Neler yeni

Yeni mesajlar Yeni konular En çok mesaj En çok tepki En çok görüntülenen

Niçin ahşap, çeşitli ağaç türünden yapılmış mobilya örnekleri,

MKB55

🏅Acemi Tasarımcı🏅
Katılım
14 Ağu 2012
Mesajlar
41
Tepkime puanı
0
Web sitesi
melikevarakcilik.com
NEDEN AHŞAP? İŞTE HER AĞAÇ TÜRÜNDEN MOBİLYALAR



Sevgili dostlar öncelikle 2014 yılında kaybettiğimiz ismini anmadan geçemeyeceğim ve bilgilerinden yararlandığım gomalak cila ustası, restoratör Gökhan Erol’a bir kez daha Allah rahmet eylesin mekanı cennet olsun dilerim.
qROkoD.jpg

DIŞ BUDAK AĞACI

Bu yazımı yazmak için inanın bir aydır hazırlık yaptım. Sizden gelen not ettiğim soruları tek tek gözden geçirdim. Bir ay önce boş olduğum bir zaman diliminde boyahaneleri ve marangozhaneleri diğer sanatkar arkadaşları dolaştım. Ve gördüğümde şok oldum. Komple meşe bir oturma ve yemek odasını lake boyarlarken gördüm. İçim acıdı inanın. Sahibi anlamıyor elindeki takımın servet olduğundan. Ama boyacı arkadaşım ballandıra ballandıra “Ben sana bir lake yapayım. Süper bir şekilde kullanın görün öyle karar verin diyor !....” Üç kuruş para kazanma uğruna güzelim takıma zımpara atmış beyaz astarlamış. Çok üzüldüm. Her şey bitmiş müdahale de edemedim. Bir an önce bu yazımı hazırlamaya koyuldum. Herkes ahşap pahalı olduğundan kaplama ile ya da suntalem, mdf ile yapmaya çalışırken Vatandaş üç kuruş uğruna koskoca komple meşe oturma ve yemek odası takımını lakeye çeviriyor. Yazık yazık. Her gün Melike Varak??l?k siteme binlerce dost giriyor. Orada Ahşap ile ilgili yazımı okumuş olanlar bilirler.
48yo7L.jpg

DIŞ BUDAK AĞACI

Ahşap Allah’ın biz insanlara sunduğu en büyük nimettir. Güzelim ahşabı katletmekle eline ne geçiyor anlamadım. Bu takımlar gün gelecek antika özelliğine kavuşacak. Geleceğimizin mirası olarak kültür varlığı olarak çocuklarımıza kalacak.
Bu konuda neden haklıyım ahşaptan yapılmış objelerle birlikte görün. Şu soruyu yöneltip dilimin döndüğünce size anlatayım. Neden Ahşap?

WE33A8.jpg


IHLAMUR AĞACI

NEDEN AHŞAP:

Ahşap doğal sağlıklı bir üründür. İnsan sağlığını etkileyecek en ufak bir sağlığa zararlı bir birleşimi yoktur, Ahşap ekolojiktir, her an yenilenebilir ve sürekli olan bir kaynaktır. Sağlıklı, bakımı ve tamiri gayet kolay, ergonomik, dayanıklı ( Aynı oranlardaki ahşap 1 kg beton ve çelikten daha fazla yük taşımaktadır.). Ahşap Isı yalıtımıyla mükemmel bir yapı malzemesidir. Üretimi hızlı olan ahşabın her türlü geri dönüşümü yapılabilmektedir. Direnci yüksektir. Ergonomik bir görünüşe sahiptir. Ahşap mükemmel bir dekorasyon ve obje yapım malzemesidir. İşte bunun için ahşabı tercih ediyoruz. Evet ahşap pahalı bir malzemedir ama ömürlüktür. Günümüzde ucuza mal etmek için sunta, mdf, suntalem, kaplama ile yapılmaktadır. Ama hiç birisi ahşabın yerini tutmaz. Hatta ve hatta sizinle iddiasına girerim en süper boya ile boyasanız dahi ahşabın o tatlı rengini ve dokusunu tutturamazsınız. Ahşabın vereceği görüntüye bile ulaşamazsınız. Hele hele de gomalak cila yapılmış bir ahşabın desen motiflerinin zevkine hiçbir yapay objede yaşayamazsınız. (Konu ile ilgili bakınız: GOMALAK CİLA DEDİKLERİ, GOMALAK CİLA VE ANTİKACILIK..... M.Kemal Bektaş-Işıl Tuana) Siz hiç mdf yada kaplama sunta, suntalemden antika eşya olduğunu gördünüz mü? Ahşabı güzel kullandığınız sürece ömürlüktür.

o944Y9.jpg


IHLAMUR AĞACI


Ahşabın düşmanları mantarlar, bakteriler, böcekler ve termitler ağacın biyolojik düşmanlarındandır. Bunlardan bazıları ahşabın tamamen yok olmasına bazıları ise sadece görüntü bozukluklarına neden olurlar. (Geniş bilgi için bakınız: AHŞAP İLE İLGİLİ BİLMEK İSTEDİKLERİNİZ M.Kemal Bektaş-Işıl Tuana) Ama günümüzde ahşabın en büyük düşmanları işi bilmeyen ustalar ile üç kuruş uğruna ahşabı katleden ustalar olmuştur. Bu yazımı okuyunca haklılığımı bir kez daha göreceksiniz.

