ya arkadaşlar ne yapmışsınız siz.
herkes uçmuş. mac, pc den 10 kat hızlı diyen bile var mesajlarda. kafanız mı iyiydi bunları yazarken. bu tür performans testleri öyle bana öyle geliyor, böyle hissediyorum gibi koca karı muhabbeti yapar gibi yapılmaz. her işin belli bir yolu yordamı var. teknoljinin göbeğindesiniz ama kusura bakmayın bazı arkadaşlar sıradan bir teknoloji okur yazarı seviyesinin bile altında. herkes meydanı boş bulmuş bol keseden atmış... lütfen kusura bakmayın. ama durum bu. başlık ortada işte. şimdi neden böyle olduğunu açıklayayım;
alın ben size adam gibi bir benchmark sonucunu ekleyeyim. bu ekledim site, dünya çapında kabul görmüş bir sitedir. kullandığı benchmark yazılımını ücretsiz olarak indirip kendiniz de yapabilirsiniz. fiyatı dışında donanım olarak hemen hemen birbirine denk iki bilgisayarı (mac ve win7) test etmişler. ezici bir farkla win 7 daha hızlı çıkıyor. buına ben de katılıyorum. işte buyrun inceleyin, inanmıyorsanız yazılmı indirip kendiniz deneyin. bazı arkadaşların hem mac hem pc kullanma olanağı var;
https://www.phoronix.com/scan.php?page=article&item=linux_windows_part3&num=1 gelelim sizlere win7 nin neden bu kadar yavaş geldiği konusuna. arkadaşlar, gördüğüm kadarı ile birkaç istisna dışında çoğunluğunuz bilgisayar kullanmayı bilmiyorsunuz. yani çok başarılı birer grafik tasarımcı olabilirsiniz orasını bilemem ama bilgisayar konusunda çok zayıfısınız. bunu yapılan yorumlardan çok net çıkarıyorum. macosx, win7, linux gibi sistemleri biraz detaylı bilen bilişimci arkadaşlarınıza bu başlığı okutun aynı şeyleri söyleyecektir.
yani söylemek istediğim şu; siz iş yaptığınız bilgisayarın üzerinde çalıştığı işletim sistemini haşat ediyorsunuz demek ki farkında olmadan. bir sürü kırık program kullanıyor olabilirsiniz. bir sürü program kurup kaldırıyor olabilirsiniz. ya da farkında olmadan birşeyler oluyor. hayır böyle değil diyemezsiniz çünkü ne bildiğinizin farkında bile değilsiniz. ya da ne bileyim, bugün çoluk çocuk bile pc toplayabiliyor. bilgisayar öyle fiyata ya da parçaların hızına bakarak toplanmaz. doğrusu bunun en doğrusunu apple yapıyor. ama yöntem apple ın tekelinde değil. adam gibi bilgisayar toplatmıyorsunuz demek ki. o zaman markalı bir pc alın. alın üst seviye bir IBM onu değerlendirin... çoluk çocuğun kurduğu bilgisayar firmalarının topladığı pcleri kullanırsanız sonuç elbette hüsran olacak. apple bu işe milyarlarca dolar harcıyor. bir bildiği varki harcıyor. bilgisayarı toplarken adam gibi bu işi bilenlere toplatacaksın. bunu yapmadan alelade toplanmış bir pc toplarsanız sonucun vahimliği konusunda o pc değil siz ve işi bilmeyen ama mangalda kül bırakmayan şarlatan bilgisayarcınızdır. büyük firmayım şöyleyim böyleyim diye dolaşırlar, atıp tutarlar ama sizi böyle madur ederler. paranızla beş para etmez bir sistem elde edersiniz. bu tür satıcılar sadece bilgisayar sektöründe değil her sektörde var. grafikerler arasında ya da web tasarımcım diye ortada dolaşan şarlatanlar yok mu var? kiminle çalıştığınıza dikkat edeceksiniz. şarlatanlara prim vermeyecekseniz. ağzı çok laf yapan mevlanadan dörtlükler alıntılayan, ya da ne bileyim bill gates ile akraba olduğunu söyleyen kişileri tanıyıp onlardan uzak duracaksınız.
