Neler yeni

Yeni mesajlar Yeni konular En çok mesaj En çok tepki En çok görüntülenen

overprint sorunu

antique

🏅Acemi Tasarımcı🏅

arkadaşlar elimdeki işin "sorunlu olan kısmını" örnek olması açısından üste ekledim.. çalışmanın matbaadan film baskısını aldık, siyah fon ile kırmızı daireyi üstüste koyduğumuz zaman kenarlarda beyaz çizgiler çıkıyor..

kırmızı daireyi çapta yarım milim şişirdim ancak siyah da aynı oranda etkilendiği için değişen birşey olmadı.. matbaadaki grafiker elemanı aradım sordum, overprint yapıcaksın ama kırmızı daireyi de ona göre ayarlayacaksın dedi, tabi telefondan söylemekle uygulamak aynı olmuyor..

ben şimdi kırmızı daireyi seçip "overprint outline" dediğim zaman kırmızının etrafını ince bi tabaka siyah kaplıyor (2 nolu örnekte bu olayı sarı ile göstermeye çalıştım) bu çalışmanın filmini yeniden aldırsam olay tamam mıdır, bu overprint olayının mantığı nedir, google'da biraz araştırdım ama yine de anlamadım..

anlatmak istediğim olayın corel örneğini indirip bakarsanız sevinirim, sadece 30kb büyüklüğünde -> DosyaUpload.NeT - File Upload Free File Hosting Dosya Upload Files Upload File Upload Upload File

yardımcı olanlara şimdiden çok teşekkürler

Benzer konular

grafiker1974

🏅Acemi Tasarımcı🏅
Evet, tamam olur. Overprint yapmak demek altını boş bırakma demektir. Hepsi bu... :)

Grafink

Clone Trooper
♾️Grafik Gurusu♾️
Web sitesi
www.grafink.org
siyah zemine kırmızı overprint verirseniz, koyu kırmızı olur... ( od a şansınız varsa yoksa saçma sapan bordodan bozma bir kahverengi alırsınız )

kırmızıya overprint verilmez ( extra renk olmadıkça)

overprint sadece siyahlar için geçerli bir uygulamadır, o da çok küçük imgelerde ( font gibi )

forumda overprintin çok detaylı anlatımı var, araştırmanızı öneririm...

K.Çakır

♾️Grafik Gurusu♾️
Web sitesi
www.corelturk.blogspot.com
Evet, tamam olur. Overprint yapmak demek altını boş bırakma demektir. Hepsi bu... :)
Tam tersi olmalı.

kırmızıya overprint verilmez ( extra renk olmadıkça)

overprint sadece siyahlar için geçerli bir uygulamadır, o da çok küçük imgelerde ( font gibi )
Bu da yanlış bir bilgi. Overprint Trapping sisteminin temeli oldğu için her renkte kullanılabilir. Eğer kullanılan RIP otomatik trapping yapmıyorsa manuel olarak ihtiyaç duyulan her çalışmada uygulanmalıdır.

ben şimdi kırmızı daireyi seçip "overprint outline" dediğim zaman kırmızının etrafını ince bi tabaka siyah kaplıyor (2 nolu örnekte bu olayı sarı ile göstermeye çalıştım) bu çalışmanın filmini yeniden aldırsam olay tamam mıdır, bu overprint olayının mantığı nedir, google'da biraz araştırdım ama yine de anlamadım..
Bu şekilde sorununuz çözülür fakat dikkat eten gereken bir kaç nokta var bu da bindirmenin kalınlığıdır. Çok ince verdiğiniz bindirmeler sorunununuzu çözmeyeceği gibi çok kalın olanları da istenmeyen kontürleri oluşturacaktır. Bir kaç deneme ve biraz tecrübe ile ne kadar kalınlıkta bir bindirme vereceğinizi bulabilirsiniz.

antique

🏅Acemi Tasarımcı🏅
overprint olayını anladım, bindirme ayarlarını da çözdüm.. çok teşekkürler!!!

antique

🏅Acemi Tasarımcı🏅
anldığını bizimle de paylaşır mısın?

overprint verdiğimiz nesnenin kenarındaki taşırma payının altı dolu çıkacak, yani kırmızı siyahın üstüne binecek.. böylece iki filmi üstüste koyduğumuz zaman alttan beyazlar sırıtmayacak.. doğru anlamış mıyım?

afidanci66

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
Merhaba Gençlik. Bu tür işler offseti yada ustası iyi olmayan matbaalarda sorun verebilir. Baskı sırasında yanlış kağıt yükleme, kalıbı tam oturtamama sorunlarından meydana gelir. Bunun en kolay yolu (tabiiki antika arkadaşımızın gönderdiği örneği baz alarak ve Bu işi iki kalıptan baskıya suna bilirsiniz. Yani kırmızıyı magenta ve sarı olarak değil sadece direk kırmızı olarak baskıya vererek.) Bindirme boyanın kalitesine ve oranına göre belirti ve bozukluk gösterecektir. Yani siyaha binen kırmızı baskılı kısım daha koyu bir ton verecektir. Ancak şimdi yazacağım gibi yapılırsa siyah daha koyu ama kırmızınında oturtma sorunu ortadan kalkacak acemi matbaa ustasıda kendini övecektir. İŞTE ÇÖZÜM: Arkadaşın sorununa gelelim. işin tüm zeminini (siyah olan yerleride kastediyorum) Zeminin tamamı kırmızı basılacak, siyah çalışmada aynen kalacak. Yani çalışma basılırken zemin kırmızı olacak onun üzerine siyah şekli ortaya çıkaracak. Hadi kolay gele.