48yygq.jpg


HUŞ AĞACI


Bir kez daha şu soruyu yöneltip “NEDEN AHŞAP” deyip konumuza devam edelim:


AHŞAP EN SAĞLIKLI BİR MALZEMEDİR

Ahşap hafiftir. Kendi ağırlığının az olması nedeniyle bağlantılara iletilen yüklerde beton ve çeliğe nazaran daha az olur. Bu sebeple temel kesitlerinin daha küçük olması sağlanır. Ahşabın montajı daha kolay ve çabuktur. Hafif olması beton ve çeliğe nazaran montaj işini daha kolay, daha çabuk ve daha ekonomik olması sağlanır. Taşınması kolaydır. Atölyeler de anında montaja hazır duruma getirilir. Hafif olduklarında taşınmaları için özel araçlara ihtiyaç yoktur. İşçiliği kolay, imali süratlidir. Montajdan hemen sonra tam yükle yüklenmesinde sakınca yoktur. Yerinden söküldükten sonra az bir zayiatla tekrar istifade edilmesi mümkündür. Sıcak bir malzemedir, sıhhidir, şekil vermek (işlemek) kolaydır. İşlenmesi mevsime bağlı değildir.


ZJooJg.jpg


Birch furniture types


Ahşap Asit, baz ve duman gazlarına karşı dayanıklıdır. İyi bir ısı ve ses yalıtım malzemesidir. Depreme karşı mukavemetlidir. Depremde dahi insanı koruyan can dostu olmuştur. Ahşap doğada yok olabilir, ahşabın çevre kirliliği sorunu yoktur (olanı da değerlendiriliyor bildiğiniz gibi). Yangına karşı en güvenli malzeme ahşaptır. Ahşabın ısı geçirmemesi ve kömürleşme özelliği ile yangına karşı en güvenli malzeme olduğu bilimsel veriler ortaya konarak kanıtlanmıştır.



rRzzZV.jpg



Ceviz Ağacı



Ahşap uzun ömürlüdür, hafiftir, dayanıklıdır. Ahşabı doğru işlendiğinde ve kullanıldığında, "kapı şişti, pencere kapanmıyor" gibi sözleri duymayız. Sağlıklıdır, kolay temizlenir, nefes alır sayesinde bizlerde sağlıklı nefes alırız. Ortam değişikliğinden az etkilenir.
Ahşabın kullanıldığı ülkelerde ormanlık alanlar artmaktadır. Bir ülkede ahşap tüketimi ne kadar fazlaysa ormanlık alanlar o kadar fazlalaşır. Umarız ülkemizde de ahşap endüstrisi gelişir.

gyMMoQ.jpg



Ceviz Ağacı


Ahşap evlerle, sağlıklı, çevreci, ekonomik, ucuz ve uzun ömürlü bir hayata kavuşmak mümkündür.
Ahşap Allah’ın bize sunduğu en değerli ve eşsiz malzemedir. Dünyanın ilk yapı malzemesi olan ahşap yüzyıllarca yerini ve güvenilirliğini korumuştur. Günümüzde tekrar ahşaba dönüş başlamıştır. Ahşabın güzelliği, faydaları, doğal izolasyonu, depreme karşı direnci, sağlıklı ve uzun ömürlü oluşu gelişmiş ülkelerin ahşabı tercih etmesinin nedenlerindendir.
Ahşap yapıların yangına korumasız olduğu düşünülür. Fakat yanan ev değil içindeki eşyalardır. Gerekli kalınlıkta malzeme kullanılmış bir ahşap yapı yangın anında dış yüzeyinin kömürleşmesi nedeniyle kendine doğal bir koruma perdesi meydana getirir ve bu doğal izolasyon alevlerin iç kısma kadar gitmesini geciktirir. Bu sayede taşıyıcı kiriş ve kolonlar saatlerce dayanabilir.


PBJJnb.jpg



KİRAZ AĞACI


Dünyada ahşap yapılar, beton ve metal yapılara oranla daha çok tercih edilmektedir. Ses ve ısı izolasyonunda ahşabın beton ve metale oranla üstünlüğü vardır. 7 cm kalınlığında ahşap bir duvar, 50 cm kalınlığında beton bir duvarın ses ve ısı izolasyonuna sahiptir.
Ahşap evlerde yaşayan insanların psikolojik ve fizyolojik açıdan kendilerini çok daha sağlıklı hissetmelerinin nedeni ahşap duvarların doğal yapısı sayesinde nemi evin içine almayacak bir filtre sistemine sahip olmasıdır. Betonarme evlerdeki nem oranının yoğunluğundan romatizma, böbrek hastalıkları, astım ve dolaşım bozuklukları yaşanır. Nefes alan ahşabın bu hastalıklara olumlu etkileri olduğu kanıtlanmıştır. Aynı zamanda beton yapıların çift kat hasır demirlerinin arasından mecburen geçen 220 volt elektrik taşıyan teller manyetik alan oluşturur. Aşırı stresin nedenlerinden biri de, vücudumuzun içinden geçen bu manyetik alandır.