yanlış anlaşılmasın kimse herşeyi bilmek zorunda değil. ama durum bu. ama başlığı okuyanlar yanılmasın diye yazıyorum bunu. amacım kimseyi kırmak değil.
mac öyle sizin saydığınız kadar yaygın değil. işte onunla ilgili güncel bir istatistik de aşağıda; (dünyada mac kullanımı kasım 2010 itibarıyla yaklaşık %8 civarında)
https://www.w3schools.com/browsers/browsers_os.asp ancak yorumlara bakılırsa birisi %20 demiş diğeri, ne % 20 nin lafımı olur daha fazladır demiş
diğer bir konu ise mac lerin fiyatları. inanılmaz bir fiyatlandırma politikası var. mac alınıyorsa mac pro alınır, ki onun da fiyatları 3000 dolarlardan başlıyordu en son baktığım kadarı ile uç aşağı beş yukarı bu fiyatlardadır herhalde hala.... hatta 15 bin dolara bile macden bahsediliyor. sizin haberiniz var mı ki bu paralara toplanan pc nasıl bir pc olacak. ballandıra ballandıra anlattığınız mac lerden çok daha hızlı olacağına garanti verebilirim. inanmayan varsa koyar parayı ortaya toplarız. sonrada yukarıdaki benchmark yazılımı ile test ederiz. pc yavaş kalırsa, bilgisayarın parasını veririm ve pc de onda kalır. tam tersi olursa, yani pc daha hızlı olursa pc yi alırım. hodri meydan.. çok net konuşuyorum. hele hele 15 bin dolara binlerce terminale aynı anda hizmet verebilecek sunucu alırsınız. adam gibi bir grafik kartı takılabilen bir sunucu seçip bunu masa üstü olarak kullanırsanız, böyle bir sunucuyu aynı anda 50 tane photoshop açsanızda zerre kadar sarsamazsınız. tık demez. hangi mac den bahsediyorsunuz siz.
bu mac konusu daha çok karizma aracı gibi birşey. tarasımcının iyisi mac kullanır. mantıklı bir durum yok. nitekim bu başlıkta çoğu mac kullanıcısı açıkça bunu belirtmiş. ortada bir sebep yok. sadece şişirilmiş bir ürün var. biryerlerden birisi bağırıyor o ses yankı yaptıkça böyle büyüyor gidiyor işte. özenti mi desem bilemiyorum. marka takıntısı. tıpkı yeni yetme gençlerin giydikleri kot markaları ile birbirlerine sosyal statü biçmesi gibi tasarımcılar da böyle statüler çizmiş. kimisi burada oınu açıkça belirtmiş, kimisi belirtmemiş.
dünyanın en iyi işletim sistemi macosx demişsiniz de buda külliyen gerçek dışı. ortada solaris gibi bir işletim sistemi var. ki yıllarca kapatılmadan en ağır işler için servis verebiliyor. üstelik masaüstü sürümleri de mevcut. bu işletim sistemini her hangi bir sun server donanımı üzerine kurarsanız o sistemi yıkmanız mümkün değil. ha sizin programlarınız çalışmaz orası ayrı ama sonuçta söylem yanlış "dünyanın en sağlam işletim sistemi" değil. linux bile macosx tan çok daha sağlam ve stabil.
örneğin ben şu anda linux üzerinde virtualboxa kurduğum xp de aynı anda photoshop illustrastor, indesign, corel draw açıyorum ve çatır çatır çalışıyorum. üstelik yeni yeni öğrenmeye çalıştığım için içine de ediyorum sistemin. ona rağmen hiç de öyle donma takılma yok. üstelik bu sanal makina üzerinde çalışan bir xp... ama adam gibi kurulmuş ve ayarları düzgün yapılmış bir xp.
