Uzun süre önce üye olmuş ancak uzun süre sonra forumu keşfetmiş birisi olarak selamlar. Bende benim hazırladığım yerel gazetenin 3 ayrı kapak tasarımını gönderiyorum.
2KAZA4AİLE6CAN manşetli kapak özenilerek, Ambulans devrildi, Kenan Kaya manşetli kapak, orta derece aceleyle, son kapak bilgisayarım çöktüğü, başka bilgisayarda, çok ama çok acele hazırlanan ve fontların gazabına uğradığım bir tasarımdır.
Manşet'ler Swis serisi, spotlar arial, haberler arial ve times.
Logo normalde kırmızı, logoyu ve bazı fotoları niye maviye çevirdi anlamadım)
Yaklaşık 6 yıldır corel kullanıcısıyım. Ayrıcı 4 yıl page maker, 1 yıl indesign maceramdan sonra, kasımda quark'a mecburi geçiş yaptım.
Evvela iyi olduğunu iddia eden bir Corel kullanıcısı olarak "COREL'DE GAZETE HAZIRLANMAZZZZZ". Evvela kasar, sayfa başına kaplayacağı boyut, diğer bahsettiğim programlara göre inanılmaz büyük. Ve nedense sağlıklı bir iş alamıyorsun. Çok kasıntı bir iş çıkıyor. Page Maker ise Adobe'nin adeta yüz karası. Hamballığı, yavaşlığı, kasılması ve imkansızlıkları ile Adobe eminim ki bu programı yaptığına bin pişman olmuştur. Zaten bildiğim kadarıyla da artık page maker'le ilgili tüm destekleri kestiler ve onun adını dahi duymak istemiyorlar.
İndesign ve Quark'a gelince. İkisi bence eşit. İkisinin artı ve eksi olduğu, birbirini geçtiği yönleri var. Quark7ın en büyük avantajı tirelem. İndesign ise daha iye kısayollara sahip. Mesela ilk aklıma gelen, yazı çerçevesine yazıya göre kısa yol tuşu ile boyutlandırabiliyorsun. Ama quark'ta bunu bulamadım. Bir başka unsur dekupe. İndesign'de daha rahat yapıyordum, şimdi PS'de yapmak zorunda kalıyorum, çünkü quark'ın dekupe yapma olayını sevmiyorum.
Ancak burada ustalardan birkaç nacizane bilgi istiyorum.
Özellikle kapak tasarımlarımda kendim bir türlü beğenmiyorum. Bir eksiklik, yoruculuk var. İyi bir grafiker (broşür-kartvizit vs.hazırlamada)'im ancak gazete kapağındaki renk uyumunu bir türlü yakalayamıyorum. Bu konuda yardım olabilecek bilgi verirseniz sevinirm.
Ayrıca şu bullet dedikleri tantana. Özellikle kapakta paragraf başına konulan bulletler quark'ta nasıl yerleştirilyor. Bunu ayrı bir kare açıptamı yapılıyor, yoksa Glyps'tenmi atama yapılıyor.
Bir başka sorun ise, fotoğrafların koyuluğu. Bu oranı bir türlü ayarlamadım. Siz fotoğraflarda CMYK'mı RGB'mi kullanıyorsunuz ve koyuluğu neye göre ayarlıyorsunuz. Bu sorun hem renkli, hemde siyah beyaz sayfalarda olmakla birlikte, ağırlık olarak siyah beyazlarda çok bariz oluyor ve adeta fotoğraflar çamura dönüyor.
Ha birde bu dekupe yapılan fotoğraflardaki öteleme olayı. Mesela dekupe bir portreyi, Quark'ta öteleme yap dediğimde kafa bölümünü ötelerken, alt bölüm yapışık kalıyor. Bu indesing'de daha rahattı.
Birde şu beyaz zemini yok etme. İndesign'de bunu yapabiliyordum ancak quark'ta yapamadım.
Cevaplar ve sayfalar hakında eleştiri yaparsanız sevinirim.