5266Dq.jpg


KİRAZ AĞACI


Günümüz teknolojisinde zaten uzun olan ahşabın ömrü kullanılan doğal ilaçlar sayesinde daha da uzatılabilmektedir. Emprenye dediğimiz bu kimyasallar tamamen doğal malzemelerden üretilmektedir ve ahşabın çürümesini önler. (Bakınız konu ile ilgili AHŞAP İLE İLGİLİ BİLMEK İSTEDİKLERİNİZ M.Kemal Bektaş-Işıl Tuana)


ZJooXZ.jpg



KESTANE AĞACI


Ahşap yapılarda yaşayanların fizyolojik ve psikolojik açıdan kendilerini çok daha sağlıklı hisseder. Ahşabın insanla birlikte soluk alır. Romatizma, astım, böbrek hastalıkları ve dolaşım bozuklukları üzerinde olumlu etkileri vardır. Japon deprem uzmanlarının, tüm dünyada depreme karşı en dayanıklı yapının Osmanlı ahşap karkas sistemi olduğunu açıklamışlardır. ABD'deki konutların yaklaşık yüzde 90'ının ahşaptır. Şiddetli bir deprem sonrasında hasar gören betonarme bir yapının yıkılmak zorundadır Ancak hasar gören ahşap bir yapının ise kısa sürede onarılıp, tekrar içinde yaşanılabilir hale getirilebilmektedir. Ahşap yapılar çok hafiftir, kolay kolay çökmez. Çökse bile içinde bulunanları korumaktadır.


D9ggGO.jpg



KESTANE AĞACI


Tarihten günümüze ulaşan en güzel sarayların, tapınakların ve diğer görkemli yapıların hiçbirinde beton kullanılmamış ve binlerce yıldır ahşap kullanılması sayesinde ayakta kalmışlardır. Dünyanın en büyük tarihi üç ahşap yapısından bir tanesinin, 100 metre boyu ve sekiz katlı bir binaya eşdeğer yüksekliğiyle tam 100 yıldır ayakta olan Büyükada'daki Rum Yetimhanesidir.

9EZZ3N.jpg



ABANOZ AĞACI



Gördünüz mü ahşabın mucizelerini !. Biraz daha açalım ve ahşabı katledenlere müdahale edin ki bu yarınımızın temel taşları gelecek kuşaklarımıza intikal edecek bu kültür varlıklarımızı elbirliği ile koruyalım.
Ahşap kullandığımız malzemelerimize her zaman bakım ve onarımını yapabiliriz. Tarihe tanıklık yapmış olan tarihi eserlerin gelecek kuşaklara aktarılması için bakım ve onarımları yapılır. Biz buna restorasyon ve konservasyon diyoruz. Geçmişin kültür ve sanatına ışık tutan bu objelere biz kültür varlıkları diyoruz. Kültür varlıklarının aslına uygun hale getirilmesi için yapılması gereken en doğru çalışma ancak konusunda bilgili bir ekip ve yüksek teknoloji ve kimyasal işlemler kullanılarak yapılabilir. Kültürel varlıkların restorasyonu zahmetli ve pahalı bir çalışmadır. Bilinçsizce yapılan onarımlar tarihi dokuya zarar verir ve bu eserler çöpe dönüşür.. Ayrıca, eseri aslından çıkararak başka bir yapı haline dönüştüreceğinden gelecek nesillere de yanlış bilgiler aktarmış oluruz. Konu ile ilgili bakınız: ANTİKA MALZEMELERİNİN RESTORASYONU VE KONSERVASYONU (ONARIMI, BAKIMI VE KORUNMASI M.kemal Bektaş-Işıl Tuana)

526605.jpg


ABANOZ AĞACI


Ahşap objede nem oranı ve topografik koşullar, fiziksel ve kimyasal değişikliklere neden olmaktadır. Rutubetli ortamlar, ahşap malzemelerde bakteri ve mantar oluşumuna bağlı çürümeler, renk değişikliği ve bir birine dik çatlaklar oluşturmaktadır. Hava ve nemin de etkisiyle ahşap, bünyesine aldığı rutubeti kuruyup geri vermek sureti ile genleşip büzülecektir. Bu da, malzemede çatlama, yarılma gibi bünyesel deformasyonlara neden olacaktır. Ahşap eserlerin restorasyonunda Yanlış malzemelerin kullanılması da çok sık rastlanan bozulma nedenlerindendir. (Konu ile ilgili bakınız: ANTİK ESERLERİNİZİN BOYANMASI KORUNMASI, BAKIMI (RESTORASYONU VE KONSERVASYONU) 1-2 M.Kemal Bektaş-Işıl Tuana)


l9556g.jpg



ÖKALİPTUS AĞACI


AHŞAP HER ZAMAN BAKIM VE ONARIMI KOLAY YAPILAN BİR MALZEMEDİR

Biz ahşabın onarımının yapılmasına restorasyon diyoruz. Restorasyon ahşabın özgünlüğüne zarar vermeden gelecek kuşaklara aktarabilmek için yapılan zorunlu müdahaleler-onarımlardır ve aktif konservasyon çalışmaları içerisinde yer alan bir uygulamadır. Restorasyon, eserdeki bozulmayı önlemek anlamında yapılacak herhangi bir şey kalmadığında yapılması gereken bir uygulamadır. Bu yüzden en son tercih edilen metottur. Çünkü yanlış veya hatalı uygulanması eserin tamamen kaybedilmesine neden olmaktadır.


WE33jP.jpg




ÖKALİPTUS AĞACI


Ahşabın kimyasal metotla bakımlarının yapılarak uzun süre dayanması amacıyla yapılan işlemlerine de konservasyon diyoruz. Konservasyon objenin, zaman içerisinde oluşabilecek fiziki, kimyevi, biyolojik, mekanik ve bunlar dışında kalan çeşitli tahrip unsurlarıyla bozulup asli hüviyetini kaybetmesini önlemek, belli şartlar altında muhafazasını sağlamak ve sağlıklı bir şekilde yaşayabilmesini temin etmek için koruma amacıyla alınan önlemlerdir. Diğer bir deyişle, çevre koşullarını kontrol altına alarak objeyi çürüme ve bozulmalara karşı kalıcı hale getirmektir. Çünkü çürüme, kimyasal değişikliklerden, böcek ve mikroorganizmalardan, fazla ısı, ışık ve nemden; bozulma ise objenin sergileme, saklama biçiminden veya insan hatalarından kaynaklanmaktadır.
Koruma işlemi yalnızca objenin zarar görmesini önlemek, geciktirmek veya durdurmak için yapılan uygulamaları değil, aynı zamanda gerek pasif gerekse aktif metot ve tekniklerle müdahale etmeyi de kapsamaktadır. Bundan dolayı konservasyon eser için yapılan en zararsız işlemdir ve objeyi mümkün olabilen en az değişiklikle korumaya çalışır.


9EZZ0r.jpg


Furniture mulberry tree varieties


Karbon kirlenmesi (motorlu taşıt gazları), eserlerin yüzeyinde depolanarak fiziksel ve kimyasal değişimlere neden olmaktadır. Su ve rüzgar erozyonu gibi doğal afetler, eserlerde çatlakların büyümesine neden olmaktadır. Aşırı sıcaklık değişimleri, ahşap eserlerde genleşmelere neden olup malzemenin yıpranmasına neden olmaktadır. Kuşlar, böcekler, fareler gibi hayvanlar da ahşap eserlere zarar vermektedir
Dünya üzerinde binlerce çeşit ağaç vardır ve hemen hepsi farklı fiziksel, kimyasal ve biyolojik farklılıklar göstermektedir. (Konu ile ilgili bakınız: Ahşap El Oymacılık Sanatı ve Ahşap Oymacılıkta Kullanılan Ağaçlar 1-2 M.Kemal Bektaş)


NW00vk.jpg



MAUN AĞACI

Ahşap eserlerin konservasyon ve restorasyonu yapılmadan önce, bozulma nedenlerinin iyi saptanması gerekir. Konservasyona geçildiğindeyse, öncelikle eserin bulunduğu yerde yapılan müdahaleler tercih edilmelidir. Ancak, çeşitli nedenlerden ötürü mekân değişimi zorunlu ise, tedavi yapılacak ortam ile eserin doğal ortamı arasındaki nem seviyeleri arasındaki farkın aşırı olmamasına dikkat edilmelidir. Eserin yeni yerine adaptasyonu, nem oranı farkının kademe kademe değiştirilmesiyle sağlanır. Ani değişikliklerin çatlama, kavlama, şişme vb. yaratması ve eserin çok büyük zarar görmesi kaçınılmazdır.
Tarihî değerdeki ahşap obje tek çeşit ağaçtan yapılabildiği gibi, birkaç çeşit ağacın bir arada kullanılmasıyla da üretilebilir. Ayrıca sedef, bağa, fildişi, çeşitli metaller, kâğıt, deri vb. malzemeyle de işlenmiş olabilir. Malzeme zenginliği, konservasyon ve restorasyon müdahalelerini kapsamlı kılar. Eserlerin uğradığı tahribat görsel ve aletli laboratuar analizleriyle saptanır. Sonuçlara göre de uygun tedavi yöntemi seçilir.


XJRRao.jpg



MAUN AĞACI


AHŞAP İYİ BAKILIRSA İYİ KORUNURSA HER ZAMAN ANTİKA ÖZELLİĞİNE KAVUŞUR.

Ahşap objenin konservasyon ve restorasyon programı, bir hastanın teşhis ve tedavi yöntemlerine benzer. Bu açıdan, tüm verilerin ayrıntılı değerlendirilmesi gerekir. Mikroorganizmaların verdiği zararlara gelince... Böcekler ahşabın içinde yaşayıp onu yiyerek çürütür. Mantarlar da çeşitlerine göre ahşabı ıslak, kötü koku salan bir konuma sokarak yapısını bozar ve yüzeyde giderilemeyen renk lekeleri oluşturur. Ahşabı istila eden mantar ve böcek gibi biyolojik zararlıların faaliyetleri, ortamın nem oranı ve ısı derecelerinin iyi ayarlanmasına paralel olarak, etkin ilaçlı tedaviler sayesinde durdurulur. Ahşap, hücre yapısı gereği ağaçların cinsine göre değişen oranlarda bazı kimyasal maddeleri içermekle birlikte, iki ana maddeden oluşur. Esnek olan selüloz ile ağacın olgunlaşmasını sağlayan lignin, çeşitli yağlar, madensel ve organik maddeler, renk veren boyalar ve su, ağacın diğer bileşenleridir. Bu nitelikleriyle ahşap, bazı böcek ve mikroorganizmalar için besin kaynağıdır. Hem restorasyon ve konservasyonda, hem de yeni ahşap ürünlerde şiddetle bertaraf edilmesi gereken bu zararlılar, olumsuz şartlarda kolaylıkla üreyip yaşamlarını sürdürürler.


48yvm4.jpg


MEŞE AĞACI
Gerek imalatta olsun ve gerekse restorasyonda ve boyacılıkta temel kural ahşabın dokusunu öne çıkarmaktır. Bazan öyle çalışmalara denk geldim ki saç baş yoldum adeta. Maun yada tik ağacından yapılmış malzemeyi lake boyamışlar. Yazık günah en değerli ağacı adeta katletmişler. Onun yerine direk vernik atsalar o ağaçların dokusu ön plana çıkacak ortaya enfes bir görüntü çıkacaktır. Diğer taraftan ağaca öyle bir doğrama yapmışlar ki abanoz ağacı ağaçlıktan çıkmış. Ama bizim ülkemizde hep ustaya ve sözüne güven var ya maalesef bir sürü gelecek kuşaklara aktarılabilecek kültür varlıklarımız bu şekilde heba olup gidebilmektedir.

48yvgG.jpg


MEŞE AĞACI

Geçmişte, ahşap objelere yapılan onarımların çoğu eserlerin ömrünü uzatmak bir yana, onlara zarar vermiştir. Tedavi esnasında bu uygulamalar mekanik ve kimyasal yöntemlerle geri alınır ve eser kurtarılır. Titiz bir çalışmayla obje ilk yapıldığı orijinal özelliklerine yaklaşır
Ahşap bilindiği gibi hücre yapısına sahip, biyolojik faaliyetleri büyüme, beslenme, üreme vb. olan ağaçtan elde edilir. Hücreler, bu faaliyetlerini ağacın kesilmesiyle yitirmesine karşın, dış dünyayla ilişkiyi tamamen kesmez. Karşımıza, bulunduğu ortamın nemiyle sürekli alışveriş halinde milyonlarca hücreden oluşan bir yapı çıkar ortaya. Ahşapta sürekli devam eden bu özelliğe “higroskopi özelliği” adı verilir. Hücre yapısına sahip tekstil, deri, kemik, kağıt vb. tüm organik kökenli objeler de bu özelliği gösterir. Çevresiyle gerçekleştirdiği nem alışverişi ahşapta bazı olumsuzluklara yol açar. Ortamın bağıl nemi ahşabın bünyesindeki nem seviyesinden az ise, ahşap içerdiği fazla nemi dışarı vererek kurur ve ufalır. Ortamın bağıl nemi ahşabın neminden fazla olduğu tersi durumda, ahşap ortamın nemini bünyesine çeker ve hücreler suyla dolarak şişer. Sonuçta, kütle boyutu büyür. İşte, ahşabın çalışması denilen küçülme, çatlama, çarpılma, kamburlaşma, genişleme vs: istenmeyen durumlar böyle oluşur. Ağaç halinden ürüne dönüşünceye kadar, ahşabın bahsedilen bu özelliklerinin göz önünde bulundurularak, gerek işleme yöntemleri ve ahşap cinslerinin seçimi, gerekse nemi fazla olan ağacın başlangıçta iyi kurutulmasının önemi de büyüktür. Tüm ahşap cinslerinin çalışma özellikleri farklıdır. Bu nedenle, taşınamaz ve taşınabilir ürünlerde bulunacağı yere göre uygun ağaç seçme zorunluluğu vardır.
Tüm tarihî ahşap eserlerin yüzeyinde, dış şartların etkisiyle ilk yapıldığı zamanki ham yüzey dokusundan farklı, ince bir tabaka oluşur. Buna patina adı verilir. Ahşap eserdeki patina ilkin obje üretildiği sırada, yüzeye uygulanan cila, boya vb. işlemlerle oluşturulan yüzey dokusu üzerinde, dış şartlardan etkilenerek zamanla oluşur.


68WL5l.jpg



ZEYTİN AĞACI


Sonuçta, yüzeyin rengi yapıldığı zamankinden farklı tonda çıkar karşımıza. Özellikle Türkiye'de çok sayıda ahşap esere malzeme olan ceviz ve meşede tanen oranının yüksek oluşu ve bu maddenin nemden çok etkilenmesi, ahşabın koyulaşmasına neden olur. Bir bakıma, ahşap yüzey nemle bağlantı kurarak kendi kendini boyar. Bu nokta konservasyonda uygulanılan yüzey temizleme ve yeniden cilalama işlemlerinde göz önünde bulundurulmalıdır. Maalesef, birde yapılan ahşap restorasyonlarında patinanın gerekliliği dikkate alınmadığından, pek çok değerli obje tahrip edilmektedir.
Üzeri boyalı ve bezemeli ahşap eserlerde ise, boya tabakalarının yok olmaması için, temizleme işlemleri büyük bir titizlikle yapılmalıdır. Eğer, bu tabakalar pul pul olup dökülme durumuna gelmişse, temizleme işlemlerinden önce sağlamlaştırma yapılmalıdır.

