıklamak... Böylece barkod benceresi açılıyor ve gerekli değişiklikleri yaptıktan sonra CorelDRAW sayfanızda anında güncelleniyor.