işin açıkçası ben windows kullanıcısı falan değilim. ama pc kullanıcısıyım. yani sizlerin sandığı gibi pc tarafında tek alternatifiniz windows değil. yani windowsa bakarak pc yi tukaka ilan etmek büyük cahillik. o zaman buyrun pc+linux ile mac i karşılaştıralım. madem pc performansını değerlendiriyoruz. doğrusu budur. kendi kullandığım sistemde ubuntu yüklü ve herhalde bir 10 gündür hiç kapatma gereği duymadım. pc yi aldığımdan beri hiç formatlama gereği duymadım. linuxtaki virüs sayısı iki elin parmaklarını geçmez. peki hiç yok dediğiniz mac de kaç adet var? merak eden varsa araştırsın. eve windostaki kadar değil ama binlerle ifade rakamlar var ortada. yani sizin kriterlerinizin hepsine göre değerlendirme yaptığımız zaman da pc + linux uzak ara önde. üstelik baştan aşağıya bedava. ha photoshop linuxta çalışmıyor, o da photoshopun ayıbı... ya da windowstaki çektikleriniz microsoftun ayıbı. oysa bakıyorumda burada tek suçsuz olan pc üzerine giydirmiş herkes. üstelik alternatif olarak öne sürdüğünüz şey ise bir kaç kat daha pahalı. ortada çok ciddi bir çelişki var.
ha çok hoşunuza gidiyor olabilir ona kimse bir şey diyemez. zevk sizin. ama "daha hızlı çalışıyor" ya da "dünyanın en stabil sistemi" gibi gerçek dışı mazeretlerin arkasına sığınarak ödediğiniz para için vicdanınızı rahatlatmaya çalıştığınız çok belli oluyor. e bunu da yapmak isteyebilirisniz tabi özgür bir dünyada yaşıyoruz.
ayrıca adobe programları da aslen mac tarafından çıkıp geldiği için yani o tarafın birer yazılımı olduğu için orada biraz daha hızlı çalışıyor olabilir. çünkü bu yazılımlar aslen mac işletim sistemini çok verimli kullanmak üzere yazılmıştır programlar. mac çekirdeği dibine kadar açıyordur büyük ihtimalle. çünkü adobe olmasa mac de birkaç sene içinde masaüstü piyasasında biter. çünkü grafik işleri ile yani adobe ürünleri ile uğraşanların dışında (istisnalar hariç) mac kullanan yok. bugün adobe un başına birşey gelse, apple, mobil ürünler piyasında sınırlı kalır.
mac performansını, adobe ürünleri ile değerlendirmenin ne kadar yanlış olduğunu daha iyi anlatabilmek için bir örnek vereyim.. örneğin aslen linux orjinli olan apache web serverı alın sıradan pc üzerindeki performansı ile en üst seviye mac teki performansını karşılaştırın. başabaş kalacağını söyleyebilirim. yani şöyle söyleyeyim. apache web serverin 500 liralık ikinci el bir pc üzerine kurulmuş bir arch linux üzerindeki performansı, 10 bin liralık mac üzerindeki performansından daha iyi olacaktır büyük ihtimalle. sırf bu nedenle dünyadaki hemen hemen hiçbir datacenterda herhangi bir mac sunucu kullanılmaz. yani mac uzak ara pc ye üstün, neden datacenterlardaki bu işin üstadları, mac sunucular kullanmıyor. çünkü kullanılan apache web server linux a ait bir yazılım, doğal olarak linux üzerinde, mac takinden çok daha hızlı ve güvenilir çalışıyor. kısacası adobe ürünlerinin çalışma hızına bakarak performans değerlendirilmez.kaldı ki orada bile öyle bashedilen kadar fark yok..
size şunu çok net bir şekilde söyleyebilirim. yukarıda linkin verdiğim benchmark sitesine girin bakın, dünya üzerinde tüm işletim sistemlerinin birbiri ile karşılaştırmalı testleri mevcut. hiçbir sistem diğerinden %10 dan daha fazla hızlı değildir. çok ender bazı spesifik testlerde daha fazla farklar görülür ama öyle 2 kat ve hele hele 10 kat asla ve asla değildir.
yani velhasıl bu başlıkta herşey çorbaya dönmüş. elmalarla armutlar karşılaştırılmış üstelik bu karşılaştırma yapılır ken tamamen sübjektif şeyler söylenmiş. böyle olunca da gerçeği yansıtmayan şeyler çıkmış ortaya.
saygılar