n203MB.jpg



ARMUT AĞACI


Konservasyonda bir diğer önemli safha, böcek ve mantarların tahribatıyla oluşan süngersi dokuyu sağlamlaştırmak için uygulanan konsolidasyon. Çok fazla tahrip olmuş dokulara uygulanan konsolidantlar doğal veya sentetik mum ve reçinelerle hazırlanır. Konsolidant seçimi de ilerde istenildiği zaman geri alınabilir türde olmasına dikkat edilmelidir. Gerekli yerlerin konsolide edilmesinden sonra, eserin strüktürünü oluşturma işlemine geçilir. Zaman içinde kopmuş, kırılmış, çatlamış yerler uygun yapıştırıcılar ve birleştirme yöntemleriyle yerlerine monte edilir. Eksik parçalar eserle aynı cins ağaçtan ve forma uygun şekilde, böcek ve mantarlara karşı sterilize edilmiş olarak hazırlanıp monte edilir.
Bütün bunlardan sonra sıra, eserin bulunacağı ortamın olumsuz şartlarından korumak için yapılacak yüzey işlemlerine gelir. Esasen doğal cilalar tatbik edilmekle birlikte, kimi durumlarda sentetik esaslı koruyuculara da başvurulur. Eserin yeni yapılmış gibi pırıl pırıl görünmemesi, önemle gözetilmesi gereken bir ayrıntı sorunudur. Tedavisi tamamlanan eserlerin teşhir ortamlarında nem, ısı, ışık, biyolojik aktivite vb. açılarından kontrol altında tutulmaları da zorunludur. Ahşap objelerin toz, ısı, ışık, nem gibi olumsuz faktörlerden uzak tutulmasına, böceklere karşı periyodik ilaçlanmasına da özen gösterilmelidir.
Renkler, dokuları, sertlikleri, taşıma kabiliyetleri, dayanıklıkları, boya tutma kabiliyetleri, kuruma kolaylıkları ve lif düzgünlükleri.ağaçları ayıran özellikler olup ahşap objeyi yapmadan önce iyi bir ağaç seçimi yapmak gerekir. (Bakınız Ahşap el oyma sanatı ve ahşap oymacılıkta kullanılan ağaçlar – Mustafa Kemal Bektaş)

yRZrVN.jpg


PEAR TREE furniture types



Ahşap çalışması bir problem olarak görülse de yapılacak işte doğru ahşap seçimi, ahşabın iyi kurutulması ve ahşap elemanın tasarımı doğru yapılırsa bu problem o kadarda sıkıntı yaratmaz.
Çoğu malzemenin aksine su ile temasa girse dahi boy yönünde çalışma yapmaz. Ahşap ısı değişimi ile boy değişimine uğramaz. Isı ile yumuşayıp sertleşmez. Sadece suyla ve sadece enine kesitlerde bir çalışma söz konusudur. Bu sebeplerden dolayı ahşabın birçok tasarımda avantajı kavranmış ve tasarımlarda ahşabın yerini ayrı kılmıştır. Bir diğer sorun olan ahşap dönmesi ise ahşabın boyuna kesitlerinin uygun yerleştirilmesiyle çözülebilir.


d0gA87.jpg



Pecan American furniture types

AHŞAPTA NEM ORANI VE AHŞABI KORUMA

Yeni kesilmiş ağaç kururken, içerdiği nemin, kuru ağırlığının %30 miktarına düşmesine kadar asıl boyutlarını korur, buna %30’luk lif doygunluk ayarı denir. Bu noktadan itibaren, kurudukça büzülür. Benzer şekilde, kuru ahşaptaki nem maksimum %30 oranına kadar arttığında şişer. Nem oranının bu oranın üzerine çıkması daha fazla genleşmeye sebep olmaz. Nem hareketi, eğilme, burkulma ve çatlama gibi şekil değişikliklerini de beraberinde getirebilir.
Ahşap malzemeden istenen verimin alınabilmesi için uygun nem oranına kurutulmuş olması gerekir. Yaklaşık olarak %30 nem içeriğinin biraz daha altına kadar lifler doymuş ve şişmiş olarak kalır. Daha sonra kuruma, kademe kademe gelişen çekme olayına neden olur.