Grafink

Clone Trooper
♾️Grafik Gurusu♾️
Web sitesi
www.grafink.org
kırmızı 2 renkten oluşur, sarı ve mag. bu iki renk 2 film demektir... birde buna siyah eklersek ve basılırken sarı mag. ve siyah birbirine karışacak demektir. Bu yüzden renklerin altı oyulur. eğer siz renge overprint verirseniz demiş olursunuz ki altını oyma alttaki rengin üstüne bas... bu şekilde bir çalışmada ne yaparsanız yapın gerçek rengi elde edemezsiniz... Kırmızınız kırmızı olmaz bordo olur, kahverengi olur... Bir çok kalifiye olmayan matbaa örnek alma aşamasında magentayı arttırarak çözmeye çalışır, bu durumda mavi çalıştığınız bi işin içindeki kırmızılar belki kırmızı olacaktır ama... işin geri kalanı da biraz daha fazla kırmızı olacaktır...

yani bu şekilde, işi allaha emanet etmiş olursunuz hem de kazığa bağlamadan...

Ancak, afidanci66'nin de belirttiği gibi kırmızıyı extra basarsanız. sorun çözülür.

bununla beraber belirli bir ölçüden (boyuttan) sonra renkli baskıda bu beyaz haraler elinize ulaşıyorsa bu matbaanın bilgisizliğinin işaretidir... Bu şekilde çalışan bir matbaanın başnıza açabileceği sorunlar tahmin edilemez... Çünkü matbaa filmleri oturtma tekniğini çözememiştir bile. Düşünün ki bir ilan yapıyorsunuz ve seçtiğiniz tüm renklerin etrafında beyaz çizgiler oluşmuş...

Problemleri çözmenin 2 yolu vardır.

1 kolay yolu
2 doğru yolu...

artık yolu seçmek size kalmış...

antique

🏅Acemi Tasarımcı🏅
cevaplar için çok teşekkürler..

antique

🏅Acemi Tasarımcı🏅
.......Yani kırmızıyı magenta ve sarı olarak değil sadece direk kırmızı olarak baskıya vererek.....

sayın afidanci66,
kırmızıyı direkt kırmızı olarak baskıya vermek istersek takip etmemiz gereken yöntem nedir?

afidanci66

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
sayın afidanci66,
kırmızıyı direkt kırmızı olarak baskıya vermek istersek takip etmemiz gereken yöntem nedir?

Merhaba. Bilindiği gibi bir resmin offset sistemi ile oluşturulması için CMYK yani 4 farklı renkte baskı yapılması gerekir. Ancak bu örnek resim olmadığı için ve sadece 2 renkten oluştuğu için farklı baskı yöntemi kullanılabilir. Aslında pek farklı sayılmaz. :tongueout:Bu örneği CMYK sistemi ile baskıya sunarsanız sarı ve magenta kalıpları birbirinin aynısı olacaktır.:worried: Yani bu iki renk boyayı elle birleştirmek yerine 2 kalıp kullanarak kağıt üzerinde birleştirme gibi bir zaafiyetimiz olacak. kafa arkasından kulak tutmak gibi. Baskı şekline gelince; Yukardaki örnekteki hatayı almamamız için, mesela işin boyutu 10x10 diyelim. 10x10 kareyi çizeceksin karenin rengini %100 K ve %100 M vereceksin. Bu ebatın içine istenilen şekli çizip rengini %100 M vereceksin. Yazıcı ön izlemede bakınca K ve M renklerinin aktif olduğunu, K'nın çizilen şekil hariç diğer kısımları doldurduğunu, M'nin ise tamamen zemin olduğunu farkedeceksin. Ve bu şekilde kalıba göndereceksin. M yani Magentayı direk kırmızı renkle basacaksın. K zaten Siyah. Zemin içerisince boşaltılmış şeklini yani örnekteki yuvarlağı göreceksin. Kırmızı zemin üzerine siyah basılınca boya gelen yerler siyah gelmeyen şekilli yerler kırmızı olarak kalacak ve kaliteli bir iş ortaya çıkacaktır. Bu baskıda da kesinlikle yukardaki sorun ortaya çıkmayacaktır. En kötü usta dahi bu işte hata yapamayacaktır.:rofl: