Kasta kısa sürede gösterdiğin gelişim için seni tebrik ederim.
Fakat bizim amacımız gittikçe daha profesyonel çalışmalar ortaya çıkarman.
Çalışmanı incelemeden önce kompozisyonunu tanımlayalım istersen.
Çalışman:
1- En geride yanmış bir duvar kağıdı veya deri izlenimi uyandıran bir duvarla kaplı.
2-Yine background olarak nitelendirebileceğimiz ahşap dokulu bir alt zemini oluşturan masa.
3-Motifli antika bir hançerin saplandığı bir elma.
4-Hançerin saplandığı yerden zemine ve masanın üzerine sızan kan gölünden oluşuyor.
Çalışmanda aksayan yönler:
-Çalışmanı bir mekan olarak nitelersek çalışmada yer alan objeler aynı ışık şiddeti ile etkilenmesi gerekecekti, bu pencereden baktığımız zaman tüm objeler üzerinde aynı ışık etkisini yakalamakta zorlanmışsın.
-Kompozisyonda yer alan ögelerde küçükte olsa tutarsızlıklar gözlemlenmekte. Ağaç dokusu ile, ahşap dokulu zeminin, aynı çalışmaya ait olduğunu söylemek zor. Yani uslup farklılığı (stil) bariz bir biçimde gözlenmekte. Bir başka uyumsuzlukta elma ve üzerinden sızan kan arasında gözlemlenmekte, örneğin kan elma ve ahşap zemin üzerinde istenilen uyum yakalanamamış.
-Objeleri tek tek ele aldığımız zaman En göze batan hata, kan sızıntısı ve kan birikintisi izlenimi en bariz sıkıntı olarak gözlemlenmektedir. Bir diğer sıkıntı ise duvar kağıdındaki yanmış bölümün kenarında yer alan yanık izleridir, bu izler obje ile yeterince uyuşmadığı için göze batmaktadır. Hançerin parlak ****l bir obje olması nedeniyle üzerindeki yansımaların iyi etüt edilmesi gerekmekte, hançer aliminyumdan değilde parlak çelik etkisi verilmeliydi. Ahşap zemin yatay olarak birleştirilmiş dokulu tahtalardan oluşmakta, gerek birleşme yerleri gerekse ahşap üzerindeki dokular çok sert biçimde verilmiş, bu bölümlerde sert geçişler yerine daha yumuşak geçişler uygulanmalıydı.
Sonuç:
Tüm bu aksaklıkları incelediğimizde çalışmada kullanılan referans objelerin sıkıntı yarattığını gözlemlemekteyiz.
Burda tasarımcının işe yeni başlamasıda başka bir olumsuz etkendir. Bu tür çalışmalar yaparken mutlaka iyi bir gözlem yapılmalı ve kullanılan objelerin bütünsellik oluşturması amacıyla değiştirilmesi gerekmekte. Bu tarz tasarımlarda kesinlikle tasarımcı ışık-gölge konusuna hakim olmalı, objeleri mekanda yayarken ışık kırılmalarını, yansımalarını ve gölgeleri ilgili sisteme çok iyi adapte etmelidir.
Unutmayacağımız şey her tasarımcının bu ve buna benzer hatalar yaptığıdır. Hatasız bir çalışma nerdeyse yok gibidir, önemli olan bu hatalarımızı en aza indirgemektir. Hataları en aza indirgenmiş bir çalışma uzun bir süreç ve çalışma disiplini gerektirmektedir. Yılgınlığa düşmeden kendi eksiklerimizin farkında olursak bunu kesinlikle gerçekleştiririz.
Çok daha güzel çalışmalarda beraber olmak dileğiyle.
Hoşçakal Kasta