25zVaO.jpg



ÇAM AĞACI


Kurutma Yöntemleri açık havada ve fırında olmak üzere iki çeşit kurutma yöntemi vardır. Ancak doğal kurutma uzun sürede yapılan ve koşulları zor bir işlemdir. Özellikle %20’nin altındaki nem içeriklerine ulaşmak için fırında kurutma gerekmektedir. Ahşapta bulunan reçinenin dışarı atılmasını sağlaması fırında kurutmanın en önemli avantajlarındandır.
Nem oranını %20’nin altına sabitlemek ahşabı kuru tutmak anlamına gelir. Eski evlerde çözüm olarak çatı saçakları uzun tutularak dış cepheye gelen yağmur miktarı en aza indirgenmeye çalışılmış. Bir diğer yöntem ise yüzeyi su geçirmeyen bir tabaka ile örtmek yani boyamaktır. Ancak ahşap çalışmasından dolayı boya kısa sürede çatlama gösterir. Dış cephede ahşabın üzerine macun kullanmamak ve nefes alan ahşap boyaları kullanmak, işe yarayan kuru tutma yöntemleri arasında yer alabilir.
Koruyucu özellikli yeni boyalar, vernikler, poliüretanlar ve epoksiler en kullanışlı yüzey koruyuculardandır. Parke zemin üzerine uygulanacak bir ürünü seçerken aşınmaya karşı dayanıklı, dış cephede kullanılacak bir ürünü seçerken ise elastikliği ve güneşe dayanaklılığı gibi özelliklerinin aranması gerekmektedir
Güneş etkisi ahşabı eskitir ve bu eskime zamanla yağmurun etkisi ile çatlamalara ve elyaf kaybına neden olabilir. Yüzeyde küf oluşabilir, çatlaklarda pislik birikir, çatlağın büyümesi ile içeriye su bile girebilir. Yüzey koruyucular bu durumu en aza indirmek için kullanılır.
Bugün neredeyse hiç kimsenin ahşap ve ahşap ürünlerinden soyutlanarak yaşaması mümkün değildir..
Oymaları yapılmış bir ahşaba yapılacak altın ve gümüş varağın göz zevkine asla doyamazsınız. (Konu ile ilgili bakınız: ALTIN VARAK YAPIMINDA ANA ESASLAR PÜF NOKTALARI ile AŞAMA AŞAMA ALTIN VARAK DEKORASYONU M.Kemal Bektaş)


1rOl61.jpg


ÇAM AĞACI


Rahmetli Gökhan Erol ustamın dediği gibi “Daha ağacı, dokusunu,mobilyanın mimari stilini bilmiyorlar, ama ustayım yada antikacıyım diyorlar. Gomalak cilanın bile nasıl yapıldığından haberleri yok.Usta dediğin ruhundan ruh katmalı” (Konu ile ilgili bakınız: ANTİKA TAMİRCİLERİ VE ANTİK ESERLER İÇİN MİMARİ SANAT TARZLARI HAKKINDA 1-2 M.Kemal Bektaş-Işıl Tuana)

Sırf üç beş kuruş kazanmak uğruna güzelim oymaları batırıp rastgele boyalarla boyayarak resmen ahşabı katledip çöp haline getiriyorlar. Polyester üzerine varak atan mı ararsınız. Akrilik verniğe akrilik tiner yerine poliüretan tiner kullanan mı ararsınız. Ahşabın dokusu görünecekmiş. Antik eser durumuna kavuşacakmış umurlarında değilki! Sanatı ve tarzı bilmiyor lar ki umurlarında olsun. Ellerinde bir kompresör ve tabanca gelene gidene kendilerinin tayin ettikleri boyayı atıp duruyorlar.
Benim size naçizane tavsiyem iyice araştırmadan ahşaplarınızda tadilat, boya v.s yaptırmayınız. İyice bilgi aldıktan sonra bu ürün benim. Bu para benim. Ben böyle istiyorum bunu yapmak zorundasın demelisiniz.
Yıllardır bu işin içindeyim akrilik boya yaptım diye normal selülozik boya yapanları da gördüm. Tabii ki üç ay sonra sarardı onca emek ve para heba oldu gitti. Ben bu işin içinde iken akrilik verniğe akrilik tiner yerine poliüretan tiner karıştırıp onca emek sarf ettiğim varaklı takımlarımı bozdular. Bizim ülkemizde maalesef iş ahlakı sanat ahlakı yok. Eşim yurt dışında çalışırken 1986 da yurt dışından aldığımız maun yemek odası masası ve sandalyeleri hala ilk günkü gibi boyası ve aksamları, oturma minderleri bozulmadan duruyor.

LE5WGJ.jpg


KAVAK AĞACI

Ben ne dersem sen onu yapacaksın demelisiniz ve bu bilgiye sahip olabilme sıfatlarınız olmalıdır. Benim işimi bana öğretme demediğiniz sürece sizi hep teslim alırlar yaptığınız sanatında ürününüzünde içine edebilirler. Sanatkar dediğin ahlaklı olmalıdır.
Maalesef ülkemizde çekememezlik had safhadadır. Usta iseniz sizin ilerlemenizi asla istemezler. Varlıklıysanız da sizi yolunacak kaz gibi görürler. Kusura bakmayın biraz sivri dilliyim. Ama yıllardır gördüğüm gerçek bu. Her sanat dalında ki gerçek üç aşağı beş yukarı bu. Bunca senedir maalesef haset eden ustalarla çok karşılaştım. Bile bile sizin başarılı olmamanız için kendilerine pay çıkartmak için yaptığınızı bozmaktan çekinmezler. Sizin paranız boş yere gitmiş, malzemeniz bozulmuş düşünmezler. İşte bu yüzden biz Avrupa kafası ile düşünemiyoruz. Ben Almanya’ya da gittim. Orada size hiç usanmadan sıkılmadan zevkle size bu sanat dalını öğretirler. Ve de yaptıkları işin de arkasındadırlar. Bildiklerini de ben ustayım ben iyi bilirim havasıyla sizden saklamaya gizemli biri gibi görünmeye çalışırlar. Beni tanıyanlar bilirler ki kim bana ulaşırsa en ince ayrıntısına kadar bildiklerimi paylaşmaktan çekinmemişimdir. Ahşabın imalatından boyasına kadar hepsi maalesef bir sorun. Herşey parasını alıncaya kadar. Parasını alıncaya kadar peşinizden koştururlar. Küçük dilleri gözükür sizi aramaktan bıktırırlar. Ama ! aldıktan sonra da siz peşlerinden koşarsınız. Dediğiniz gibi yapmazlar sizi verdiğinize vereceğinize pişman ederler. Bakın ben Almanya’ da öyle sanatkarlar tanıdım ki dakikler (Terminli) dediği günde malzemenizi hatasız alırsınız. Bizim ülkemizde neden böyle olmuyor hala anlamış değilim. Bir tanıdığım boyacı kardeşim hiç unutmam milyarlık yatı komple akrilik boya ile boyayıp akrilik vernik atmış. Yatın ahşab kısımlarının içine etmiş. (İşini dört dörtlük yapan boyacı ve diğer sanatkar arkadaşlarımız tenzih ederim. Sözlerim onlara değildir.) Vernikli yerleri bile beyaz akrilik boya ile boyamış. İnanın atlı fayton araba bile o yattan daha güzel duruyor. Güler misiniz ağlar mısınız.! Yat sahibinin de parasını peşin almış. Yat sahibi de ucuza yaptırdım diye sevinedursun sonrada perişan olmuştu. Ağustos sıcağında güneş altında nemle birlikte pul pul dökülme başlamıştı. Sonuçta biz müdahale ettikte kurtardık. İşte bilende yapıyor bilmeyende yapıyor. Yazık değil mi onca emeğe ve malzemeye ve masrafa. Bu malzemeler ülkemize ithal dövizle geliyor.

25zVqv.jpg


PADUK AĞACI



Şunu unutmayınız hangi işiniz olursa olsun günübirlik hareket edip günübirlik düşünür ve karar verirseniz asla başarılı olamazsınız. Biliyorsunuz ki ! ekonomik bir devirdeyiz. Para kazanmakta meslek sahibi olmakta çok çok zorlaştı. Bu tür malzemeleri ömründe bir sefer sahip olabilen ailelerimiz çoğunlukta. Bir mobilya deyip geçmeyin. Bir yatak odası, oturma odası, misafir odası almanız için servet ödemek durumundasınız. Aldınız üç gün sonra sağı solu kırılıp çıktığında giden paranıza ve ne emek sarf ederek aldığınızdan dolayı üzülürsünüz. Hele hele birde anneden babadan yadigar kalmış bir ahşaba gözünüz gibi bakarsınız. Bir densiz gelir ahşabınızı hatıralarınızı katleder. Ben bunlara çok üzülüyorum. Yıllardır anneden yadigar kalan bir şifoniyere gözü gibi baktıran, yada dededen kalan transistörlü radyoyu bakıma getiren nice anne ve babaları torunları gördüm. Ben şimdiye kadar modiler sistem yapılmış bir yatak odası yada oturma odasını tamire getireni hiç görmedim. Suntalem,mdf ve laminanttan yapılmış hiçbir malzemeninde antika sınıfına girdiğini de görmedim. Boş ver yenisini alırız zaten beğenmedim. sözlerini sıkça duydum. O ahşabın tatlı desenlerini bilenler, gomalak cilanın o ahenkli tatlı rengi eşliğinde o ahşabın desenlerine bakanlar bir daha ahşaptan vazgeçemezler. Size ahşapla ilgili o kadar bilgi yazarım ki buraya yüzlerce sayfa az gelir. Dünya kurulduğundan beridir ahşap her dönemde başucumuzda ve olmazsa olmazı olmuştur. Neden tüm antik eserler ahşap? Siz siz olun varolan ahşabınızı koruyun geleceğiniz çocuklarımıza bu mirası taşıyın.

5261zj.jpg



GÜL AĞACI

Bakın yukarı da bazı ahşaptan yapılmış objeleri gördünüz. Özellikle her ağaç türünden yapılmış olanları seçtim ki ahşabın o güzelim dokularını ve güzelliklerini görün istedim. Şimdi sanırım anladınız neden ahşaba önem vermemiz gerektiğini.

J6by9Y.jpg



GÜL AĞACI

Sevgili dostlar bu yazı dizimde de sizlere A sından Z sine ahşap ile ilgili bazı bilgileri aktardım. Bir başka yazı dizimde sizlerle tekrar buluşmak ümidiyle hoşça kalın. Dostça kalın.
Saygılar… selamlar….


8QR7A1.jpg


PELESİNG AĞACI



Mustafa Kemal Bektaş
Melike Varakçılık
Tel: 0.553.538 12 64
Melike Varak??l?k


48yvBq.jpg


TİK AĞACI


gyMJ7Z.jpg


TİK AĞACI
 

Benzer konular

Üst